Follow by Email

2016. június 21., kedd

Cseresznyés lepény



Hatalmas a cseresznyefánk, a termés jelentős részét nem tudjuk leszedni, az a madaraké.
Ami a miénk, az is sok :)
Amíg tart, kiló számra esszük nyersen, a többit befőzöm.
Mindent tartósítószer nélkül.
Készítettem natúr befőttet, ez azt jelenti, hogy semmit nem teszek rá, 
az üvegbe csak a gyümölcs kerül. Lezárva gőzölöm. 
Készítettem magozva 5 % cukorral, felforraltam, saját levével üvegbe raktam és 
száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Készítettem   -10 % cukorral, friss citromlével ízesítve-  darabos lekvárt. 
A kimagozott gyümölcsöt felforraltam, felét összeturmixoltam,
a többi egyben maradt.
Lassú tűzön, addig főztem míg besűrűsödött.
Természetesen cseresznyeérés idején a desszert is cseresznyés :) 
vendégeknek sütöttem a lepényt.




A linzertésztát 2/3 - 1 /3 arányban elosztottam, a sütemény aljának kinyújtottam,
 a cseresznyetöltelék tetejére ráreszeltem.
A cseresznye ízét nádcukorral, őrölt szegfűszeggel, friss citromlével 
és gondolatnyi sóval emeltem ki.




Cseresznyés lepény 

Hozzávalók
(21 x 24 cm tepsihez)

tészta
200 g liszt
125 g hideg vaj
25 g nádcukor
késhegynyi só
1 db tojás

töltelék
~ 1/2 kg cseresznye magozva
1 mk őrölt szegfűszeg
csipetnyi só
1 tk (púpozva) étkezési keményítő
50 g nádcukor
+ 3 ek apró zabpehely


1) A lisztet a cukorral és sóval összekevertem.
A hideg felkockázott vajjal elmorzsoltam.
A tojást hozzáadtam és az egészet gyors mozdulatokkal összedolgoztam.
Hűtőbe tettem 30 percre.
(-Ha nem állna össze a tészta 1 ek hideg vizet adhatunk hozzá. 
- Dolgozzunk gyors, határozott mozdulatokkal, az ujjainkkal (vagy aprítógéppel), hogy minél kevesebb ideig érintsük a tésztát, a kezeinktől ne olvadjon meg a a vaj.
- Hűtőben 1-2 napig tárolhatjuk vagy fagyasztóban 1 hétig.)

2) A cseresznyét kimagoztam, összekevertem a cukorral, keményítővel és a szegfűszeggel.
(Más fűszerrel is fűszerezhetjük: fahéj, vaníliamagok, kardamom, citromhéj, stb.)

3) A tésztát elosztottam  (2/3 - 1 /3 arányban) a kisebbet visszatettem a hűtőbe.
A nagyobbat 3 mm vastagságúra nyújtottam és kibéleltem vele a tepsit, úgyhogy pereme is legyen.
A tésztát (a tepsiben) megszórtam a zabpehellyel.
Ráterítettem az illatos cseresznyét.
A hűtőből előszedett tésztát a tetejére reszeltem.


 


4) 175 fokra előmelegített sütőben megsütöttem (kb. 30 perc).





Cseresznyés jegyzetek a blogon:
- Fűszeres cseresznye-befőtt tartósítószer nélkül: 
- Cseresznyés pite:
- Natúr cseresznye-befőtt tartósítószer nélkül:
- Karamellizált cseresznyedzsem tartósítószer nélkül:
- Cseresznyés joghurtos muffin:
- Cseresznye csatni:
- Bécsi cseresznyés pite:










Érik a cseresznye  ✿✿✿





2016. június 16., csütörtök

Egyszerű Pretzel zsömlék




Osztályelvonulásra utazott a Fiam. Szokás szerint a vacsorát már
közösen készítik, de addig egyénileg oldják meg az étkezést.
3 szendvicset vitt magával. 
"Perec" zsömléket készítettem hozzá, melynek az aranybarna, kemény kérge, 
selymes, puha belsőt takar.
Szerintem tökéletes szendvics (hamburger) alap.




Kenyérlisztből készítettem, vízzel dagasztottam, száraz élesztőt adtam hozzá, 
nádcukorral és sóval ízesítettem. Könnyű a tésztával dolgozni, egyszerű elkészíteni.
Hagyományos módon durva szemű sóval szokás megszórni a tetejét, 
de kívánságra most mákkal ás szezámmaggal hintettem meg.
A zsömle érdekessége, hogy sütés előtt, forró szódabikarbónás vízbe merítjük(főzzük), 
amitől "bőr"szerű kérget kap.
Aki még nem készített perecet, annak furcsának tűnhet a szódabikarbónás fürdő, 
de kár lenne kihagyni. Ugyanis így jön létre a jellegzetes perec szín és íz. 


 


Érdekesség:
Hőhatására a cukrok és fehérjék között létrejövő reakciót,  Maillard-reakció-nak nevezik,
a francia biokémikus után, aki először írt róla. 
Maillard-reakció jön létre amikor húst sütünk, hagymát pirítunk, pirítóst készítünk, 
kenyeret, perecet sütünk, cukrot karamellizálunk, sűrített tejet készítünk, 
kávét, diót, mandulát, mogyorót pirítunk, stb.
A "barnulás" roppant érdekes kémiai folyamat eredménye,
akit érdekel pl. itt és itt olvashat róla.




Pretzel zsömlék

Hozzávalók
900 g kenyérliszt
1 cs száraz élesztő (dm/alnatura)
1 ek nádcukor
2 tk só
 30 g vaj
500 g víz

+ a "fürdőhöz"
2 liter víz 
2 ek szódabikarbóna
2 ek nádcukor


 


1) - Kevés forró vízzel elkevertem a vajat és a nádcukrot.
Langyossal kiegészítettem, hogy 1/2 liter legyen.
- A lisztet elkevertem a sóval és a száraz élesztővel.
A közepébe öntöttem a édes, vajas vizet és rugalmas, sima tésztát dagasztottam.
(Előbb összekevertem, majd munkalapra téve kézzel dagasztottam. Összesen 10 perc.)
- Cipóvá formáltam, a munkalapon egy nagyobb tállal (5 literes, fazékkal) letakartam
 és hagytam duplájára kelni (~1 óra).
2) - A tésztát a kezeimmel lenyomtam, majd 12 egyenlő részre/cikkre vágtam.
- Egyenként zsömlékké formáztam.
Enyhén lisztezett felületre raktam, letakartam és hagytam újabb 15 percet kelni.
- Míg pihent a tészta, előkészítettem két tepsit, sütőpapírt borítottam rájuk. 
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra. 
Elkészítettem a perecfürdőt: vizet forraltam, belekevertem a nádcukrot és a szódabikarbónát.
3) - A tésztalabdákat kettesével a forró vízbe helyeztem és 
oldalanként 45-50 másodpercig! főztem.
 - Az előkészített tepsire rakosgattam, majd mákkal, szezámmaggal megszórtam.
- A tetejüket pengével bemetszettem.
- Az előmelegített sütőben 16 percig sütöttem.
- Rácsra raktam, hagytam kihűlni.





  Megjegyzés
- Lehet más liszttel is készíteni, ebben az esetben lehet, hogy kevéssel több, 
vagy kevéssel kevesebb liszt szükséges. A cél egy rugalmas, nem lágy, nem kemény tészta. 
- Lehet géppel dagasztani.
- Addig hagyjuk kelni, amíg kétszeresére nő, ez lehet 1 óra vagy több.




Inspiráció innen.


A kertben :)


Illatos ternye / mézvirág





 *


Zamatos turbolya virágzik (fehér),
Vérehulló fecskefű (sárga),
Pongyola pitypang virágzás után...












2016. június 8., szerda

Paneer, a legegyszerűbb házi sajt




A paneer egy friss sajt, friss fogyasztásra, oltó nélkül, csupán két összetevőből,
~ 30 perc időráfordítással elkészül.


 



A sajtot további felhasználás előtt fűszerezhetjük, pácolhatjuk.
Remekül reszelhető, a mártásban nem olvad szét, kérgesre süthető serpenyőben vagy grillen. 

Az indiai eredetű sajt igen népszerű a dél-ázsiai konyhában
és mindenhol a vegetáriánusok körében.
Ez a legegyszerűbben elkészíthető házi sajt, úgy összetevőkben, mint kivitelezésben.
Érdekessége, hogy a világ más sajtjaival ellentétben nem kell hozzá oltó, 
csak valamilyen étkezési sav. Leggyakrabban friss citromlé (én is azzal készítem).




Paneer

Hozzávalók
2 liter házi vagy más friss teljes tej
2 db citrom frissen facsart szűrt leve (kb. 1/2 csésze)

- A tejet közepes hőmérsékleten felforraltam/felmelegítettem.
- Lecsökkentettem a hőt és a frissen facsart, szűrt  citromlét kanalanként hozzáadagoltam.
- A tüzet azonnal elzártam, majd óvatosan kevergettem míg szétvált az alvadék és a savó. 




- Hagytam 10 percig pihenni.
- Közben kibéleltem egy tésztaszűrőt konyhai vászonnal (vagy muszlinnal, vagy többrétegű gézzel).




(Ezt egy nagyobb tálon rögzítettem.)
- A alvadék-savót a kibélelt szűrőbe öntöttem (a savót a tálban felfogtam). 




- Pár percig (~5) hagytam, hogy a savó lecsöpögjön.
- A sajtot, ha szükséges lepréselem (most nem tettem), ez lehet 1 vagy 2 óra.




 Tippek, hogy a legjobb legyen :)
- A legjobb ha frissen fejt házi tejet vagy teljes tejet használunk.
- Használjunk frissen facsart citromlét
(a Meyer citrom és a konzerv citromlé nem jó!) de citromsavval vagy ecettel is készíthető.
- A citromlét (savat) adagoljuk fokozatosan, mindaddig amíg szétválik az alvadék és a savó. 
Ha a savó már szép sárgás-zöldes, áttetsző, nem kell több sav!
- A tejet nem fontos teljesen felforralni, elég ha már 80  fok körüli.
- Amikor a sav hatására létrejött a kicsapódás, ne melegítsük tovább!
- A sajt lepréseléséhez nem használok semmilyen divatos eszközt,
egyszerűen ráteszek egy tányér és arra súlyt (mozsárt vagy egy kiló lisztet, stb.)
- A paneer további feldolgozásakor az utolsó fázisba adjuk az ételhez, 
és csak 1 - 2 percig főzzük, különben gumiszerű lesz.
- Ha serpenyőben olajon sütjük, ne hevítsük túl az olajat, süssük hirtelen és ne süssük túl.
- Hűtőben 1 hétig eltartható, ha később kívánjuk felhasználni
légmentesen csomagoljuk és fagyasszuk le.
- A maradék savót megihatjuk (magában vagy ízesítve, pl. turmix) más ételek készítése 
során felhasználhatjuk (pl. levesek, főzelékek, kenyér készítés, főzhetünk benne rizst, stb. 
de vegyük figyelembe hogy savanyú!) vagy savas talajt kedvelő növényeinket 
öntözhetjük vele (hígítsuk fel!).


"gondolatnyi" olajon sütve





A kertben:

 virágzó gyógynövények


Zsálya

Palástfű

Orvosi zsálya


Rozmaring


Macskamenta