Sosem készítettem még banános süteményt.
Persze nincs ebben semmi különös, hisz sokféle süteményt nem készítettem még
(meg vannak olyanok amit nem is fogok), de a banán még eszembe sem jutott.
Egyrészt nem vagyunk banánfalók, nincs bérelt helye a bevásárlólistán,
csakis kérésre kerül fel és ha már hazakerült, akkor aki kérte, elfogyasztja.
Nincs árválkodó, maradék.
Másrészt vannak itt termő gyümölcsök, azokban "gondolkodom".
(Mindig van alma, nyáron a friss gyümölcsök, keveset fagyasztani is szoktam,
illetve házi dzsemből is remek pitéket készítek. Lásd a tartalomjegyzékben.)
Szóval, nem jutott eszembe, eddig.
Most viszont eszembe jutott.
Nem tudom hogyan, egyszer csak ott volt.
Befészkelte magát a tudatomba és nem hagyott nyugodni.
Így 2 db érett (pöttyös választottam) banánt az asztalra tettem és megalkottam hozzá a receptet.
Elkészítettem.
Mire hazaértem az aznapi túrámból (napi 5 km gyalogolok a kutyámmal)
a Férfiak (3 férfi) meg(el)kóstolták...
Azt mondták, hogy "alaposan ki akartuk elemezni az ízeket",
meg hogy "segíteni akartunk, hogy vállalhatod-e"
meg hogy "segíteni akartunk, hogy vállalhatod-e"
(Szinte mindig megkérdezem, hogy írhatom-e a blogra.)
és hogy "te úgysem eszel, kóstolót meg hagytunk".
Na ja, így sikerült lefotózni.
(Egészségükre :)
Csokoládés-diós banánkenyér
Hozzávalók
3 db tojás
12 dkg nádcukor
10 dkg tejföl
2 db (nagyobb) banán (20 dkg nettó)
10 dkg olvasztott (langyos) vaj
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg finomliszt (tönköly)
1/2 cs sütőpor (alnatura/dm)
1/2 mk só
1 tk fahéj
5 dkg dió (negyedelve)
5 dkg csokoládé chips
- A sütőt bekapcsoltam 175 fokra.
- A banánokat meghámoztam, villával összetörtem.
- A tojásokat a cukorra habosra kevertem ("fehéredésig"),
hozzákevertem a banánpépet, majd a tejfölt.
- A száraz hozzávalókat (lisztek, sütőpor, só, fahéj, dió, csokoládé) összekevertem.
- A tojásos masszába beleforgattam a száraz keveréket és az olvasztott vajat (felváltva).
- Az előkészített (papírral bélelt vagy vajjal kikent liszttel behintett) tepsibe öntöttem.
- Az előmelegített sütőben 30 percet, tűpróbáig sütöttem. (Sütési idő eltérhet.)
Illatos, laza szerkezetű, nedves tapintású, tartalmas sütemény.
En szoktam banankenyeret sutni rendszeresen, de eddig csak dioval vagy mandulaval.Csokival meg soha nem probaltam, ki fogom ezt a Tied:)
VálaszTörlésItt jegyzem meg, mert szokasosan elfelejtem, a croissant recepted, ahol egymasra rakod a tesztakat, azt nagyon szeretem, mar nehanyszor elkeszitettem.
Nagyon szeretem a receptjeidet! ezt is koszonom!:)
Kedves Agnes. :)
TörlésAki szereti a csokoládét, annak érdemes (mondják a Fiúk).
Most egy mákos - dióson gondolkodom (kiváltani a gabonát).
Ó igen, a kedvenc croissant nálunk is, szeretem készíteni.
Nagyon örülök, hogy Nektek is tetszik.
Hálásan köszönöm kedves szavaid!
Csodás napokat!
Mági
ötletes a süti, én is kipróbálom (tejföl helyett növényivel)
VálaszTörlésés csodaszép a természet is felétek a te szemeddel:)
Katalin :)
Törlésigen, növényivel is jó lesz biztos!
Igen, csodaszép a természet, a szürkeségben valahol mindig ott a szín, na meg az élet <3
(én is imádom a Te fotóid!)