Nem mondom, hogy mindig van a hűtőben, sőt ezzel az ízesítéssel csakis karácsonykor.
Nagyon finom, de szeretem, hogy az ünnepekhez kötődik.
(A bejglit is az ünnepekre tartogatjuk :)
Vaníliás balzsamecetes lilahagymalekvár
1 kg lilahagyma (nettó)
70 g nádcukor
70 g vaníliás balzsamecet
só
frissen őrölt bors
olaj
A hagymát megtisztítottam és előbb félbe, majd vékony szeletekre vágtam*.
A fazékban olajat forrósítottam, majd ráöntöttem a hagymát, dinsztelni kezdtem. Amikor "összeesett" rászórtam a cukrot, megsóztam, tekertem rá borsot és kevergetve karamellizáltam.
A végén nyakon öntöttem a vaníliás balzsamecettel és készre pároltam.
Hagytam kihűlni, majd 2 kicsi (2 dl) üvegbe töltöttem.
- *Amennyiben ünnepre készítjük, a hagyma közepét ajánlom a szeletelés előtt kivenni.
Esztétikailag a kész hagymalekvárban zavaró (lehet), a fehér rész.
Nem dobtam el, külön megettük.
- Nem kell alá sok olaj -a lekvárnak nem kell olajban tocsogni-, de én nem sajnáltam alóla.
Tervem volt vele. Ilyen fűszeres olajat csakúgy, nem talál az ember.
Amikor kész volt a lekvár, a fazekat egyszerűen sarkára döntöttem, az olaj lecsöpögött.
- Más fűszerezéssel is nagyon finom, jól illik hozzá a szegfűszeg, fahéj, citrom, narancs,
illetve ha nincs karácsony, akkor a zöld fűszerekkel is érdemes kísérletezni: kakukkfű, zsálya, citromfű.....
...nini <3... |
A vaníliás balzsamecet házi készítmény, említettem már, de annyian rákérdeznek,
hogy fogok egy külön bejegyzést írni róla :) :)
Igen egyszerű kivitelezni, csak jó minőségű balzsamecet kell hozzá és egy rúd vanília.
A vaníliát ketté szoktam vágni, úgy teszem az üvegbe.
Ezt a mostani példányt, már több mint egy éve készítettem.
Amennyiben szeretjük a balzsamecetet érdemes többet is készíteni egyszerre
(vagy ha fogy, újabb üveggel) hogy legyen elég ideje összeérni.
Nagyon finom <3
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése