Aszalt szilva, mazsola, méz, vaníliás/fahéjas balzsamecet, mindez a céklát fűszerezi.
Némi krumplit adtam hozzá és összesütöttem/pároltam.
Mennyei köret, bár mi főételnek ettük.
Egy-két ötlet:
Aszalt gyümölcsös sült cékla
Hozzávalók
1 kg cékla
1/2 kg krumpli
100 g aszalt szilva (házi, ami ugye szárazabb, de jó a nem házi is)
50 g mazsola
3 ek vagy ízlés szerint balzsamecet* vagy almaecet
1 ek méz**
tengerisó
frissen őrölt bors
egy csipet chilipehely
2 ek vaj
3-4 ek olívaolaj
A zöldségeket megtisztítottam és felszeleteltem: a krumplit kockára, a céklát hasábokra.
A vajat és olajat összemelegítettem, majd ráborítottam a zöldségeket. Kevergetve pirítottam, majd hozzáadtam az aszalt gyümölcsöket és fűszereztem. Tovább pirítottam, majd 3,5 dl vizet adtam hozzá és készre, de roppanósra pároltam (a végére a víz is elpárolog).
Mind az öt alapízt megtaláltuk benne :)
*A balzsamecetet, magam fűszereztem bő egy éve, elképesztő ízkavalkáddá érett.
Újra jön az ecet készítés ideje, írok majd róla, de addig is, EZT javaslom elkészíteni, hisz a balzsamecetet, úgysem mi készítjük, fűszerezni kell(lehet) csak.
Így: 3 dl balzsamecetbe tettem 2 rúd fahéjat és 2 rúd vaníliát
(az a vaníliarúd is megfelelő, aminek magjait már felhasználtuk másba). Ennyi.
(Ahogy fogy, újra feltölthetjük ecettel, később kiegészíthetjük újra fűszerekkel.)
Újra jön az ecet készítés ideje, írok majd róla, de addig is, EZT javaslom elkészíteni, hisz a balzsamecetet, úgysem mi készítjük, fűszerezni kell(lehet) csak.
Így: 3 dl balzsamecetbe tettem 2 rúd fahéjat és 2 rúd vaníliát
(az a vaníliarúd is megfelelő, aminek magjait már felhasználtuk másba). Ennyi.
(Ahogy fogy, újra feltölthetjük ecettel, később kiegészíthetjük újra fűszerekkel.)
** (amit elsősorban most nem a gyógyhatásai miatt teszünk a sülő zöldségekre,
hisz ilyen magas hőfokon az aminosavak és vitaminok egy része károsodik :)
hisz ilyen magas hőfokon az aminosavak és vitaminok egy része károsodik :)
Böjt után kipróbálom ezt az aszalt gyümölcsös verziót:)
VálaszTörlésAddig meg sikeres böjtöt :)
Törlés