2013. február 19., kedd

Aszalt gyümölcsös sült cékla



Aszalt szilva, mazsola, méz, vaníliás/fahéjas balzsamecet, mindez a céklát fűszerezi.
Némi krumplit adtam hozzá és összesütöttem/pároltam.
Mennyei köret, bár mi főételnek ettük.





Céklát még lehet kapni, ehetjük sülve-főve és készíthetünk belőle italt, már aki szereti.
Egy-két ötlet:




Aszalt gyümölcsös sült cékla

Hozzávalók
1 kg cékla
1/2 kg krumpli
100 g aszalt szilva (házi, ami ugye szárazabb, de jó a nem házi is)
50 g mazsola
3 ek vagy ízlés szerint balzsamecet* vagy almaecet
1 ek méz**
tengerisó
frissen őrölt bors
egy csipet chilipehely 
2 ek vaj
3-4 ek olívaolaj

A zöldségeket megtisztítottam és felszeleteltem: a krumplit kockára, a céklát hasábokra.
A vajat és olajat összemelegítettem, majd ráborítottam a zöldségeket. Kevergetve pirítottam, majd hozzáadtam az aszalt gyümölcsöket és fűszereztem. Tovább pirítottam, majd 3,5 dl vizet adtam hozzá és készre, de roppanósra pároltam (a végére a víz is elpárolog).


Mind az öt alapízt megtaláltuk benne :)

 *A balzsamecetet, magam fűszereztem bő egy éve, elképesztő ízkavalkáddá érett.
Újra jön az ecet készítés ideje, írok majd róla, de addig is, EZT javaslom elkészíteni, hisz a balzsamecetet, úgysem mi készítjük, fűszerezni kell(lehet) csak.
Így: 3 dl balzsamecetbe tettem 2 rúd fahéjat és 2 rúd vaníliát
(az a vaníliarúd is megfelelő, aminek magjait már felhasználtuk másba). Ennyi.
(Ahogy fogy, újra feltölthetjük ecettel, később kiegészíthetjük újra  fűszerekkel.)

** (amit elsősorban most nem a gyógyhatásai miatt teszünk a sülő zöldségekre,
hisz ilyen magas hőfokon az aminosavak és vitaminok egy része károsodik :)








2 megjegyzés: