Ki utasítana vissza egy szelet kalácsot,
egy bögre teával, kávéval, kakaóval, ráérős reggeleken...
Csak elhatározás, idő és egy jó recept szükséges hozzá, hogy az asztalra varázsoljuk.
Ennek a kalácsnak sokkal egyszerűbb a technikája,
rövidebb időt vesz igénybe az elkészítése, mint a csokoládés babkának.
Kényelmesen beilleszthető a napi rutinba, nem igényel
bonyolult előkészületeket.
bonyolult előkészületeket.
Kovászos kalács
Hozzávalók
Előtészta
50 g anyakovász (100 % hidratáltságú)
100 g kenyérliszt (Szabó malom)
150 g langyos tej
1 ek sűrű előflórás joghurt
30 g nádcukor
Tészta
Az összes előtészta!
1 db tojás
40 g olvasztott vaj
200 g kenyérliszt
Töltelék
200 g marcipán (dió v. mák)
150 g sűrű házi baracklekvár (10 % cukorral készült)
+
2 tk nádcukor a tetejére
Időzítés
- Amennyiben aktív a kovászunk,
a sütés előtt 10-12 óra szükséges, hogy a rendelkezésünkre álljon.
- Amennyiben pihent a hűtőben, akkor 24 óra.
Menete
1) Összekevertem az előtésztát és meleg helyen (23 fok) hagytam, hogy megduplázódjon.
Ehhez egy zárható dobozt, vagy kelesztőtálat használok.
2) A duplájára kelt előtésztához hozzákevertem a tojást,
hozzászitáltam a lisztet, hozzáadtam a langyos vajat.
Fakanállal összeállítottam a tésztát, majd munkapulton selymesre dolgoztam.
Ehhez szükséges néhányszor meghinteni liszttel, de ne sokkal.
Letakartam.
Majd 10 percenként, háromszor áthajtogattam.
Letakarva 30 percet pihentettem.
3) Elkészítettem a tölteléket.
A baracklekvárt és a marcipánt botmixerrel krémesre turmixoltam. Félretettem.
(Ha darált mákot vagy diót teszünk a marcipán helyett, akkor csak keverjük össze.)
(Ha darált mákot vagy diót teszünk a marcipán helyett, akkor csak keverjük össze.)
4) Előkészítettem a tepsit (30x10x8cm), sütőpapírral béleltem.
A tésztát kinyújtottam (30x40cm), rákentem a tölteléket.
Feltekertem mint a bejglit, a rudat középen kettévágtam,
és a két részt összetekertem.
és a két részt összetekertem.
Átemeltem a tepsibe.
A tetejét megszórtam a nádcukorral.
Újabb pihenő következett: a kalácsot letakartam, és 21 fokban 2 órát pihent/kelt.
(Kb. kétszeresére keljen.)
(Kb. kétszeresére keljen.)
5) A sütőt előmelegítettem 175 fokra.
35 perc alatt sült meg.
A tepsiből azonnal kivettem, és papírostól rácsra tettem kihűlni.
A sütési idő csak irányadó. Minden sütő másképpen süt!
Az enyém 12 éves gyorsan süt, összeszoktunk, ismerem.
Az évek alatt találkoztam már pár sütővel másoknál,
minden esetben hosszabb volt a sütési idő.
Amennyiben nincs kovászod, akkor készítheted élesztővel.
Ezt a receptet javaslom hozzá:
A tölteléket változtathatod, ízlésedhez vagy a "készlethez" igazíthatod.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése