Miért érdemes paradicsomot aszalni? persze nem most, hanem majd a nyáron :)
Az aszalt paradicsom sokféleképpen felhasználható. A megszáradt paradicsom egy részét,
csak úgy minden nélkül szárazon, sósan, 1literes befőttes üvegbe rakom, jól lezárom, a kamrában tárolom. Ebből teszek levesbe és minden másba, amibe eredetileg tennék
(vagyis amikor van friss paradicsom akkor teszek).
csak úgy minden nélkül szárazon, sósan, 1literes befőttes üvegbe rakom, jól lezárom, a kamrában tárolom. Ebből teszek levesbe és minden másba, amibe eredetileg tennék
(vagyis amikor van friss paradicsom akkor teszek).
A másik részét a aszalványoknak rögtön olívaolajba teszem. Akkori felhasználásra kerül még bele fűszernövény, de későbbi felhasználásra (pl. ami ilyentájt fogy el)
a sózott paradicsomot csak felöntöm olívaolajjal és kész.
Az aszalt paradicsom koncentrált íz, kevés is elég,
hogy varázslatossá tegyen még egy egyszerű csicseriborsót is.
hogy varázslatossá tegyen még egy egyszerű csicseriborsót is.
A Gyermekemnek tízóraira készítettem ezt a kenyérre kenhető krémet.
Ha nincs aszalt paradicsom, a krém anélkül is elkészíthető, és ha nem iskolába viszi,
akkor kerülhet még bele egy kevés fokhagyma, vagy hagymaszár, vagy snidling.
akkor kerülhet még bele egy kevés fokhagyma, vagy hagymaszár, vagy snidling.
A csicseriborsót ilyen kicsi mennyiségben érdemes főzve venni (pl. dm/alnatura), de ha nagyon szeretjük, akkor sokkal gazdaságosabb 1 kg szárazat beáztatni, majd megfőzni és kisebb adagokba szétosztani.
Így készítem:
A forrón üvegbe adagolt főtt csicseriborsót, felöntöm a főzőlével, légmentesen lezárom, fejre állítom,
majd ha kihűlt a hűtőben (vagy hideg kamrában) tárolom felhasználásig (2-3 hétig is eláll, lehet tovább is).
majd ha kihűlt a hűtőben (vagy hideg kamrában) tárolom felhasználásig (2-3 hétig is eláll, lehet tovább is).
Aszalt paradicsomos csicseriborsókrém
400 g főtt csicseriborsó
3 ek aszalt paradicsom
5 ek paradicsompüré (sűrű, szintén házi készítésű)
kb. 1/2-1 dl olívaolaj (az aszalt paradicsomé, kiváló)
fűszerek, most frissen őrölt bors, mozsárban frissen őrölt szárított csombor
(nagyon finom kakukkfűvel, szurokfűvel)
A botmixer tartályába pakoltam mindent és teljesen krémesre turmixoltam.
A hozzávalók ízlés szerint változtathatók.
Most ez a csicseriborsókrém a kedvencem,és amit el is fogok készíteni, mentettem is a receptet!Köszönöm!Régóta várok erre a receptre!!
VálaszTörlésPiroska, naponta csinálunk ilyen apró finomságokat, Te is , én is, sokan, de az ember nem tulajdonít neki nagy jelentőséget. Most ötletszerűen jött, hogy á lefotózom és felteszem ide, mert ugye a csicseriborsóból mégis a humusz a klasszikus, de ez így is nagyon finom...és tessék, annyira édes vagy, hogy ezt írtad, mert ez megint azt mutatja, hogy az ötlet mindig jól jön.
TörlésKöszönöm :)
Minden ötlet jól jön,szerintem azért jó a blogvilág!!Sok minden eszünkbe jut!!!Rácsodálkozunk,hogy jééé,el is felejtettem!:):)puszi!
Törlés:) ....és mellesleg remek emberekkel ismerkedünk meg :) Köszönöm, hogy Vagy.
TörlésNagyon finom aszalt paradicsommal! Vennem kell csicseriborsót, meg is kívántattad:-)
VálaszTörlésKöszönöm Hajni!
TörlésMár Piroskának írtam, hogy az ember (tudod Te ezt) nem is gondolja, hogy minden bejegyzés jó valamire, vagy Valakinek :)
Jó étvágyat.
Én is szoktam készíteni, már ha rá tudom szánni magam a hosszadalmas főzésre:) Tetszik ez a paradicsomos verzió:), de sajna nekem olyan kevés aszalt paradicsomom lett, hogy azt már rég elfelejtettük:)
VálaszTörlésKrinsz :) napról-napra egyre közelebb kerülünk a friss paradicsomhoz és lehet aszalni :)és addig megfő a csicseriborsó is :-)
Törlés<3
Bár az eső (szerintem) felétek is esik, legyen örömteli hétvégéd!
ilyen sózott paprikám nekem is van háááázi))
VálaszTörlésés van csicserim is üveges...jól hangzik ez a krém
Finom volt :)
TörlésA sózott paprikát nagyon szeretem, olyan sokféleképpen tudom "hasznosítani".
Jó hogy Neked is van háááázi :)