Gondoltam induljon a hét kényeztető reggelivel,
mert amilyen a kezdet, olyan lesz a folytatás:)))
mert amilyen a kezdet, olyan lesz a folytatás:)))
Ajándékba és friss fogyasztásra készítettem e nagyon finom csokoládés szilvalekvárt.
Bár vannak fenntartásaim a túlzásba vitt ízesítéssel, de ez nem túlzásba vitt,
no és egy kevés belefér :)))
Szeretem a natúr ízeket, ezért a szilvadzsem minden nélkül
- hozzáadott dolog nélkül, keverés nélkül- készült.
no és egy kevés belefér :)))
Szeretem a natúr ízeket, ezért a szilvadzsem minden nélkül
- hozzáadott dolog nélkül, keverés nélkül- készült.
Az utolsó 300 g-hoz adtam 70 %-os kakaótartalmú csokoládét.
Hm. Mindenkivel szeretném megkóstoltatni!!!
*
Natúr szilvadzsem
Natúr szilvaöntet
Hozzávalók
szilva
szilva
Az érett szilvákat megmostam, félbevettem, magjukat eltávolítottam.
Egy magasfalú fazekat (3x magasabb volt mint a szilva mennyisége benne),
kiöblítettem 20 %-os ecettel: határozott mozdulattal kiöntöttem, majd gyors mozdulattal visszafordítottam, így pont annyi maradt benne, amennyi kívánatos volt (2-3 ml).
Egy magasfalú fazekat (3x magasabb volt mint a szilva mennyisége benne),
kiöblítettem 20 %-os ecettel: határozott mozdulattal kiöntöttem, majd gyors mozdulattal visszafordítottam, így pont annyi maradt benne, amennyi kívánatos volt (2-3 ml).
Beletettem a szilvákat és takarék(!) hőmérsékleten oda tettem főni.
Amíg felforrt fedőt tettem rá, később csak fröccsenésgátlót. (Ezen a gőz/pára távozni tud,
de megkímél minket a kifröccsenő lekvártól. Ikeában kapható.)
Amíg felforrt fedőt tettem rá, később csak fröccsenésgátlót. (Ezen a gőz/pára távozni tud,
de megkímél minket a kifröccsenő lekvártól. Ikeában kapható.)
Több órán át rotyogott (5 óra), közben amikor jó sok leve gyűlt össze, elcsentem egy félliternyit, forrón üvegbe zártam és száraz dunsztba dugtam.
Kiváló öntetnek, de akár szörpnek is.
Kiváló öntetnek, de akár szörpnek is.
Amikor elérte a kívánt sűrűséget, üvegbe raktam, légmentesen lezártam és
száraz dunsztba tettem, hogy ott hűljön ki.
száraz dunsztba tettem, hogy ott hűljön ki.
Tehát: nem tettem bele cukrot, tartósítószert és nem is kevertem meg.
A legvégén mielőtt üvegbe szedtem, akkor igen: összekevertem.
*
Száraz dunszt
Ráhajtogatom ami kimaradt és a tetejére is kerül párna.
Plusz ráterítek egy takarót.
Ebben a fészekben hagyom kihűlni, ez akár két nap is lehet:)
A legvégén mielőtt üvegbe szedtem, akkor igen: összekevertem.
*
Száraz dunszt
Egy nagy kosarat kibélelek takarókkal, több
rétegben, kispárnákkal körbe rakom.
Beleterítek egy régi abroszt és így sorakoztatom
bele a kész forró üvegeket. Ráhajtogatom ami kimaradt és a tetejére is kerül párna.
Plusz ráterítek egy takarót.
Ebben a fészekben hagyom kihűlni, ez akár két nap is lehet:)
*
Csokoládés szilvalekvár
Hozzávalók
300 g a natúr szilvadzsemből
100 g 70 %-os csokoládé
50 g cukor
A forró szilvadzsembe beleraktam a feldarabolt csokoládét,
a cukrot és botmixerrel teljesen krémesre turmixoltam.
Tényleg teljesen krémes legyen!
a cukrot és botmixerrel teljesen krémesre turmixoltam.
Tényleg teljesen krémes legyen!
Ekkor már a hőforrást elzártam (tehát mielőtt a csokoládét beleraktam).
Üvegbe szedtem - egészen kicsikbe - és egy kivételével a száraz dunsztba raktam.
Az egyet, frissen kóstolásra elöl hagytam.
Frissen sült croissant (recept később), keserédes csokoládés szilvalekvár!
Frissen sült croissant (recept később), keserédes csokoládés szilvalekvár!
Igen finom, aki nem hiszi, próbálja ki :)))
HUUU,EZ ESZMÉLETLEN FINOM LEHET:)
VálaszTörlésIgen Böbe!
TörlésVan még szilva és az idén nagyon finom édes a kínálat:)))
(Bár tudom, hogy tudod:)
Szép hetet!
Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...
VálaszTörlésEz valami istenkirályság :-)))
...nem rossz...:)))
TörlésÉn kérnék szépen kóstolót a csokisból!!
VálaszTörlésHová küldjem?
TörlésÚgy képzelem, bár a csokis cukkinilekvárom is nagyon finom, hogy ez túlszárnyalja:) De lehet, mielőtt véleményt alkotnék, meg kellene ezt is kóstolnom.:)Maradt még?
VálaszTörlésIgen, van még:)))
TörlésÉn már tavaly is tettem el csokisan szilvalekvárt, nagyon finom volt, ez fogyott el legelőszőr:) Én is nagyon szeretem, s ezért ez évben megismételtem.
VálaszTörlésNagyon jó, hogy leírtad, próbálják csak ki jó sokan:)( Akinek kedve tartja:) )
Köszönöm a szép képeket, a kedvcsináló leírást! :)
Köszönöm a kedves biztatást, a kedves szavaid:)
TörlésEz nagyon veszélyes dolog:)))
VálaszTörlésképtelen lennék ellenállni
méghogy csoki és szilvalekvár
nem bírnám abbahagyni
rettenetes lehet
hmmmmmmmmmmmm
Szóval szereted(?)
Törlésmeghiszem azt
Törlésvagyis várj,
nem is kóstoltam ilyet még:)
külön-külön már igen:))
Édes vagy!!!!!!!!!!!!!!!!
Törlésnyamm
VálaszTörlésEgészségedre:)
TörlésNagyon pikáns lehet. És mihez használod még a croissanton kívül?
VálaszTörlésOlgis, nagyon keveset készítettem, simán eleszegették :) meg ajándék!
TörlésNagyon finom lett! A szörp már el is fogyott estére :) Hétvégén újabb adag szilva költözik majd a konyhámba :D
VálaszTörlésEszter!
TörlésNagyon örülök, sajnálom, hogy nem nagy adag. Igen, meglepő, mikor egy nagy fazék szilvát odatesz az ember és végül lesz 2 kicsi üveggel...ma is így jártam :) na de az a két kis üveg! nem adnám sok nagyért....
Ezt ki kell próbálni! :-)
VálaszTörlésRaven <3
Törlés