A Fiunk elutazott, a Férjemmel ketten voltunk itthon.
A "mit szeretnél ebédre" kérdésemre,
a válasza: káposztás cvekedlit :)
Egyértelmű volt, hogy házi tésztát készítek hozzá.
Nos időmbe belefért, házi tojás is van bőven
(köszönöm kedves Szomszédaim és tollas barátaim :)
így azonnal begyúrtam egy jó adag tésztát.
A maradékot megszárítottam, jól jön majd legközelebb.
Házi tészta - "nagykockához"
Hozzávalók
7 db egész tojás
1 dl víz (esetleg több)
500 g rétesliszt
500 g finomliszt
A tojásokat elkevertem a vízzel, a liszteket összeszitáltam.
Összeállítottam, majd összegyúrtam a tésztát.
Folpack fóliába csomagoltam, 30 percet pihentettem.
Újra átgyúrtam.
Osztottam, majd géppel kinyújtottam.
(5-ös fokozat Atlas.)
Szétteregettem és hagytam megszikkadni.
Fatáblán, éles (erős, aminek súlya van) késsel tetszőlegesre daraboltam.
Praktikák
- Keménynek kell lenni-e, nehezen álljon össze a tészta, akkor lesz jó.
Amennyiben még kell víz, csak teáskanalanként adjunk hozzá.
- A tojásokat mindig egyenként külön tálkába üssük fel és a jégzsinórt távolítsuk el.
A friss házi tészta főzéséről
Bőségesen forralok vizet, 3 literbe beleteszek egy nagy kanál sót.
Amikor lobog beleengedem a tésztát, olyan 30 dkg-t.
Amint feljön a víz tetejére, szinte már jó is.
Kóstolással győződök meg róla.
Nem öblítem le.
Azonnal az előkészített mártásba -most pirított káposztára- vagy
kevés olvasztott vajra, esetleg olajra szedem.
A főzővízből teszek el egy tálkányit, ha szükséges a mártáshoz,
vagy a melegítéshez, ebből adok hozzá.
A káposztás tésztát így készítem:
*
A kertben
Nőszirom