Karácsony alig múlt el, lehet, hogy sokan mákosat látni sem kívánnak, nem úgy mi, hisz a mák roppant egészséges gyógyító növény, ezért is kívánatos heti rendszerességgel beiktatni az étrendünkbe.
Régóta szemezek ezzel a formázási móddal, így amikor megláttam Hajni gyönyörű kalácsát,
tudtam, hogy már sokáig nem halogatom :)
Nagyon picit változtattam a recepten, igazából csak az én adottságaimhoz igazítottam.
Szárított helyett, friss élesztőt használtam, illetve nekem több tejet vett fel.
A tölteléknél jelentősebben eltértem. Narancs dzsemmel kentem meg a tésztát, mert abból volt kevés a bontott üvegben, illetve egy egész kezeletlen citrom héját reszeltem bele, mert szeretjük.
Hajni receptje itt található.
Citrusos mákos fonat
A formázás, lehetett volna picit szorosabb, de így meg több volt a "sült"... |
Hozzávalók
Tészta
250 g liszt
pici tengerisó
2 ek méz
1 nagy tojás
40 g puha vaj
15 g friss élesztő
100 g langyos tej
------------
Töltelék
90 g darált mák (lehet száz de nekem csak ennyi volt kéznél)
90 g forró tej (ha 100 g a mák, 100 g a tej)
90 g kristálycukor
1 egész citrom (kezeletlen) reszelt héja
40 g vaj
+
50-60 g (néhány ek) narancsdzsem
------------
Tetejére
1 db tojás
A tésztát elkészítettem: a tálba szitáltam a lisztet, sót, hozzáadtam a mézet, közepébe öntöttem a tejet
(előbb 60 gr, majd még 40 gr) és belemorzsoltam az élesztőt, meghintettem (a tálból)
liszttel és megvártam még felfut.
Akkor hozzáadtam az egy tojást és összeállítottam a tésztát (keverőgép/dagasztó spirál).
A puha olvasztott, nem meleg vajat, evőkanalanként a tésztához adtam és beledolgoztam a géppel.
(előbb 60 gr, majd még 40 gr) és belemorzsoltam az élesztőt, meghintettem (a tálból)
liszttel és megvártam még felfut.
Akkor hozzáadtam az egy tojást és összeállítottam a tésztát (keverőgép/dagasztó spirál).
A puha olvasztott, nem meleg vajat, evőkanalanként a tésztához adtam és beledolgoztam a géppel.
Szép fényes tészta bucim lett.
Letakartam a tálban és így hagytam 10 percet, majd munkafelületre tettem és megdagasztottam:
szép, fényes, selymes, nem ragacsos cipót formáltam belőle, kevés liszt hozzáadásával
(1-2 ek összesen).
szép, fényes, selymes, nem ragacsos cipót formáltam belőle, kevés liszt hozzáadásával
(1-2 ek összesen).
Folpack fóliával letakartam és 25 fokban hagytam, hogy megkeljen.
Közben elkészítettem a tölteléket.
A mákot a forró tejjel leforráztam, hozzáreszeltem a citrom héját, hozzákevertem a cukrot és
rádobtam a vajat, ami a melegtől szépen elolvadt.
rádobtam a vajat, ami a melegtől szépen elolvadt.
A megkelt tésztát nagy téglalappá nyújtottam a hosszabbik oldala 55 cm volt.
Megkentem a dzsemmel és elosztottam rajta a mákot.
Feltekertem, átraktam sütőpapírra (még nem a tepsire, csak sütőpapírra).
Egy nagyon éles késsel, kettémetszettem a tekercset, úgy hogy a végén 3 cm nem vágtam át.
Gyors, határozott mozdulatokkal összefontam a két tészta csíkot.
Koszorúvá igazítottam és mindenestől áthúztam a tepsire.
Lekentem egy kissé felvert tojással.
Beraktam a hideg* sütőbe, bekapcsoltam 180 fokra és beállítottam az órát 25 percre.
Nagyon finom és nem csak a töltelék miatt, a tészta is kiváló.
Egy ülésben egy morzsáig elfogyott, ha 3-4 főnél nagyobb társaságnak készítjük,
akkor akár dupla adaggal ajánlott kezdeni:)
Kb. akkora, mint 1 rúd bejgli.
Kb. akkora, mint 1 rúd bejgli.
* Nagyon jó tapasztalataim vannak a hideg sütőben történő sütéssel,
vagyis amikor a sütőt nem melegítem előre.
Beteszem a tésztát (kelt tésztáknál lehetséges ezzel kísérletezni, de nem mindegyikkel),
a nem előmelegített sütőbe.
Amíg a sütő felmelegszik a tészta is kel, illetve meg is sül. Időt és energiát takarítok meg.
Eddig még egyetlen esetben sem -amikor e mellett döntöttem- nem láttam kárát ennek a módszernek.
Ha valaki bizonytalan akkor ne válassza ezt, hagyja, hogy megkeljen a kívánalmai szerint,
majd az előmelegített sütőben süsse gyakorlat szerint.
Mákról, mint gyógynövényről, már írtam:
Nagyon szép foszlós, finom a tészta |
Ezt a gyönyörűséget én is szeretném elkészíteni, talán hétvégére!:)) Nagyon megenném....kinézete van:))
VálaszTörlésAkkor hétvégén :) Aránylag gyorsan kész, nem munkás darab, marad idő pihenésre is. (csak tudod, nem nagy adag, mint egy rúd bejgli)
TörlésÖlellek,
Guszta lett nálad is nagyon! Szeretem én is ezt a formázást, annak ellenére,hogy imádom a mákot, ezt még csak fahéjasan,és kakaósan készitettem mindig!:))
VálaszTörlésA kakaón én is gondolkodtam, de a mákot jobban szeretjük:)
TörlésIgen lehet, hogy Nálad is láttam. Köszönöm.
Nagyon szép lett! Én is próbálkoztam már vele, és ízlett is. Ismét kedvet kaptam. Hétvégén vendégeink jönnek, lehet, hogy kipróbálom a mákos változatot. :)
VálaszTörlésReménykedem, hogy elkészíted, biztos nem fogsz csalódni a mákosban:)
TörlésKöszönöm, ölellek
Nagyon szép lett és hogy milyen finom, azt tudom is:-) már többször készítettem, minden alkalommal pillanatok alatt elfogy.
VálaszTörlésÖrülök, hogy Nektek is ízlett!:-)
Ölellek!
Igen-igen, nagyon finom, köszönöm a receptet :)
TörlésÉn is ölellek
Ez az amit elkészítek,ugyan is van még egy csomó mákom,megmaradt karácsonyról,és ez annyira jól néz ki,hogy szinte csalogat!!!!!
VálaszTörlésJaj a pogácsát legalább nekem küld el,szeretném látni a Tiéd!!!!
Piroska, igen ez a mákos olyan csalogató, mint a pogácsád :)
TörlésRemélem rá ismersz, mert egy kicsit maszkíroztam tökmaggal :) De annyira jó, hogy majd sütöm tökmag nélkül is. Holnap írom.