A Fiamék iskolájában szünet volt hétfőn és kedden.
A Barátja eljött hozzánk, hogy együtt töltsék az ölükbe pottyant szabadnapokat.
Ilyen alkalmakkor szeretek "menő" finomságokat készíteni Nekik :) hamburger, pizza, pita, hot-dog, stb.
Minden vendég srác nagyon hálás érte <3
Hot-dogot terveztem vacsorára.
Mini virsliket vásároltam hozzá és mini kifliket akartam, de a Fiúk a nagy mellett döntöttek.
Így a kiflik nagyok lettek (normál méret :) Ők meg, két virslit tettek egy kiflibe.
Hot-dog kiflik
12 db
Hozzávalók (szobahőmérsékletűek)
tészta
600 g finomliszt
200 g tej
150 g joghurt (házi)
25 g friss élesztő
50 g olaj
1 db tojás
2 tk só
30 g cukor
+
dagasztáshoz
3 tk olaj
+
lekenéshez
3 ek habtejszín
+
tetejére
szezámmag
- A lisztet tálba szitáltam, hozzákevertem a sót, közepébe mélyedést túrtam a kézfejemmel.
Beleöntöttem a kimért tejet, joghurtot, belemorzsoltam az élesztőt.
Egy kanállal összekevertem a folyadékot és élesztőt, némi lisztet is kevertem hozzá.
Lefedtem a tálat és hagytam hogy felfusson (30 perc).
- Hozzáadtam a cukrot, tojást, olajat és összekevertem a tésztát
(sima keverőgéppel, de kézzel sem megterhelő).
Letakartam és így hagytam 15 percig.
- A munkafelületre 1 tk olajat locsoltam, szétkentem a kezemmel, majd ráborítottam a tálból a tésztát.
Átgyúrtam alaposan, majd leborítottam a tálal és így hagytam újabb 20 percig.
- Kevés olajat locsoltam a tésztára, rásimogattam, újra átdagasztottam a tésztát,
finoman, szelíden, hagytam, hogy a tészta vezessen, "rugózzon" a kezeim alatt. Cipóvá igazítottam.
- Letakartam a tállal és hagytam, hogy duplájára keljen.
- Levettem a tálat, kezeimmel kissé lelapítottam a megkelt tésztát és 12 egyenlő részre vágtam.
(Picivel több, mint 90 g-osak voltak nyersen.)
- Egyenként meggömbölyítettem, mintha zsömlét formáztam volna, pihentettem 5 percet.
- Fogtam egy kicsi cipót, megfordítottam -az eddig alja került felülre- kezemmel kissé ellapítottam.
(A legelőször gömbölyítettel folytattam a munkát, hisz az pihent legtöbbet.)
Nyújtófával oválisra nyújtottam (11 cm a hosszabbik oldala),
majd a képeken látható módon egyenes kifliket formáztam belőlük.
...balról-jobbra haladtam, mindig lenyomtam a tésztát... |
..."adja magát"... |
...mindvégig olajos felületen dolgoztam... |
- Sütőpapírral borított tepsire rakosgattam őket (egy sütőméretű tepsire elfértek).
- Amikor az összes formázásával elkészültem, a tepsin mindegyiket kissé ellapítottam.
- Felületüket lekentem tejszínnel, párat megszórtam szezámmaggal.
- Betettem a nem előmelegített sütőbe, és beraktam 1 dl forró vizet.
Még nem kapcsoltam be a sütőt, hagytam, hogy közel duplájára keljenek a kiflik.
- Nos ekkor kapcsoltam be a sütőt, 200 fokra (légkeverésre)
és a képeken látható szépségesre sütöttem őket :) Igen őket <3 (25 perc)
...picit összeértek, de nem vált kárukra... |
Nagyon jó tapasztalataim vannak a hideg sütőben való sütés indítással,
vagyis amikor a sütőt nem melegítem előre.
Kelt tésztáknál lehetséges ezzel kísérletezni, de nem mindegyikkel.
A kelt tésztát ebben az esetben nem kelesztem duplájára, csak "közel duplájára".
Így teszem be a hideg sütőbe, vagy ekkor indítom a sütést (kapcsolom be a sütőt).
Amíg a sütő felmelegszik a tészta is kel, illetve meg is sül. Időt és energiát takarítok meg.
Eddig még egyetlen esetben sem -amikor e mellett döntöttem- nem láttam kárát ennek a módszernek.
Ha valaki bizonytalan akkor ne válassza ezt, hagyja, hogy megkeljen a kívánalmai szerint,
majd az előmelegített sütőben süsse gyakorlat szerint.
Érdemes saját tapasztalatokat szerezni.
Természetesen minden sütő más, így érdemes a sajátunk viselkedését megfigyelni.
Vannak sütők amik gyorsabban melegszenek, vannak, amik lassabban.
Természetesen minden sütő más, így érdemes a sajátunk viselkedését megfigyelni.
Vannak sütők amik gyorsabban melegszenek, vannak, amik lassabban.
ilyen egyszerűen nincs is :)))))
VálaszTörlés:)
Törlés<3
Nagyon guszta !
VálaszTörlésDrága mandala <3 köszönöm szépen :)
TörlésPont a héten gondolkoztam, hogy elő kellene vennem a hotdog készítő masinámat, de mindig gond, hogy honnan vegyek kiflit. Hát Mágitól- - legalább is a receptet - most már tudom! :))
VálaszTörlésÓ, teller-cake <3 nagyon megtisztelő, köszönöm szépen.
Törlésdagasztás nélküli, illetve gyökér kenyérrel (szintén DNK) próbáltad már ezt a hideg sütős módszert? kíváncsi vagyok rá. Köszi :)
VálaszTörlésSzia Beastie <3
TörlésRitkán sütök DNK-t, de igen sütöttem. Csak úgy megcsavarva, sütőpapírra borított tepsin vagy lábasban. Minden kenyeremet igen régen így sütök. Nem várom meg, hogy teljesen megkeljen, hanem előbb indítom a sütést, ahogy a sütő melegszik még nő :) Érdemes kísérletezni vele, mert pont időt nyerünk sokat. Csodás kenyereket sütsz, bízom benne, hogy sikerrel jársz.
Üdv,
mági
Fú, köszönöm a válaszod... a csavart, gyökér kenyér formák mennek, mentek eddig is, de mindig előmelegítve. Itt az idő egy kis kísérletezésre. Szívesen keleszteném rögtön a sütő formámban (kerámia fazék) ...... sőt, akkor programozva, reggel később kelve, csak a fedőt levenni róla az utolsó 20 percben.... van perspektíva bőven. Köszönöm.
TörlésKedves Beastie <3
TörlésNagyon örülök, hogy tetszik az ötlet :) figyelni fogok Nálad :) Csodás a kenyereid az biztos!