Ez az a finomság, amit húsgombóccal és főtt burgonyával szokás készíteni/tálalni.
Szerintem Mindenki evett már, s talán készíteni is készített.
Amitől az enyém más: nem tartalmaz húst, a paradicsommártás sűrű, fűszeres, csípős
és a rizsgombócba friss csalánt tettem.
A kertművelésem során, amikor csalánnal öntöztem, némi magot is sikerült kiöntöznöm.
(Igaz, nem értem hogy történhetett, hisz a fiatal csalánt magam gyűjtöttem, erjesztettem és
ugye nem akkor szedtem, amikor magba szökött.
No nem baj, örülök én, hogy sikerült a csalánt elszaporítani a kertemben.)
ugye nem akkor szedtem, amikor magba szökött.
No nem baj, örülök én, hogy sikerült a csalánt elszaporítani a kertemben.)
A mag kikelt, több helyen a vezető szerepet is átvette,
többek között egy tarkalevelű kakukkfű fölött is győzedelmeskedett.
Ma már kakukkfű nincs, de van helyette csalán.
Mégpedig, már most, minden évben az első ehető hajtásokat ennek a csalánnak köszönhetem.
többek között egy tarkalevelű kakukkfű fölött is győzedelmeskedett.
Ma már kakukkfű nincs, de van helyette csalán.
Mégpedig, már most, minden évben az első ehető hajtásokat ennek a csalánnak köszönhetem.
...már 2-3 cm... |
Mikor felfedeztem nem bírtam megállni, hogy ne tegyek egy picit az ételbe.
Így lett csalános a gombóc, meg egy picit a paradicsom, meg nyersen is került rá.
Paradicsommártás csalános rizsgombóccal
Hozzávalók
Mártás
1 l házi sűrű paradicsomlé
olaj
fűszerek: tengerisó, cukor, frissen őrölt bors, őrölt fűszerpaprika, chilipehely, vegamix
(szárított fűszerkeverék)
rizsliszt kb. 3 ek. (v. liszt)
zellerzöld (fagyasztott)
petrezselyem (fagyasztott)
friss csalán
(máskor: hagyma, fokhagyma)
Rizsgombóc
250 g kerekszemű rizs
2 ek zabpehely
3 db tojás
fűszerek: só, bors,
friss csalán apróra vágva
A krumplit kuktában, hasábokra vágva megpároltam.
A rizs előfőztem, hagytam kihűlni, majd hozzáadtam a zabpelyhet, a fűszereket és 2 db tojást.
A tojás kevésnek bizonyult, ezért még egyet tettem hozzá.
Kicsi gombócokat formáztam belőle.
A paradicsommártást értelemszerűen elkészítettem: az olajra dobtam a fűszereket, az összeset,
hagytam, hogy sercenjen egyet, majd felöntöttem a paradicsommal és félliter vízzel.
hagytam, hogy sercenjen egyet, majd felöntöttem a paradicsommal és félliter vízzel.
A gombócokat a forró paradicsomlébe raktam és hagytam, hogy pár perc alatt feljöjjenek a tetejére.
A rizsliszttel beállítottam a sűrűségét.
Burgonyával tálaltam és apróra vágott friss csalánt hintettem a tetejére.
annyira jól néz ki!
VálaszTörlésfeltúrom a kertet csalánért:))))
lillacska
Az éjjel belepte a hó :)
TörlésJó:)Nálunk még nincs csalán, csak kakukkfű:)
VálaszTörlésCsak nem Hozzád ment a kakukkfű, mert elűzte a csalánom (?)
Törlés:)