2013. január 31., csütörtök

Aszalt paradicsomos csicserikrém



Miért érdemes paradicsomot aszalni? persze nem most, hanem majd a nyáron :)
Az aszalt paradicsom sokféleképpen felhasználható. A megszáradt paradicsom egy részét,
csak úgy minden nélkül szárazon, sósan, 1literes befőttes üvegbe rakom, jól lezárom, a kamrában tárolom. Ebből teszek levesbe és minden másba, amibe eredetileg tennék
(vagyis amikor van friss paradicsom akkor teszek).
A másik részét a aszalványoknak rögtön olívaolajba teszem. Akkori felhasználásra kerül még bele fűszernövény, de későbbi felhasználásra (pl. ami ilyentájt fogy el)
a sózott paradicsomot csak felöntöm olívaolajjal és kész.
Az aszalt paradicsom koncentrált íz, kevés is elég,
hogy  varázslatossá tegyen még egy egyszerű csicseriborsót is.


 


A Gyermekemnek tízóraira készítettem ezt a kenyérre kenhető krémet.
Ha nincs aszalt paradicsom, a krém anélkül is elkészíthető, és ha nem iskolába viszi,
akkor kerülhet még bele egy kevés fokhagyma, vagy hagymaszár, vagy snidling.
A csicseriborsót ilyen kicsi mennyiségben érdemes főzve venni (pl. dm/alnatura), de ha nagyon szeretjük, akkor sokkal gazdaságosabb 1 kg szárazat beáztatni, majd megfőzni és kisebb adagokba szétosztani. 
Így készítem: 
A forrón üvegbe adagolt főtt csicseriborsót, felöntöm a főzőlével, légmentesen lezárom, fejre állítom,
majd ha kihűlt a hűtőben (vagy hideg kamrában) tárolom felhasználásig (2-3 hétig is eláll, lehet tovább is).


Aszalt paradicsomos csicseriborsókrém




400 g főtt csicseriborsó
3 ek aszalt paradicsom
5 ek paradicsompüré (sűrű, szintén házi készítésű)
kb. 1/2-1 dl olívaolaj (az aszalt paradicsomé, kiváló)
fűszerek, most frissen őrölt bors, mozsárban frissen őrölt szárított csombor 
(nagyon finom kakukkfűvel, szurokfűvel)




A botmixer tartályába pakoltam mindent és teljesen krémesre turmixoltam.
A hozzávalók ízlés szerint változtathatók.





10 megjegyzés:

  1. Most ez a csicseriborsókrém a kedvencem,és amit el is fogok készíteni, mentettem is a receptet!Köszönöm!Régóta várok erre a receptre!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Piroska, naponta csinálunk ilyen apró finomságokat, Te is , én is, sokan, de az ember nem tulajdonít neki nagy jelentőséget. Most ötletszerűen jött, hogy á lefotózom és felteszem ide, mert ugye a csicseriborsóból mégis a humusz a klasszikus, de ez így is nagyon finom...és tessék, annyira édes vagy, hogy ezt írtad, mert ez megint azt mutatja, hogy az ötlet mindig jól jön.
      Köszönöm :)

      Törlés
    2. Minden ötlet jól jön,szerintem azért jó a blogvilág!!Sok minden eszünkbe jut!!!Rácsodálkozunk,hogy jééé,el is felejtettem!:):)puszi!

      Törlés
    3. :) ....és mellesleg remek emberekkel ismerkedünk meg :) Köszönöm, hogy Vagy.

      Törlés
  2. Nagyon finom aszalt paradicsommal! Vennem kell csicseriborsót, meg is kívántattad:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hajni!
      Már Piroskának írtam, hogy az ember (tudod Te ezt) nem is gondolja, hogy minden bejegyzés jó valamire, vagy Valakinek :)
      Jó étvágyat.

      Törlés
  3. Én is szoktam készíteni, már ha rá tudom szánni magam a hosszadalmas főzésre:) Tetszik ez a paradicsomos verzió:), de sajna nekem olyan kevés aszalt paradicsomom lett, hogy azt már rég elfelejtettük:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Krinsz :) napról-napra egyre közelebb kerülünk a friss paradicsomhoz és lehet aszalni :)és addig megfő a csicseriborsó is :-)

      <3

      Bár az eső (szerintem) felétek is esik, legyen örömteli hétvégéd!

      Törlés
  4. ilyen sózott paprikám nekem is van háááázi))
    és van csicserim is üveges...jól hangzik ez a krém

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom volt :)
      A sózott paprikát nagyon szeretem, olyan sokféleképpen tudom "hasznosítani".
      Jó hogy Neked is van háááázi :)

      Törlés