Follow by Email

2016. április 27., szerda

Probiotikus limonádé házilag





Képzelj el egy édeskés, savanykás, ízletes, könnyed, frissítő limonádét,
amely "mellesleg" telis-tele van egészséget támogató probiotikummal, 
élő baktériumokkal.
Hm.





Mi a probiotikum?
A probiotikum  =  jótékony baktériumok, 
melyek az emésztőrendszer egészséges működését szolgálják.
A probiotikum elnevezést a 60-as években alkalmazták először olyan élő mikroorganizmusokra,
 amelyek elfogyasztása jótékony hatású az emésztőrendszerre.

Miért kell nekünk?
A bélflórát jótékony és "kártékony" baktériumok alkotják.
Különböző okok miatt (stressz, nem megfelelő táplálkozás(?), helytelen életmód, 
gyógyszerek/anti-biotikumok), a mikroflóra, a bélrendszerünkben élő baktériumok 
egyensúlya felborul, amelynek számos betegség lehet a következménye.
Nem véletlen, hogy ma népszerű ez a téma, mondhatnánk, hogy a csapból is ez folyik...
mondhatnánk, de pont a csapvízben található klór is felelős azért, hogy a bélflóra sérül.
Amennyiben a bélflóra állapota nem megfelelő, csökken az ellenállóképesség,
a szervezetünk védekezőképessége, csorbát szenved immunrendszerünk.
 Emésztési problémák, puffadás, ételallergia, ételintolerancia.
Gyakoriak a légúti betegségek.
Fáradtság, ingerlékenység, fejfájás, bőrproblémák léphetnek fel.

Milyen módon juthatunk probiotikumhoz?
A táplálkozás által természetes élő formában, illetve táplálékkiegészítő formájában.
(Ez utóbbi akkor ajánlott, ha orvos ajánlja.)
A mi feladatunk, hogy a táplálkozás során vegyünk magunkhoz annyi élő,
életet támogató baktériumot,  probiotikumot, amennyit csak tudunk!
(Túladagolni nem tudjuk, a fölösleges kiürül a szervezetből.)
Naponta fogyasszunk kovászos kenyeret, erjesztett sajtokat, joghurtot, kefirt, túrót, 
savanyú káposztát, savanyított zöldségeket, kovászos uborkát :),
erjesztett fűszereket, nyers almaecetet.
Lakto-erjesztett limonádé(t) :)


A fermentációval kapcsolatos kutatásaim során találtam, erre a remek finomságra :)
Igazán könnyű elkészíteni, nagyon finom és pénztárca kímélő megoldás.
Így már biztosan hozzájuthatunk napi jótékony baktériumainkhoz :)
Bár többféle összetevővel érhetünk el erjedést (japán kefir kristály, kombucha, más starter),
a legegyszerűbbet választottam: tejsavót adtam hozzá.
Egyszerű, ugye?
A joghurtot lecsöpögtetem, máris megkapom a probiotikus, baktérium gazdag tejsavót,
a sűrű joghurtkrémet pedig felhasználom, mint a görög típusú joghurtot vagy egy finom krémsajtot.


Hogyan készítem?
- Először is elkészítem a savót.
 A tejsavas erjesztéshez élőflórás, probiotikus joghurtból lecsöpögtetett tejsavót használjunk!
Az élőflórás joghurtot vászonba, vagy papírtörölközőre, kávéfilterbe, sűrű szövésű
szitába öntöm, és egy éjszakán át hagyom, hogy kicsöpögjön belőle a savó.
(A lecsöpögött tejsavó, áttetsző sárgás, fehérjékben és egészséges
baktériumokban gazdag folyadék.)
- A felfogott savót egy nagy öblös szájú (3 l) üvegbe öntöm és adok hozzá cukrot.
Ez a cukor a baktériumok táplálékául szolgál!
- Hozzáadom a citromlevet.
- Felöntöm szűrt vízzel (vagy felforralt, ülepített vízzel) és alaposan elkeverem, 
feloldom benne a cukrot.
- Lezárom az üveget. (Tejsavas erjedéshez oxigénmentes környezet szükséges.)
- Hagyom két napig állni, majd lehet fogyasztani.


Mire figyeljünk?
- Élőflórás joghurtot, illetve savót használjunk.
 A tejsavó lecsöpögtetett joghurt, v. a sajtfeldolgozás során keletkezik.
Ha módunk van rá, tejüzemből is szerezhetünk.
- Frissen facsart citromlé (narancs, grapefruit, stb.) alkalmas a készítésre,
a palackozott, sűrített citromlé nem.
Lehetőségeink szerint bio vagy kezeletlen héjú gyümölcsöt vásároljunk.
Ma már ez nem lehetetlen, nagyobb élelmiszer üzletekben, elérhető áron beszerezhető.
Mi nagyon szeretjük az ital ízét, amikor a bio gyümölcs illóolajokban gazdag héját 
is hozzáadom, beleteszem a többi hozzávalóval együtt. 
 A képek citromos-narancsos változatról készültek.
 - A hozzáadott mennyiségektől el lehet térni, az arányokat tartsuk be.
Lehet hozzáadni több citromot, van ahol 12 citromot adnak, de kevesebb is elég.
A cukor is lehet több, aki édesebben szereti. Kísérletezzünk ízlésünknek megfelelően.
 - Az első két-három nap tartsuk szobahőmérsékleten (minél melegebb van,
annál gyorsabb az erjedés), a későbbiekben tartsuk hűtve.
- 1 - 1,5 hét alatt fogyasszuk el.


Az eredmény :)
Savanykás, kissé buborékos ital. Enyhén édeskés :)
Amennyiben megfelelően ment végbe az erjesztés,
akkor a cukrot többnyire felhasználták a baktériumok.
Ha édesebben szeretnéd, akkor adj hozzá a kedvenc édesítődből.
Próbálkozz, változtass bátran :)
Már többféle ízesítéssel készítettem és folyamatosan kísérletezek ehető virágokkal,
zöld és szárított fűszerekkel :)


Hozzávalók  1 cs = 2 dl
2 liter szűrt víz (vagy forralt, ülepített)
1 cs citromlé (most bio citrom és narancs, héjával együtt)
1/2 cs élőflórás tejsavó
1/2 cs cukor (lehet akár nádcukor, más természetes cukor)


Menete
- Készítsük elő a savót.
- Facsarjuk ki a citrusokat.
- Oldjuk fel a cukrot a szűrt vízben.
- Adjuk hozzá a citruslét és a savót.
- Keverjük össze és zárjuk le szorosan.
- Hagyjuk 2 - 3 napig szobahőmérsékleten, lezárva erjedni.
(Minél tovább erjed, annál kevesebb a cukor a végtermékben.)
- Amennyiben szükséges szűrjük át.
- Fogyasszuk :) a többit tartsuk hűtve.


Figyelem!
Laktózérzékenyek, más allergiában szenvedők ne fogyasszák,
vagy beszéljék meg orvossal/szakemberrel.


Felhasznált irodalomból: innen, innen, innen, innen, innen.


 Kapcsolódó bejegyzések a szeretetrehangoltan blogon
Joghurt készítés házilag:
A joghurt lecsöpögtetése, görög típusú joghurt:
Almaecet készítés házilag:
Ehető virágokról:
Fűszerekről, a tartalomjegyzékben kutakodj, pl. itt:





A blog tartalma jogilag védett, kérlek idevezető linkkel oszd meg a bejegyzéseket.
Köszönöm. Örömteli napokat!






A kertünkben,
virágzik az orgona :)
Hm...









2016. április 21., csütörtök

Tejszínes vajas tészta spárgával





Megjelent a piacon a spárga, de a szezon kezdetének köszönhetően még borsos az ára.
Így bármilyen finom is nyersen  -vagy egy kis vajon/ghín/olajon megfordítva magában,
vagy valamilyen házi szószba mártogatva, vagy csőben sütve, vagy diómorzsával megszórva-  
arra még várni kell, hogy többet vegyek belőle. 
Az egy köteggel amit a kosaramba tettem, ügyesen akartam gazdálkodni, 
ezért teljes kiőrlésű durumbúzából készült tésztával tálaltam.




A sós vízben kifőzött tésztát vajban forgattam meg, 
a spárgát szintén és forró tejszínnel öntöttem nyakon.
A frissen őrölt borson kívül csak frissen reszelt szerecsendióval ízesítettem.




 Tejszínes vajas tészta spárgával

Hozzávalók
1 köteg zöld spárga
1/2 kg "cornetti rigati" tészta
10 dkg teavaj
2 dl habtejszín
só (himalája)
bors frissen őrölve
szerecsendió frissen őrölve
 tálaláshoz
parmezán, más sajt






- A teljes kiőrlésű tésztát gyöngyöző sós vízben fogkeményre főztem.
Közben:
- A spárgát megmostam, leszárítottam és feldaraboltam.
Először letörtem a végét, ahol engedte. 
(A végeket eltettem a fagyasztóba, 
majd a következő alkalommal kiegészítve krémleves lesz belőle.)



 


Másodszor, levágtam a spárga sípjait, ezt félretettem, nyersen teszem a végén hozzá.
A középső nagyobb részt centis darabokra metéltem.
- Serpenyőben 3 dkg vajat megolvasztottam.
Rádobtam az apróra metélt spárgát és 2 percig forgattam a sercegő vajban.
Ráöntöttem a tejszínt, hagytam hogy buggyanjon egyet és elzártam a tüzet, fedőt tettem rá.
- A megfőtt tésztáról leöntöttem a vizet, 2 dl félretettem belőle 
(mindig így teszek, ha szükséges a mártáshoz, legyen.)
- A maradék vajat rádobtam a tésztára és elkevertem vele.
- A tejszínes spárgát is ráöntöttem, két villával alaposan összeforgattam, 
végül rádobtam a nyers spárga csúcsokat a gőzölgő tésztára, majd rátettem a fedőt.
Meggyújtottam az asztalon a mécsest és tálaltam az ebédet.
A többiek sajtot reszeltek a tetejére.








A kertünkben, 
virágzik az almafa :)








Üdvözlet "Klári"-nak





Klári, köszönöm a látogatást :)


Törpe írisz


2016. április 14., csütörtök

Foszlós vajas buci (sós)





Legyen könnyű, légies, foszlós, sós, szendvicsnek. 
Ja és mákot szórjak rá, egész mákot. 
Ez volt a kérés.



 



Mi sem egyszerűbb :)
 "jó" kalácstésztát állítottam össze, cukor nélkül és bucinak formáztam.
Tönkölyliszttel készítettem, tejjel dagasztottam, tettem a tésztába tojást és sok vajat.
Élesztőt és picike mézet, persze sót.
Hagytam duplájára kelni, majd megformáztam és újra kelesztettem.





Minden elvárásnak megfelelő lett :)


Foszlós vajas buci

Hozzávalók

300 g tönkölyliszt (finom kiőrlésű)
250 g rétesliszt
250 g langyos tej
25 g friss élesztő
1 tk méz
1 egész tojás
1 tojássárgája
1 1/2 tk só 
100 g olvasztott vaj

tetejére
1 db tojás fehérje
egész mák


- A kétféle lisztet tálba szitáltam, elkevertem a sóval és a 
közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel.
Beleöntöttem a langyos tejet és belemorzsoltam az élesztő. 
Hozzáadtam a mézet és fakanállal elkevertem, kevés lisztet is kevertem hozzá.
Hagytam, hogy felhabosodjon az élesztő (5-10 perc).
- Hozzáadtam a tojást és a tojássárgáját, elkevertem, majd összeállítottam a tésztát.
(Géppel folytattam a munkát, de kézzel sem nehéz, csak időigényesebb.)
Amikor már elvált az edényfalától a tészta, több részletben 
hozzáadtam az olvadt -nem meleg- vajat.
(2-3 kanalanként adagoltam, mindig akkor a következőt, amikor az előzőt már beledolgozta a gép.)
Enyhén lisztezett felületre borítottam, átdolgoztam/áthajtogattam
 a kezeimmel és cipóvá alakítottam.
Ráborítottam/letakartam a dagasztótállal és hagytam duplájára kelni (20 fok 1,5 óra).
- A kerek tepsimet (22 cm átmérőjű) vajjal kikentem és enyhén behintettem liszttel, 
ebben fogom majd sütni. (Persze másban is lehet.)
A megkelt tésztát sugárirányba 8-felé vágtam és egyenként cipókat (zsömléket) 
gömbölyítettem belőle. 




Belerakosgattam a tepsibe. 




Megkentem a félretett tojásfehérjével és bőségesen megszórtam a mákkal.



 


Leborítottam egy nagyobb/magasabb fedővel és hagytam hogy újra jól megkeljen (35 perc).
(Arra figyeljünk, hogy legyen helyük nőni a buciknak, ne érjen hozzá a fedő vagy edény, 
vagy egyszerűen takarjuk le egy vászonnal.)





- A sütőt előmelegítettem 190 fokra és 22 percre állítottam az órát.
Ennyi elég is volt nekik (minden sütő más, lehet eltérés!), 
a sütőt elzártam, az ajtót résnyire nyitottam és bent hagytam még 10 percig.
A tepsiben hagytam kihűlni. 








A kertünkben,

virágzik a Rododendron :)




 


2016. április 10., vasárnap

Mascarpone-málna pite




Málnás pite cseresznyevirágzás idején :)




ehető cseresznyevirággal díszítve :)




Ma ünnepeltünk, az ünnepeltre hangolódva készítettem.
 A tésztába bőségesen tettem kakaóport, amely nem csak "sötét" színével 
hívta fel magára a figyelmet, hanem kesernyés íze remekül kiemelte a málna fanyarságát.
(A málna tavalyi, a fagyasztóból.)
A tésztára tojással elkevert mascarponekrémet kentem.
A málnát fagyosan összerázogattam kevés keményítővel és cukorral és így raktam a krémre.
Miután megsült és langyosra hűlt, 
plusz málna szemekkel díszítettem és meghintettem porcukorral.
Cseresznyevirággal ékesítve tettem az asztalra.




Mascarpone-málna pite

Hozzávalók

tészta
150 g finom tönkölyliszt
50 g kakaópor (holland 20-22 %)
100 g teavaj
30 g cukor
csipetnyi só
1 db tojás sárgája
2 ek hideg víz

töltelék
200 g mascarpone
50 g cukor
csipetnyi só
1 db tojás
1 db tojás fehérje
+
300 g málna
1 púpozott ek étkezési keményítő
20 g cukor

díszítés
cseresznyevirág
málna
hintésnyi porcukor
 
- A lisztet, kakaóport, sót, cukrot összekevertem és elmorzsoltam a hideg vajjal (géppel is lehet).
A morzsa közepébe öntöttem a tojássárgát és 2 ek vizet. 
(Előfordulhat, hogy kell még hozzá pici víz.)
Gyors mozdulatokkal összegyúrtam a tésztát.
20 percre hűvösre tettem.
A sütőt bekapcsoltam 165 fokra, légkeverés.
Kerek (22cm x 5 cm) tepsit kikentem vajjal és behintettem liszttel.
A mascarponét elkevertem a cukorral, sóval, a tojással és a maradék fehérjével.
A málnát a cukorral és a keményítővel összerázogattam.
- A tésztát kinyújtottam és kibéleltem vele a tepsit, figyelve, 
hogy kb. 2 cm- 2,5 cm pereme legyen.
Beleöntöttem a mascarponekrémet, rá pedig a málnát rakosgattam.
35 percet sütöttem, majd langyosra hagytam hűlni.
Díszítettem :)




 A sütemény összesen 10 dkg cukrot tartalmaz, ami számunkra ideális, 
de aki édesen szereti a süteményeket, gondoljon rá.







A kertünkben :)
 





Üdvözlet "Katalin - Imola Kádár"-nak




Köszönöm szépen :)



2016. április 7., csütörtök

Újhagyma(szár) krémleves




Krémleves abból, amit más eldobott.




A piacon szerdán délelőtt, újhagymát vettem termelőtől.
Ez a termelő, csak újhagymát árult. 
A saját maga ültetett, nevelt, gondozott, felszedett hagymáját. 
Harsogóan friss, üde az egész, 130 forint egy köteg.
Miközben álltam a sorban, előttem öten, szintén vásároltak. 
Egy vevő kivételével, mindenki más levágatta a szárát és otthagyta.
Tőlem is kérdezte az árus, mit tegyen.
A válaszom, rövid volt "nem" de kiérződhetett belőle a döbbenet, 
mert azonnal egy egész zsáknyit kínált nekem.
Egy zsáknyit nem kértem, de még két köteg szárát örömmel elfogadtam.

Adtam a barátnőmnek belőle, a többit összevágtam, 
kiegészítettem 3 nagyobb burgonyával és tartalmas ebéd kerekedett belőle.




Újhagyma krémleves

Hozzávalók
2 - 2,5 nagy csokor újhagyma szára
3 nagyobb szem krumpli
2 + 1 ek vaj
frissen őrölt bors

tálaláshoz
pirítós már szikkadt házi kenyérből
frissen sült tönkölybuci
 sajt reszelni
reszelt citromhéj (bio)

A hagyma szárát mosás, szárítás után összevágtam.
A krumplit megtisztítottam és legyalultam.
A 2 ek vajat megolvasztottam, rádobtam a krumplit és megdinszteltem.
Ráraktam a hagyma szárát és pár percig kevergetve tovább dinszteltem.
Felöntöttem vízzel, előbb csak annyival ami ellepte és felforraltam. 
Majd öntöttem rá még kb. ugyanannyit. Sóztam és készre főztem.
Botmixerrel rusztikusra turmixoltam. 
Hozzákevertem az egy evőkanál hideg vajat és tekertemre borsot.

Nem tettem bele sem tejszínt, sem joghurtot, semmit csak a hideg vajat a végén. 
A hideg vajtól selymes, krémes lesz.




Mindenki máshogy fogyasztotta.
A férjem a pirítósra sajtot reszelt és úgy merte rá a levest, tekert még rá borsot.
A vendégünk a frissen sült még langyos tönköly bucit törte hozzá.
Én friss reszelt citromhéjjal szeretem és ropogós pirítóssal.








A kertben :)


Keleti hunyor - nem ehető!

Üdvözlet "Genny graziella"-nak




Köszönöm a látogatást :)





2016. április 4., hétfő

Túrótorta pitypanggal. Pitypangos receptgyűjteményem.




Bársonyos, krémes, remegős túrótorta, amit mindannyian szeretünk.
A kertet elborítja a pitypang, így a pitypang szirmaival díszítettem tálaláskor.




A pitypang ehető virág (bimbó, levél, szár, gyökér),
számos életünket támogató gyógyhatással bír,
érdemes naponta beiktatni az étrendünkbe.
Együk frissen, most amikor terem, együk nyersen a bimbóját, virágját, levelét.




Túrótorta pitypanggal





Hozzávalók

tészta
200 g liszt
30 g porcukor (más cukor)
130 g vaj
csipetnyi só
2 ek hideg víz
1 tk almaecet

töltelék
500 g túró
500 g tejföl
200 g tejszín
2 db tojás
1/2 rúd vanília magjai
100 g cukor
2 csipetnyi só (himalája)
50 g étkezési keményítő

 1) Elkészítettem a tésztát. Aprítógéppel dolgoztam*, de lehet kézzel is.
A lisztet összekevertem a cukorral és sóval, majd összemorzsoltam a hideg felkockázott vajjal.
A munkapultot áttöröltem egy nedves ruhával és ráfeszítettem egy kb 40 centis folpack fóliát.
 Ráöntöttem a morzsát. Az ecetet elkevertem a vízzel és a tésztamorzsa közepébe öntöttem.
Gyors mozdulatokkal az ujjaimmal összeállítottam a tésztát. 
Beletekertem a fóliába és 20 percre hűtőbe tettem.
2) Bekapcsoltam a sütőt 170 fokra (légkeverés).
A kapcsos tortaformát vékonyan kikentem vajjal (a vajas papíron maradt zsiradék elegendő,
 egyszerűen a papírral áttörlöm), majd behintettem liszttel.
3) A tésztát kivettem a hűtőből, kifeszítettem a fóliát amiben volt, és a fólián,
vékony kerek lappá nyújtottam.
A fóliával emeltem át, kibéleltem vele a tortasütőt, úgy hogy lett 2-3 cm-es pereme.
 A tészta alját villával sűrűn megszurkáltam (így elősütésnél nem púposodik fel).
Betettem a forró sütőbe és 10 perc alatt elősütöttem.
4) Elkészítettem a tölteléket, botmixerrel dolgoztam.
A túrót, a folyékony habtejszínt, tojásokat, cukrot, sót, keményítőt és a vanília 
kikapart magjait összedolgoztam a botmixerrel, egészen krémesre.
Fakanállal hozzáforgattam a tejfölt.
A  -közben-  megsült tésztára öntöttem.
Beraktam a forró sütőbe, a hőmérsékletet pedig visszavettem 165 fokra, maradt a légkeverés.
A sütés kezdetén a torta fölé egy arasznyira, becsúsztattam egy nagy tepsit, 
hogy a teteje ne piruljon túl. (Ez igazán költséghatékony megoldás.)
45 perc (+ / - sütőtől függ) alatt sült meg. 
Ekkor elzártam a hőt, a sütőajtót résnyire nyitottam és még 15 percig bent hagytam a sült tortát.
Majd kivettem és hagytam langyosra hűlni. 
A kihűlt sütemény körül meglazítottam a tortaformát és levettem róla.
(Esetleg egy vékony pengéjű kést húzzunk körbe a széle körül, ellenőrizzük,
hogy a torta nem ragadt a sütőbe.)





*Szeretem aprítógéppel eldolgozni a vajat a liszttel, mert gyorsan kész, 
a gép nem olvasztja meg a vajat, a meleg kezemtől előbb puhulna, 
és ebben az esetben a hideg összedolgozás a cél.









Megjegyzés

Előfordulhat, hogy a túrótortánk teteje megreped, de emiatt nem kell aggódni, 
az élvezetén mit sem változtat. Feltehetően hirtelen kapott nagyobb hőt / gyorsan nőt.
Szintén nem kell aggódni, ha a hűlés során veszít a magasságából.



 


Alternatívák a tésztára :)
- A tésztát készíthetjük vékonyabbra, ekkor a hozzávalók: 
150 g liszt, 30 g porcukor, 100 g vaj, csipetnyi só, 1/2 tk almaecet, 1 ek hideg víz.
- Teljes kiőrlésű liszttel a hozzávalók:
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 30 g porcukor, 100 g vaj, csipetnyi só, 
1 tk almaecet, 2 ek hideg víz.
- Kekszmorzsa: 200 g kekszmorzsa, 20 g vaj.
- Kakaós tészta: bármelyik tésztát variálhatjuk kakaóporral. 
Amennyiben 1 ek kakaóport adunk hozzá pluszban, nem kell változtatni a többi hozzávalón.
Ha ettől többet, akkor számoljuk le a lisztből.


 


Számos pitypangos ötlet a blogon, pl.
- Ehető virágok. Pitypangos limonádé.
 http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/az-eheto-viragok-pitypang-limonade.html
- Pitypangos víz
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/04/pitypangos-viz.html
- Pitypang, mint gyógynövény. Pitypangos turmix.
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/gyermeklancfu-alma-banan-turmix.html
- Mire jó a gyermekláncfű. Pitypangos méz.
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/04/pitypangos-akacmez-mire-jo-gyermeklancfu.html
 - Fűszeres pácolt pitypangbimbó
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/04/pacolt-retek.html
- Pitypangszirup
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/04/pitypangszirup.html
- Pitypangzselé, almával, tartósítószer nélkül
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/04/pitypangzsele-hagyomanyos-skandinav.html
- Pitypangos almalekvár tartósítószer nélkül
Pitypangos virágzsömlék
- Pitypangos tojásrántotta








A kertben :)


Jó szomszédok: pitypang, tyúkhúr, zamatos turbolya, árvacsalán, mind ehető :)


Pitypang és pásztortáska

A pásztortáska/Capsella bursa pastoris, is ehető és gyógynövény.
A tőrózsái ropogósak, nyersen keverjük salátába, de ízesíthetünk vele, 
leveseket és sült zöldségeket.
A magjaival borsot, mustárt helyettesíthetünk vagy kiegészíthetünk.
Teája vérzéscsillapító, menstruáció, orrvérzés esetén.
A "szegények orvossága"-ként is említik.
Forrás: Ehető vadnövények c. könyv