"Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.
Zúg a tüske,
szél szalad ide-oda,
reszket a galagonya
magában.
Hogyha a Hold rá
fátylat ereszt:
lánnyá válik,
sírni kezd.
Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája."
Weöres Sándor: A galagonya
Galagonya a kertünkben |
Színesedik a határ, messziről "izzik" nem csak a galagonya,
hanem a csipkebogyó ruhája is.
Szedtem egy-egy marékkal a termésekből,
hogy az éppen készülő káposztához adjam.
A savanyú káposztát fűszerektől és egyéb hozzávalóktól függetlenül,
mindig ugyanúgy készítem.
Ezért kérem, hogy olvasd el az itt leírtakat:
Most a lényegi különbségekre térek ki, illetve összefoglalom.
Fontos!
- Míg a csipkebogyó szinte mindenki számára fogyasztható csemege,
addig a galagonyát nem mindenki fogyaszthatja.
Kismamák, gyerekek nem.
A szív és érrendszeri problémával küzdők pedig kérdezzék meg az orvosukat.
(Szív és érrendszerre ható gyógynövény.)
Aki eheti az se vigye túlzásba, egyszerre néhány szem csak.
- A csipkebogyó alapos előkészítést igényel (lásd később),
a galagonyát pedig 7 nap múlva kiszedtem a káposzta közül,
tekintettel, hogy a magját benne hagytam.
- Csak biztos növényismerettel állj neki gyűjtögetni!
Amikor gyűjtögetünk körültekintően tegyük:
vigyázzunk a növényekre, amiről szedünk és a környezetére!
Kérem, csak a hiányzó termés jelölje az ott jártunkat.
Örömmel, belső harmóniában szedegessünk.
Csak annyit vegyünk el, amire feltétlenül szükségünk van,
maradjon másnak és főleg az állatoknak.
Fermentált káposzta
csipkebogyóval és galagonyával.
Hozzávalók
1 kg szeletelt fejes káposzta
20 db galagonya
1 nagy marék tisztított felezett csipkebogyó
10 db szegfűbors
22 g só
1) A galagonyát és a csipkebogyót megtisztítottam.
A csipkebogyó odafigyelést igényel.
Fontos, hogy az aszmagtermést, azaz a magokat, főleg a "szőröcskéket"
teljesen eltávolítsuk. Aki érzékenyebb bőrű, az vegyen gumikesztyűt.
A csipkebogyót feleztem, a magokat kipattintottam a zöldségtisztító hegyével,
majd többször átmostam.
2) A káposztát leszeleteltem.
Hozzáadtam a szegfűborsot és a terméseket.
Rászórtam a sót. Összekevertem.
Rászórtam a sót. Összekevertem.
3) Ekkor két módszer közül választhatunk:
vagy a alaposan megnyomkodjuk, megmasszírozzuk a káposztát,
vagy 12 órán át állni hagyjuk, miközben többször megkeverjük.
4) A levet eresztett káposztát tisztára mosott, kiforrázott üvegbe beletömködtem.
A legjobb ha az öklünket használjuk.
Teljesen légmentes legyen!
A káposzta tetejét a félbevágott torzsával fedtem.
Ne felejtsd, hogy a káposztának mindig lével fedettnek kell lenni!
Amennyiben nem elég a lé, akkor egészítsd ki sós vízzel.
2 dl víz 1 teáskanál só.
5) Az üvegre csavartam a tetőt, majd tálba állítottam.
Fénytől védett helyre tettem, szobahőmérsékleten.
6) Naponta lazítsuk meg a tetőt, szükség estén nyomkodjuk le a káposztát.
Az érési idő 10-14 nap.
Ezt követően tároljuk hűtőben vagy hűvös kamrában (pincében).
Lásd az említett bejegyzést!
Már megkóstoltuk,
a galagonya finom puha (kiszedtem és közösen elfogyasztottuk),
a csipkebogyó még roppanós, mindkettő savanykás.
Szeretetrehangoltan:
*
Csipkebogyó és galagonya a kertünkben :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése