A lencselevest is hús nélkül készítem, sok zöldséggel, szegfűszeggel, fahéjjal, gyömbérrel.
Ha akad egy darabka parmezánhéj, vagy más kemény sajtszél, azt is beleteszem.
Tésztának kézzel készült friss csipetkét szoktam.
Tegnap már készülődtem hozzá, amikor bevillant:
vajon egy kevés füstölt sajt elrontja-e, ha belegyúrom a tésztába?
vajon egy kevés füstölt sajt elrontja-e, ha belegyúrom a tésztába?
Nem rontotta el :)
Aki levest akart főzni, már megtette, de a csipetke még elkészülhet,
vagy majd máskor, mondjuk egy jó kis bablevesbe.
Mindenesetre megérdemli, hogy ne felejtsük el.
vagy majd máskor, mondjuk egy jó kis bablevesbe.
Mindenesetre megérdemli, hogy ne felejtsük el.
Lencseleves sajtos csipetkével
Hozzávalók
Sok zöldség: lencse, sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, egész hagyma,
fokhagyma, petrezselyem.
fokhagyma, petrezselyem.
Fűszerek: tengerisó, frissen őrölt bors, babérlevél, szegfűszeg 10db, fahéjrúd 1db,
gyömbér 2-3 cm.
gyömbér 2-3 cm.
1 marék zabpehely, olaj.
Értelemszerűen elkészítettem a levest.
A szegfűszegeket a hagymába tűzdeltem
(amit főzés után én mindenestől megeszek), a fahéjt egészbe teszem bele.
A szegfűszegeket a hagymába tűzdeltem
(amit főzés után én mindenestől megeszek), a fahéjt egészbe teszem bele.
A zabpehellyel sűrítettem a levest, nem rántást készítettem:
a zabpehely teljesen szétfő és kellemesen krémes lesz tőle.
a zabpehely teljesen szétfő és kellemesen krémes lesz tőle.
Csipetke
Hozzávalók
1 db egész tojás
100 g finomliszt*
kevés só
40 g frissen reszelt füstölt sajt
A lisztet elkevertem a sóval, közepébe fészket készítettem,
beletettem a felütött tojást és belereszeltem a sajtot.
Könnyedén összeállítottam a tésztát, letakartam egy tálkával,
addig pihent még előkészítettem egy lábosban vizet és felforraltam.
beletettem a felütött tojást és belereszeltem a sajtot.
Könnyedén összeállítottam a tésztát, letakartam egy tálkával,
addig pihent még előkészítettem egy lábosban vizet és felforraltam.
A tésztából csipetkét készítettem egy lappal/spatulával(?).
Sós vízben megfőztem (közvetlenül a levesbe is főhet, de most így csináltam).
*A tojás nagyságától függ, lehet egy kevés liszt még szükséges,
illetve ha teljes kiőrlésűből készítjük, kevesebb.
A tészta egészen selymes, nem ragad.
illetve ha teljes kiőrlésűből készítjük, kevesebb.
A tészta egészen selymes, nem ragad.
lap/spatula(?) |
Tálaláskor, citromot, chilit és tejfölt kínáltam mellé,
hogy ki-ki ízlésének megfelelően tovább ízesítse.
Nagyon guszta,mi is hús nélkül főzzük általában,de a mostaniba tettünk bacon szeleteket!A fahéj viszont új nekem!!!
VálaszTörlésHm. csak egy ötlet, így szeretjük, de pl. a vöröslencse (tudod az az apró narancssárga) abba nem szoktam tenni:)
TörlésJó ötlet a sajt a csipetkébe! Én úgy szoktam, hogy a kemény tésztát lisztezett deszkára csipegetem. Igaz több időbe telik, de pici csipetkék lesznek. Ha marad azt megszárítom és papírtasakban eláll a következő felhasználásig.
VálaszTörlésMindenképp kipróbálom sajttal:-)
:) én is úgy szoktam de tövig vágott körömmel nehéz :) így kellett segédeszköz (meg gyorsabb volt).
TörlésSajtot a füstölt íz miatt ötlöttem ki, finom lett:)
BUEK!
VálaszTörlésNeked is drága Mandala, mindent amit szeretnél :)
TörlésKülönleges és finom lehetett! Boldogságos Új Évet Nektek! :)
VálaszTörlésKülönlegesen szép, örömteli új évet Nektek is :)
TörlésÉn is hús nélkül készítem, ez a sajtos csipetke nagyon guszta és a fűszerezés fantasztikus!:)
VálaszTörlésBoldog új évet!:)
Köszönöm szépen :)
TörlésErika Neked/Nektek is Minden jót kívánok az új évben :)
eddig kidobtam a parmezán kőkemény, lereszelhetetlen héját, ezután megtartom
VálaszTörlésSzerintem hozzáad a leveshez:) és még meg is lehet enni :)
TörlésMeg kaptam az ajandekot toled, koszonom szepen
VálaszTörlésirtam rolad a blogomon nez be hozam sok puszt kuldok es
minden almod valora valjon 2013-be!
Mandala kedves, köszönök mindent :)
TörlésÉg áldjon!
Én is zöldségesen, hús nélkül főzöm a lencselevest, de gyömbérrel még sose ízesítettem, majd legközelebb kipróbálom.
VálaszTörlésHa nincs időm csipetkézni, akkor az almareszelő lereszelem a tésztát, az is hasonlatos a csipetkéhez.
Sajtos csipetkéről sem hallottam még, biztos finom lehet!
Sok mindenbe teszek egy kicsi gyömbért, mert szeretjük...
TörlésAz "almareszelős" tésztát, én is szoktam, reszelt tésztának hívom:)
Ne tudom, hogy sajtos csipetke létezett-e, de most már igen, a füstölt ízt sikerült a levesbe "belevinni".