Juhtúrós "szerencse" pogácsa.
Édes Anyósom, nagyszerű receptje, a "Nagyi pogácsája".
Mindig Ő készíti, de most gondoltam én is elkészítem és fel is jegyzem, hisz méltó rá,
hogy közhírré tegyem.
hogy közhírré tegyem.
Azért neveztük el szerencse pogácsának, mert egészen apró darabok, pontosan akkorák,
mint a ilyenkor adni vagy kapni szokás szerencse pénzek. Arra gondolok, amit a kéményseprő és a kismalac díszít (vagy-vagy, már pontosan nem tudom, régen láttam ilyet :)
mint a ilyenkor adni vagy kapni szokás szerencse pénzek. Arra gondolok, amit a kéményseprő és a kismalac díszít (vagy-vagy, már pontosan nem tudom, régen láttam ilyet :)
Szóval ezek a falatnyi pogácsák, egészen különlegesek.
Sejtelmesen roppanósak és elillanósak...
Sejtelmesen roppanósak és elillanósak...
Juhtúrós pogácsa
Hozzávalók
300 g finomliszt
150 g juhtúró
150 g vaj
50 g füstölt sajt
1 db tojás
20 g friss élesztő
1 dl tej
1 dl tejföl
1 tk tengerisó
----------------------
tetejére
1 db tojás
reszelt sajt, vagy köménymag, vagy szezámmag, vagy mák, stb.
A lisztet tálba szitáltam.
Az élesztőt feloldottam az 1 dl langyos tejben és a lisztből egy keveset ráhintettem.
(Nem fontos nagyon felfuttatni, csak is annyira, hogy meggyőződjünk az
élesztő "működőképességéről" ha már habosodig, megjelennek a buborékok, rendben.)
(Nem fontos nagyon felfuttatni, csak is annyira, hogy meggyőződjünk az
élesztő "működőképességéről" ha már habosodig, megjelennek a buborékok, rendben.)
A lisztre reszeltem a vajat (azért reszeltem, mert sokkal könnyebb vele dolgozni,
mintha egy puha massza lenne), összekevertem a liszttel és sóval.
mintha egy puha massza lenne), összekevertem a liszttel és sóval.
Belemorzsoltam a juhtúrót és ráreszeltem a füstölt sajtot.
Hozzáadtam az egész tojást és a tejfölt, majd a tejben feloldott élesztőt.
Összeállítottam a lágy, ragacsos tésztát.
Lisztezett munkalapra tettem, meghintettem a tetejét is liszttel és letakarva egy konyharuhával,
duplájára kelesztettem.
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra és előkészítettem a sütőpapírral borított tepsiket.
A tésztát kb. 7 mm! vastagra nyújtottam, megkentem, az egy kissé felvert tojással és ráreszeltem sajtot.
A tésztából egy 2 cm! átmérőjű szaggatóval kiszaggattam a kicsi pogácsákat.
A tepsire rendeztem.
7-8 perc alatt sültek (az én sütőmben) aranybarnára.
Nagyon kiadós, 3 tepsire fért a kb 200 db falatnyi pogácsa.
ez egy elhordani való pogácsa-piramis. A minap játszottunk Mi lenne ha? társast, és unokaöcsém a milyen rágcsa lennél-nél, pogácsa lenne. :)
VálaszTörlésItt kívánok gyönyörűséges Boldog Új Évet Neked és a családodnak!
De jó, hogy "átment" a piramis :)
TörlésÜdvözlöm az Unokaöcsédet :)
Köszönjük a jó kívánságokat, mi is eredményes, gyönyörűséges új évet kívánunk Nektek!
Boldog Uj Evet Neked es a csaladodnak!
VálaszTörlésMeg nem talalkoztam Hajnival de elore is koszonom a kedvesegedet !
KOSZONOM !
Köszönöm szépen :) Én is örömteli boldog új évet kívánok Nektek!
TörlésNagyon örülök, hogy találkoztok Hajnival:)
Nekem való piramis!!
VálaszTörlésSzívesen adom :)
TörlésNagyon boldog új évet kívánok !
VálaszTörlésAleda, nagyon szépen köszönöm:)
TörlésNektek is örömteli minden napot kívánok!
Helló Ági!
VálaszTörlésHadd kérdezzem meg, hogy a lányok nálunk mire tudják használni a mézes-zabpelyhes és a narancsos-zöldteás szappant.
Köszönöm a választ előre is.
BUÉK Neked és a fiúknak is:
Attila
Szia Attila, sziasztok!
TörlésHívlak:)
Kedves Mági! A gyönyörűséges pogácsádat elneveztem "idevele" poginak!:)
VálaszTörlésBékés Boldog Új Évet kívánok!!!
Drága Tücsi!
TörlésKöszönöm szépen :)
Én is kívánok Neked egészségben teljes, örömökben gazdag új évet!
Mágikám nagyon boldog új évet neked és a családodnak sok szeretettel:-)))))
VálaszTörlésDrága Anikó, nagyon szépen köszönjük.
TörlésMi is kívánunk Neked és Családodnak jókat, szépeket, egészséget, békességet, erőt, meghittséget, örömet és Áldást!
Hát ez a pogácsa,tényleg ide vele,és én imádom a juhtúrós pogácsát,de ilyent még nem láttam nem hogy sütöttem,pedig jó szokott lenni az enyém is,de ez valami pille gyönyörű! Viszem a receptet!ha pogácsát akarok legközelebb sütni innen viszem a receptet!
VálaszTörlés...akkor pogácsa receptet cseréltünk :)
TörlésSzép napot!
Sziasztok! Kezdő vagyok pogácsa terén, de vettem a bátorságot és elkészítettem ezt a receptet. Tényleg isteni finom puha lett, de későbbi receptekben azt olvastam, cukorral kell felfuttatni az élesztőt. Én nem tettem bele (a recept nem írta). Evidens lett volna? Köszi még egyszer! :-)
VálaszTörlésKedves Sandor Kalaszi :)
Törlésnem, nem evidens.
Édes kelt tésztáknál szokás inkább. Egyszer így, másszor úgy, van amikor felfuttatjuk, van amikor nem, van amikor feloldjuk, van amikor nem. Az élesztő ugye gomba, a "felélesztését" meggyorsítja egy kevéske cukor (a sok meg gátolja), pl. 1 mokkáskanál vagy ahogy a receptekben van. A langyos folyadék is ezt segíti, a forró gátolja, a hidegben meg nehezebben élednek, tehát több időt igényel.
Persze nem baj, ha Te szeretnéd cukorral felfuttatni, az idők során majd kialakul a saját gyakorlatod, ami biztonságot ad.
Ajánlom figyelmedbe a többi pogácsát az oldalon, köszönöm a bizalmad!
Sok sikert,
Mági