Szép lassan búcsúzik a nyár, reménykedem, hogy hosszú őszben lesz részünk,
és még hetekig élvezhetjük a kertben termő fűszereket.
Amit csak lehetett már eltettem télire: szárítottam, tettem el sóban, olajban, mézben, szirupban,
így ami még virít, azt frissen használom fel a napi főzések/sütések során.
A kekszbe is ezért került levendula.
A Fekete bodzás krémnél Gabi írta, hogy örülne a keksz receptnek.
Nos említettem, hogy a sárgabarackos keksz nagyon morzsásra sikerült :)
így elkészítettem helyette e klasszikus linzert.
Azért is e mellett döntöttem, mert ugyanazon írás kapcsán merült fel egy kérdés:
"Szerinted mitől lesz túlzottan morzsás?"....a klasszikus 3:2:1 arányú alaprecept.
Azt tudom az én sárgabarackosom miért esett szét, Márta receptjénél meg gyanítom,
hogy a hozzáadott sütőportól és szódabikarbónától.
A 3-2-1 arányú linzer tapasztalataim szerint -a sok vaj miatt- önmagában is egy omlós tészta,
én nem szoktam hozzá tenni "lazítót", szerintem nem "kívánja". Persze lehet hogy tévedek.
Levendulás linzer
Hozzávalók
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 ek limelé (lehet citrom)
1 db lime reszelt héja (bio, a sparban kaptam)
csipetnyi só
felébe 1 tk levendulavirág
A lisztet összekevertem a cukorral, sóval és belereszeltem a lime héját.
A kisebb darabokra vágott hideg vajjal összemorzsoltam.
Hozzáadtam a frissen facsart limelevet és gyors mozdulatokkal összeállítottam a tésztát.
Kettévettem és a felébe belegyúrtam a levendulavirágot.
Folpackba csomagoltam és hűtőbe tettem 1 órára.
Lisztezett munkafelületen 3mm vastagságúra nyújtottam és derelyevágóval ~ 2,5 x 5 cm
nagyságú lapokra szabdaltam.
nagyságú lapokra szabdaltam.
A fele tésztát -amibe nem tettem levendulát- 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szurkáltam ki.
180 fokos előmelegített sütőben világos színűre sütöttem.
Lassan fogyóban az előző levendulás kekszünk... Itt az utánpótlás! :-) <3
VálaszTörlés:) szia Csipkerózsa <3
TörlésMikor írtad a levendulás kekszet, hát az egy löket volt, hogy csináljak :) köszönöm.
<3 Köszönöm! Gabi
VálaszTörlésGabi <3
TörlésLevendulás kekszet még nem csináltam, csak levendulás mézet, :) de olyan szépek a fotóid, hogy megkívántam. :)
VálaszTörlésErzsi
Erzsi <3
Törlésez tudod egy jó kis alaprecept, tehetsz más fűszer is bele, kedved szerint :)
Köszönöm a receptet! GRT a munkádhoz!
VálaszTörlésKedves "Névtelen" :)
Törlésköszönöm szépen.