A sárgarépa színe szemet gyönyörködtető,
együtt a zöldborsóval meg igazán jókedvre hangoló ezeken az esős napokon.
...a kép az eső előtti "utolsó" Napsugár idején készült... |
Apropó, a szemet nem csak gyönyörködteti, hanem a jó látáshoz is hozzájárul.
(A sárgarépa béta-karotint tartalmaz, amely A-vitaminná alakul át a testben.
Az A-vitamin szükséges a tisztán látáshoz, a megfelelő fényérzékeléshez.)
Nem hiszem hogy a generációkon át fennmaradt mondás
-"Egyél sok sárgarépát, hogy jól láss a sötétben!"- tévhiten alapulna.
Amennyiben mégis tévhit, az sem baj. A sárgarépa roppanós finomság, sokféleképpen elkészíthető,
édesen és sósan, nem csak a levesben állja meg a helyét.
Persze, aki nem szereti a sárgarépát az nem fog velem egyetérteni.
Mi szeretjük, hetente többször kerül az asztalunkra.
Sárgarépás zöldborsós pite
A pite tésztájához a hajtogatás nélküli "leveles" tésztát választottam.
Szerintem tökéletes :)
Hozzávalók
tészta
250 g finomliszt
200 g hideg vaj
1 tk "jó" só
4 ek hideg víz
1 ek ecet (lehet 10 %-os vagy gyengébb almaecet)
töltelék
1/2 kg sárgarépa
1/2 kg zsenge zöldborsó (a másodvetés már szedhető, de a fagyasztott is jó)
1 zacskó (250 ml) habtejszín
3 db tojás
só
frissen őrölt bors
friss petrezselyem vagy más zöldfűszer (csombor, menta, bazsalikom, kakukkfű, stb.)
A tésztát az itt ismertetett módon elkészítettem.
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/09/leveles-teszta-hajtogatas-nelkul.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/09/leveles-teszta-hajtogatas-nelkul.html
Röviden: a sós liszttel összemorzsoltam a hideg felkockázott vajat.
A hideg vízbe kevertem az ecetet, ezt rálocsoltam a morzsára és
gyors mozdulatokkal összegyúrtam a tésztát.
A sütőformát előkészítettem (21 cm átmérőjű 5 cm magas, de lehet más is),
"gondolatnyit kikentem" vajjal (a vajas papírral pont megfelelő),
behintettem liszttel (éppen csak) közben a tészta pihent.
Lisztezett felületen a tésztát kinyújtottam, kibéleltem vele a tepsit, majd a túllógó részeket levágtam
(így is akartam, hogy maradjon tészta, tehát eleve nagyobbra nyújtottam).
A tésztát (tepsistől) betettem a hűtőbe. A széleket összenyomtam és félretettem.
A sárgarépákat megtisztítottam és uborkagyalun leszeleteltem.
(A sárgarépa így roppanós marad, ha puhán szeretnéd, akkor előkészítést igényel: párold meg :)
(A sárgarépa így roppanós marad, ha puhán szeretnéd, akkor előkészítést igényel: párold meg :)
A tojásokat felütöttem, egynek a fehérjét külön tálkába.
A tejszínt a tojásokra öntöttem, fűszereztem, összekevertem egy villával,
majd beleforgattam a sárgarépát és a zöldborsót.
Bekapcsoltam a sütőt, a tésztát elővettem a hűtőből.
A tészta belsejét megkentem a tojásfehérjével (így nem áztatja el a töltelék),
majd a maradékot a zöldséges masszához kevertem, amit mindenestől a tésztára öntöttem.
A félretett maradék tésztát kinyújtottam, derelyevágóval felszeleteltem és
a zöldséges töltelék tetejére rakosgattam.
40 perc alatt készre sütöttem.
...nézzétek a szélét :) hát ezért írtam, hogy tökéletes :)... |
Melegen nehezebben szeletelhető, de úgyis langyosan (meg hidegen) szeretjük a legjobban :)
Nagyon jól néz ki, és biztos finom is. :)
VálaszTörlésErzsi
Erzsi <3
TörlésA csudába! Már egyeztettem a Családdal a hétvégi menüt. Pedig ez éppen jó lett volna holnapra a gombaleves mellé... Jövő héten biztosan elkészítem valamikor.
VálaszTörlésCsodálatos recept, ötlet, mint mindig. Köszönöm. <3
Jön még más nap :)
TörlésNagyon jól néz ki! holnap megpróbálom. Vajon glutén mentes liszttel is ugyanígy működik? Azaz, ilyen finom lesz?
VálaszTörlésÉva, bízom benne.
TörlésÁgnes,régen jártam itt,be kell pótolnom a sok látnivalót!!! :) :) Ez a pite isteni lehet!!! :) Beiktatom!!! Viszem a receptet!!!
VálaszTörlésDrága Mellissina2 <3
TörlésTudtam, hogy a sárgarépás ide vonz :)
Örülök Neked!
Ölelés,