Follow by Email

2015. július 27., hétfő

Mascarponés gyümölcsös galette (omlós fészek)




Fiút hazaváró sütemény :)  a kertünk gyümölcseivel.


 


A kerek omlós lapot megkentem sűrű tejszínkrémmel,
majd ráhalmoztam a kert éppen érő gyümölcseiből.
Kevéske nádcukorral édesítettem, meghintettem keményítővel,
hogy a gyümölcsök leve kicsit besűrűsödjön.
Fűszernek a bazsalikom virágzó részéből szórtam rá.


 


Szaftos, krémes, illatos töltelék.
Langyosan és kihűlve a legzamatosabb.




Mascarponés gyümölcsös galette

Hozzávalók
tészta
230 g liszt (finom tönköly)
130 g teavaj
3 ek cukor
1 mk só
1 ek citromlé (friss)
3 ek hideg víz

töltelék
250 g mascarpone
3 szem őszibarack
6 szem ringlószilva
10 szem szeder
1 ek keményítő
3 ek cukor
3 szál bazsalikomvirág

- A tészta (hideg) hozzávalóiból elkészítettem a sütemény alapját:
a lisztet összekevertem a cukorral, sóval, majd elmorzsoltam a hideg vajjal, 
végül hozzáadtam a citromlével elkevert hideg vizet és könnyed mozdulatokká összegyúrtam.
- A sütőpapírt enyhén hintettem liszttel.
Kerek lappá (30 cm átmérőjű kör) nyújtottam rajta  a tésztát, majd pihentettem 30 percet.
(Nem tettem hűtőbe, a konyhában 22 fok volt, ha melegebb van tegyük hűtőbe.)
- Közben minden hozzávalót előkészítettem.
A mascarponét felkevertem és rákentem a hideg tésztára.
A barackokat és szilvákat falatnyira daraboltam, meghintettem a keményítővel és cukorral, 
majd összeráztam a tálkában. 
(Könnyed mozdulatokkal, ne keverjük, éppen csak tessék-lássék vonja be a gyümölcsöket.)
Ráterítettem a krémre.
A tetejére raktam a néhány szedret és megszórtam a bazsalikom magos virágjaival.



 
A sütőpapír segítségével felhajtogattam a tészta szélét.
- Előmelegített 175 fokos (légkeverés) sütőben 25perc alatt készre sütöttem.


 


 Frissen lecsípett virággal megszórva, langyosra hűlve tálaltam.




A galette, Franciaországból származik.
Lásd itt:  
Galette a blogon






Üdvözlet "Gabriella Vass"-nak




Gabriella, köszönöm :)


...Havasi gyopár (Leontopodium nivale)

2015. július 20., hétfő

Köményes magos zabpelyhes keksz




A magos krékerek roppant táplálóak.
Tökéletesek salátához, sajttal, paradicsommal, uborkával, párolt vagy grillezett zöldségekkel.
Remek kísérője lehet krémlevesnek, de felemelő falat egy szelet krémes avokádóval is.

 A bejegyzés első része itt található:




2. 
Köményes magos zabpelyhes keksz


Hozzávalók
100 g zabpehelytöret (vagy közepesre darált)
100 g napraforgómag
50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
50 g zabpehely
50 g lenmag
25 g szezámmag
25 g mák (egész)
1 tk só (hallstatt-i)
1 tk köménymag
50 g e. sz. olívaolaj
150 g víz (meleg)


A száraz hozzávalókat elkevertem. 
Közepébe mélyedést nyomtam, belemértem az olajat és a vizet.
Összekevertem, 30 percet állni hagytam.
Enyhén lisztezett sütőpapíron kinyújtottam (4 - 5 mm) és derelyevágóval felszeleteltem (6 x 8),
de nem szedegettem szét (csak miután megsültek és kissé hűltek).
 Sütőpapírostól tepsire raktam.
Megsütöttem (170 fok légkeverés, előmelegített sütő, 20 perc).
A cél, hogy a kekszecskék kissé megpiruljanak és kiszáradjanak. 
 A kekszeket 10 perc elteltével  -miután hűltek-  a vágás mentén széttördeltem.    





Légmentesen lezárt üvegben/dobozban tárolom.


*
A száraz és nedves összetevők arányát betartva nyugodtan lehet variálni,
 a magokkal, a liszttel, a fűszerekkel.

*
A bejegyzés első része, a  Zöldborsos napraforgó-tönköly kréker itt található:

*
Számos, magos kréker recept található a blogon, a tartalomjegyzékben érdemes keresni,
a "Pogácsák - sós sütemények" címszó alatt:






Zöldborsos napraforgó-tönköly kréker




Egyszeri ráhangolódás, kétféle keksz/kréker.
Írtam már róla, hogy kekszet általában mindig így sütök. 
Az alapokból kiindulva, némi változtatással, más-más fűszer hozzáadásával, 
esetleg némi technikai módosítással egészen új születik. 
Viszont csak egyszer kell elővenni a darálót, a tepsiket, 
egyszer kell felfűteni a sütőt, egyszer kell elmosogatni az eszközöket.


...együtt: sajttal a köményes, illetve a zöldborsos...

A magos krékerek roppant táplálóak, 
tökéletesek salátához, sajttal, paradicsommal, uborkával, párolt vagy grillezett zöldségekkel.
Remek kísérője lehet krémlevesnek, de felemelő falat egy szelet krémes avokádóval is.





1. 
Zöldborsos napraforgó-tönköly kréker

Hozzávalók

150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g napraforgómag
50 g lenmag
50 g szezámmag
10 g chiamag
20 g mák (egész)
1 tk só (hallstatt-i)
3 g zöldbors (szárított egész szemekbőlből, frissen őrölve)
30 g extra szűz olívaolaj
150 g víz


A száraz hozzávalókat elkevertem. 
Közepébe mélyedést nyomtam, belemértem az olajat és a vizet.
Összekevertem.
30 percet állni hagytam.
Enyhén lisztezett sütőpapíron kinyújtottam (4 - 5 mm) és derelyevágóval felszeleteltem (4 x 6 cm),
de nem szedegettem szét (csak miután megsültek és kissé hűltek).
Sütőpapírostól tepsire raktam,
megsütöttem (170 fok légkeverés, előmelegített sütő, 20 perc).
A cél, hogy a kekszecskék kissé megpiruljanak és roppanjanak/kiszáradjanak. 
 A kekszeket 10 perc elteltével  -miután hűltek-  a vágás mentén széttördeltem.  
Légmentesen lezárt üvegben/dobozban tartom.


*
A száraz és nedves összetevők arányát betartva nyugodtan lehet variálni,
 a magokkal, a liszttel, a fűszerekkel.

*
Folytatás, a 2. Köményes magos zabpelyhes keksz:

*

Számos, magos kréker recept található a blogon, a tartalomjegyzékben érdemes keresni,
a "Pogácsák - sós sütemények" címszó alatt:









2015. július 15., szerda

Krumplis "pogácsa" (ropogós kérgű)



Soron kívüli krumplis pogácsa, mert (krumplitörés közben) megkívánta.
Így elcsíptem a krumplipüréhez főzött krumpliból :)




Krémes, habos krumplipürét készítettem az ebédhez.
Elvettem az összetört krumpliból egy jó nagy marékkal.
(A levét is félretettem, belekerült a kenyértésztába.)
Pogácsát gyúrtam, recept nélkül, ahogy Édesanyám*
(meg abban az időben minden Anya/Nagymama) csinálta. 
(Persze, mérni megmértem, hogy megtudjam osztani...)




Krumplis pogácsa

Hozzávalók
25 dkg főtt, tört krumpli
15 dkg hideg vaj
25 dkg liszt
frissen őrölt bors
1 db tojás
1 ek tejföl

A lisztet elkevertem a sóval és az őrölt borssal.
Előbb az ujjaimmal, majd a két kezem között összemorzsoltam a hideg, apró kockákra vágott vajjal. Hozzámorzsoltam finomra tört (hideg) krumplit.
Közepébe pottyantottam az előkészített tojást és az egy evőkanál tejfölt.
Összegyúrtam a tésztát.
Lisztezett felületre tettem, letakartam és hagytam 20 percet pihenni.
Ujjnyi vastagra nyújtottam, majd 2 cm x 3 cm-es téglalapokra daraboltam a jó öreg derelyevágóval.
Sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam és 180 fokon 25 perc alatt megsütöttem.




*
Nos, Édesanyám krumplis pogácsához (más pogácsákhoz, buktához, kelt tésztákhoz, 
ilyen hétköznapi "dolgokhoz") soha nem vett elő mérleget. 
A vajlingban összetörte a krumplit, hagyta langyosra hűlni. 
Hozzáadott 1 vagy 2 db tojást, 1 -2 fakanálnyi zsírt, meg annyi lisztet amennyit fölvett.
(Esetleg tejfölt, élesztőt, tejet.) Mégis mindig jó volt <3









2015. július 11., szombat

Ribizli-banán fagylalt fagylaltgép nélkül




Nem tudom van-e egyszerűbben elkészíthető fagylalt.
Szükséges két összetevő és a fagyasztó, illetve turmixgép/botmixer vagy villa.
A banán az alap, és legalább egy (akár több) másfajta gyümölcs.
A banán legyen érett, tehát akkor a legjobb, ha már megjelentek a héján a barna pöttyök.
Az érett banántól édes és krémes.
Savanykás gyümölcsök esetében (eper, málna, ribizli, fekete ribizli, josta,...)
 1 nagyobb banánhoz 2 marék gyümölcsöt téve felel meg a mi ízlésünknek.
Az arányok változtathatók.

Abban az esetben, ha alaposan lehűtjük a gyümölcsöket, vagy az egyik fagyott,
gyorsabban kanalazható lesz a  fagylaltunk.
A mostani ribizli-banánosnál a ribizlit lefagyasztottam, a banánt nem.
A turmixgépbe a banán került először, rá két részletben a fagyos ribizli.
(Így a gépet sem nyírja ki az ember.)
A fagyasztórekeszben 5-6 óra alatt  -közben, 2 x 3 x megkeverem)
fagylaltgép nélkül is remek fagylaltot sikerül varázsolni.




Ribizli-banán fagylalt

Hozzávalók

2 db érett banán
4 marék ribizli (fagyasztott)


A megtisztított banánokat 5-6 felé törtem, majd turmixoltam a ribizlivel, 
két részletben hozzáadva.
Zárható  -fagyasztóba alkalmas-  dobozba tettem, majd a fagyasztóba tettem. 


...fagyasztás előtt...


2 óránként átkevertem. 
Napokig eláll, 6-8 óra után fagyos, de turmixolás után is fogyasztható.









Üdvözlet "Sándorné Lantos"-nak




Köszönöm :)






2015. július 9., csütörtök

Ribizlidzsem tartósítószer nélkül



Piros és fekete ribizliből is ugyanúgy készítettem.
Egészséges, érett, tiszta gyümölcsöt kevés cukorral, illetve cukor nélkül, kellő sűrűre főztem.
Száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Joghurtba, turmixba, süteménybe így jó, amennyiben nagyon fanyar lenne,
még fogyasztáskor édesíthetem.
Az eltarthatóságát nem befolyásolja a cukor jelenléte/mennyisége, 
tehát ha akarunk teszünk a gyümölcshöz, ha nem akarunk, akkor nem.
Amennyiben minden nélkül szeretnénk, csak a gyümölcsöt eltenni,
elég a  "befőzés általános szabályait" betartani. Erről itt írtam:
(Természetesen tartósítószer sem került bele.)




Ribizlidzsem

Hozzávalók
natúr:
ribizli (fekete, fehér, piros, akár vegyesen)
édesített:
ribizli
cukor (a ribizli mennyiségének 1/4-e)

- A ribizlit többször megmostam.
Leszáraztam
(ez egy villa segítségével gyorsan megy és anélkül, hogy elveszítenénk az értékes levéből).
- Fazékba raktam, felforraltam (az édes esetében hozzáadtam a cukrot).
A fakanállal összenyomkodtam a gyümölcsöt.
- Forrón az előkészített tiszta üvegekbe töltöttem,
kifőzött kupakokkal légmentesen lezártam és száraz dunsztba raktam.
- A száraz dunsztban hagytam kihűlni, majd  felcímkézve került a kamrapolcra.




A ribizlinek magas a pektin tartalma, így önmagában is jól sűrűsödik.
Amennyiben nem vagyunk elégedettek, sűrűbbet szeretnénk, 
akkor adhatunk hozzá még pektint
 (természetes zselésítő, amit pl. almából birsből, ribizliből nyernek ki), 
vagy agar-agart (vörös alga), esetleg zseléfixet.




 A képeken a 25 % cukorral piros ribizliből készült dzsem látható.





2015. július 8., szerda

Ribizlis-mákos pite





Bár van a kertemben ribizlibokor (ribizli is van rajta),
de nagyobb mennyiséget egy Barátunktól szoktam vásárolni.


 


 Miközben rendeztük a vásárlást, mennyei ribizlis süteményről beszélt,
 amit az Édesanyja szokott készíteni.
Persze a receptet fejből nem tudta, de az ízeket részletesen leírta :)
így már én ribizlis süteményről álmodtam.
Biztos volt, hogy a kenyér ellátmányunk után ribizlis sütemény kerül a sütőbe, 
a kérdés csak az volt milyen legyen.


 


 A recept megszületett, a sütemény elkészült,
 majd elmentem a kutyámmal az esti gyors gyaloglásunkra.
Mire hazajöttünk a sütemény majdnem elfogyott....

Ribizli és mák, jó párosítás.
Több ötlet vázlatát papírra vetettem, elsőként egyszerű kevert sütemény született.





Ribizlis mákos pite

Hozzávalók
3 db tojás szétválasztva
100 g cukor
pici só
100 g darált mák
50 g liszt
1 mk sütőpor
50 g olvasztott vaj
2 marék friss ribizli (20-25 dkg)


A ribizlit megmostam, leráztam róla a vizet és leszemeztem.
A tojásokat szétválasztottam. A mákot, a lisztet, a sót, és a sütőport összekevertem. 
A vajat megolvasztottam és visszahűtöttem.
A fehérjét habbá vertem, hozzákevertem a cukrot.
Az édes tojáshabhoz egyenként hozzáadtam a sárgájukat  -közben folyamatosan kevertem.
Végük fakanállal óvatosan beleforgattam (nagy mozdulatokkal belekevertem)
a mákos keveréket és a még éppen folyós vajat.
24 x 10 x 7 cm nagyságú (szilikon) sütőformába kanalaztam a felét,
megszórtam a fele ribizlivel, következett a másik fele tészta,
majd a maradék gyümölcsöt a tetejére szórtam.




175 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütöttem (tűpróbáig).


Könnyű/laza, mákos, gyümölcsös, nem édes, pont ahogy szeretjük.
(Kis adag.)





Szeretetrehangoltan a Facebookon :)