Talán már két éve is van, hogy elterveztem, készítek ilyen cseresznyedzsemet.
|
...oldalára döntött az üveg, így készítettem a fotókat... |
Mi tartott ilyen sokáig?
Hát először is, hogy nincs mindig ilyen cseresznye, másodszor, hogy nincs mindig "elég" ilyen cseresznye.
Ez a cseresznye, olyan sötétre érő cseresznye, talán nem "fekete", de jó sötét. Ilyenből akartam.
Bár nem készítettem most sem sokat, mert olyan sok most sem volt, hogy sok maradt volna azon kívül, hogy rengeteget ettünk nyersen és sütöttem is párszor belőle.
Hálás vagyok, hogy ebben részünk lehetett.
A Szüleim kertjében volt egy "fekete" gyümölcsöt termő fa. Édesanyám abból főzött dzsemet.
Akkor volt igazán érett, amikor már szinte fekete volt a fán.
Így már érthető, ugye?
Talán ez nem "olyan" volt -de lehet hogy csak az ahhoz fűződő emlékek miatt- de ez is jó lett.
|
...azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a teteje "bebőrösödött"... |
Miért jutott pont két éve eszembe a cseresznyedzsem?
A használt kincsek között a piacon találtam egy üveget. Fehér porcelán, kék felirattal.
Cseresznye dzsemes üveg volt.
Mikor megláttam, beindult a nyálelválasztásom, Édesanyám dzsemjének képe jelent meg a szemeim előtt,
az Ő dzsemjének ízét éreztem a számban...
(10 éve már, hogy Édesanyám "Fölment", így legalább 20 éves ez a "ízélmény" :)
Sikerült valami hasonlót produkálnom. Hasonlót....de bízom benne, hogy a mi Fiunknak ez a dzsem lesz, majd "A" cseresznyedzsem, az "édesanya dzsemje".
Ezt a dzsemet nem eszi nagykanállal az ember, ez afféle jutalom. Jutalom magunknak. Csak úgy :)
Karamellizált cseresznyedzsem
Hozzávalók
2 kg sötét színű cseresznye (nettó)
50 dkg cukor
A cseresznyét többször váltott vízben megmostam és kimagoztam.
(Kaptam egy új cseresznye, meggy és olajbogyó(?) magozót.)
Lecukroztam, megkevertem és reggelig (10 óra) állni hagytam.
Feltettem forrni.
Amikor felforrt a levéből leszedtem 500 ml-t.
Forrón üvegbe mertem, rácsavartam a kupakot és fejére állítottam az üveget.
A gyümölcsöt előbb ritkán, majd egyre sűrűbben kevergetve, teljesen sűrűre főztem, annyira,
hogy amikor kivettem egy kanállal egy cseppet, cseppet sem akart semerre elfolyni.
3 db kicsike üvegbe fért bele ez a mennyiség, meg egy picibe :)
Az üvegekre -1 kivételével- rácsavartam a kupakokat és szintén fejre állítottam őket.
Így hagytam kihűlni.
Az egyet amire nem csavartam rá a tetejét, nos azt fedetlenül hagytam.
Hagytam, hogy "bebőrösödjön", mint Nagymamáink, Édesanyánk korában....de ez egy régi történet, legközelebb a ribizlidzsem kapcsán írok róla :)
Tehát, nem raktam dunsztba.
Egyszerűen a forró vízzel tisztára mosott üvegekbe kanalaztam, a forró
vízzel elmosott saját kupakjaival lezártam és (feje)tetejére állítottam a
lekvárral teli kész üvegeket. Így hagytam kihűlni.
|
...nem folyik ki... |
Amennyiben egészséges tiszta a gyümölcs, tiszták! az üvegeink, elég forró a lekvár,
jól zár a tető (ez ugye rögtön kiderül), akkor baj nem lehet, azaz nem romolhat meg.
Amikor kihűltek és visszafordítjuk az üveget, akkor a kupaknak nem szabad púposnak lenni,
nyomásra nem szabad mozdulni.
|
...sok helyen a szilvalekvárt is így teszik el, csak agyagedényben.... |
Amennyiben szeretnénk, akkor főzzük ki az üvegeket és a kupakokat és
tegyük száraz dunsztba a lekvárokat :)
Akinek megnyugtatóbb, a tisztára mosott üvegeket és kupakokat ( külön szedve ) rakja fazékba,
töltse fel hideg vízzel, forralja fel, majd forralja tovább 20 percig.
Én is, az újonnan vásárolt kupakkal ezt szoktam tenni.
Apropó kupak:
külön gyűjtöm a lekváros, befőttes kupakos üvegeket és külön a többit,
(
na meg az orrom is használom, ami igen jól szolgál engem ) így nem
fordulhat elő velem,
hogy egy jó kis ecetes tormás kupak kerül a
baracklekvárt tartalmazó üvegre:)
Száraz dunszt
Egy nagyobb kosarat kibélelek puha meleg takaróval és beleterítek egy terítőt vagy konyharuhát.
Így kerülnek bele a lezárt, forró, teli üvegek egyenként és mindig
visszatakarva. Mikor mind benne van, akkor körbe rakom a kosarat
kispárnákkal és még kerül rá takaró is. Így maradnak mindvégig még ki
nem hűlnek, de legalább 24 órán át.
Ha csak pár üveg van, amit dunsztolni akarok, akkor a hűtőtáskából
csinálok fűtőtáskát, hisz amilyen jól tartja a hideget, olyan jól tartja
a meleget is. Belerakom a teli üvegeket és a táskát, még bebugyolálom.
( Az én táskám nem műanyag, hanem szövetből van.)
Utószó :) 06.29.
Két kérdés merült fel a karamellizált cseresznyedzsemmel kapcsolatban.
1) Mi lesz az 500 ml lével?
2) Mikor karamellizálom?