Hétköznap a közös ebéd akkor van, amikor a Fiam hazaér az iskolából.
Az Ő programjai kötöttek, mi felnőttek tudunk alkalmazkodni.
A múlt héten kétszer készítettem tavaszi zöldekkel dúsított "sós" palacsintát.
Egy kiadós saláta után (lásd pl. ezt) bőségesen elegendő volt.
A Zamatos turbolya jó döntés volt, mint ahogy a tyúkhúr, csalán és a medvehagyma is.
A palacsintákat reszelt sajttal szórtam meg és tejfölt, illetve friss lime-ot kínáltam mellé.
Turbolyás palacsinta
Hozzávalók
(kb. 12 db nagy palacsinta)
tészta
2 db tojás
2 dl tej
30 dkg finomliszt
só
1 csokor friss zamatos turbolya
ásványvíz, amennyit felvesz!
sütéshez
kevés olaj
töltelék
sajt reszelve
tálaláshoz
tejföl
citrom/lime
- Szedtem egy nagy csokor Zamatos turbolyát, megmostam, leráztam róla a vizet.
- Elkészítettem a palacsintatésztát, botmixerrel dolgoztam.
- Nagyobb serpenyőbe olajat csöpögtettem.
(Az olaj elmaradhat, de egy picike jót tesz az ízeknek, tényleg csak 1 mokkáskanálnyi palacsintánként.)
- Megsütöttem, a kicsit vastagabb palacsintákat.
- Amikor az egyik oldala megsült és megfordítottam, akkor szórtam meg a reszelt sajttal
(a serpenyőben, amíg a másik fele sült), majd a "lapát" segítségével összehajtottam,
lenyomtam kissé, szükség szerint fordítottam még rajta, a lényeg, hogy kedvünk szerint összesüssük :)
A Zamatos turbolya gyógyhatásait illetően -mint a többi zöld is- frissen a legjobb :)
de ha már ettünk nyersen, akkor bátran fűszerezzünk vele.
Mindennap fogyasszunk nyersen a friss zöldekből, hisz tisztítanak, táplálnak, lúgosítanak.
*
Bármi okozhat allergiát, ha túlérzékenyek vagyunk!
(Az Áldott állapotban lévők különösen legyenek körültekintőek. :)
Ne felejtsük "Minden növény gyógynövény" hatóanyag-tartalommal,
egyszerre semmiből ne együnk sokat.
Egyszerre csak egyféle "új" növényt kóstoljunk, figyeljük meg a ránk kifejtett hatását.
Ha bizonytalanok vagyunk a növény fajtájában, akkor forduljunk szakemberhez, ne kockáztassunk.
Egyszerre csak egyféle "új" növényt kóstoljunk, figyeljük meg a ránk kifejtett hatását.
Ha bizonytalanok vagyunk a növény fajtájában, akkor forduljunk szakemberhez, ne kockáztassunk.
nahát, pont tegnap fedeztem fel, hogy ez nődögél a kertben. szép nagy bokor. teszteltem, ánizsos, ettem, még élek :) nagyon jó ötlet, a tyúkhúr is gyanús a kertben, de abban még nem vagyok biztos. köszönöm! (egyéb, mellékinfo: otthagytam végre mhelyemet :))
VálaszTörlésNikimanó <3
TörlésAnnyira jó! minden amiről írtál :) Csodás vagy!!!!
Azért (is) szeretek ide jönni, mert eszembe juttatsz olyan ételeket -meg sok minden mást is-, amiket valamiért elfelejtettem. :-)
VálaszTörlésZamatos turbolyám sajnos tavaly nem kelt ki, idén pedig még nem vetettem, de annyi minden más van, amivel palacsinta készülhet! A medvehagymát itt kaszálni lehet az erdőben, tyúkhúrt is eszegetjük. Vasárnap Borival nagyot kirándultunk kettesben, és kóstolgattuk az erdőt: tyúkhúr, salátaboglárka, medvehagyma, kígyóhagyma... :-)
Csipkerózsa <3
TörlésKöszönöm szépen, örülök, hogy szeretsz nézelődni itt.
Édes lehet Bori, a Gyermekek nagyon hálásak, Te pedig nagyon jó Anya vagy!
Képzeld találtam a kertben kigyóhagymát, annyira örülök neki, mind mellé tettem botocskát :)
Megint nagyon finommal ismertettél meg. Vén eszemmel még nem jutottam el odáig, hogy almán kívül mást is lehet
VálaszTörlésrakni a p.tésztába. Na de turbolya?! Nem is láttam még olyat! De medvehagymát hozott a zöldséges, olyan fog készülni. Köszi az ötletet!!
Kedves G.Marta <3
TörlésA medvehagymával csodás lesz! Jó kísérletezést Neked :) jön a többi tavaszi finomság :)
Köszönöm szépen.
Hmm,de guszta!!!!! Körülnézek még itt nálad és összeírom a tavaszi kerti zöldek felhasználását. Szegény turbolyát sem használom -még-pedig olyan szorgosan nő.
VálaszTörlésDrága Mamka <3
TörlésNagyon jó befektetés a tavaszi kerti zöldekből csipegetni. Nekünk nőnek :)
Köszönöm a tartalmas leírást! <3
VálaszTörlésÉva <3, örömmel!
Törlés