2014. március 15., szombat

Turbolyás céklasaláta



"A gyógyszereket a Földből adja az Úr és az okos ember nem veti meg őket."
(Sirák fiának könyve, 38.4)


 


Újabb saláta :)

Turbolyás céklasaláta




   (A mennyiségek pontos feltüntetésére nem törekszem,
inkább az arányokra helyezem a hangsúlyt.)


Hozzávalók
2 adag reszelt cékla
1 adag reszelt lilakáposzta
1 csokor frissen szedett zamatos turbolya
1 csokor tyúkhúr
 1 csomag olajbogyó
3 ek napraforgómag
1 csokorka illatos ibolya 

tálaláshoz:
hidegen sajtolt lenmagolaj


A céklát, káposztát megtisztítottam és lereszeltem: 
a káposztát a reszelő nagyobb fogazatán, a céklát a kisebben. 
A tavaszi zöldeket begyűjtöttem a kertből, megmostam őket (az ibolyát nem) 
majd leszárítgattam róluk a vizet.
Tálba rétegeztem mindent, a zöldeket tépkedtem.
Rászórtam az olajbogyót, a napraforgómagot, és az ibolyát.
Fogyasztáskor ki-ki csorgatott rá olajat.
Só nem kellett, az olajbogyó sóssága elegendő volt.




Bármi okozhat allergiát, ha túlérzékenyek vagyunk! 
(Az Áldott állapotban lévők különösen legyenek körültekintőek. :)
Ne felejtsük "Minden növény gyógynövény" hatóanyag-tartalommal, 
egyszerre semmiből ne együnk sokat.
Egyszerre csak egyféle "új" növényt kóstoljunk, figyeljük meg a ránk kifejtett hatását.
Ha bizonytalanok vagyunk a növény fajtájában, akkor forduljunk szakemberhez, ne kockáztassunk.

*

A vadnövények erényei

- Közönséges tyúkhúr (Stellaria media)




A leveles hajtásvégeket gyűjtjük többnyire virágzás előtt, mert virágzás után már rostos.
A tyúkhúr gazdag A- és C-vitaminban, Magnéziumban és Vasban.
Frissítő, tápláló, tisztító.
Javítja az általános anyagcserét.
Bővebben írtam róla itt:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/tyukhur-kiwi-banan-ital-tyukhur-mint.html

 *

- Illatos ibolya (Viola odorata) 




A vad ibolyafélék ehetők (forrás: Ehető vadnövények könyv).

Leggyakrabban a virágokat gyűjtjük saláták, desszertek színesítésére.

A leveleket kis mennyiségben adhatjuk salátákhoz.
Az ibolya gyógyhatása sokáig titok marad előttem, csak azt tudtam, hogy ehető és finom.
Az 90-es évek elején egy Tanítóm   -aki Svájcban él-   tett említést róla és
azt mondta: "Svájcban a szárított ibolyát arany árban mérik".
Gondoltam "nem hülyék" hát ettem én is :)

A levelek és virágok szalicilsavat tartalmaznak és izzasztó hatásúak.
A levelek C-vitamint és szaponinokat  tartalmaznak, hashajtó hatásúak (keveset együnk belőle).
Az ibolya légúti szer: nyálkaoldó, köptető, toroktisztító, köhögéscsillapító hatása ismert.
A virágok illatanyagai idegnyugtató hatásúak (álmatlanság esetén is ajánlott).
A homeopátia is készít belőle szert: légúti gyulladások kezelésére.

*

- Zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium)




Fűszeres, édeskés, az ánizsra emlékeztető illatú, amely elsők között jelenik meg élőhelyén.
Nekem, évek óta a kertemben nő, szinte vele kezdődik a tavasz. 
Vizelethajtó és emésztést serkentő, a tavaszi tisztítókúrák kedvelt gyógynövénye.
A méregtelenítőszervek munkájának segítője.
Magas a C-vitamin, Karotin, Vas és Magnézium tartalma.
Bővebben itt írtam róla:

*


...a képeken "kóstolónyi adag" látható, nem az összmennyiség....





6 megjegyzés:

  1. Agi, szuper a recept, a fotok egyszeruen mesesek! Nagyon csodallak, es tisztellek a tudasodert.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kristina <3
      köszönöm szépen, eddig nem volt nehéz eljutni :) hozta az élet :) csodás napot innen is, ölellek!

      Törlés
  2. Szívnek ,bendőnek finom és éltető étket hoztál,köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Mindig nagy örömmel és kedvvel készítem el ezeket az általad készített finomságokat! Annyira szépen írod le őket, hogy muszáj kóstolgatni, eszegetni belőlük! :) Köszönöm, hogy megosztod velünk! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Éva <3
      hálásan köszönöm, megtisztelő kedves szavad!
      <3 ölellek,
      Mági

      Törlés