Follow by Email

2016. február 28., vasárnap

Narancsos-mézes tiramisu





Karácsonykor készítettem narancsosan fűszerezve tiramisut,
de míg akkor narancslekvárt pötyögtettem a krémre, most narancshéjas-mézzel édesítettem.
Bőven került bele (házi) kandírozott narancshéj és tálaláskor   -kakaópor helyett-
frissen reszeltem rá narancshéjat.
Üde, átható narancsos íz :) szeretjük.




A narancshéjas mézet így készítem

A kezeletlen héjú (bio) narancsokat megmosom, majd szárazra törlöm.
Héjreszelőn lereszelem és összekeverem termelői mézzel.
(Az arány: 1 ek narancshéj + 3 ek méz.)
Üvegben lezárva hűtőben tárolom.
Amikor újabb narancs kerül fogyasztásra, a reszelt héját az előbbihez keverem
és persze teszek hozzá mézet is.
Folyamatosan gyűjtöm és folyamatosan használom:
sütemények, növényi turmixok, kávé, stb ízesítésére.




Narancsos-mézes tiramisu

Hozzávalók
24 x 18 cm-es tálban 2 réteg 


babapiskóta
erős kávé
3 x 250 g mascarpone (spar)
4 db tojás (házi előző napi)
3 ek narancsos méz
"gondolatnyi" só

tálaláskor
frissen reszelt narancshéj

- Erős kávét főztem és hagytam kihűlni.
- A tojásokat szétválasztottam.
A fehérjét félretettem, a sárgákat a narancsos mézzel és a vaníliával fehéredésig habosítottam. 
Egyenként belekevertem a mascarponét és a kandírozott narancshéjat.
- A tojások fehérjét gondolatnyi sóval kemény habbá vertem.
A mascarponés krémbe beleforgattam a habot (négy részben).
- A tál aljára raktam egy sor babapiskótát, meglocsoltam kávéval.
Rákanalaztam a fele krémet.
Újabb piskótasor következett, amit meglocsoltam a kávéval és vastagon befedtem
a maradék krémmel.
Hidegre tettem (legalább 6 óra).
Szeleteléskor reszeltem rá narancshéjat.




Megjegyzés
Van aki idegenkedik a nyers tojástól. 
Én is idegenkednék, ha nem tudnám honnan származik.
Mindig friss (1-2 napos) tojást használok.
Minden esetben eltávolítom a tojás jégzsinórját, ebben az esetben különösen fontos.







 Kertben :)


Krókuszok, az előtérben Citromillatú kakukkfű



Brokkolkrémleves szerecsendióval fűszerezve




Az ősszel, heti rendszerességgel készült brokkoliból valami finomság.
A piacon termelőtől vásároltam a zsenge, üde zöld virágokat, 
de amióta lejárt a szezonja nem ettünk.



 


A napokban viszont akciósan árulták a boltban, a 40 dkg 150 forintba került.
Szép volt, egészséges és olcsó  -igaz olasz-  vettünk belőle.
Krémlevest készítettem, szerecsendióval fűszereztem.




Brokkolikrémleves 

Hozzávalók
4 db (közepes) krumpli
1 fej hagyma
~ 40 dkg brokkoli
olaj
fűszerek: só, frissen őrölt bors és frissen reszelt szerecsendió
házi vegamix

tálaláshoz
ropogós sajtos pirítós
reszelt sajt

A hagymát tisztítás után szeletekre vágtam, a krumplit kockára.
Olajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a brokkoli szárát és tovább pirítottam/dinszteltem.
Felöntöttem annyi vízzel ami ellepte, felforraltam, még egyszer öntöttem rá vizet (dupláját).
Amikor forrt, beleraktam a brokkolirózsákat és készre főztem.
A brokkolirózsákból szedtem ki (félretettem),
a többit összeturmixoltam (botmixerrel) és fűszereztem.
Visszaraktam a brokkolifejecskéket.
A házi kenyérből készült forró pirítóst tányérba rendeztem, 
megszórtam reszelt sajttal és így mertem rá a forró levest. Reszeltem még rá szerecsendiót.
(A sajátomba nem tettem sajtot, a "natúr" levest ropogós pirítóssal fogyasztottam. Tökéletes!)


...napfényes..




 Szeretetrehangoltan a Facebookon :)


Kertben :)





Üdvözlet "Anna Marics"-nak




Kedves Anna, köszönöm :)





2016. február 26., péntek

Csokoládés-diós banánkenyér




Sosem készítettem még banános süteményt. 
Persze nincs ebben semmi különös, hisz sokféle süteményt nem készítettem még 
(meg vannak olyanok amit nem is fogok), de a banán még eszembe sem jutott.
Egyrészt nem vagyunk banánfalók, nincs bérelt helye a bevásárlólistán,
csakis kérésre kerül fel és ha már hazakerült, akkor aki kérte, elfogyasztja.  
Nincs árválkodó, maradék.
Másrészt vannak itt termő gyümölcsök, azokban "gondolkodom".
(Mindig van alma, nyáron a friss gyümölcsök, keveset fagyasztani is szoktam, 
illetve házi dzsemből is remek pitéket készítek. Lásd a tartalomjegyzékben.)
Szóval, nem jutott eszembe, eddig.
Most viszont eszembe jutott.
Nem tudom hogyan, egyszer csak ott volt.
Befészkelte magát a tudatomba és nem hagyott nyugodni.
Így 2 db érett (pöttyös választottam) banánt az asztalra tettem és megalkottam hozzá a receptet.


 


Elkészítettem. 
Mire hazaértem az aznapi túrámból (napi 5 km gyalogolok a kutyámmal) 
a Férfiak (3 férfi) meg(el)kóstolták...
Azt mondták, hogy "alaposan ki akartuk elemezni az ízeket",
meg hogy "segíteni akartunk, hogy vállalhatod-e" 
(Szinte mindig megkérdezem, hogy írhatom-e a blogra.)  
és hogy "te úgysem eszel, kóstolót meg hagytunk".
Na ja, így sikerült lefotózni.
(Egészségükre :)

Csokoládés-diós banánkenyér

Hozzávalók

3 db tojás
12 dkg nádcukor
10 dkg tejföl
2 db (nagyobb) banán  (20 dkg nettó)
10 dkg olvasztott (langyos) vaj
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 
10 dkg finomliszt (tönköly)
1/2 cs sütőpor (alnatura/dm)
1/2 mk só
1 tk fahéj
5 dkg dió (negyedelve)
5 dkg csokoládé chips

- A sütőt bekapcsoltam 175 fokra.
- A banánokat meghámoztam, villával összetörtem.
- A tojásokat a cukorra habosra kevertem ("fehéredésig"), 
hozzákevertem a banánpépet, majd a tejfölt.
- A száraz hozzávalókat (lisztek, sütőpor, só, fahéj, dió, csokoládé) összekevertem.
- A tojásos masszába beleforgattam a száraz keveréket és az olvasztott vajat (felváltva).
- Az előkészített (papírral bélelt vagy vajjal kikent liszttel behintett) tepsibe öntöttem.
- Az előmelegített sütőben 30 percet, tűpróbáig sütöttem. (Sütési idő eltérhet.)

Illatos, laza szerkezetű, nedves tapintású, tartalmas sütemény.

 






Útközben :)


 



Visegrád - Duna




Nehéz túra utáni kilátás :)
Visegrádról a Dunára.






A Férjem és Fiunk a Kéktúra részeként rótták a kilométereket
 Pilisszentlászló - Visegrád szakaszon.
A képet telefonnal készítette a Fiam, ajándékba nekem :)








Üdvözlet "Kiss Erika"-nak




Kedves Erika, köszönöm :)




2016. február 19., péntek

Kardamomos-narancsos-mogyorós keksz




A előbbi bejegyzésben említettem, hogy a hozzávalók kicsi változtatásával 
másik kekszet is készítettem. Úgy "megjelenésben" mint  -a fűszereknek köszönhetően-
 ízben és illatban teljesen más lett. Pedig a liszt, vaníliáscukor, vaj ugyanannyi.
A tojásból csak egyet tettem, a szükséges nedvességet vízzel pótoltam.
Az egész diót, törökmogyorót, most szeletelt földimogyoróra cseréltem. 
A tésztába kevés került, de formázás után, sütés előtt ebbe hempergettem bele.


 


Az íze? 
Nos, csukjuk be a szemünket és gondoljunk a vaníliára  :) megvan?
a kardamomra :) érezzük? 
és a reszelt narancshéjra :) hm. 
és együtt a háromra?
 :)




Kardamomos-narancsos-mogyorós keksz

Hozzávalók
200 g liszt
1/4 cs sütőpor (dm/alnatura)
70 g házi vaníliáscukor
1 mk kardamommag összezúzva
1 db narancs reszelt héja (kezeletlen v. bio)
100 g hideg vaj
1 db tojás
2 ek víz
30 g szeletelt földimogyoró (v. mandula)
+
~ 50 g szeletelt földimogyoró

- A lisztet, vaníliáscukrot, sütőport, sót, alaposan összekevertem, 
belekevertem a fűszereket,
majd összemorzsoltam a hideg felkockázott vajjal.
Rászórtam a 3 dkg szeletelt mogyorót, elkevertem.
- A közepébe öntöttem az előkészített a tojást, a vízzel kicsit elkevertem, 
majd összedolgoztam a tésztát.
- 30 percet pihentettem.
- A mogyoróból szórtam egy tányérra.
A tésztából ~ 2 - 2,5 cm átmérőjű golyókat formáztam és 
meghempergettem a szeletelt mogyoróba.
Sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam.
- 175 fokos sütőben 20 percet sütöttem. 
(A sütési idő eltérhet.)








Útközben :)


Együttlét: nyárfa és fagyöngy :)


2016. február 18., csütörtök

Diós-mogyorós kétszersült



Két mennyei keksz recept következik.
Akik régebben követik a blogot, biztosan emlékeznek  -hisz már többször írtam-   
hogyha kekszet sütök, szinte mindig legalább kétfélét.
A hozzávalók kicsi variálásával, csak kevéssel több munkával, 
választékossá tehetjük a kínálatot.
A keksz dobozba (üvegbe) zárva, sokáig eláll.




Ezt a kétszersültet a toszkán kedvenc, a Cantucci ihlette. 
Viszont sokkal több vajat tettem bele, aminek köszönhetően omlósabb (nem olyan kemény),
nem is mandulával készült, és a munkamenete is eltér. Szóval, csak hasonlít  :)




Diós-mogyorós kétszersült

Hozzávalók
200 g liszt
70 g házi vaníliáscukor
1/4 cs sütőpor (dm/alnatura)
1/4 mk só
100 g hideg vaj
100 g dió
50 g törökmogyoró 
2 db tojás

- A lisztet, vaníliáscukrot, sütőport, sót, alaposan összekevertem, 
majd összemorzsoltam a hideg felkockázott vajjal.
- Hozzáadtam a két tojást, kb. a fele morzsalékkal összedolgoztam, 
ekkor hozzászórtam a mogyorót meg a diót és készre gyúrtam a tésztát.
- Kettévettem, és mindkettő adagból hengert formáztam.
Kissé ellapítottam és sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem.
30 percet pihentettem.
 - Az előmelegített (185 fok) sütőben 20 percet sütöttem. (A sütési idő eltérhet,
 akkor jó, ha kívülről aranybarna és ha megnyomjuk, érezzük, hogy bár átsült, de puha.)




- Kivettem a sütőből, hagytam kicsit hűlni (~ 5 perc), 
majd felszeleteltem kb. 1,2 cm vastag szeletekre.
- Visszatoltam a sütőbe, a hőmérsékletet 150 fokra mérsékeltem és sütöttem még 10 percet.
(Itt is eltérhet az idő!) 




Tárolás
Minden keksz érzékeny a nedvességre,
ezért tartsuk zárt dobozban vagy üvegben.
 2 hétig minőségváltozás nélkül eláll. 



 
Hamarosan következik, a "párja":
Kardamomos-narancsos-mogyorós keksz  




Útközben :)










Üdvözlet "Gáborné Mocsár"-nak




Köszönöm szépen :)


Aranyvessző


2016. február 16., kedd

Tojáspörkölt szárzellerrel teljes kiőrlésű nokedlivel





A tojáspörkölt "koronája" igaz a tojás, de a lényeg az "alapban" van.
A bőséges, ízes, fűszeres, sűrű, finom szaftban.

(Vegetáriánusként természetesen ezt is hús  - szalonna, kolbász -  nélkül készítem.)
Jó pörköltalap készítése nyáron könnyű dolog, mert van a kertben paprika, paradicsom, fűszerek.
Ilyenkor télvíz idején nem áll a rendelkezésemre friss paradicsom, paprika, 
de van a kamrában eltett lecsó, többféle sűrű paradicsomszósz, sózott darált paprika
Ez bizony jó dolog, megkönnyíti a mindennapi főzést, 
tehát ebben az esetben is kész főnyeremény.

A Fiammal nagyon szeretjük a szárzellert (halványított zeller) 
a harsogóan ropogós, lédús szárát csak úgy nyersen elropogtatni, 
így ha szépet, frisset látok a boltban vásárolok belőle.
Most is így volt, így volt itthon és néhány ropogós szár kivételével ezt is beletettem.
Teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült nokedlivel tálaltam.




Tojáspörkölt

Hozzávalók
6 db tojás
1 nagy fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
0,5 csomag szárzeller
fűszerpaprika
frissen őrölt bors
1 üveg (220 g) házi paradicsomszósz(öntet)
olaj
op. 1 tk étkezési keményítő (kukorica)


- A tojásokat megfőztem (a forró vizet leöntöttem, hideget engedtem rá és hagytam hűlni), megtisztítottam, leöblítettem és félretettem.

- A megtisztított, feldarabolt hagymát az olajon megdinszteltem,
 hozzáadtam a sózott darált paprikát és hagytam sercegjen kicsit. 
Hozzáadtam a préselt fokhagymát és a felszeletelt szárzellert, tovább dinszteltem.
Fűszereztem: őrölt pirospaprika, kevés chilipehely, kevés só*, frissen őrölt bors.
Ráöntöttem a paradicsomszószt és összeforraltam. (Ha nem elég sűrű, akkor egy kanálka keményítővel sűrítem, ha túl sűrű lenne, akkor kevéske vizet adok hozzá.)
Nem főztem, éppen csak összeforraltam. Vétek lenne a zellerszárat túlfőzni.

- A tojásokat hosszában 6-ba vágtam és a tetejére raktam, a fürjtojásokat egészben.
Ekkor már nem főzöm, csak óvatosan összerázogatom. 
Így a fehérje és sárgája (többnyire) egyben marad.
 

Nokedli
Hozzávalók
600 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 db tojás
1 csokor petrezselyem apróra vágva
~ 1/2 liter víz

A hozzávalókból összekevertem a tésztát (se lágy, se kemény ne legyen :).
A forró, lobogó vízbe szaggattam (több adagban), amint feljött a víz tetejére + 2-3 perc,
kimertem a tésztaszedővel, lecsöpögtettem és olajos serpenyőbe gyűjtöttem.

* A szárzeller sós ízű, na meg a sózott darált paprika is sóval tartósított,
 ezért sózni már nem is kell.


Fűszeres paradicsom - tésztaöntet


Szárzeller vagy halványított zeller 

Angol zellerként is ismert növény szárát a nap elől takarják, így halványítják.
Ennek következtében íze enyhébb. Gumója nincs, levélnyeleit fogyasztjuk.
A szárzeller kalóriatartalma alacsony (mint a zelleré), magas az ásványianyag-tartalma 
(foszfor, magnézium, kalcium, kálium, vas, nátrium). 
C-vitamin is található benne, ezért ajánlott nyersen (is) fogyasztani.
 Gazdag A- és B-vitaminban. 
Tisztítókúrák esetén kifejezetten ajánlott, hiszen méregtelenítő hatása kiemelkedő. 
Magas B-vitamin-tartalmának köszönhetően az idegrendszer működését is segíti.
(Információ: A főzés alapjai könyv, illetve innen.








 Útközben :)




Vaddohány és Fekete bodza.



2016. február 3., szerda

Ensaimadas de Mallorca, mallorcai süteménytekercs



" A kiállítópultnál Ellie addigra már választott.
Javára írandó, amin meg is lepődtem, hogy az összes tejszínhabos édességet kihagyva,
a sima ensaimada, Mallorca semmivel sem összehasonlítható, édes süteménytekercse
 mellett tette le a voksát. Bármennyire alapvetőek is az ensaimada összetevői 
(lényegében liszt, élesztő, tojásárga, cukor és zsír kell hozzá), 
a tökéletes változat elkészítése valóságos művészet,
és ennek a művészetnek nincs nagyobb művelője a három középkorú nővérnél, 
Titi, Tika és Esperanza Piza Canelasnál, az Es Hotal d'Algaida tulajdonosainál, 
akik itt gyakorolják konyhamágiájukat is.
Amikor Ellie az immár tányérjára került aranyszínű, vattaszerű Katalin-kerékre nézett,
mindezt közölte velem, és azt is, hogy csak ez volt az oka annak az epekedésnek,
ami kiváltotta a mai utazást - akármennyire is csábítónak látszott a többi süti.
Bevallotta, hogy ez is egyike azoknak a zabolátlan késztetéseknek,
amelyeknek engedelmeskedni kell
Mindenképpen kellett neki egy az algaidai Hostal
ensaimadából."
(Részlet: Peter Kell / Egy tavasz Mallorcan című könyvéből)




Nos, mikor ezt olvastam késő éjjel volt, de eldöntöttem, 
hogy reggel amint tehetem az első dolgom lesz rákeresni az ensaimada-ra.
Először a Wikipedián kutakodtam, majd itt és itt, meg itt, itt , itt és itt és több helyen.

Megtaláltam kedves ismerős Troll Anyu (magyar nyelvű) oldalán is, 
igaz nem ezen a néven, de a recept stimmelt.






Az ensaimadas történetéről
Falusi sütemény :) 
 Palma-ban minden évben róla elnevezett "Ensaimadas nap"-on ünnep van :).
Az első feljegyzések a 17. századba vezetnek vissza, különleges desszert, különleges alkalmakra.
Egyes utalások szerint lehet arab (turbánra hasonlít) eredetű, mások szerint zsidó (zsemle alakú).
Mindegy ki vitte a szigetre, a lényeg, hogy fennmaradt a recept, ma már elérhető/elkészíthető.
Eredetvédelem alatt áll, a mai napig kézzel készült termék.
Az egyik legrangosabb, legismertebb mallorcai termék, speciális nyolcszögletű dobozba
csomagolva sok turista viszi haza kedveseinek ajándékba.

A kevés hozzávalóból könnyű tésztát dagasztunk, többször kelesztjük,
még végül vékonyra nyújtjuk, felcsavarjuk, majd csiga/spirál formájúra formázzuk.
Egyes receptek szerint akár 24 órát is igénybe vesz az előkészítése.
A hagyományos ensaimada zsírral készült, nincs töltve, egy nagy csigává formázták, 
majd miután megsült frissen porcukorral hintették meg és szeletelték.
Ma már sokszor töltik és különböző méretűre készítik.
Legtöbbször reggelire (vagy délután) forró csokoládéval, kávéval kínálják.

Nagyobb mennyiségű (750 g liszt, 4 tojás, 300 ml tej, 200 g cukor, stb.) receptből indultam ki,
majd arányosan mindent csökkentettem (a cukrot jelentősen),
 a családom igényeihez szabtam.






Ensaimada
12 db

Hozzávalók

tészta
200 g finomliszt (tönköly)
30 g friss élesztő
20 g cukor
200 g langyos tej
2 db tojás
2 ek olívaolaj
50 g házi vaníliáscukor
300 g finomliszt
1/2 mokkáskanál só
esetleg kevés tej
+
kenéshez
150 g lágy vaj
50 g házi vaníliáscukor
+
szóráshoz 
1-2 ek porcukor

Szobahőmérsékletű alapanyagokkal, szobahőmérsékleten dolgoztam (20 fok).

1) A 20 dkg lisztet elkevertem a cukorral, hozzáadtam a langyos tejet és 
belemorzsoltam az élesztőt. Összekevertem és hagytam duplájára kelni (~1 óra).






2) A következőkben dagasztóspirállal dolgoztam. 
Az előtésztához (előbbihez) hozzáadtam egyenként a tojásokat, 
egyenként beledolgoztam a géppel.
Hozzáadtam az olívaolajat, a vaníliáscukrot, sót, és még 30 dkg lisztet.
Könnyű tésztát dagasztottam. 
(Előfordulhat, hogy szükséges még kevés tej (1-2-3 ek) a liszttől és a tojások nagyságától függ).
Lisztezett munkafelületen cipóvá formáztam, letakartam és duplájára kelesztettem.






3) A levegős megkelt tésztát 12 cikké osztottam, 
minden egyes darabot kis cipóvá/zsömlévé formáztam. 






Újra letakartam és 20 percet pihentettem.






Közben a vajat kissé megolvasztottam (félig, majd elzártam a tüzet) 
és a vaníliáscukorral habosra kevertem (habverővel). 
Képzeletben 13 felé osztottam.

4) A kis cipókat egyenként oválisra (20 cm x 25 cm) nyújtottam, 
majd megkentem 1 rész vaníliás vajjal. 







Feltekertem, (mint pl. a bejglit), a bal kezem hüvelyk és mutatóujjával 
megcsippentettem a bal végét a rúdnak, a jobb kezemmel pedig 
 - az óramutató járásával megegyezően -  köré tekertem a tésztát. 
A végét aláhajtottam.





Tepsire tettem és így jártam el az többivel is.
Végül a tepsin a 13. adag vajjal megkentem a tetejüket.






A tepsin hagytam, hogy újra duplájára keljen (~2 óra). 
(Betettem a nem előmelegített/hideg sütőbe, ahol egyenletes a hőmérséklet, 
így nem kellett letakarni.)
5) A hideg nem előmelegített sütőben hagytam, a sütőt bekapcsoltam 180 fokra 
és 20 perc alatt mosolygós aranybarnára sütöttem.
Langyosan kevés porcukrot hintettem a tetejükre.



...ezek a fotók másnap készültek, több cukorral :)...



Megjegyzés
- Finomlisztből és tönköly finomlisztből is készítettem, teljes kiőrlésűvel még nem próbáltam.
- A zsírt vajra cseréltem, aki eszik zsírt, az készítheti zsírral is.
- Vannak receptek, ahol nem készítenek előtésztát, csupán felfuttatják az élesztőt, 
próbálkozhatunk így, úgy.
- Többször elkészítettem már :) készítettem 12 darabnak, és volt, hogy négyfelé vettem a tésztát.
(Úgy számítsunk, hogy egy nagy tepsit teljesen kitölt!)
Különleges alkalomra, elegánsabb, ha adagonként készítjük, ha sietősebb (kevesebb az időnk rá)
akkor vegyük csak ketté vagy négyfelé a tésztát.
- Számomra töltetlenül tökéletes, de kentem már meg fahéjas-vaníliás vajjal 
és nagyon kakaós-vaníliás vajjal. 
- Sütés közben előfordulhat, hogy kevés vaj kifolyik belőle, 
ekkor hagyjuk a tepsin és perceken belül a vajat magába szívja.
- Hideg, nem előmelegített sütőben kezdtem a sütést, de aki magabiztosabbnak érzi magát, 
ha a sütőt előmelegíti, akkor tegye úgy. 
Nem kell neki sok idő a süléshez (ne szárítsuk ki) erre gondoljunk.






"...Ellie ujjszopogatásából, szája szélének nyalogatásából, meg szem forgatásából, 
amit az ensaimada utolsó morzsájának elfogyasztása után produkált, 
láttam, nem kéne sokáig győzködnöm." (Még egy rendelésére.)
Részlet: Peter Kell / Egy tavasz Mallorcan című könyvéből.






Jó sütést, jó étvágyat!