Sűrű krém/puding, karamell öntettel.
Tejből és tojásból készült krém, amit szintén gőzfürdőben sűrítünk be és a trükkös készítés módnak köszönhetően, amikor a tálkából kiborítjuk egy folyékony karamellréteg vonja be.
Tehát ennek nem a tetején roppan a karamell, hanem lágyan borítja be a desszertet.
Falatnyi, ideális édesség egy vacsora lezárására, no meg akkor is, ha már nem vágyunk édességre, csak
egy gondolatnyi finomságra.
A Créme brulée és a Crema Catalana után elkészült a Creme caramel is.
A történetéről itt többet megtudhatunk.
Sok recept létezik: a tojás számát, sárgája és egész tojás arányát, a tej mennyiségét variálják..
Én is picit "ízlésünkre" szabtam.
A tej egy részét magasabb zsírtartalmú tejszínre cseréltem, ami bizony nem tett rosszat, sokkal selymesebb lett az eredmény (a zsíros házi tej pont ideális lenne, de az most nekem nem volt, így javítottam a tejszínnel).
Viszont mindig sok karamellt készítek és mindig elhatározom, hogy legközelebb kevesebb is elég, hisz így egy része feltörhetetlenül a sütőtálban marad (a Fiam tejet önt rá, így idővel feloldódik...)
Úgy gondolom ennek elkerülésére, ésszerűbb ha gramm helyett inkább teáskanállal mérem a cukor mennyiségét.
Creme caramel
Hozzávalók
250 ml tej
250 ml habtejszín
80 gr házi vaníliáscukor
3 db tojás
2 db tojássárgája
------
karamellhez
100 gr cukor
2-3 ek víz
1 tk ecet
(legközelebb a karamellt így készítem: ahány tálka, annyi teáskanál cukrot teszek,
az egészhez 1 ek vizet és 1 mk ecetet)
az egészhez 1 ek vizet és 1 mk ecetet)
Előkészítettem egy mély tepsit, az aljába két réteg papírtörölközőt terítettem
(lehet konyharuhát is).
Beleraktam 6 db hőálló "suflé" formát. Ezek egyenként 150 milliliteresek.
A tojásokat felütöttem, hozzámértem a cukrot és habosra kevertem (habverővel).
A tejet, tejszínt felforraltam.
A cukrot a vízzel és ecettel összeolvasztottam, halvány színű karamellt készítettem.
Elosztottam a tálkák alján (ugye az összeset, ami igen soknak bizonyult, csak annyi kell, hogy vékonyan bevonja a tálka alját).
A tojáshabba, előbb kanalanként, majd vékony sugárba belekevertem a forró tejszínes tejet fakanállal (vigyázat össze ne kapja).
Leszedtem a tetejéről a keletkezett habot.
Elosztottam a már megdermedt karamellre, a tálkákba.
Ez a desszert önmérsékletre tanít,
A tepsibe, a tálak köré vizet töltöttem, úgy hogy a tálkák feléig érjen.
Betettem a meleg sütőbe.
A 165 fokon 35 percig hagytam.
Kihűtöttem.
Tálalásnál a tálkát forró vízbe tettem 5-7 percig, ennyi kell, hogy a karamell megolvadjon.
A pudingot egy késsel körbe lazítottam, a tányért (amiben tálalom) ráborítottam és egy határozott mozdulattal megfordítottam.
Ho-la-la, máris a karamell bársonyosan vonta be a falatnyi vanília ízű remegős krémet:)
Ez a desszert önmérsékletre tanít,
hisz ha nem így lenne, egymás után az összeset megenném.
Bizony mert csak előtte gondolja úgy az ember, hogy csak "egy gondolatnyi finomságra vágyik" :)
Bevallom, én nagyon szeretem.
Nagyon guszta !
VálaszTörlésBoldog unepeket kivanok !
Drága Mandala, köszönöm.
TörlésTovábbi örömteli napokat!
én is bevallom:)
VálaszTörlésgyönyörű is, nem csak finom:)
Köszönöm. :)
TörlésAz év utolsó pár napján szabadságon van az önmérsékletem... :-D Nagyon csábító! :-)
VálaszTörlésZsuzska,...akkor elcsábulhatsz :)
Törlésjuj, ez nagyon ínycsiklandozó!...
VálaszTörlésMegcsiklandozza az biztos....
TörlésÉn is készítettem már ilyet és nagyon szerettük!!! Az önmérséklet dologban meg abszolút igazat adok....:)
VálaszTörlésMindenki sajnálja ha elfogy...(ma meglepem Őket újra a Papának meg újra mákos bejglit sütök)
TörlésNem ismertem eddig ezt a receptet, de a karamell minden formája nagy kedvencünk.
VálaszTörlésNagyon gusztusos, kívánatos!
Egy adag, annyi, mint egy szelet sütemény (kis szelet sütemény) a karamell kellemesen bevon minden falatot.
TörlésAkkor próbáld ki, ha ketten vagytok :)
Jaj, hogy Én ezt mennyire imádom!!! :) és a Tied vmi elképesztően szép. Ennek most nagyon örülök. Hamarosan elkészítem!:)
VálaszTörlésKöszönöm
De jó, hogy örülsz:)
TörlésKöszönöm, remélem ízlik majd.
Kívánatos, szép! :-)
VálaszTörlés....finom :)
TörlésKöszönöm.