:)
A tavaszi zsenge zöldeket nem lehet megunni.
Teli a kert tyúkhúrral és zamatos turbolyával.
Már bőven van csalán, medvehagyma.
Szinte már minden évelő fűszernövény kikelt, lehet variálni.
..a képen: nagy csalán és százszorszép... |
...spenót... |
Így vagy úgy "zölddel" tészta, igen rendszeresen készül nálunk.
Az üde ropogós spenótot, csalánnal "fűszereztem" és hideg vajjal kevertem bársonyossá.
Az egyik kedvenc tésztám főztem hozzá -bár ezt nem házilag készítettem, nem is én.
Csodálatosan megül a krémes mártás a kagylókban,
csak egyre kell vigyázni, ez a mártás sokáig nagyon forró tud maradni.
Csalános-spenótos-vajas kagylótészta
Hozzávalók
tészta
500 g tészta (ez a kedvenc)
4 liter víz
1 evőkanál tengerisó
mártás
500 g friss spenót
1 csokor friss csalán
3 ek olívaolaj
1-1,5 dl habtejszín
90 g teavaj
frissen őrölt bors
tálaláshoz
reszelt sajt
frissen őrölt bors
- Odatettem a vizet forrni, sóztam.
Utasítás szerint 12 perc kellett a tésztának, tehát volt bőven időm a mártás előkészítésére.
- Begyűjtöttem a friss hozzávalókat, a spenótot megmostam, lerázogattam róla a vizet.
- Másik fazékba öntöttem az olívaolajat, ráraktam a spenótot, majd a csalánt, amit apróbbra vágtam.
(Érdemes nagy fazekat választani, mert sok a spenót, de a tésztát is ebbe fogom kiszedni.)
- Rátettem a fedőt és kisebb hőmérsékleten hagytam, hogy összeessenek.
- Megszórtam a petrezselymes sóval, tekertem rá borsot, majd ráöntöttem a tejszínt.
(A tejszín mennyisége attól változhat, hogy mennyi levet eresztettek a zöldek.)
- 2-3 pernyi forralás következett.
- Botmixerrel a mártás 1/3-át összetörtem
(csak az 1/3-át így szebb a színe, de darabos, gusztusos marad).
- Elzártam a tüzet, majd belekevertem a hideg vaj felét, leborítottam.
- Közben a tészta is megfőtt.
- A forró tésztát -egy szűrőkanállal- közvetlenül a mártásra szedtem át.
- Összeforgattam és most olvasztottam rá, a vaj másik felét.
Lefedtem arra a néhány percre amíg megterítettem:
tányérok, evőeszközök, szalvéták, gyertya gyújtás, sajtreszelő, sajt :)
- A tésztát azon nyomban, frissen, forrón tálalva szeretjük (ez is így volt), de ennek a kagylónak
(vastagabb tészta) szüksége van -szerintem- pár percre, hogy összeérjenek az ízek.
Nagyon jól hangzik! Talán még a gyerkőcök is megennék, a spenót meg a tészta jöhet :)!
VálaszTörlésKedves Éva <3
TörlésSzerintem ha a tészta és spenót nyerő, akkor biztosan elmegy benne a csalán :)
Kedves Ági!
VálaszTörlésElkészítettem. Tettem hozzá egy kis medvehagymát is, csoda finom volt. Köszönöm a receptet.
Erzsi
Drága Erzsi <3
TörlésMedvehagymával még finomabb lehetett, remek vagy!