A tojáspörkölt "koronája" igaz a tojás, de a lényeg az "alapban" van.
A bőséges, ízes, fűszeres, sűrű, finom szaftban.
(Vegetáriánusként természetesen ezt is hús - szalonna, kolbász - nélkül készítem.)
Jó pörköltalap készítése nyáron könnyű dolog, mert van a kertben paprika, paradicsom, fűszerek.
Ilyenkor télvíz idején nem áll a rendelkezésemre friss paradicsom, paprika,
de van a kamrában eltett lecsó, többféle sűrű paradicsomszósz, sózott darált paprika.
Ez bizony jó dolog, megkönnyíti a mindennapi főzést,
tehát ebben az esetben is kész főnyeremény.
A Fiammal nagyon szeretjük a szárzellert (halványított zeller)
a harsogóan ropogós, lédús szárát csak úgy nyersen elropogtatni,
így ha szépet, frisset látok a boltban vásárolok belőle.
Most is így volt, így volt itthon és néhány ropogós szár kivételével ezt is beletettem.
Teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült nokedlivel tálaltam.
Tojáspörkölt
Hozzávalók
6 db tojás
6 db fürjtojás
1 nagy fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
0,5 csomag szárzeller
fűszerpaprika
só
frissen őrölt bors
1 üveg (220 g) házi paradicsomszósz(öntet)
olaj
op. 1 tk étkezési keményítő (kukorica)
- A tojásokat megfőztem (a forró vizet leöntöttem, hideget engedtem rá és hagytam hűlni), megtisztítottam, leöblítettem és félretettem.
- A megtisztított, feldarabolt hagymát az olajon megdinszteltem,
hozzáadtam a sózott darált paprikát és hagytam sercegjen kicsit.
Hozzáadtam a préselt fokhagymát és a felszeletelt szárzellert, tovább dinszteltem.
Fűszereztem: őrölt pirospaprika, kevés chilipehely, kevés só*, frissen őrölt bors.
Ráöntöttem a paradicsomszószt és összeforraltam. (Ha nem elég sűrű, akkor egy kanálka keményítővel sűrítem, ha túl sűrű lenne, akkor kevéske vizet adok hozzá.)
Nem főztem, éppen csak összeforraltam. Vétek lenne a zellerszárat túlfőzni.
- A tojásokat hosszában 6-ba vágtam és a tetejére raktam, a fürjtojásokat egészben.
Ekkor már nem főzöm, csak óvatosan összerázogatom.
Így a fehérje és sárgája (többnyire) egyben marad.
Nokedli
Hozzávalók
600 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 db tojás
só
1 csokor petrezselyem apróra vágva
~ 1/2 liter víz
A hozzávalókból összekevertem a tésztát (se lágy, se kemény ne legyen :).
A forró, lobogó vízbe szaggattam (több adagban), amint feljött a víz tetejére + 2-3 perc,
kimertem a tésztaszedővel, lecsöpögtettem és olajos serpenyőbe gyűjtöttem.
* A szárzeller sós ízű, na meg a sózott darált paprika is sóval tartósított,
ezért sózni már nem is kell.
Fűszeres paradicsom - tésztaöntet |
Szárzeller vagy halványított zeller
Angol zellerként is ismert növény szárát a nap elől takarják, így halványítják.
Ennek következtében íze enyhébb. Gumója nincs, levélnyeleit fogyasztjuk.
A szárzeller kalóriatartalma alacsony (mint a zelleré), magas az
ásványianyag-tartalma
(foszfor, magnézium, kalcium, kálium, vas,
nátrium).
C-vitamin is található benne, ezért ajánlott nyersen (is) fogyasztani.
Gazdag A- és B-vitaminban.
Tisztítókúrák esetén
kifejezetten ajánlott, hiszen méregtelenítő hatása kiemelkedő.
Magas
B-vitamin-tartalmának köszönhetően az idegrendszer működését is segíti.
(Információ: A főzés alapjai könyv, illetve innen.
Útközben :)
Vaddohány és Fekete bodza.
oh de szép fotóid vannak
VálaszTörlésaz ételreceptjeid meg - int mindig - most is kedvet hoztak elkészíteni
köszönöm
♥
Drága Katalin,
Törlésén köszönöm.
♥
Mági