Tegnap úgy jártam, ahogy nem jártam még, legalábbis nem emlékszem.
Nincsenek saját tyúkjaink, ezért veszem a tojást.
Tökéletesen megbízható helyről, igazi boldog, szabadban élő tyúkok tojását :).
Pont ezért történhetett...a frissek közé került egy kakukktojás.
Bár ez lett volna a szerencsésebb eset, de ez a "kakukktojás" rossz tojás volt.
Persze ilyen előfordul, semmi gond, de hiba csúszott a saját gépezetembe:
ugyanis rosszul terveztem, csipkedni kellett magam az ebédkészítéssel.
A sietség meg, fölösleges dolog.
Nudli volt tervbe véve, sőt a terv már megvalósulni látszott.
A krumpli letörve, a liszt hozzászitálva.
Ekkor jött a tojás, amit jó előre kikészítettem.
Általában külön ütöm le, külön tálkába, de most nem általában volt.
A tojást egyenesen a krumpli-liszt mellé akartam ejteni.
Odakoppintottam a konyhapulthoz és azon pillanatba már lendült a kezem a vajling felé....
Hiba volt, de nagyon tanulságos.
Az alapos takarítás közben új fogást gondoltam ki, amivel nem kellett sietnem,
kényelmesen elkészültem vele.
Tészta céklával rozmaringgal és dióval
Hozzávalók
500 g durumtészta
só
1 ek olaj
+
2 nagyobb cékla
4 ágacska (3cm hosszú) friss rozmaring
1 ek méz (vagy cukor)
2-3 ek olaj
1 ek (lapos) étkezési keményítő
500 ml a tészta főzővizéből
50 g hideg teavaj
+
tálaláshoz
szeletekbe aprított dió
Sós vizet forraltam, majd "al dentére" főztem benne a durumtésztát.
A tisztított, apró kockákra vágott céklát a kevéske olajon pirítani kezdtem,
majd hozzáadtam a mézet, picikét sóztam és rádobtam a rozmaringágacskákat.
Tovább pirítottam, megszórtam a kevéske keményítővel,
majd ráöntöttem 2 dl-nyit a közben leszűrt tészta főzővizéből.
Hagytam, hogy sűrűsödjön, újra adtam hozzá főzővizet (össz. 500 ml).
Mikor kellően besűrűsödött, elzártam a tüzet és belekevertem a hideg vajat.
Ettől krémes, fényes, sűrű lett a szaft.
Hozzáadtam a megfőtt leszűrt tésztát, összekevertem.
Lefedtem a fedővel és megterítettem.
Ez idő alatt szépen magába szívott "mindent" a forró tészta.
Kevéske friss rozmaringgal és lapocskákra vágott dióval megszórva tálaltam.
- A friss rozmaringgal bánjunk csínján, főleg ha nem szoktuk az ízét.
Bár kihagyni vétek volna, lehet kevesebbet beletenni.
- Most -ha nem így szeretjük, akkor is- érdemes picit keményebbre hagyni a tésztát,
hogy magába tudja szívni a cékla szaftját...
- A cékla roppanós marad, mi így szeretjük.
- A tésztalétől (keményítőtartalma), a kevéske hozzáadott étkezési keményítőtől
és a hideg vajtól roppan finom selymes lesz :)
Szia!
VálaszTörlésJelentkeztél anno a Bloggerek Világa blogra ezzel az oldallal. Az volt a feltétel, hogy megjelenjen a logó és linkelve a Bloggerek Világa blog linkelve a blogodon. Most ellenőrzöm a logót, nem találom, így lekerült a blogod az oldalról.
Sok sikert továbbra!
http://bloggerek-vilaga.blogspot.com/
Kedves martinelli <3
TörlésNaponta tucat megkeresést kapok, sajnálom, nem emlékeszem hogy jelentkeztem volna...
Minden rendben, Neked is további sok sikert!
Mági
Összefutott a nyál a számban, annyira érzem a cékla és a rozmaring ízét... :-) Sajnos csak én szeretem a céklát a Családból, így csütörtökre marad, de mindenképpen kipróbálom.
VálaszTörlésKöszönöm. <3
Ó, de kár, hogy nem szeretik...
Törlésde Te egyél sokat, mert ugye még jó is, meg szezon, de Te úgyis mindent tudsz!
Elkészítettem, és nem csak én szerettem. Bori szerint isteni a lila tészta... ;-)
TörlésCsipkerózsa <3 Bori <3
Törlésnahát, ez igazán nagy öröm :) köszönöm, természetesen Te készítetted "Istenire"!
Kedves Unokahúgom amikor kicsike volt és még én is a Szüleimmel laktam, nos jöttek hozzánk, köszönés/ölelés után azonnal ment ki a Papa kertjébe. Persze legtöbbször együtt mentünk és csipegettünk. Sok mindent megkóstolt, ami addig ismeretlen volt neki (azt hiszem bízott bennem)...teljesen megdöbbentem, hogy 20 év elteltével "visszamesélte" a történteket. Mély nyomot hagyott benne... felnőttként köze lett a kerthez az biztos :)
Ez a történet jutott eszembe :)