Follow by Email

2015. május 25., hétfő

Mézes szilvalekváros joghurthab házi granolával




A Barátnőmnek raktam össze kb. 2 x annyi idő alatt, mint a gép felverte a habtejszínt :)
Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy nem hozhatnak zavarba váratlan helyzetek, 
ha van a tarsolyban néhány ilyen egyszerű desszert recept.
Nem csak engem, Téged sem.


 


Tudom kell hozzávaló is, de lekvár mindig van a kamrában, mert ugye főztem be.
Joghurt is akad, meg habtejszín is. Granola nincs mindig :) de ezt pont 2 nappal előbb készítettem.
Keksz, vagy babapiskóta, esetleg pár szem mogyoró vagy mandula is tökéletes, 
de akár ezek nélkül is teljes élményt nyújt a joghurthabos desszert.


 


Mézes szilvalekváros joghurthab házi granolával

Hozzávalók
1 dl házi mézes szilvalekvár (vagy másféle)
2,5 dl habtejszín
1 ek porcukor
1 nagy pohár görög típusú joghurt (vagy tejföl)
1-2 marék házi granola (v. pár keksz, babapiskóta, mogyoró, mandula)

A hűtőből kivett habtejszínt habbá vertem (azaz a gép).
A desszertes poharak aljára lekvárt kanalaztam.
A joghurthoz kevertem az 1 ek porcukrot.
A felvert tejszínhabot óvatosan összeforgattam a joghurttal.
A lekvárra kanalaztam.
A tetejére szórtam a granolából.




- mézet búzaszirupra cseréltem
- a kakaóport elhagytam
- tettem bele 5 dkg szezámmagot
- az egy csésze mandula mellé került törökmogyoró és dió
- és került még bele egy csésze aszalt áfonya és házi aszalt meggy
(Amennyiben szeretnél részletesebb leírást, kérlek jelezd nekem és megírom külön posztban.)




A desszert elkészítés után már fogyasztható,
ha marad, másnap még finomabb, de ebben az esetben a granolát csak tálalás előtt szórom rá.


  <3




Üdvözlet "Dal"-nak




Köszönöm szépen :)


...Zsurló & harmat...



2015. május 22., péntek

Dagasztás nélküli hajtott tönkölykenyérkék




Vannak olyan emberek, akiknek a kelt tészta készítés egy mumus.
A Barátaim között is akadnak...
de ezzel a kenyér recepttel Ők is szinte kockázat nélkül próbálkozhatnak.
Elsősorban viszont, E. Barátnőmnek mellékelem ezt a ropogós, illatos kenyérreceptet.
<3


 


Talán nem túlzás azt mondani, hogy a világ legegyszerűbben elkészíthető, 
minimális alapanyagokból készült kenyere.
A hozzávalókat tényleg csak össze kell keverni, ami nem bonyolultabb, 
mint egy nokedlitészta összekeverése.
Nem kell dagasztani, de még csak kidolgozni sem szükséges a tésztát.
Homogénné kevered és kész.
Majd letakarod és vársz. No nem kell virrasztani fölötte, mehetsz a dolgodra.
Pár óra elteltével (minimum 3 óra, de akár 24 óra is lehet), 
alaposan (2 -3 mm vastagon is megszórhatod) meglisztezed a munkafelületet, amin dolgozni szoktál.
A tésztát kiöntöd a lisztezett felületre.
Késsel (vagy ha van, cukrászlappal) annyi felé vágod, amennyi felé szeretnéd.
(Általában kétfelé, vagy négyfelé szoktam vágni, ugyanis mindenki a ropogós héjára hajt :)
Sütőpapírral borított tepsire átemeled.
Beteszed a hideg sütőbe, a sütőt bekapcsolod 200 fokra és beállítasz egy órát 30 - 40 percre. 
Körülbelül ennyi idő alatt sül meg, de ez a sütőd teljesítményének függvénye.


 


Nem baj ha elsőre nem vagy tökéletesen elégedett a munkáddal,
 minél többször készíted, annál nagyobb virtuóz leszel :)
A recept jó, sikerülni fog!

Dagasztás nélküli hajtott kenyérkék

Hozzávalók*
500 g finomliszt (tönkölybúza)
450 g víz
25 g friss élesztő
2 tk só
+
4 tk olívaolaj v. napraforgóolaj
liszt

- A tészta hozzávalóit fakanállal homogénné keverem. 
(Precízebb kivitelezés, ha előbb az élesztőt feloldom/elkeverem a vízben.)
A tálat lefedem folpack fóliával és így hagyom minimum 3 órán, de akár 24 órán át.
 A további teendőket mondjuk min. 1 órával azelőttire időzítem, mielőtt tálalni szeretném. 
- A munkapultot alaposan meglisztezem és a tésztát ráöntöm.
A tetejét keresztirányban megszórom liszttel, így könnyebb elvágni.
Habkártyával elvágom a tésztát és mindegyiket határozott mozdulattal kettéhajtom.
A sütőpapíros tepsire átrakom, majd mindegyik tetejére 1 tk olajat csorgatok.
Hideg, nem előmelegített sütőbe teszem, a sütőt 200 fokra kapcsolom és az órát 30 percre állítom.


Képekkel :)


 
 


- Általában ennyi sülési idő elég.
Elég-e vagy sem, pl. attól függ, hogy csak finomlisztből kevertem,
vagy tettem bele teljes kiőrlésű lisztet is.
- Extra szűz olívaolaj vagy napraforgóolaj?
Magyaros feltétekhez, magyaros étel kísérőjeként napraforgóolaj.
Amennyiben fokhagymás, bazsalikomos, olívaolajos, mozzarella saláta, paradicsommal
 és rukkolával a menü, akkor olívaolajat csorgatok a kenyérkékre.
- A kelési időtől függően, a kenyér "milyensége/íze" változó.
Olyan, mint az érett, de még ropogós őszibarack, vagy a már puha,
amibe ha beleharapsz, a leve végigcsorog a csuklódig.
Ki így szereti, ki úgy :) vagy egyszer így, máskor meg úgy.
Ki kell tapasztalni.



  
A blogon már több esetben mutattam dagasztás nélküli kenyeret, 
javaslom a tartalomjegyzéket átnézni :)




 A képeken látható kenyér 5 órát kelt. Finom tönkölybúza lisztből készült.
Nagyon-nagyon ropogós, picit vastagabb a héja.
A belseje is tömörebb, nem olyan pihe-puha bélzetű.
Nem omlik, hanem "meg kell rágni", de ez cseppet sem esik nehezére az embernek.
Frissen ellenállhatatlan...







2015. május 21., csütörtök

Bodzavirágos panna cotta





Az elmúlt években, biztosan nem volt ilyen sok és ilyen egészséges a bodzavirág.
Tavaly ebben az időben, csak esett és esett, ami persze jó volt a bokornak, de nem a kinyílt virágnak.
Az idén viszont rengetek van, szinte nem is látni a zöld leveleket a rengetek virágtól.
Amennyiben, már túl vagyunk a bodzaszörp, szirup, zselé eltevésen,
kísérletezzünk bátran mibe tudjuk még belevinni e csodálatos illatot és ízt.
Még szezon előtt listát írtam magamnak az ötleteimről, mit szeretnék készíteni belőle.
Másodikként a panna cotta szerepel. 


 


A Panna cotta (főzött tejkrém) olasz desszert, amihez tejszínt, tejet édesítünk,
összeforraljuk és valamivel fixáljuk. 
A legtöbb esetben zselatint használnak (ma már), de ismert  tojásfehérjével készült változata
(ekkor vízfürdőben hőkezelik). 
A desszertet én is szerettem volna megkóstolni, 
de vegetáriánusként az állati eredetű zselatin szóba sem jöhet.
Így most is a jól bevált agar-agar-t használtam.




Bodzavirágos panna cotta

Hozzávalók
5 dkg bodzavirág (nettó)
200 ml tej
250 ml habtejszín
30 g porcukor (+/-)
1 tk (4 g) agar-agar

A bodzavirágokat lecsipkedtem az ernyőről, nem szirmokként, de törekedtem, 
hogy minél kevesebb szár maradjon.
Este beáztattam a tejbe.
Reggel, a tejet a bodzavirágokkal együtt fölforraltam, majd átszűrtem,
a virágokat alaposan megnyomkodtam.
Visszaraktam a tűzre és 1/2 dl kivételével hozzáöntöttem a habtejszínt. 
A 1/2 dl tejszínben kézi habverővel elkevertem a cukrot és az agar-agart.
Ezt is beleöntöttem, majd az egészet fölforraltam
és előírásszerűen (agar-agar) 2 percig forraltam még.
Szilikonformába kanalaztam, majd kihűtöttem, végül, a hűtőben tovább hűtöttem tálalásig.




Frissen szedett szamócával kínáltam, illetve a Fiam mézes eperlekvárt csorgatott rá.




Megjegyzés
- Nyugodtan készítsd zselatinnal az agar-agar helyett, de én ahhoz nem értek.
- A cukor vagy más édesítő mennyiségét igazítsd ízlésedhez.
- Szilikon helyett kicsiny desszertes tálkákban is tehetjük. 
Ebben az esetben hideg vízzel öblítsük ki, vagy vékonyan kenjük ki vajjal.
Tálalás előtt a tálkát tegyük forró vízbe (csak amíg a tálka fala átmelegszik, vigyázva, 
hogy a tálkába ne menjen víz), így könnyen kicsusszan a tányérra.
- Agar-agar
Az agar-agar  vörösalga, természetes növényi zselésítő.
Hideg folyadékban kell feloldani, majd a forróhoz keverni, 2-3 percig forralni.
Az agar-agar forrón híg, csak 40 fokon körül sűrűsödik be.
Készíthetünk vele lekvárokat, zseléket, krémeket, tortát, kocsonyát, ízesített aszpikot.
Magas a rosttartalma ezért a emésztés serkentésére is kiváló.
Reform/bio-boltokban kapható.
 
 
 
 
További panna cotta ötletek a blog tartalomjegyzékében:
 

:)





Üdvözlet "Aranyalma"-nak




Köszönöm :)


...Illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum)



2015. május 19., kedd

Kakukkfüves, szerecsendiós sárgarépával töltött leveles táska




Bemutatom, a bársonyosan simogató, összetéveszthetetlen citrusos kakukkfű illatú,
ezüstösen "csillogó" új fűszer-családtagot:
Thymus Silver Queen






Elsőként zsenge sárgarépát fűszereztem vele és saját készítésű leveles tésztába töltöttem.
A (Fiam kedvence) szerecsendiót reszeltem hozzá.
Hm. csodálatos ízvilág.




Az alapreceptként közzétett túrós leveles tészta leírása itt található:

Érdemes egyszerre több adagot készíteni belőle, érték romlás nélkül fagyasztható.




Kakukkfüves szerecsendiós sárgarépával 
töltött leveles táska


Hozzávalók

2 köteg új sárgarépa
1 marék kakukkfű
egy szerecsendió fele
2 tk étkezési keményítő (dr.Oetker)
1 db tojás
10 dkg reszelt sajt (gauda)
2 ek olaj


A megtisztított sárgarépát karikára metéltem.




Serpenyőben az olajon megpirítottam, fűszereztem.
Hagytam kihűlni.




Sóztam és hozzákevertem a keményítőt, majd a tojást, végül a reszelt sajtot.
A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtottam, 
majd 10 cm átmérőjű köröket szaggattam belőle.
(Találtam az ócskán derelyeszaggatót, most azzal csináltam, 
de akinek nincs, nagyobb poharat javaslok.)
A tésztakör szélét lekentem vízzel, a közepére halmoztam a fűszeres répából.
A tésztát ráhajtottam a töltelékre és összecsuktam a formát.
(Amennyiben nincs derelye készítőnk, a széleit alaposan lenyomkodjuk le,
villát javaslok erre a műveletre).
Sütőpapírral fedett tepsire raktam és 
az előmelegített 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöttem. 




 25 db-ot készítettem, a maradék tésztából pár pogácsát sütöttem.
A sárgarépából is maradt, tálkába kanalazva sütöttem meg.

Más töltelékek (spárgás, vargányás) receptje itt található:



...A fotók másnap készültek...






Üdvözlet "Margit Rajda"-nak




Köszönöm Margit :)



2015. május 18., hétfő

Paradicsomleves kölesgaluskával


Kedves virtuális Barátom pár hete írta  a fb.oldalán
hogy a városában mesélte a zöldséges  -akinél vásárolja a kölest-  
hogy megnövekedett a kölest vásárlók száma.  
"Van a városban egy csaj, aki még süteményt is készít kölesből" - újságolta a zöldséges :)
(Valahogy így...nem találom a bejegyzést.)


...nyers köles...

Valóban, Lotti nagy köles imádó, velem egyetemben :)
ha szeretnétek több kölesből készült finomságot, nála is érdemes nézelődnötök.




Hígabb paradicsomlevest készítettem 
és teáskanállal beleszaggatott kölesgaluskákkal kínáltam.
Saját, eltett paradicsomlét használok,
általában duplájára hígítom, most kb. 1/4 literrel több vizet tettem hozzá.
A kölesgaluskákba került petrezselyem, 
a kész levesbe pedig bőven zsenge fokhagymaszár, jó sok petrezselyem 
és ki-ki vérmérséklete szerint erős paprika.




Paradicsomleves kölesgaluskával

Hozzávalók
leves
1 liter házi sűrű paradicsomlé
1-2 ek olaj
frissen őrölt bors

kölesgaluska
25 dkg főtt köles
2 db tojás
12,5 dkg liszt
petrezselyem

tálalás előtt
zöld fokhagymaszár
petrezselyem
erős zöld paprika

- Elkészítettem a levest, összeforraltam és ízesítettem.
- A kölesgaluskákhoz a kölest már előbb megfőztem, teljesen kihűlt volt.
Villával szétnyomkodtam, hozzáadtam a tojásokat, az apróra vágott petrezselymet, után sóztam.
Összekevertem, végül annyi lisztet kevertem hozzá, hogy kanállal formázható legyen
(ez kb. a főtt köles fele).




- A fortyogó paradicsomlevesbe kanállal beleszaggattam.
- A megfőtt, kész levesbe (már elzártam a tüzet) belekevertem a zsenge zöldeket 
(zöld fokhagymaszár, petrezselyem, erős zöld paprika).


Megjegyzés
- A kölest 5 x átmosom egymás után. Közte a kezemmel megkavargatom, kissé megdörzsölöm.
2 x-es mennyiségű vízben megfőzöm, amibe kevéske sót teszek. 
A 250 g főtt köles, kb. 10 dkg nyersből lesz.
- A paradicsomlevest készítsd ahogy szereted, kicsit hígabbra és talán nem kell külön besűríteni. 
A galuskát belefőzöd, sűrűsödni fog.








Üdvözlet "Júlia"-nak




Júlia, köszönöm :)




2015. május 15., péntek

Nőszirom (Iris). Váci Mihály: Kettesben önmagammal










"Aki voltam, milyen messze van tőlem!
S aki leszek, az már milyen közel.
Már utolér, mellém lép, támogat,
és átölel.

Bíztatva suttogja: Ne félj!
Valahogy majd csak megleszünk.
Hiszen szívünk marad a régi,
s ketten talán csak megőrizzük
az eszünk."
Váci Mihály: Kettesben önmagammal

*
 
A fotókon: Iriszek
Válogatás a mai képeim közül.




Vadsóskasaláta kaprosan joghurtosan. Mezei sóska (Rumex acetosa)




A mezőn találtam egy bokor vadsóskát. Kerestem. Régen vágytam már rá.
Falatozgattam pár levelet és azon álmodoztam, hátha nem kaszálják le magérlelés előtt.
Akkor szedhetnék magot és ültetnék belőle a kertbe. Csak reménykedtem...
A napokban, mit "ád Isten" :) a kertünk azon részén ahová még nem jutottam el dolgozni...
nini :) egy bokor sóskát találtam :)




Vadsóskasaláta kaprosan joghurtosan




Hozzávalók
(személyenként)

 7 - 10 levél vadsóska
10 - 15 karika az új fokhagyma szárából
2 db közepes uborka (fürtös)
zsenge kapor
citromhéj (kezeletlen v. bio)
2 ek e. sz. olívaolaj
3 ek görög típusú joghurt
néhány levél saláta (rosso)

A hozzávalókat megmostam, megszárítottam, meghámoztam (az uborkát), 
tépkedtem (a salátát és sóskát), összevágtam (a fokhagymaszárat és az uborkát), 
aprítottam (a kaprot) és reszeltem (a citromot).
Tányérra rendeztem, ráhalmoztam a joghurtot és csorgattam rá extra szűz olívaolajat.
Spárgás, új fokhagymás tojáslepénnyel tálaltam :)

Megjegyzés
- A vadsóskát felválthatjuk kerti sóskával.
- A görög típusú joghurtot magunk is elkészíthetjük
vagy egyszerűen csöpögtessük le a savótól kedvenc joghurtunkat.




Mezei sóska/vadsóska (Rumex acetosa)

Réteken, gyomtársulások között elterjedt növény.
Tőlevelei nyíl vagy lándzsa alakúak, húsosak, savanyú ízűek.
A sóska serkenti a belsőszervek (máj, epe, bélműködés) aktivitását. 
A népi gyógyászatban vizelethajtó és nyálkaoldó hatást tulajdonítanak neki.
A vadsóskából (és kerti sóskából) sem fogyasztható bármennyi (sem nagyobb mennyiségben, 
sem hosszabb időn át). A magas az oxálsav (sóskasav) tartalma, 
amely hátrányosan befolyásolhatja az ásványi anyagcserét a szervezetben.
(Köszvényeseknek, vesebetegeknek  egyáltalán nem javasolt!) 




A blogomon lévő írások inspiráló célúak.
Vadontermő növényt, csak "gyakorló tudással" szedjél, egyél.
Amennyiben "gondolatnyit is" bizonytalan vagy, áldott állapotban vagy, pici gyermeked van,
 allergiás/beteg vagy, ne kockáztass.





2015. május 12., kedd

Citromos ananászos tejszínkrémes rolád (piskótatekercs)


Anyák napjára készítettem, az említett technikai okok miatt most kerül fel.
A jó hír, hogy az ananászt, már friss eperre cserélhetjük :) 
hisz időközben megjelent a hazai, a piacon.




A "sötét" tésztához, "világos" krémet képzeltem el, 
ami harmonizál a megálmodott százszorszépes díszítéssel.
A piskótatekercs készítés alapszabályát betartva 
(1 tojáshoz ugyanannyi cukor és liszt, 3-3 dkg) jártam el,
viszont vajjal gazdagítottam, tojásonként 1-1 dkg-ot számítva.
Az íze teltebb és dolgozni is könnyebb vele.
Krémnek  mascarponét választottam alapul, amit felvert tejszínnel lazítottam 
és fehér csokoládéval "fixáltam". 
Ezzel az ananászos krémmel vontam be kívülről a tekercset.
Az illóolajokban bővelkedő (bio) citromhéj koronázza meg az "ízhatást".
Szálakra reszelt citromhéjjal és frissen szedett kerti százszorszéppel díszítettem.




Citromos ananászos rolád





Hozzávalók
tészta
4 db tojás
120 g cukor
90 g finomliszt
30 g kakaópor
40 g teavaj (olvasztott, visszahűtött)

krém
250 g mascarpone
250 g habtejszín
100 g fehér csokoládé
50 g porcukor
1 db citrom reszelt héja (bio)
1 db citrom leve
1 kis doboz ananász konzerv (apróra daraboltam)

díszítés
citromhéj
százszorszépvirág 


Bekapcsoltam a sütőt 175 fokra (légkeverés) és előkészítettem egy tepsit, 
amire sütőpapírt borítottam.
  1) - Felütöttem a tiszta tojásokat, hozzáadtam a 120 g cukrot és fehéredésig kevertem. 
(Minél jobban kidolgozzuk, annál lazább lesz a piskótánk.)
- A vajat a masszához öntöttem és a kakaóporral összekevert lisztet is beleszitáltam.
- Fakanállal nagyon óvatosan összeforgattam.
  - A tepsi nagyságában szétsimítottam a piskótatésztát.
- A forró előmelegített sütőben 7 perc körül sült meg. 
(Minden sütő más, legyünk résen, nem kell neki nagy idő.)
- A sütőből kivéve, azon nyomban forrón (kesztyűs kézzel!) a sütőpapírral együtt
 feltekertem a piskótát, majd ki, majd újra fel, szorosan. 
- Papírostól, a tekercset még egy nedves vászonkendőbe csavartam és így hagytam kihűlni.
(A papírba és vászonba tekert forró piskóta, a gőztől, magától elvált a papírtól.)
2) - A hideg tejszínt ~ 0,5 dl kivételével, habbá vertem.
- A 0,5 dl tejszínben felolvasztottam az apró darabokra tördelt csokoládét.
(Felmelegítettem a tejszínt, majd elzártam a tüzet, 
a feldarabolt csokoládét a forró tejszínben kézi habverővel elkevertem.)
- A mascarponéhoz adtam a porcukrot, majd a tejszínes-csokoládékrémet, a fél citrom levét (habverőmmel simára dolgoztam), majd az apróra darabolt ananászt és citromhéjat belekevertem.
- Végül, beleforgattam a tejszínhabot (vigyázva, hogy ne tegyem tönkre a habot).
3) - A kihűlt piskótát papírostól szétterítettem, lehúztam róla a papírt, de a papíron hagytam.
- Megkentem a krémmel, a összes 3/4-ét kentem bele.
- A papír segítségével vissza feltekertem.
- A tálalótálra helyeztem, majd a külsejét is bekentem a maradék krémmel.
- Hűtőben hűtöttem ki (min. 6 óra).
Tálaláskor, a citromhéjból vékony csíkokat hántottam rá, 
és a frissen szedegetett virágokkal tűzdeltem.




(Bio citromot általában itt,
kezeletlen héjú, emberi fogyasztásra alkalmas citromot itt szoktam vásárolni.
Az utóbbinál mindig olvassuk el az címkét, nem mindig az!)

Piskótatekercsek máskor
- Tejfölös földieperkrémmel:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/06/piskotatekercs-tejfolos-foldieperkremmel.html
- Kókuszos tésztával - kókuszos krémmel:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/03/kokuszos-piskotatekercs.html
- Tavaszváró, a Fiam alkotása:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/03/tavaszvaro-piskotatekercs.html
- A "majdnem" klasszikus:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/03/piskotatekercs-kakaos-mintaval.html