...egyszerűbben :) hajtogatott krumplis pogácsa.
Mégis, a címben szereplő név a pontosabb megfogalmazás.
Ugyanis, az előző krumplis pogácsa,
egy hétköznapi, "a leves mellé,
a leves utánra dobjunk össze egy kis könnyű pogácsát" kategória.
Ez a hajtogatott pedig, egy elegánsabb fajta, amit mondjuk akkor készítünk, ha vendéget várunk.
Míg az előbbi tésztája, kívül roppanós, belül krémes, addig ez egy réteges, omlós.
Az előbbin határozottan érződik, hogy krumplis, ezen nem jön át a krumpli íze.
a leves utánra dobjunk össze egy kis könnyű pogácsát" kategória.
Ez a hajtogatott pedig, egy elegánsabb fajta, amit mondjuk akkor készítünk, ha vendéget várunk.
Míg az előbbi tésztája, kívül roppanós, belül krémes, addig ez egy réteges, omlós.
Az előbbin határozottan érződik, hogy krumplis, ezen nem jön át a krumpli íze.
Így
-bár, pogácsa a 100 éves neve- én szögletesre szabdaltam és a tetejére
kevés köménymagot
szórtam, hogy az elegánsabb íz mellé, elegánsabb megjelenést társítsak.
szórtam, hogy az elegánsabb íz mellé, elegánsabb megjelenést társítsak.
Ez a sós sütemény is minimális hozzávalókból készült, semmi nincs bonyolítva.
A maga egyszerűségében tökéletes.
A Vendégem amikor megkóstolta, ezt mondta:
- 100 éve ilyen pogácsát tudtak (?) hm. (remélem pontosan idéztem:)
Hajtogatott krumplis sós sütemény
Hozzávalók
200 g finomliszt
200 g vaj (82 %-os)
200 g főtt, finomra tört krumpli
3 db tojássárgája
tengerisó
frissen őrölt bors
------------
tetejére
1 db tojásfehérje
köménymag
Megfőztem a krumpli, nagyon finomra törtem, majd hagytam kihűlni.
A
finomlisztet fellazítottam a kezemmel, azaz kedvesen, körbe-körbe
kevergettem,
majd hozzáadtam a sót és frissen daráltam bele borsot.
Összemorzsoltam a nem kemény, de nem is puha vajjal.
majd hozzáadtam a sót és frissen daráltam bele borsot.
Összemorzsoltam a nem kemény, de nem is puha vajjal.
A lehűlt (de még nem hideg) krumplival és a 3 db tojássárgájával, összeállítottam a tésztát.
A tészta lágy és ragad, de így jó :)
A tészta lágy és ragad, de így jó :)
A munkafelületet megszórtam liszttel, nem kell túlzottan, de meg kell.
Ráraktam a tésztát, a tetejét is megszórtam, enyhébben.
Szögletesre igazgattam és nyújtófával, finom, óvatos mozdulatokkal kinyújtottam.
Összehajtogattam a tésztát.
A sorrend a szokásos:
Képzeletben harmadoltam a tésztát. Föntről, lehajtottam a középső sávra, alulról pedig rá.
Majd balról, középre, majd jobbról rá.
Folpack fóliába csomagoltam és 1 órára a hűtőbe tettem, hogy jól kihűljön.
A hajtogatást még 3x megismételtem, félóránként, mindig ugyanabban a sorrendben,
a pihenő időre, mindig a hűtőbe tettem.*
Végül ujjnyi vastagra nyújtottam és egy éles késsel felszeleteltem.
A tetejét megkenetem tojásfehérjével és kevés köménymagot szórtam a tetejükre.
A sütőt előmelegítettem 175 fokra (légkeverés) és 15 perc alatt készre sütöttem.
( A sütő adatai és sütési idő az én sütőmre vonatkoznak, csak irányadók, mindenki ismeri a sütőjét.)
50 db (2,5 x 3) cm lett belőle.
* Szerintem nyersen, nyugodtan pihenhet a hűtőben egy éjszakát, sőt le is lehet fagyasztani.
Se sütőpor, se élesztő nem kell bele? Az utolsó hajtogatás után is ment még a hűtőbe, vagy pihent szobahőmérsékleten? Éva
VálaszTörlésNem kell bele semmi más :)
TörlésIgen, ment még a hűtőbe.
Ismerem ezt a fajta tésztát, minél többet pihen (akár egy napot is) annál jobb.
:)
Gyönyörűűű!
VálaszTörlésKöszönöm, szerintem a Te lisztjeiddel is működik :)
TörlésVajon a "kedvesen, körbe-körbe kevergettem"-től lesz ilyen gyönyörű?:)
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésDrága Krinsz, megnevettettél..........
TörlésLehet, hogy ettől, de az is lehet, hogy a hajtogatott krumplis pogácsa 100 éves szelleme teszi :-)
Ölelés Neked!
Nem tudom fokozni!!!:):)
VálaszTörlésDrága Piroska!
TörlésNem várok semmit, "elég" hogy Vagy <3
ezer éve nem ettem jó krumplis pogácsát, amilyet Anyu csinált anno...
VálaszTörlésmegjegyzem, igen jól néz ki)))
Hát igen, az "Anyu"-k pogácsája mindig a leglegleg :)
TörlésEz finom, réteges, omlós, a másik krumplis pogácsa (http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/01/konnyu-krumplis-pogacsa_29.html) krumplisabb, azaz jobban érződik a krumpli. Szerintem megéri megkóstolni.
Szia, az én drága dédmamám csinálta ezt mindíg. A lényege annak az volt, hogy egy éjszakát hidegen pihentetni a tésztát. Hányszor elmondta ezt, már untuk. Még valami: ö nem tett tojás sárgáját bele. Ha valaki kérdezte a receptet, csak annyit mondott: amennyi a fött krumpli súlya, annyi lisztet és vajat hozzá, sok-sok sóval. A tésztát meg feltétlen egy éjszakát pihentetni.:o))))
VálaszTörlésA világ legfinomabb sós sütije, csak nagyon hizlal...
Üdvözletem!
Juci
Kedves Juci!
TörlésGyönyörű emlékek! Köszönöm, hogy megosztottad. <3
Ha megengeded, Dédmamád emlékére elkészítem a Ti pogácsátokat! A Férjem egy "piszkafa" (remélem nem olvassa ezt a régi bejegyzést), a Fiam pedig fejlődőkorban, én magam meg keveset eszem...
Nagyon köszönöm, a közeljövőben ha nincs kifogásod sort kerítek rá.