Follow by Email

2015. augusztus 11., kedd

Bazsalikomos olaj. Fűszeres olajok házilag.




Ilyenkor nyáron  -ha ügyesek voltunk és ültettünk, öntöztünk, gondoztunk-  eljön az az idő,
 amikor a bőség kertjévé válik a fűszeresünk.
Burjánoznak, illatoznak a bazsalikomok, menták, zsályák, kakukkfüvek,
 a tárkony, petrezselyem, lestyán, szurokfű.




Más dimenzióba repítenek a saláták, tészták, köretek, pácok, szószok, koktélok, desszertek, 
ha kertben termett friss fűszernövényekkel, ehető virágokkal dobjuk fel őket.


 
 


Mennyei bazsalikomos olajat készítettem. Roppant intenzív illatú és zamatú.
Varázslat rejtőzik minden cseppjében. 





Bazsalikomos olaj

Hozzávalók
frissen szüretelt bazsalikom, akár többféle
extra szűz olívaolaj (esetleg más hidegen sajtolt olaj)

1) A frissen begyűjtött bazsalikomot szétterítettem a tálcán 
és árnyékos, de szellős helyen hagytam 2 órán át.
- Ezt követően széles szájú üvegbe rakosgattam és felöntöttem extra szűz olívaolajjal.
- Lazán ráillesztettem a kupakot (helyette leköthetjük papírral vagy vászonnal).
- Kitettem a teraszra, védett, árnyékos, meleg helyre (de nem tűző Napra).
- Így hagytam 2 hétig.

Közben, naponta megnéztem.
Megmozgattam az olajat az üvegben, 
ellenőriztem, hogy nem lóg ki a bazsalikom az olajból, 
van-e páralecsapódás (nem volt, ha lett volna letöröltem volna), 
illetve, hogy minden rendben, egészséges a folyamat (nem jelent meg romlásra utaló jel).

2) 2 hét elteltével, szitán átszűrtem.
- Leöntöttem a tiszta, illatos olajat. 
Üvegbe öntöttem, lezártam, felcímkéztem (név, dátum)
 a kamrapolcra (sötét, hűvös) helyre raktam.
- A szitában lévő olajos bazsalikomból az olajat kipréseltem. 
Ezt egy 2. üvegbe töltöttem, napokon belüli fogyasztásra.
- A kipréselt növényre meleg vizet öntöttem és 
alaposan átmostam benne a még nagyon olajos bazsalikomot.
Ezzel az olajos vízzel bedagasztottam az aznapi kenyerünket.
A maradék "kifacsart" növény a komposztra került.


Mire figyeljünk a fűszeres olaj készítése során?
- Kezeletlen (vegyszerrel nem permetezett), tiszta növényt gyűjtsünk.
- Amennyiben nem a sajátunk, esetleg homokos, poros, akkor mossuk meg, 
de ebben az esetben fontos, hogy utána teljesen megszárítsuk meg a leveleket.
Az olajba ne kerüljön víz!
- A kevesebb több :) ne készítsünk egyszerre sokat.
- Ne tegyünk sok növényt az olajba, hisz magas a nedvtartalma, 
és pont ezért ne nyomkodjuk, kevergessük az olajban.
- Az áztatás ideje alatt mindig lepje el az olaj a növényt.




Az így készült fűszeres olaj, az alapolaj szavatossági idejéig felhasználható.

Mire jó a fűszeres olaj?
Mondhatni, kellemes járulék, hogy kulináris élvezetet nyújt a fogyasztása. 
A felhasználása egyéni ízlés kérdése.
Azonban kár lenne megfeledkezni a fűszernövények gyógyhatásáról.
Minden fűszernövény gazdagon tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, szerves savakat, keserű anyagokat, glikozidokat, stb.
Számos gyógyhatásuk ismert.


 *

 Ezen leírás alapján, más fűszerekkel is készíthetünk ízesített olajokat.
 Kihagyhatatlan a rozmaring, zsálya, kakukkfű, szurokfű.  
Az olívaolajat felválthatjuk bármilyen hidegen sajtolt olajjal, 
pl. szőlőmag, mandula, len, repce, napraforgó.








Üdvözlet "Zsuzsanna Czaheszne Both"-nak




Zsuzsanna, köszönöm :)


...Bíbor kasvirág/Echinacea purpurea...

Üdvözlet "Eszter"-nek




Eszter, köszönöm szépen :)


...Szellőrózsa (Kínai?)...

2015. augusztus 4., kedd

Paradicsom aszalás házilag. Tárolás, felhasználás.




Az aszalt paradicsom remek dolog. 
A kedvező időjárásnak köszönhetően a következő napok alkalmasak arra,
hogy belevágj a saját készítésbe.
Meglátod :) frissen sült kenyérrel, vagy ropogós pirítóssal és 
az elmaradhatatlan bazsalikommal mennyei falat. 





Aszalásra a Családom által kreált aszalókeretet használom, 
(de tökéletesen megfelel egy tepsi vagy tálca is), 
illetve mióta "bekattant" a "sóágy" azóta ezt használom kisebb mennyiség esetén.
A sóágy, azt jelenti, hogy vékony rétegben sót  terítek tálcára vagy tepsire 
és erre rakosgatom a paradicsomokat. 


Az idén remek 3-4 cm átmérőjű édes paradicsomokhoz jutottam, 
ezekből a magokat nem is szedem ki.


 A tapasztalataim évekkel ezelőtt már megosztottam (linkek alább).



*
Aszalás 




Paradicsom aszalás lépésről-lépésre:
Paradicsom aszalás sóágyon:

*
Tárolás
 Aszalványok tárolása:

 *
Felhasználás
Aszalt paradicsom olívaolajban, tonhallal, fűszerekkel:
 Aszalt paradicsomos rizssaláta:
Aszalt paradicsomos kecskesajttal töltött padlizsántekercs:
Aszalt paradicsomos, bazsalikomos, fokhagymás piknik kenyér:
Aszalt paradicsomos bagett:
Aszalt paradicsomos csicserikrém:
Aszalt paradicsomos olívás vaj:

További aszalt paradicsommal készült recepteket a tartalomjegyzékben találsz:






Napfényes napokat, ízletes paradicsomokat :)


Üdvözlet "Erzsébet Tóth"-nak




Erzsébet, köszönöm :)