Nálunk szinte mindennap kerül saláta az asztalra.
Így van ez már réges-régen, de valahogy nem tartottam fontosnak írni róla,
mert azt hittem mindenhol így van...
A napokban viszont felvilágosultam :)
Történt, hogy régi kedves Barátom látogatott meg, T.
Szezonális alapanyagokból készítettem Neki salátát
(káposzta-cékla-tyúkhúr-vaníliás balzsamecet-só-bors+tálaláskor sűrű joghurt)
és kapott mellé mást is.
Annyira elcsodálkozott :) azt mondta, sose jutott volna eszébe, hogy káposztából meg
nyers céklából is lehet salátát készíteni és higgyem el szerinte másnak sem....
Nos ezen meg én csodálkoztam el :) bár bízom benne, hogy nincs teljesen igaza...
Kár lenne kihagyni a táplálkozásunkból a nyers zöldségeket.
Tisztítanak, táplálnak, lúgosítanak, megszépítik a lelkünket :) már ránézni is boldogság :)
Ebben teljesen egyetértettünk T.-vel, csak szerinte ilyenkor roppant behatárolt a választék....
és kapott mellé mást is.
Annyira elcsodálkozott :) azt mondta, sose jutott volna eszébe, hogy káposztából meg
nyers céklából is lehet salátát készíteni és higgyem el szerinte másnak sem....
Nos ezen meg én csodálkoztam el :) bár bízom benne, hogy nincs teljesen igaza...
Kár lenne kihagyni a táplálkozásunkból a nyers zöldségeket.
Tisztítanak, táplálnak, lúgosítanak, megszépítik a lelkünket :) már ránézni is boldogság :)
Ebben teljesen egyetértettünk T.-vel, csak szerinte ilyenkor roppant behatárolt a választék....
Megígértem T.-nek, hogy mutatok néhány variációt.
Medvehagymás káposzta-céklasaláta
(A mennyiségek pontos feltüntetésére nem törekszem,
inkább az arányokra helyezem a hangsúlyt.)
inkább az arányokra helyezem a hangsúlyt.)
Hozzávalók
3 adag fehér káposzta nagyra reszelve
2 adag cékla vékonyra reszelve
1 adag lilahagyma 4-be vágva, majd vékonyra szeletelve
1/2 adag medvehagyma apróra vágva
só
frissen őrölt bors
szezámmagolaj (0,5 dl)
friss citromlé (2 ek)
Tálaláshoz: joghurt, reszelt sajt
A hozzávalókat összekevertem :) Közvetlenül tálalás előtt került rá a só és a friss citromlé.
Pitát sütöttem meg falafelt, ahhoz ettük, de önmagában is megteszi, vagy egy-két szelet pirítóssal.
finom! én teljesen rákaptam az olajos káposztára. 400 ft/kg a piacon. egyébként a barátod szerintem nem téved. gondolj bele, EU-ban elsők vagyunk gyomorrákban. mert ugye minek a saláta,nem vagyunk nyulak :(
VálaszTörlésNikimanó <3
Törlés:) jót mosolyogtam ezen a "nem vagyunk nyulak" megjegyzésen. Amikor 1991-ben :) vega lettem, volt Barátom, aki azzal "húzott" hogy akkor nekem már az is elég, ha kimegyek a nyulakkal legelni.....
Akkor nem találtam nagyon viccesnek, rosszul esett, de azóta megedződtem :)
Ó igen nálunk nagy kedvenc az olajos káposzta (savanyú káposztára gondoltál?)
:) egy időben anyukám is vega volt, neki azt mondta falusi anyukája, hogy "egy kis csirke nem hús", meg "most ehetsz, nem látja senki" :) a "gumós zápfog" még nagy kedvencem ebben a stílusban...
TörlésIgen, savanyú kápi, lila hagyma, pirospaprika, só, olaj (tökmag, napraforgó, vagy len), finom!
:) :) a "gumós zápfog" nem ismerős....
TörlésÓ igen én is ilyen savanyú káposztára gondoltam (már 3 variációt tettem fel a blogra :) :) ennyire szeretjük :)
Egészségünkre! Szép hétvégét!
Én tőled tanulgatom,hogy itthoni zöldségeket együnk.:) feketeretket állandóan veszek és eszek,mióta írtál róla.:)
VálaszTörléscéklát is kellene.:)
Mamka <3 ez nagyon jól esett, köszönöm szépen :)
TörlésIgen vegyél :), a cékla szelídebb a fekete reteknél, vékonyra reszelve szerintem szeretni fogod.
Érdekes, én mindig nyers céklából csinálom a salátát.
VálaszTörlésPipulka <3 csodás vagy!
TörlésNálunk is szinte minden nap van saláta, és sokan rácsodálkoznak. Most a medvehagyma a "menő", hiszen tele az erdő vele, meg a tyúkhúr nálunk is, meg a zsenge gyermekláncfű...
VálaszTörlésCsipkerózsa <3 remek dolog a vegyes saláta, egészségetekre!
Törlés