Sütőtök szezon van, ilyenkor a legfinomabbak, hisz amit most lehet kapni,
azok az első érett darabok, a többi már csak utána következik.
Ezért, ha nem is sütőtököt eszünk sütőtökkel, bizony mostanában gyakran kerül az asztalunkra.
(Igyekszem pár finomságot a blogon is megmutatni.)
A sütőtök azon zöldségek közé sorolható, amelyek túlnőtték önmagukat.
Hol van már az az idő amikor a sütőtök egyet jelentett a sült tökkel(?) :)
Ma már készítjük töltve, sütve, főve, párolva, édesen és sósan,
készül belőle leves, köret, sütemény, stb.
Friss rozmaringgal fűszereztem.
A fanyar, kesernyés, fűszeres, picit citrusos rozmaring tökéletes kiegészítője a sütőtöknek.
Erős az aromája, erős a gyógyhatása, bánjunk vele "takarékosan".
A rozmaringjaim csodálatos bokorrá nőttek, a kúszó most virágzik.
Dió: egész évben eszünk, van amikor jobban kívánja a szervezet, van amikor kevésbé.
Most jobban.
Nem csoda, hisz most ért be, folyamatosan potyog, már amit a mókus meghagy :)
Egy biztos neki több lesz mint nekünk :)
Csak tudnám hová rejti :)
Tönkölybúza, hántolt, egész tönkölybúzaszem.
Kétfélét szoktam vásárolni a mullerben kaphatót "tönkölybúzarizs-nek nevezi a gyártó.
A másik pedig főzőtasakos magyar termék, ez. (Nem reklám.)
"Magas 20%-os a fehérjetartalma, ráadásul ennek a fehérjének az
aminosav-összetétele
nagyon hasonlít az emberi fehérjékéhez.
Ennek
következtében szinte egyedül képes bevinni az ember szervezetébe
a
szükséges mennyiségű fehérjét.
Vitaminokban, a B-csoport majd minden
tagját tartalmazza,
valamint E-vitaminban is nagyon gazdag.
Ásványi
anyagokban is rendkívül gazdag kalcium-, magnézium-, foszfor- és
szeléntartalma
számottevő, a gabonamagokra jellemző érték nyolcszorosa
is lehet, réz-, vas-,
mangán- és cinktartalma meghaladja a búzáét.
Jelentős szilícium és szeléntartalommal rendelkezik.
Tartalmaz egy olyan
aminosavat, ami emeli a szervezet szerotonin szintjét,
így boldogító
gabonaként is számon tartják."
Forrás, ahol többet is megtudhatunk a tönkölybúzáról.
Még nem említettem, ez egy melegen és hidegen is élvezhető saláta.
Tökéletes vacsorára és másnap a Gyermek ebédjére.
Utóbbi esetben -miután dobozoltam és kihűlt- még gazdagon megszórtam
apróra vágott füstölt sajttal.
Rozmaringos diós sütőtök tönykölybúzával
Hozzávalók
tönkölybúza (25 dkg)
só
sütőtök
olaj
só
rozmaring
méz
tálaláshoz
új dió :)
friss rozmaring
sajt
A tönkölybúzát előírás szerint megfőztem sós vízben.
A sütőtököt felkockáztam, majd a serpenyőben 3 ek olajon elkezdtem pirítani.
Csorgattam rá 1 teáskanál mézet, sóztam és megszórtam a frissen szedett rozmaringlevelekkel.
Készre pároltam, ez pár percet vesz igénybe, hisz ha tovább hagyjuk szétesik.
A főtt tönkölyt összekevertem a fűszeres sült sütőtökkel,
megszórtam a megtisztított dióval és kevés friss rozmaringlevélkével.
Ó, ez nagyon izgalmas, ki is próbálom majd!
VálaszTörlésHoldgyöngy,
Törlésköszönöm.
üdvözlettel,
Mági
Kipróbálom. Nagyon szeretem a sütőtököt...egész télen fogyasztom....
VálaszTörlésKöszönet a nagyszerű receptekért.
Kedves Margit Rajda,
Törlésörülök, jó étvágyat hozzá!
:)
Üdvözlettel,
Mági