Follow by Email

2015. december 29., kedd

Marcipános mákos linzer



Karácsonykor elmaradhatatlan a diós kifli, ami Édesanyám  "receptje"
A diós kifli mellé viszont kerül valami új, olyan linzer amit még nem sütöttem.
Kevéske változtatással nem nehéz újat kitalálni, 
most egy evőkanál mák, valamennyi marcipán és kész is. 
Kb. a felét töltöttem narancslekvárral, kettőt összeragasztottam, 
a többit "csupaszon" hagytam. 




Marcipános mákos linzer

Hozzávalók

200 g liszt
1 ek egész mák
100 g marcipán (54 % mandula)
50 g cukor
125 g vaj (hideg)
1 db tojás
+
töltelék

- A hideg hozzávalókból összeállítottam a tésztát.
Aprítógépben a lisztet összedaráltam a marcipánnal, 
hozzáadtam a cukrot, vaníliáscukrot, sót, majd morzsásra daráltam a vajjal.
Tálba öntöttem, hozzákevertem az egész mákot, majd a tojást és ujjaimmal összenyomkodtam.
Fóliába csomagoltam és beraktam a hűtőbe (min. 30 perc, de maradhat akár 1 napot is).
- A tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtottam (2-3 mm) és 
szív alakú (illetve fenyőfa) kiszúróval kiszaggattam.
- Sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam és 
előmelegített 170 fokos (légkeverés) sütőben világosra sütöttem.
- Egyet-egyet narancslekvárral ragasztottam össze.


 

Süteményes dobozban várta az ünnepet.




mákos-marcipános linzer, 
mézes puszedli fűszeres cukormázzal, és 







 

Ó kicsi madár...



Etetjük a madarakat. 
Számomra ez természetes, az viszont nem, hogy néha történik baleset.
Fás terület mellett lakunk, ebből következik, hogy sok a kis kosztos.
Előfordul, hogy megijednek  -ragadozó tűnik fel-  és hirtelen az összes kismadár felröppen.
 Csak pár méter van a fák és a ház között.




 Ez a cinke az ablaknak repült. 
Ilyenkor hatalmas koppanást hallok  -sajnos tudom már mi történt-   és szaladok.
A legtöbb esetben nem nagy a sérülés, nem hal meg, 
de a hideg, fagyos földön pillanatok alatt kihűl(ne) a kicsi test.
Gyengéden felkapom és "ellátom": mindent kap amit a szívem szava diktál, melengetést, vizet, ...
Megfigyelés után elengedem, ez lehet több óra, de most elég volt 15 perc.



  

Mámorító érzés, amikor felröppen a kezemből.



...már a diófán...




 

2015. december 27., vasárnap

Diós - napraforgós magkeksz (kréker)



Egy keksz a E. barátnőmtől (sajtos), egy keksz tőlem (magkeksz).
Két keksz, két külön világ. 
Amiben megegyeznek: 
- mindkettő nagyon finom
- mindkettő remekül megfelel leves feltétként
- mindkettő néhány hozzávalóból készül
- mindkettő percek alatt összeállítható és pihentetés nélkül süthető.


 


 Diós - napraforgós magkeksz

Hozzávalók

10 dkg dió
10 dkg napraforgómag
5 dkg szezámmag
5 dkg lenmag
3 ek (+/-) víz

Aprítógépben a diót finomra őröltem.
Hozzáadtam a napraforgómagot, a szezámmagot és a lenmagot, 
sóztam és tovább őröltem.
Tálba borítottam, locsoltam rá 3 ek vizet és ujjaimmal összenyomkodtam a keveréket.
(Amennyiben szükséges adjunk hozzá még kevéske vizet, 
a lényeg hogy összeálljon a "tészta".)




Sütőpapírral borított tepsin laposra szétnyomtam/nyújtottam és habkártyával/késsel 
megjelöltem a szeleteket (nem vágtam át csak vájatot nyomtam). 
175 fokon (légkeverés) 10 percet sütöttem.
(Úgy szeretem, ha kicsit már pirul, viszont vigyázzunk rá, mert hirtelen túl pirulhat!)




Rusztikusra turmixolt, fokhagymával, borssal, chilipehellyel és 
sok friss petrezselyemmel fűszerezett krumplileves feltétként. Hm. 
(A krumplileves hozzávalói: 
krumpli, házi vegamix, só, víz, olaj, fokhagyma, bors, chilipehely, petrezselyem.)




A sajtos keksz receptje itt található:






Sajtos (fokhagymás) omlós keksz



Egy keksz a E. barátnőmtől (sajtos), egy keksz tőlem (kréker).
Két keksz, két külön világ. 
Amiben megegyeznek: 
- mindkettő nagyon finom
- mindkettő remekül megfelel leves feltétként
- mindkettő néhány hozzávalóból készül
- mindkettő percek alatt összeállítható és pihentetés nélkül süthető.




Sajtos keksz

Hozzávalók
(36 - 40 db)

300 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg sajt 
fűszer/fűszerek 
(pl. rozmaring, fokhagyma, kakukkfű, szurokfű, zsálya, chili, stb.)


Minden hozzávalót aprítógépbe tettem és összedaráltam.
A kezeimmel összeállított tésztát hengerré formáztam (kb. 6-7 cm átmérőjű).
Kb. 5 mm vastagságú szeletekké vágtam és sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam.




175 fokon (légkeverés) sütöttem meg, 20 perc. 




 Remek feltét sütőtök-, paszternák-, batáta-, csicsóka-, krumplikrémleveshez...








2015. december 24., csütörtök

2015. Karácsony




Kedvesek,
köszönök mindent!




Szeretetre hangolt ünnepet kívánok Mindenkinek <3
Molnár Ági/Mági



 
 
 

2015. december 21., hétfő

Narancslekvár birssel sűrítve tartósítószer nélkül




Elképesztően finom.
Kalácsra, pirítósra kenve is biztos finom.
 Az ünnepre, marcipános mákos linzert töltöttem vele.




Narancslekvár birsalmával

Hozzávalók
narancs
birsalma
cukor
citrom
só (csipetnyi)

Az arányokról
Egy egység (pl. 1 kg) tisztított  -azaz nettó-  narancshoz, 1/5-e (azaz 20 dkg) birsalmát tettem.
A cukor 30 %, de ezen ízlésünk szerint változtathatunk. 
Ugyancsak ízlésünk szerint tegyünk hozzá citromot
 (az előzőekhez 2 db levét és 1 db héját reszeltem). 

- A narancsokat mosás és szárítás után meghámoztam, 
mégpedig úgy, hogy minél kevesebb fehér hártya maradjon rajta.
Egy darab narancs héját lereszeltem, ezt később adtam a készülő lekvárhoz.
(A többi héjat későbbre tettem el: reszelve cukorban és kandírozva.)
Összedaraboltam, fazékba raktam, rászórtam a cukrot, sót, majd felforraltam és
kb. 1 órát főztem.
Másnap újra felforraltam és újra 1 órát főztem.
Rengeteg leve volt. Ekkor jött az ötlet, hogy birsalmával besűrítem.

- A birsalmákat megtisztítottam 
(nagyon vékonyan hámoztam meg, mert minden "cseppje" értékes pektintartalma miatt). 
Magházukat kivágtam.
Néhány darabba vágtam és a fortyogó narancshoz adtam.
Hozzáadtam a reszelt narancshéjat és még 3 evőkanállal,
 a frissen elkészült kandírozott narancshéjból.
Megvártam míg a birs megpuhul, majd botmixerrel krémesre turmixoltam.
Forrón  -a befőzés szabályai szerint tisztára mosott-  üvegekbe töltöttem, légmentesen lezártam.
Száraz dunsztban hagytam kihűlni.

A tartósítószer nélküli befőzésről, a száraz dunsztról itt írtam:


Amennyiben nincs már birsalmánk, akkor almával is sűríthetjük/készíthetjük.




2015. december 20., vasárnap

Kandírozott narancshéj süteménybe




Pont ahogy édesanyám csinálta.




Annyi különbséggel,
hogy Ő a narancshéjat kiáztatta hideg vízben.
Ezt én nem tettem.
Tudtommal azért szokták áztatni, hogy a keserűsége kiázzon. 
Nos, én szeretem a keserű ízt is, így ezt nem tartottam fontosnak.
Mellesleg nem éreztem keserűnek!
 (Aki jobbnak látja áztatni, az tegye:
2-3 napig hideg vízben, amit naponta 2x kicserél frissre.) 




Kezeletlen, azaz bionarancsból készítettem.
Alapos mosás után a narancsot megtöröltem, a sárga, illatos, 
illóolajokban bővelkedő héját vékonyan lehántottam.
Apró kockákra (kb. 3mm x 3 mm) aprítottam.
Megmértem és a súlyával megegyező mennyiségű cukrot szórtam rá.
Az egészet felöntöttem annyi vízzel ami ellepte.
Felforraltam és alacsony hőmérsékleten pezsegtettem kb. 30 percet.
Másnap a forralást és 30 perc főzést megismételtem.
Forrón, üvegekbe töltöttem. 
(Az üvegeket a befőzés szabályai szerint előkészítettem. Lásd, itt.)
Légmentesen lezártam.





Többet készítettem, így  egy üveg kivételével a többit száraz dunsztba tettem.
Dunsztolás nélkül sem lesz semmi baja. Tároljuk hideg helyen.




Készítettem reszelt narancshéjat cukorral rétegezve, itt található:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/12/reszelt-narancshej-kesobbre.html


    Szeretetrehangoltan a Facebookon :)


2015. december 19., szombat

Reszelt narancshéj későbbre



Vágytam rá. Az illata hozzátartozik a gyermekkorom karácsonyaihoz.
Akkor régen vidéken,  még csak szerencsével vagy "protekcióval" lehetett hozzájutni narancshoz.
Az ünnepek közeledtével 1x1x érkezett a "sarkiboltba".
Aki éppen arra járt és jutott neki, boldogan vitte haza.
Így tett az Édesanyám is. Az a néhány szem illatossá tette az ünnepet.




Igaz ma már narancsot mindig lehet kapni, de mi nem veszünk.
Nem veszünk, mert van más. Általában.
Viszont a karácsony az más...
Karácsonykor kell.
Pár évvel ezelőtt történt valami - kellemetlen élmény, így azóta a 
héj vegyszeres kezelése visszatartott a vásárlástól.
Az itt-ott bioboltokban felbukkanó bionarancs pedig az ára miatt tartott vissza.
Süteményekbe szárított narancshéjat és belsőleg is használható illóolajat tettem,
de az nem volt az igazi. 




 A minap, meglepetés várt a boltban.
Ott mosolygott rám   -elérhető áron-  a kezeletlen héjú narancs.
Vettem.
Az utolsó "morzsáig" elfogyasztottuk.
Készítettem narancslekvárt és kandíroztam a héj nagyobb részét.
2-3 szem héját pedig lereszeltem és cukorral kevertem össze.
Légmentesen zárható üvegbe tettem és mindenestől betettem a fagyasztóba.
A közeljövőben nem használom fel, a későbbiekre pedig így tartottam jónak.




 A kezeletlen héjú citromot és narancsot, az aldiban találtam.
A narancslekvárról és kandírozott narancshéjról a következő napokban írok.







2015. december 18., péntek

Alkonyati rózsák





"Mikor az élet mámoros királya
kékes palástot öltve elhaladt,
rejtelmes, égő kelyheit kitárja
a rózsaszínű őszi alkonyat 

Ó délibábos alkonyati rózsák...
Ó őszbe szálló, szép álom-hajó...
szökött napunkat újra visszahozzák,
csak hinni kell, csak hinni, hogy való...

Mikor a fátylas őszi hervadásra
reálehel az alkonyat varázsa,
a múlt nyaránál fényesebb a fény...

Az elmúlást ki soha nem csodálta, 
akinek nincs egy délibábos álma:
Szegény a lelke, jaj, nagyon szegény..."

(Was Albert: Alkonyati rózsák)


...Erdei iszalag a lemenő Nap fényében. Saját fotó...







Diós mézes puha zabtallér




...és narancsos, nagyon narancsos.
A Fiam készítette az osztálya karácsonyi ünnepségére.
A receptet Ő és én, együtt alkottuk meg.


 


A kétféle zabpelyhet finomra őrölt dióval kombináltuk.
Kókuszvajjal készítettük, de a kókuszvajat ugyanannyi tisztított vajra 
vagy teavajra cserélhetjük.
Kevés cukorral és mézzel édesítettük.
Frissen reszelt és előzőleg kandírozott narancshéjjal fűszereztük.
 Feltehetően a méznek köszönhetően, ez nem ropogós, hanem puha, omlós tallér. 


 


Diós mézes zabtallér

Hozzávalók
 45-50 db

200 g aprószemű zabpehely
100 g nagyszemű zabpehely 
150 g finomra őrölt dió
150 g kókuszvaj
50 g cukor (nád)
50 g méz
1 db (bio)narancs frissen reszelt héja
2 ek házi kandírozott (bio)narancs
1 mk só
1 tk szódabikarbóna
2 db tojás

Aprítógéppel az aprószemű zabpelyhet morzsásra darálta a kókuszvajjal.
Tálba öntötte, hozzáadta a többi hozzávalót és kézzel összeállította/összegyúrta a tésztát.
A sütőt előmelegítette/bekapcsolta (165 fok légkeverés). 
Sütőpapírral borított két tepsit.
A sütemény masszából falatnyi gombócokat készített, majd ellapította és a tepsire ültette.
Az előmelegített sütőben 9-10 perc alatt őzbarnára sütötte.

 Dobozba vagy üvegbe zárva karácsonyra is ideális finomság.
Celofánzacskóba csomagolva pedig, kedves, finom ajándék.




Megjegyzés
Tudvalévő, hogy a citrusok héját mindenféle vegyszerrel kezelik, 
amit jobb ha nem viszünk be a szervezetünkbe.
Így igazán örvendetes, hogy pont az ünnepek előtt sikerült 
az aldiban bionarancsot vásárolni. 










2015. december 14., hétfő

Köménymagos csicsókakrémleves póréhagymacsírával




Újra itt a csicsóka szezonja, ami  -szerencsére-  eltart tavaszig.
A csicsóka kedvező élettani hatásairól itt írtam:





A csicsókáról tudnunk kell, hogy az arra érzékenyeknél okozhat intenzívebb bélmozgást,
puffadást, ezért ajánlott emésztést segítő fűszereket társítanunk hozzá.
Ilyenek: köménymag, édeskömény, kapormag, majoránna, csombor, kakukkfű,
babérlevél, lestyán, de akár a rozmaringgal, zsályával, bazsalikommal is próbálkozhatunk.
Persze a gyömbérről se feledkezzünk meg, szintén harmonizál a csicsókával.






Előzőekben vajat tisztítottam (ghí, jászvaj), így a leves tisztított vajjal készült.
Beletettem, a tisztuló vajról leszedett habot is.




A levesen érződik a ghí összetéveszthetetlen íze.
A vaj tisztításáról bővebben:





Köménymagos csicsókakrémleves 
póréhagymacsírával

Hozzávalók
2/3 mennyiség csicsóka  (60-70 dkg)
1/3 mennyiség krumpli (30-40 dkg)
4-5 gerezd fokhagyma
1 nagy babérlevél
1 tk köménymag
ghí/tisztított vaj
+
tálaláshoz
póréhagymacsíra
pirított kiflikarika 
op. reszelt sajt

A krumplit, csicsókát, fokhagymát megtisztítottam és feldaraboltam.
A vajra raktam, rádobtam a fűszereket és az egészet  -kevergetve-  megpirítottam.
Felöntöttem vízzel  -ellepte-  és készre főztem.
A babért kivettem, a többit botmixerrel krémesre turmixoltam.

A kiflit karikára szeleteltem és a forró sütőben megpirítottam. 




A csírazöldségekről általánosságban írtam:











2015. december 12., szombat

"Túrórudi" desszert




Neked, aki szereted a túró rudit, de, még jobban szeretnéd lelkiismeret-furdalás nélkül :)



 


 "Túrórudi" desszert


 


Hozzávalók
(18 db) 

250 g krémes túró
1 nagy ek méz
1 tk reszelt narancshéj (kezeletlen héjú v. bio)
 1 mk házi vaníliáscukor (vagy vaníliamagocskák)
1 ek olvadt kókuszvaj
+
 100 g 70 %-os étcsokoládé
1 tk kókuszvaj


A mézet elkevertem a reszelt narancshéjjal, a vaníliáscukorral 
és a megolvasztott kókuszvajjal.


 


A túrót villával összetörtem és hozzákevertem az előzőekhez.
Kezemmel falatnyi gombócokat formáztam. 
Folpack fóliával béleltem egy tálcát és a golyókat rárakosgattam.
A csokoládét gőz fölött összeolvasztottam a kókuszvajjal*.
A golyókat egyenként bevontam a csokoládéval.
(A maradék csokoládé, jó lesz legközelebb.)





* A csokoládé olvasztás menete
A csokoládénk szép fényes lesz/marad.
Gőz fölött a kókuszvajat megolvasztottam, beletettem a fele, apróra tördelt csokoládét.
Hagytam megolvadni, majd elkevertem (még a gőz fölött).
 Majd a gőzről levettem és a maradék csokoládét beleolvasztottam/elkevertem benne.





Megjegyzés

- Amennyiben, még egészségesebben szeretnéd, akkor a csokoládé helyett kakaóport 
vagy karobot keverj el kókuszolajjal (ízlés szerint édesítsd) és azzal vond be.
- Kókuszvaj/kókuszzsír, kókuszolaj = ugyanaz, más-más halmazállapotban.







2015. december 11., péntek

Fürdőgolyó kókuszvajjal




Pezseg, illatos, bőrtápláló.






Diákvállalkozás keretében, közel kétszáz "fürdőgolyót" készítettünk a közelmúltban.
  Örömömre, a Diákok asszisztense voltam :)
Egyszerű változat mellett döntöttünk, úgy összetételében, mint kivitelezésben.
 A szódabikarbóna-citromsav-keményítőt őrölt gyógynövényekkel gazdagítottuk, 
tiszta illóolajokkal  illatosítottuk.
Kókuszvajjal fixáltuk. 







Alapanyagokról
- A kókuszvaj semleges illatú növényi zsír.
Magas antioxidáns tartalmú, regenerálja a bőrsejteket, puhává, bársonyossá teszi a bőrfelszínt.
Hidratálja a bőrt, védi a kiszáradástól. 
Könnyű vele dolgozni, biztos tapadást nyújt, stabil lesz, nem esik szét a produktumunk.
- A fürdőgolyó, a szódabikarbóna-citromsav keverékétől használatkor pezseg.
- A szódabikarbónáról ma ódákat zengenek :) lágyítja a vizet, puhítja a bőrt,
antibakteriális hatású, fertőtlenítő, dezodoráló. 
- Alkalmazott illóolajok, gyógynövények:
Levendula (növény és illóolaj)
Nyugtató, izomlazító, hidratáló, antiszeptikus, baktériumölő és gombaölő hatású.
"A levendulaolaj a tisztaság, frissesség és rend légkörét ajándékozza, elhessegeti a borongós gondolatokat. Oldja a lehangoltságot, depressziót, helyreállítja a lelki egyensúlyt."
(Forrás: Aromalexikon)
Rózsa (növény)
Nyugtató, tonizáló.
Geránium (illóolaj)
Erősítő, összehúzó, sebgyógyulást elősegítő, fertőtlenítő.
"...Helyreállítja a lelki egyensúlyt, elűzi a keserű gondolatokat, 
a borús hangulatot, segít a szépre, a kellemesre figyelni." (Forrás: Aromalexikon)
Porított cékla (növény)
Egyik-másik rózsaszín golyó színét adja :)
 Citromfű (növény és illóolaj)
Görcsoldó, izzasztó, baktériumellenes, nyugtató erősítőhatású. 
" A citromfűolaj jót tesz a túlingerelt állapotban lévőknek, a stresszhatás alatt állóknak, 
a migrénben és depresszióban szenvedőknek.
 Kiegyensúlyozottá és élénké tesz, szívet melengető hatású.
Lehetővé teszi, hogy derűsen, nyugodtan szemlélve, kedvező színben lássuk a világot." :)
(Forrás: Aromalexikon)
Körömvirág (növény)
Nyugtató, antiszeptikus. Sebgyógyulást segítő.
Bővebben, itt: 
Bergamott (illóolaj)
Félelemérzés-oldó, kedélyjavító, fertőtlenítő.
Jelmondata: "Bús homályból jöjj velem a napfényre."
(Forrás: Aromalexikon)





Az arányokról

40 g szódabikarbóna
30 g étkezésikeményítő
20 g citromsav
20 g kókuszvaj
7-10 csepp illóolaj
1 mk gyógynövény-őrlemény






Így csináltuk
Mérés után aprítógépben összedolgoztuk a szobahőmérsékletű hozzávalókat.
 Akril-fél-gömbbe nyomkodtuk. Formázás után tálcákra pakolva szárítottuk.
Száradás után, celofánba, majd organza-zsákocskákba csomagoltuk. 
A címkéjére rákerült az összetétele és használatával kapcsolatos tudnivalók.







Használata
A megengedett fürdővízbe tegyük a fürdőgolyót
(igény szerint tegyünk a fürdőgolyóból, lehet hogy töredéke is elég).
Mártózzunk meg a vízben: 20 perc tökéletes ellazulást nyújthat számunkra.
Gyertyafény, kedvenc zenénk hallgatása hozzájárul regenerálódásunkhoz :)







 Megjegyzés

- Amennyiben csak egyet-kettőt készítünk és nem használunk gépet, 
arra figyeljünk, hogy alaposan dolgozzuk össze/keverjük el a hozzávalókat.
Először a szárazakat (szódabikarbóna, citromsav, kukoricakeményítő, száraz növények), 
majd dörzsöljük össze a rácsöpögtetett illóolajokkal, 
és a szobahőmérsékletű vagy puha kókuszvajjal. 
(A kókuszvaj olvadáspontja 24-25 fok.)

- Amennyiben nincs "öntőformánk" a két kezünkkel is megformázhatjuk. 
A kezünk melegétől a kókuszvajas keverék megpuhul, csodálatosan formázható.

- Száraz helyen tároljuk, használatig pára, nedvesség ne érje.

- Az őrölt növények úszkálnak a vízben és rátapadnak a bőrre.
Akit ez zavar, az ne tegyen bele, illetve ha már van benne, akkor kösse gézbe,
vagy teafilterbe (drogériákban kapható).

- Aki érzékeny erre-arra, az bizony érzékeny lehet az illóolajokra is.
Az illóolajok, roppant tömény esszenciák! 
Végezzünk allergiatesztet: a könyökhajlatba vagy a csukló belsőfelére kenjünk szét
 egy morzsányit/cseppnyit/gondolatnyit.
Figyeljük meg történik-e bőrirritáció. Ha bepirosodik, vagy viszket, ne használjuk a terméket!
Azt is érdemes tudnunk,  hogy homeopátiás szerek szedésekor, epilepszia, kemoterápia, 
idegeredetű betegségek, más szervi betegségek meglétekor nem ajánlott illóolajokat 
-még ha nagyon tiszták, akkor sem- használni, sem belsőleg, sem külsőleg.
Gyermekeknél 1 éves kor alatt tilos, később is nagy odafigyelést igényel. 
Áldott állapotban lévőknél van olyan illóolaj amit tilos alkalmazni 
-külsőleg sem szabad, párologtatni sem szabad!- de minden esetben legyünk körültekintőek.

- A fürdővízbe tett olajos termék (fürdőolaj, fürdősó, fürdőbomba, fürdőgolyó, stb.)
roppant csúszóssá teszi a kádfelületet. Balesetveszélyes, legyünk nagyon óvatosak.

- Az olaj -amit a bőrünk nem szívott be- a kád falára tapad. 
Alapos tisztítást igényel, szódabikarbóna-pasztával könnyen eltávolítható.