2013. február 17., vasárnap

Aszalt szilvás mogyorós mandulás zabtallér



Igen sok, saját magam aszalt szilva várakozik még fogyasztásra. 
Két maréknyit most ebbe a kekszbe tettem. 




Igazából a szilva volt a kiindulási alap, hozzáválogattam a többi szereplőt és a 
keksz méretét is a szilva nagysága határozta meg.
Ugyanis csak 2-3 darabba vágtam. A mogyorót, mandulát is csak 2-3 db-ba.
 Ezért, igencsak rusztikus tenyérnyi darabok lettek.




Aszalt szilvás mogyorós mandulás zabtallér

Hozzávalók
125 g olvasztott vaj
2 nagy evőkanál méz (ha kisebb a kanál, lehet 3)
50 g nádcukor
125 g apró zabpehely
100 g finomliszt
1 púpos mokkáskanál szódabikarbóna
csipet tengerisó
30 g mandula
30 g törökmogyoró
100 g házi aszalt szilva*
1 tojás
esetleg 1-2 ek víz (amennyiben nehezebben állna össze)




A fél szilvákat ollóval 2-3 darabba vágtam, a mogyorót és mandulát szintén, de őket késsel.
A zabpelyhet, lisztet, sót, cukrot, szódabikarbónát összekevertem, majd a gyümölcsökkel is. 
Az olvad, de langyosra hűlt vajhoz kevertem a mézet, és a tojást. 
Ráöntöttem a száraz keverékre és összeállítottam, nyomkodtam a tésztát. 
Szükség lehet 1-2 ek vízre, ha nehezen áll össze a tészta adjunk hozzá.
(Ez függ a zabpehelytől, például.)

Kb. 5-6 cm vastag rudat formáltam belőle. 
Nem szükséges pihentetni, de más dolgaim miatt csak 2 óra múlva sütöttem meg. 
Nálunk 20 fok volt, így szabadon hagytam, de lehet hűvös helyre tenni. 
A sütőt 180 fokra melegítettem (légkeverés). 
A rudat 14 darabba vágtam, kissé szétnyomkodva egy sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam, 
majd egy pohár aljával (amit minden darabnál belenyomtam a lisztbe) 
7-8 cm átmérőjű korongokká lapítottam.

10-13 perc alatt megsültek, de ahhoz hogy ropogósak legyenek, a kikapcsolt, 
résnyire kinyitott sütőben hagytam kihűlni, kiszáradni. 
Mi ropogósan szeretjük, aki inkább puhábban, akkor a sütés után vegye ki és így hűtse ki.

* A házi aszalt szilva, nem olyan pufi és szaftos, mint a bolti társai. 
Szárazabb, jobban kell rágni :) 
Szárazabb, mert nem kezeltük semmivel, tehát az eltarthatósága érdekében teljesen ki kell szárítani.
Ha nem ilyenből készítjük, akkor kevesebbet javaslok, elég lesz 50-70 g a boltiból
és apróbbra is ajánlom darabolni. Vagy más aszalt gyümölccsel készíteni.


 


Finom ropogósra sütött, omlós keksz.
A karamellesre sült szilva és a majdnem egész magok ízét,
csodálatosan kihangsúlyozza a méz zamata.
Tápláló és laktató. 
Egy keksz, bőségesen elegendő a csésze kávé, vagy tea mellé. 




Ennek a tallérnak a titka abban rejlik az alapanyagok ízharmóniáján kívül, 
hogy teljesen szárazra kell szárítani. Szerintem.







6 megjegyzés:

  1. Hű, ez nagyon-nagyon finom lehet. Szívesen megkóstolnám most azonnal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most azonnal küldenék Neked...(de kitől?)
      Nagyon finom, tudod ha jól kiszárítjuk.
      Szép délutánt.

      Törlés
  2. Nagyon tetszik a recepted, és a fotóid is!

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Gondoltam, hogy Neked is tetszeni fog.
      Már elfogyott, nagyon finom volt a közel egész magokkal.
      Szép napot!

      Törlés