A sűrű, zöldséges, meleg, de már nem forró lencselevest közvetlen fogyasztás előtt
(azaz a tányérban) házi savanyú káposztával savanyítottam.
A fermentált káposzta így marad tápegész.
Megőrzi beltartalmi értékét, enzim bőségét, jótékony baktériumtartalmát.
A lencse az egyik alap anyag a vegetáriánus konyhában,
amit hetente többször fogyaszthatunk valamilyen formában.
Készülhet belőle leves, vagy tehetjük levesbe sűríteni.
Második fogásnak vagy a második fogás részeként változatosan használhatjuk fel.
Meleg vagy hideg salátának, de fasírtokhoz, egybesültekhez is felhasználhatjuk.
Tápláló, fehérjedús, sokoldalú, olcsó, finom.
Savanyú káposztás lencseleves
Kuktában főztem. Bőséges 8-10 adag.
Hozzávalók
1/2 kg barnalencse (a mindenhol kapható lencse)
1 db közepes vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
3 db közepes sárgarépa
fél zellergumó
2 db közepes krumpli
2 db babérlevél
1 ek fűszerpaprika
só
frissen őrölt bors
1 marék zabpehely töret
olaj
Tálaláskor
op. tejföl
citromlé
Menete
1) A lencsét átnéztem, többször átmostam és 2 órával előbb beáztattam.
A zöldségeket megtisztítottam és felszeleteltem.
A hagymát apróra, a fokhagymát szeletekre,
a répát karikára, a zellert szeletekre, a krumplit kettőbe.
2) Az olajon megdinszteltem a hagymát, a zellert, a sárgarépát együtt,
majd hozzáadtam a fokhagymát és a babérlevelet.
(Mindkettőt jól odanyomkodtam a fazék forró aljához, hogy felszabaduljanak az ízek, illatok.)
Megszórtam a fűszerpaprikával és a szárított fűszerrel, zabpehellyel, elkevertem
(gyorsan a paprika nehogy megégjen)
és ráborítottam a vizes lencsét, összekevertem.
Hozzáadtam a krumplit, fűszereztem és felöntöttem annyi vízzel ami ellepte.
Felforraltam.
Majd adtam még hozzá, másfélszer annyi vizet.
Rátettem a tetőt és készre főztem.
...megdinszteltem a hagymát, a zellert, a sárgarépát együtt... |
...hozzáadtam a fokhagymát és a babérlevelet... |
...megszórtam a fűszerpaprikával és a szárított fűszerrel, zabpehellyel... |
...felforraltam... |
3) Mint írtam, csak tálalásnál adtam hozzá a savanyú káposztát.
A férfiaknak tejfölösen, magamnak anélkül tálaltam.
Házi savanyú káposzta
*
A kicsike lábos, nagyon nagyon öreg.
Már sajnos nincs közöttünk aki használta.
A külsején rajta hagytam az idő nyomait.
A kertben még kint van a nemes babér (Laurus nobilis) bokrunk.
A házban teleltetjük át.
Na ezt fogom én is így enni, mert jó lehet együtt is, mindkettőt imádom :-) És milyen egészséges :-)
VálaszTörlésSzia Anikó 🌺
TörlésEgészségedre!
A te inspirálásodra főztem most a hosszú hétvége végén egy májlevest és savanyúkáposztát is tettem bele, azzal lett savanyú a leves, isteni lett :-)
TörlésAnikó 🌸
TörlésNagyon örülök. Egészségedre!