Szeretjük a karamellt, gyakran készítek egy üvegnyit.
Nem kell belőle sok, kevés is elég, hogy megkoronázzon bármit,
egy karamell kedvelő számára.
S bár a karamell cukorból van, de amihez fogyasztjuk,
annak a cukor tartalmát a minimumra szoríthatjuk,
vagy akár cukor nélkül is készíthetjük.
Nem kell belőle sok, kevés is elég, hogy megkoronázzon bármit,
egy karamell kedvelő számára.
S bár a karamell cukorból van, de amihez fogyasztjuk,
annak a cukor tartalmát a minimumra szoríthatjuk,
vagy akár cukor nélkül is készíthetjük.
Karamellöntet
Hozzávalók
250 g kristálycukor
1 tk almaecet (bodzás almaecet, csodás :)
4 ek víz
1 gondolatnyi(!) tengerisó
1 gondolatnyi(!) tengerisó
250 ml habtejszín
A kristálycukrot egy lábasba mértem(1,5 literes) és az ecetes vizet rácsorgattam.
Lassú tűzön keverés nélkül, időnként az edényt megmozgatva, hagytam,
hogy a cukor karamellizálódjon.
Ez lassú tűzön jó sok idő, 15-20 perc is lehet, de az utolsó percekben résen kell lenni!
Amikor borostyánszínűre váltott, hozzáöntöttem a tejszínt
(vigyázat, baleset veszélyes! és könnyen kifuthat).
Tűzön hagytam még pár percig, hogy összemelegedjenek, közben kevergettem.
Hagytam hogy hűljön, majd amikor már nem volt forró, egy botmixerrel,
néhányszor megkevertem.
Lassú tűzön keverés nélkül, időnként az edényt megmozgatva, hagytam,
hogy a cukor karamellizálódjon.
Ez lassú tűzön jó sok idő, 15-20 perc is lehet, de az utolsó percekben résen kell lenni!
Amikor borostyánszínűre váltott, hozzáöntöttem a tejszínt
(vigyázat, baleset veszélyes! és könnyen kifuthat).
Tűzön hagytam még pár percig, hogy összemelegedjenek, közben kevergettem.
Hagytam hogy hűljön, majd amikor már nem volt forró, egy botmixerrel,
néhányszor megkevertem.
Az a tapasztalatom, hogy így teljesen selymes krémes lesz és marad is.
Kalácsfelfújt
Hozzávalók
Egy kisebb, vagy egy fél nagyobb, szikkadt kalács
400 ml tej
2 tojás
30 g vaj
Egy tűzálló tálat kikentem a vajjal és belefektettem a kalács szeleteket.
A tojást egy üvegbe ütöttem, hozzáöntöttem a tejet, rácsavartam a tetejét és
alaposan összeráztam.
A kalács szeletekre öntöttem, hagytam, hogy magukba szívják (tejesen ázzanak át).
(Ha több a kalácsunk, akkor lehet, hogy több tejet is felvesz.)
(Ha több a kalácsunk, akkor lehet, hogy több tejet is felvesz.)
A sütőbe tettem, a sütőt bekapcsoltam 180 fokra és addig sütöttem,
még szép aranybarna lett a teteje.
még szép aranybarna lett a teteje.
Hagytam, hogy langyosra hűljön, majd egy nagyobb és egy kisebb kiszúróval
köröket szúrtam ki, egymásra raktam egy nagyobbat és egy kisebbet.
köröket szúrtam ki, egymásra raktam egy nagyobbat és egy kisebbet.
A tetejüket a karamell öntettel locsoltam meg :)
Szeretetrehangoltan a Facebookon :)
A karamell ebben a formában, kellemesen folyós, olyan "öntet" sűrűségű, s ilyen is marad.
Ha sűrűbben szeretnénk, akkor elegendő 2 dl habtejszínt hozzáönteni.
Szeretetrehangoltan a Facebookon :)
Köszi szépen a receptet :) Ezt ki kell probáljam! Milyen tejszínt használsz? rendes tej-tejszínt vagy megy a hulala féle mesterségessel is?
VálaszTörlésTünde, örülök :)
TörlésMindig, mindenbe tej-tejszínt használok, tudod a 30 %-os habtejszínt. Ált. 250 ml van a zacskóban. (meg néha házit, ha hozzájutok:)
Imádom a karamellt! Nagyon ötletes a maradék felhasználására!
VálaszTörlésolgis köszönöm :)
TörlésNagyon nagyon bűnös süti, de annyira... annyira csábítóan néz ki!!!
VálaszTörlésAndrea, a kalács saját, a cukor benne picike :) a tej-tojásba amivel leöntöttem a kalácsot, cukor nincs :)
TörlésA karamellben van, de a kalácsra kevesebb is elég, mint a képen :) Leves után, másodiknak, "nem bűnös" (mondják a bírák :) szabad, de mértékkel (mondom én :)
Szép hétvégét :)
Hétvégére terveztem karamelles tortát sütni.Köszi, hogy megosztottad ezt a finomságot velünk:-)
VálaszTörlésHajni kedves, várom a tortád :)
TörlésSzia! A tejszínt hidegen öntöd bele, vagy felmelegítve? - csak mert karamellás tej készítési tapasztalataim alapján, ha hidegen teszem hozzá, gondolom beleköt a karamell egy időre a fazékba....vagy az nem gond?
VálaszTörlésA legegyszerűbben akartam, ezért hidegen öntöttem/öntöm (szobahőmérséklet), de lehet melegen is. Nem kötött bele, csak visszahűtötte.
TörlésAhogy Neked szimpatikusabb.. köszönöm :-)
kipróbáltam: egyszerű, és nagyon finom:)
VálaszTörlésKatalin, köszönöm szépen, hogy elmondtad :)
Törlés(Nem írtam a bejegyzésben, nagyon finom karamelles tej készíthető belőle, ha ihat ilyesmit Bogi :)
Szép vasárnapot!
ez annyira rád vall, kedves kedves Ágnes
Törlésnagyon szépen köszönöm:)))))))))***
Ölellek, annyira kedves vagy :)
TörlésGáz, ha főzőtejszínnel készítem?
VálaszTörlésNem hiszem, csak én sosem használok, így nem tudom hogyan viselkedik, milyen lesz, de akkor legalább megtudjuk :)
Törlés