Már egy hete, hogy készítettem ezeket a kekszeket.
Háromfélét.
Variációk egy témára :)
Variációk egy témára :)
Készült egy alap összeállítás.
Egy sós keksz, kréker, omlós formában.
Egy sós keksz, kréker, omlós formában.
Majd a következőhöz került sajt, a következőhöz meg cukor, a karamellesebb ízű nádcukorból.
Hihetetlen, hogy egy hozzávaló megváltoztatásával teljesen mást kapunk,
mintha köszönő viszonyba sem lennének egymással.
Ha a "dobjunk össze egy kekszet játékot játszom" akkor általában mindig többféle lesz belőle,
hisz csak kevéssel több munkával több lesz a tapasztalat,
biztos talál mindenki az ízlelőbimbóinak jobban esőt,
én meg nagyon élvezem megfigyelni a reakciókat. Jó móka.
Egész szemű mák (tehát nem darált) került a kekszekbe.
Szeretem az egész mákot :)
Ebben az esetben is megállapíthatjuk, hogy ízre annyi a különbség az egész mák között
és a darált mák között, mintha nem ugyanarról lenne szó.
Este összeállítottam a tésztákat, az éjszakát a hűtőben töltötték,
majd reggel 30 perces szobahőmérsékleten akklimatizálódás után nyújtottam, szaggattam, sütöttem.
Egyszerre két tepsit tettem a sütőbe.
Mákos keksz
Hozzávalók
150 g finomliszt
75 g teavaj
25 g mák
1 mokkáskanál só
1 db tojás
1-2 ek hideg víz
150 g finomliszt
75 g teavaj
25 g mák
1 mokkáskanál só
1 db tojás
1-2 ek hideg víz
- A száraz hozzávalókat összekevertem, hozzámorzsoltam a vajat.
Hozzáadtam a tojást és annyi hideg vizet, hogy összeálljon a tészta.
(Aprítógéppel is összeállíthatjuk a tésztát:
ebben az esetben a száraz hozzávalókat a gép tartályába teszem,
majd hozzáadom a hideg, összedarabolt vajat és morzsásra darálom.
Ezt követően tálban összeállítom a tésztát.)
Kifeszített folpack fóliába csomagoltam és hűtőbe tettem éjszakára.
(Nem fontos ilyen hosszú ideig pihentetni, de ártani nem árt neki az biztos.)
majd hozzáadom a hideg, összedarabolt vajat és morzsásra darálom.
Ezt követően tálban összeállítom a tésztát.)
Kifeszített folpack fóliába csomagoltam és hűtőbe tettem éjszakára.
(Nem fontos ilyen hosszú ideig pihentetni, de ártani nem árt neki az biztos.)
- Reggel, bekapcsoltam a sütőt 180 fokra (légkeverés).
Enyhén lisztezett szilikonlapon (vagy nyújtódeszkán) vékonyra (2-3 mm) nyújtottam
és egy derelyevágóval (vagy késsel) tetszőleges nagyságú háromszögekre vágtam.
A mák kedvező élettani hatásairól itt írtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/02/mak-mint-gyogynoveny.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/02/mak-mint-gyogynoveny.html
Megyek elkészítem ez lesz életem első keksze. :)
VálaszTörlésFilia <3
TörlésNagyon jó :) mit szólnál ha rögtön nem csak első lenne? 5 dkg reszelt sajttal teljesen mást kapsz :) akkor kicsit vastagabbra nyújtsd (3-4 mm, persze a 1/2 cm is teljesen jó) és szaggasd korong alakúra :)
Kérdezném, hogy a sajtos variációból kimarad a mák?
TörlésIgen, de nyugodtan tehet bele!
TörlésRemek ! <3 Megint tanultam! <3 Köszönöm!
VálaszTörlésÉva <3
TörlésMindig megölelsz. Köszönöm.
Üdvözlet az EGÉSZ Családnak!
Igen, igen, igen és roppanós mákszemekkel! :)
VálaszTörlésSzia Vicuska <3 kedves mákkedvelő barátom :)
TörlésA hűtőben pihen estefelé kisütöm holnapi kirándulásra lesz. :) Persze csak ha sikerül...
VálaszTörlésFilia <3 nos miért ne sikerülne(?)
TörlésNagyon jó recept, Mági! Biztos el fogom készíteni én is. És csodásak a fotóid is, mint mindig! :)
VálaszTörlésDrága Marisz!
TörlésKöszönöm szépen :) javaslom a sajtosat és az édeset is.
Legszívesebben most rögtön nekiállnék, de sajnos várnom kell a jövő hétig...:-(
VálaszTörlésCsipkerózsa <3
Törlés...akkor is jó lesz!
Finom lehet megsutom
VálaszTörlésMi szeretjük :)
TörlésMinden jót!
Kedves Mági! Holnap veszek mákot a piacon, sajt van itthon és némi nádcukor is... Az édes variációt hogyan készíted? Várom a holnapot :) Köszönöm! Melinda
VálaszTörlésKedves Melinda 🌸
TörlésNagyon megtisztelő, hogy vártál ❤
Ezek a kekszet 2014 májusban készültek, tehát a blogon van már 😉
Itt a recept: http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014/05/makos-keksz-edes.html
Ezt pedig még régebben, de szintén szeretem: http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2013/05/mezes-makos-linzer-somlekvarral.html
Sok sikert!
Üdvözlettel,
Mági
Kedves Mági, öröm volt elkészíteni, hát még elmajszolni, és mákszemeket ropogtatni... Köszönöm! És még sok-sok örömteli konyházást kívánok Neked :-) Melinda
VálaszTörlésKedves Melinda 🌸
TörlésKöszönöm a bizalmat és a kedves szavaid!
Neked is sok-sok örömteli élményt kívánok!