Amikor a levest készítettem, eszemben sem volt közzétenni a blogon,
mert semmi különös, de tényleg, maga a tök és fűszerek.
Sokszor csinálok ilyet, a recept alapvető, ezért kár billentyűzetet ragadni.
Azután ebéd közben a családom győzködött, hogy pont ezért osszam meg,
mert egyszerű, hogy lám, nem kell ezt túlbonyolítani.
Akik szeretjük a sütőtököt, tudjuk, hogy bármilyen sütőtökből tudunk krémes,
nagyon finom levest készíteni.
Most mégis azt ajánlom, hogy próbáljátok meg a Hokkaido sütőtököt,
másnéven potimarront.
Mint a neve is mutatja, van benne "gesztenye" azaz gesztenyére
hasonlító íze van, némi sütőtök beütéssel.
(El is döntöttem, hogy ha sikerül a tárolását megoldanom,
akkor karácsonykor kerül belőle az ünnepi asztalra.)
Bársonyos sütőtök krémleves
Hozzávalók
2 db közepes méretű Hokkaido sütőtök
2-3 ek olaj
3 db közepes gerezd fokhagyma
csipetnyi őrölt fahéj
csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
só
víz 1-2- dl
1) A sütőtököt nagyon vékonyan meghámoztam,
magjait eltávolítottam és apróbb kockákra vágtam.
A fokhagymát megtisztítottam, felszeleteltem.
2) Az olajon a tökkockákat odasütöttem, karamellizáltam,
majd beledobtam a fokhagymát és odanyomtam az edény aljára.
Amikor éreztem az illatát, ráöntöttem a vizet és puhára főztem. Ez párperc.
3) Hozzáadtam a fűszereket és az egészet botmixerrel krémesre turmixoltam.
Ennyi!
Tálalásnál pirított tökmagot szórtunk a tetejére, és kovászos rozsos kenyeret pirítottunk hozzá.
Őszbeforduló idő, narancssárga bársonyos meleg leves.
Krémes tökéletesség, krém nélkül.
Krémes tökéletesség, krém nélkül.
Próbáld ki!
Remélem mindenki szeretni fogja.
(Mellesleg a kutyám és a cicák is kaptak belőle) 😉
A potimarronról
Az Andokból portugál hajósok vitték Japánban, innen a Hokkaido elnevezés.
Majd 1954-ben egy japán család jóvoltából került Franciaországba és terjedt el Európában.
Tápértéke
Gazdag A, B, C, D, E vitaminokban,
nyomelemekben (foszfor, kalcium, magnézium, vas, kálium, szilícium, nátrium, ...)
aminósavakban, telített zsírsavakban, keményítőben, természetes cukrokban és karotinban.
(Összehasonlítva a sárgarépával, kétszer olyan magas a karotintartalma.
Imádom a sárgarépát is 😃 )
Imádom a sárgarépát is 😃 )
Szeretetrehangoltan:
*
Sokmagos (lenmag, barna szezámmag, napraforgómag) kovászos kenyerem,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése