2014. szeptember 22., hétfő

Levendulás linzer



Szép lassan búcsúzik a nyár, reménykedem, hogy hosszú őszben lesz részünk,
és még hetekig élvezhetjük a kertben termő fűszereket.
Amit csak lehetett már eltettem télire: szárítottam, tettem el sóban, olajban, mézben, szirupban, 
így ami még virít, azt frissen használom fel a napi főzések/sütések során.
A kekszbe is ezért került levendula. 




A Fekete bodzás krémnél Gabi írta,  hogy örülne a keksz receptnek.
Nos említettem, hogy a sárgabarackos keksz nagyon morzsásra sikerült :) 
így elkészítettem helyette e klasszikus linzert. 
Azért is e mellett döntöttem, mert ugyanazon írás kapcsán merült fel egy kérdés: 
"Szerinted mitől lesz túlzottan morzsás?"....a klasszikus 3:2:1 arányú alaprecept.
Azt tudom az én sárgabarackosom miért esett szét, Márta receptjénél meg gyanítom, 
hogy a hozzáadott sütőportól és szódabikarbónától.
A 3-2-1 arányú linzer tapasztalataim szerint    -a sok vaj miatt-   önmagában is egy omlós tészta, 
én nem szoktam hozzá tenni "lazítót", szerintem nem "kívánja". Persze lehet hogy tévedek.




Levendulás linzer

Hozzávalók

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 ek limelé (lehet citrom)
1 db lime reszelt héja (bio, a sparban kaptam)
csipetnyi só
felébe 1 tk levendulavirág

A lisztet összekevertem a cukorral, sóval és belereszeltem a lime héját. 
A kisebb darabokra vágott hideg vajjal összemorzsoltam. 
Hozzáadtam a frissen facsart limelevet és gyors mozdulatokkal összeállítottam a tésztát.
Kettévettem és a felébe belegyúrtam a levendulavirágot.
Folpackba csomagoltam és hűtőbe tettem 1 órára.
Lisztezett munkafelületen 3mm vastagságúra nyújtottam és derelyevágóval ~ 2,5 x 5 cm
nagyságú lapokra szabdaltam.
A fele tésztát   -amibe nem tettem levendulát-  3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szurkáltam ki.
180 fokos előmelegített sütőben világos színűre sütöttem.








8 megjegyzés:

  1. Lassan fogyóban az előző levendulás kekszünk... Itt az utánpótlás! :-) <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) szia Csipkerózsa <3
      Mikor írtad a levendulás kekszet, hát az egy löket volt, hogy csináljak :) köszönöm.

      Törlés
  2. <3 Köszönöm! Gabi

    VálaszTörlés
  3. Levendulás kekszet még nem csináltam, csak levendulás mézet, :) de olyan szépek a fotóid, hogy megkívántam. :)
    Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsi <3
      ez tudod egy jó kis alaprecept, tehetsz más fűszer is bele, kedved szerint :)

      Törlés
  4. Köszönöm a receptet! GRT a munkádhoz!

    VálaszTörlés