2013. február 23., szombat

Karobos kelt fonat. Karob hatóanyagairól.



Vendéget vártunk, a Fiam Barátja érkezett. 
Vöröslencse levest terveztem és csokoládés kalácsot.
Még időben eszembe jutott, hogy ez a drága Fiú, nem ehet csokoládét, ezért karobbal váltottam ki.
A karob, a szentjánoskenyér fa termése (lásd lent).




Karobos kelt fonat

Hozzávalók
Tészta
500 g finomliszt
330 g langyos tej
30 g friss élesztő
3 ek cukor
pici só
1 db tojás

Töltelék
5 ek karobpor
100 g cukor
100 g teavaj
1 tk fahéj


 


A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a sót, a kezemmel megkevertem, majd a közepébe mélyedést nyomtam.
A mélyedésbe öntöttem a cukrot, a langyos tejet és belemorzsoltam az élesztőt.
Behintettem, egy evőkanálnyi liszttel és hagytam, hogy felfusson, habosodjon az élesztő.
Hozzáadtam az 1 db tojást és összeállítottam a tésztát (géppel, de kézzel is lehet).
Elég lágy tészta, nem kell megijedni.
Hagytam pihenni a tésztát 10 percig, majd lisztezett felületen, enyhén meglisztezve a tésztát is, 
áthajtogattam, kedves szeretetteljes mozdulatokkal. 
Ez azt jelenti, hogy nem kell gyömöszölni/gyúrni a tésztát, 
hangolódjunk rá, adja magát mit akar, hisz a tészta egy "élőlény" 
(ha elsőre ezt még nem is érzékeljük, fogjuk, csak idő kell, és megnyilatkozik :). 
Ezt 15 perc pihentetés után megismételtem, majd cipót formáltam belőle, és letakartam egy nagyobb tállal (én a dagasztótálat szoktam ráborítani). Hagytam, hogy duplájára keljen, ez 1/2-1 óra között lehet, szobahőmérsékleten (nálam 19-20 fok).
Elkészítettem a tölteléket:
a vajat megolvasztottam, belekevertem a cukrot, fahéjat és karobot. 
Nem csak belekevertem, hanem krémesre kevertem.
A megkelt tésztát 3 felé elosztottam.
 Egyenként kis cipót formáltam, letakartam és újabb 5 percet pihentettem.
Három cipócskát kinyújtottam egyenként (25 cm x 12,5 cm-es téglalappá). 
A karobos édes vajat, képzeletben 3 részre osztottam és mindegyik téglalapra szétkentem egy részt, úgy, hogy a tészta széle körben 1 cm szélesen szabadon maradt. Feltekertem őket, mint a bejglit.
  Egy zsilettel (amit csipesszel fogtam, de éles késsel is megfelel) hosszában kettémetszettem a tekercset, úgy hogy a végén 3 cm nem vágtam át.
Gyors, határozott mozdulatokkal összefontam a két tészta csíkot.


 


A másik kettővel is így tettem, tehát három külön fonatom lett.
A sütőpapíros tepsire keresztben pont elfértek.
Pihentettem őket 15 percet, majd a hideg (nem előfűtött) sütőbe toltam.* 
A sütőt (most) bekapcsoltam 180 fokra (légkeverés) és 21 perc alatt 
(ekkorra érte el a sütő a 180 fokot) készre sütöttem. 
A sütőt kikapcsoltam, az ajtót résnyire nyitottam és a kalácsokat a sütőben hagytam kihűlni.
A sütés félénél letakartam őket, hogy ne piruljanak túl.

* Nagyon jó tapasztalataim vannak a hideg sütőben történő sütéssel, 
vagyis amikor a sütőt nem melegítem előre.
Beteszem a tésztát (kelt tésztáknál lehetséges ezzel kísérletezni, de nem mindegyikkel), 
a nem előmelegített sütőbe. 
Amíg a sütő felmelegszik a tészta is kel, illetve meg is sül. Időt és energiát takarítok meg. 
Eddig még egyetlen esetben sem   -amikor e mellett döntöttem-  nem láttam kárát ennek a módszernek.
Ha valaki bizonytalan akkor ne válassza ezt, hagyja, hogy megkeljen a kívánalmai szerint, 
majd az előmelegített sütőben süsse gyakorlat szerint.
 Érdemes saját tapasztalatokat szerezni.



 
Karob (Ceratonia siliqua)

Mediterrán növény, amely legalább 4000 éve jelen van :)
A Földközi-tenger vonalában őshonos, virágzó örökzöld cserje vagy fa. 
A kétlaki fa 15 m, magasra is megnőhet. Fagytoleráns. 
Vadon és termesztve egyaránt előfordul.
Lehullott hüvelyes termése, az állatok kedvenc tápláléka, emberi fogyasztásra is alkalmas.


...kép forrása...


Néhány jellemzője:
Barna színű, jellegzetes illatú, édes.
Magas vitamin (A-, B1-, B2-, B3-, D vitamin), 
ásványi anyag (magnézium, vas, foszfor, kálium, mangán, kalcium, bárium, réz, nikkel), 
rostokban gazdag.
szénhidrát tartalma magas, édes
energiatartalma és zsírtartalma alacsony
gluténmentes
alacsony a fehérjetartalma
oxálsavmentes
nem tartalmaz koffeint

A bio táplálkozás által vált újra ismerté, a kakaó kiváltására. 
(Mifelénk..., mert hazájában sohasem feledték, csodálatos tulajdonságait.)
 Bár szerintem a jó kakaóval sincs semmi baj, de van amikor nem kakaót akarunk, hanem karobot. 
Mindent a maga helyén. Vannak persze esetek, amikor a kakaó helyettesítésére valóban kiváló, pl. kisgyermeknél, allergia esetén, akkor, ha valaki nem ehet kakaót.
Szárítva, pörkölve enyhén édes.
Por vagy szirup formájában a leggyakoribb. 
Az édesiparon kívül (csokoládé, kakaó pótlására, sűrítőanyag), 
az állatok takarmányozásában is fontos szerepe van.
Használja a kozmetikaipar és gyógyszeripar (mit nem).
Faipar, rendkívül keresett kemény fája.
Különféle használati tárgyakat is készítenek belőle és ékszert, rózsafüzért.
Bizonyos tanulmányok szerint a szentjánoskenyér megoldás lehet a csecsemők hasmenésének kezelésében,
és köhögések esetén is érdemes kipróbálni.

Érdekesség
A teljesen azonos méretű/súlyú magokat, régen mérőeszközként használták.
 Egyezményes megállapodás szerint 1 mag, 1 karáttal egyezett meg, azaz 0,2 gr.


Más érdekességeket is találunk itt, http://en.wikipedia.org/wiki/Ceratonia_siliqua.





7 megjegyzés:

  1. Hasonlít a ledicse fa termésére.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó összefoglalót írtál a karobról a rmek kalács recept kiegészítésére!
    Én is használtam már egyszer karobport, hát nem rossz, de ne a kakaóízt várjuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Marisz, igen egyetértünk, a kakaó, kakaó, a karob, karob. Nekem mindkettő finom.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Drága Mellissina, ölellek :) szép vasárnapot.

      Törlés
  4. Most hallok erről először, mindenképp eltüntetnék egy szeletet:-) újra tanultam Nálad!

    VálaszTörlés