2014. július 31., csütörtök

Petrezselymes olaj




Egyszerűen elkészíthető petrezselymes olaj a mindennapokra, friss fogyasztásra.


 


A sok esőnek köszönhetően, csodás zsenge a petrezselyem. 
Folyamatosan szárítgatok a házi ételízesítőhöz, esszük is bőséges.
Ezt az olajat az ételek díszítésére turmixoltam.
Használhatom kedvem szerint: sűrűn az összetört növényt, vagy csak a fűszeres smaragdzöld tiszta olajat.
Remek a krémlevesek, főzelékek, saláták tetejére csöpögtetni belőle, 
de kenyérre is finom pici sóval, borssal meghintve. 
Kikeverhetem vajjal, könnyű olívaolajos vajkrém az eredmény.
Amennyiben nagyobb mennyiség készül, akkor több kicsi üvegbe osztom és   -egy kivételével-   
légmentesen lezárva a fagyasztóba teszem.




Petrezselymes olaj

Hozzávalók
petrezselyem (2 nagy csokor)
extra szűz olívaolaj (1,5 - 2 dl)

A petrezselymet alaposan, többször megmostam, majd szárazra szárítottam.
Apróbb darabokba vágtam egy ollóval, majd a turmixgépbe raktam. 
Ráöntöttem az olajat és teljesen finomra turmixoltam.


Botmixerrel is elkészíthetjük.
Hűtőben 5-7 napig eláll, ennyi idő alatt használjuk fel.
Figyeljünk rá, hogy mindig fedje olaj a tetejét.
Nagyobb mennyiség esetén, rögtön tegyük a fagyasztóba, 
majd felhasználás előtt 12 órával tegyük át a normál hűtőbe.


 


A házi ételízesítőről itt írtam:
A petrezselyem gyógyhatásairól itt találunk információt:






Üdvözlet "Orsolya Géringer"-nek




Kedves Orsolya, köszönöm.



2014. július 29., kedd

Levendulaszirup tartósítószer nélkül



Kedves Barátomnak tartozom ezzel a bejegyzéssel, Beatrix, köszönöm türelmed :)


 


A levendulaszirup annyiban tér el a levendulaszörptől, hogy sokkal sűrűbb, koncentráltabb:  
sok virághoz, sok cukrot és kevés vizet adtam, meg kevés friss citromlét.
A forró szirupot, az előre elkészített kifogástalan tisztaságú, pici üvegbe töltöttem, két réteg celofánnal lekötöttem   -minden réteget külön-külön-   majd száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Felhasználom sütemények ízesítésére, fagylaltra csorgatva, natúr (a házi :) joghurtra, bármilyen krém, hab (joghurthab, túróhab, rizs-, és grízkrém, stb.) ízesítésére. 
Akár italainkat is ízesíthetjük vele, például egy kancsó hideg vízbe, pár jégkockát, 
néhány szelet (kezeletlen héjú) citromot és 1-2 teáskanál levendulaszirupot tegyünk, 
meg 1 ág most virágzó levendulaágacskát. 
Biztos a siker, levendula imádó barátaink nagyon örülnek neki.
Bár ennek színe sem lila és nem rózsaszín, de nem ragaszkodom hozzá, fontosabb a "belbecs".


 


Levendulaszirup
200 g-os csészével mértem

Hozzávalók
1/2 cs levendulavirág, kevés levél és szár
1 cs cukor (lehet gyümölcscukor, szőlőcukor vagy más cukor)
2 cs tisztított víz (más víz)
1 citrom leve

A virágokat este beáztattam a citromos vízbe.
Másnap hozzáadtam a cukrot és felforraltam.
Átszűrtem, a levendularészeket alaposan a szűrőhöz nyomkodtam egy kanállal.
Forrón, kicsi üvegekbe töltöttem, majd a száraz dunsztba raktam. 
A száraz dunsztban hagytam kihűlni a szörpök mellett. 
(A szörpök tovább tartották melegen a kicsi üvegeket.)




Levendulaszüret

Mikor, hogyan szedem a virágokat?
Kb. 30 tő levendula virít a kertemben, bódító levendula illatot árasztva virágzás idején.
(Még legalább ugyanennyivel többen jövőre, mert ennyit szaporítottam az idén :)
Többfajtát telepítettem: van francia és angol, lila és rózsaszín. 
Van egy "Ó-magyar" fajta, aminek első 11 tövét   -már 10 éve is nagyon idős-  Bácsitól vásároltam. 
Nem tudom a név mit takar és már nem is fogom megtudni...
Nos, a legtöbbet elvirágzás után gyűjtök be, mert a levendula vonzza a  rovarokat, méheket,
lepkéket és ők is a barátaim. 
Még Kacsafarkú szender is látogatja rendszeresen az esti órákban :) 
igencsak zavarba hozva e rovarokat  nem ismerő látogatóim, 
kik első pillanatokban azt hiszik kolibrik repkednek nálam :)
Így is tökéletesen megfelelnek a szappanjaim és különböző olajaim, krémjeim (külsőleg, bőr) készítéséhez.
Teának is így gyűjtöm, a levendulapárnácskákat is ebből töltöm, sőt más dekorációs célra is ezt használom.
Csak igen keveset szedek le teljes virágba borulás előtt, félig bimbós állapotában. 
Ezt a reggeli órákban teszem, amint a felkelt nap hevében elkezdenek nyílni az első virágok.
Ezeket a virágokat használom fel étkezési célra, pl. amikor a picike szirmocskákkal szeretnék díszíteni.
Levendulás cukor készítéséhez, süteménybe, kekszbe is így szedek, 
Minden esetben a fás rész fölött vágom le: a fás rész fölött az első levélpárnál,
 ahol már készülődik az új hajtáspár :)
Így a tél beállta előtt újra élvezhetjük a levendulavirágzást a rovarokkal együtt :)

*

A tartósítószer nélküli befőzés alapjairól, előkészítésről, bővebben itt írtam:

 A levendulaszörp leírása itt található:
 





Üdvözlet "Erika"-nak




Erika, köszönöm szépen :)





Üdvözlet "brigitta diós"-nak




Brigitta, köszönöm :)




2014. július 24., csütörtök

Mézes krémes sárgabaracklekvár tartósítószer nélkül



Elég sok sárgabarackunk szokott teremni. 
Általában amit nem eszünk meg nyersen, nem fogy el frissen, azt befőzöm.
Készítek belőle lekvárt, dzsemet, és teszek el natúr, csak összeturmixolt baracklét (hígítva ivólé lesz télen).
 Ez az alap.


 


Ezentúl,  minden évben készítek valami "újat". 
Teljesen új ízesítést, vagy az állagával kísérletezgetek.
A Mézes krémes lekvár, az idei meglepetés a Családomnak :)

Tudjuk, hogy a méz enzimei tönkremennek a hevítés során,
na de van abban még sok más ami nem és a méz mégis csak méz.
Ezért pár üvegecskével készítettem.
A lekvár sűrű krémességét a többszöri turmixolással (botmixer) értem el.

Sűrű selymes krémes nem túl édes (mennyiség kérdése), zamatos lekvár az eredmény.
Érdekes, hogy két Barátunk is  -akik kóstolták-  az "azt hittem csipkebogyólekvár" megjegyzéssel illették :)





Mézes krémes sárgabaracklekvár

Hozzávalók
sárgabarack
a gyümölcs nettó mennyiségének 5 %-a cukor
a gyümölcs nettó mennyiségének 10 %-a illatos termelői méz


Az érett barackokat rendje és módja szerint előkészítettem (mosás, tisztítás, magozás).
Rászórtam a kevéske cukrot és alaposan összenyomkodtam a gyümölcsöt.
Reggelig lefedve a kamrában levet eresztett.
Reggel tűzre tettem, fölforraltam, majd botmixerrel összetörtem.
Tovább főztem, hogy sűrűsödjön, majd 10-15 percenként újra és újra turmixoltam.
Amikor már tetszett az állaga, elzártam a hőt, hozzáadtam a mézet és
még egyszer botmixerrel megdolgoztam.
Azon nyomban az előre elkészített tiszta üvegekbe töltöttem, kifőzött új kupakokkal lezártam és a száraz dunsztba raktam. Általában 24 órát maradnak itt a lekvárjaim. Most is.




A cukor elmaradhat, vagy tehetünk többet, vagy több mézet.
Befőzés szempontjából a legjobb minőségű barackot válasszuk hozzá.
200 g-os üvegekbe töltöttem.


Az előző évek sárgabarack befőzéséről több feljegyzésben emlékeztem meg, 
a tartalomjegyzék kamrapolc, befőzések címszava alatt találhatók a linkek:
Az idén eltett Sárgabarackdzsem és lekvár bejegyzései itt találhatók:




2014. július 23., szerda

Katicabogárka



Szállj el, szállj el, katicabogárka...
de Ő csak nem akart elszállni :)
jól érezte magát :)
bementünk a házba, a fényképezőgépért.
Nyújtózkodott, "tollászkodott" majd "elaludt".
Így fotózgattunk, együtt. 
Sok-sok perc telt el. Nem mozdult.
Végül, egy levélkére hajlandó volt átmászni....













 <3





Üdvözlet "Judith Lajtonyi"-nak




Judith, köszönöm.




2014. július 22., kedd

Levendulás sárgabarackdzsem tartósítószer nélkül



Az idén a sárgabaracklekvár egyik fűszerének, a levendulát választottam.
 Dzsemet készítettem az ízesítésével.




Igazából a többi lekvárhoz képest plusz munkát nem jelentett, hacsak azt nem, 
hogy a levendulát leszedtem a kertben, majd később kiszedtem a lekvárból :) 
nem mindet, pár virágot hagytam benne.
Nem csak a virágot tettem bele, a kevés cukorral megszórt megtisztított barack közé, 
hanem szárastól a virágfejet és volt rajta levél is.
Teljesebb levendulaízt kaptam így.




 Levendulás sárgabarackdzsem

Hozzávalók
sárgabarack
cukor (a barack -nettó- súlyának 15 %-a)
1-2 db kezeletlen citrom leve
~ 1 kilogrammonként 3-4 ág levendula

A fán beérett barackot, többször megmostam, a pöttyöket kivágtam, 
kettévettem és a végét is kikanyarítottam. 
Fazékba raktam, a cukorral meghintettem, alaposan elkevertem, 
és beleraktam (belenyomkodtam) a tiszta  -nem vizes-  levendulát (szárastól, levelestől)
majd reggelig a gézzel letakart fazekat hűvösre tettem.
Reggelig némi levet eresztett. 
Odaraktam főni. Amikor felforrt  a levendula ágakat kivettem, majd a barackot hagytam
-többszöri kevergetés mellett-  hogy kellő állagúra sűrűsödjön.
A kifogástalan tisztaságú üvegekbe töltöttem, a kifőzött új kupakokkal lezártam, 
majd a száraz dunsztba raktam, hogy ott hűljön ki. 
Min. 24 órát szoktam a melegben tartani.
Az előző évek sárgabarack befőzéséről több feljegyzésben emlékeztem meg, 
a tartalomjegyzék kamrapolc, befőzések címszava alatt találhatók a linkek:
Az idén eltett Sárgabarackdzsem és lekvár bejegyzése itt található:




Megjegyzés

Barack és barack között óriási különbség van...nem csak kinézetre.
Most főleg a beltartalmi értékeire gondolok.
Van ami lédús, van ami szárazabb. Van zamatos, és kevésbé ízes. 
Van aminek a héja kemény  -sajnos zavaró lehet a lekvárban-  van aminek szétmegy a héja.
Van édes és van savanyú, sőt még keserű is.
Amennyiben a saját gyümölcsünket főzzük be, akkor ismerjük,
 nagyon nagy meglepetéseket nem fog okozni.
Ha vásároljuk, akkor legyünk nagyon résen. A megérzésünkben bízzunk és az ízlelésünkben. 
Kérjünk kóstolót, bármilyen szép is a gyümölcs.

Magam, a saját harmonikus kertművelésű kertemben termett kezeletlen barackból és levendulából készítem.
Ismerem a gyümölcsöt: nagyon zamatos, illatos, lédús  -de nem "vizes"- édes, 
szétmegy a vékony héja már a turmixolás során.




Ezért ne kövesd az én receptem, ez az én receptem :)
csak azt jelenti, én "most így csináltam" most ezt kívánta meg a gyümölcs.

Amennyiben jót akarsz, akkor előbb ismerkedj meg a saját barackoddal.
Vedd a kezedbe.
Csukd be a szemed:  tartsd a tenyeredben.
Hangolódj rá, érezd át az "üzenetét".
Szagold meg.
Kóstold meg.
Válj eggyé a barackoddal.
Figyelj az intuíciódra.
Mi az első érzésed, mi az első gondolatod?
Nos ez szerint cselekedj.

Döntsd el, hogy dzsemet vagy lekvárt szeretnél?
- Ha kell, tegyél hozzá cukrot vagy más édesítőt.
- Ha igényli, tegyél hozzá citromlét.
- Ha igényli, tegyél hozzá fűszert.

Így lesz a Tiéd, a Te recepted, a Te baracklekvárod <3









Üdvözlet "Keletiboszy"-nak




:) Köszönöm.




Üdvözlet "Karai Jucus"-nak



Köszönöm szépen :)





2014. július 20., vasárnap

Nyári "friss" pizzaszósz



Némi magyarázatra szorul a fenti elnevezés.


 


Ugyanis, pizzát minden évszakban eszünk, mindig házi tésztából, házi mártásból.
A mártást többnyire nyáron eltett paradicsomléből készítem, 
a fűszerek benne évszaknak megfelelően szárítottak, vagy nyersek. 
Rendje és módja szerint besűrítem, azaz sütöm-főzöm.
Most viszont egy hirtelen ötlettől vezérelve, minden friss alapanyagot turmixgépbe tettem 
és megnyomtam a gombot.  




A Fiam nálunk nyaraló Barátja, valami olyasmit mondott, hogy
 "ez olyan finom, hogy csak úgy kenyérrel is jó lenne" :)
A történethez hozzátartozik, hogy bár van még tavaly eltett paradicsomlé a kamrában, 
nem akartam felbontani, mert ugye már érik a kertben paradicsom. 
Persze nyers paradicsomból is tudtam volna a szokásos módon mártást készíteni, 
de ugye az idő, meg igazából fölösleges művelet.
Íme jöjjön a szósz, amely tényleg hamarabb elkészül, mint a bevezetőt leírtam :)




Nyári pizzaszósz

Hozzávalók

3-4 szem közepes nagyságú érett paradicsom
3-4 ek sóval eltett kápia paprika (elmaradhat, vagy cserélhető)
1 közepes fej hagyma
3 gerezd duci fokhagyma 
1 -1,5 dl olívaolaj
szurokfű (oregáno)
borsikafű (csombor)
kakukkfű 
bazsalikom
rozmaring
frissen őrölt bors

Mindent megmostam, leszárítottam, megtisztítottam, pár darabba vágtam és az egészet összeturmixoltam.
Turmixgép helyett használhatunk bormixert is.





A megkelt, olajos felületen kihúzott pizzatésztát   -ízlés szerint-   ezzel a szósszal kentem meg.
Maradt a szószból Mindenki legnagyobb örömére, 
mert a megsült pizzafalatokat kedvünk szerint mártogathattuk bele. 




Hát bizony "csakúgy" magában is jó :)


Pizzatészta receptet, a tartalomjegyzékben többet is találni :)







Üdvözlet "Veronika Magyar - Rikk"-nek




Kedves Veronika, köszönöm.



Üdvözlet "erka"-nak



Köszönöm szépen :)



2014. július 18., péntek

Levendulaszörp tartósítószer nélkül



"A Levendula elhessegeti a borongós gondolatokat, oldja a lehangoltságot, depressziót,
helyreállítja a lelki egyensúlyt."


 


A rózsaszörppel egy időben készítettem levendulából is szörpöt, meg szirupot.
Mindenből csak keveset. A levendulaszörp 2 üveg, a szirup is pár deci.
Nem kell ezekből sok, ha a kedvenc virágokból, gyümölcsökből 2-2 üveggel elteszek, 
nos összejön pont elég...




A virág hatóanyagainak (és színének) kivonását többféleképpen próbáltam.
Az íze tökéletes, a színe is az, de köze nincs a levendula színéhez.




Levendulaszörp

Hozzávalók

1/2 csésze lecsipegetett levendulavirág, néhány levél
500 g (répa)cukor (akár másféle cukor)
2 db kezeletlen citrom leve
2 liter víz

A frissen szedett levendulát lecsipegettem, üvegkancsóba tettem, tettem hozzá kevés levelet.
Ráöntöttem a fele vizet és belefacsartam az egyik citromot.
Megkevertem, lefedtem és 24 órát így hagytam a hűvös kamrában.
Ezt követően, fazékba öntöttem, hozzáadtam a cukrot, 
a másik citrom levét és a többi vizet, majd az egészet fölforraltam.
Forrón, az előre elkészített tisztára mosott üvegekbe szűrtem.
Az üvegek tetejét két réteg celofánnal zártam, külön-külön gumival rögzítettem.
Azon nyomban  a startra kész száraz dunsztos kosárba raktam és bebugyoláltam.
 1 napig itt tartottam, majd címkéztem és mehetett a kamrapolcra.

A Levendula számos gyógyhatása közismert , 
így élvezeti értéke mellett ezt is vegyük figyelembe.




A befőzés, általam írt szabályairól és a száraz dunsztról bővebben itt:





2014. július 17., csütörtök

Levendulás tejfölös málnafagylalt gép nélkül



Hú, ez az egyik legfinomabb fagylalt amit mostanában készítettem :) 
persze mindig az a legfinomabb amit éppen kanalazunk....
Na de akkor is, ez nagyon-nagyon jól sikerült.


 

 
Komolyan mondom, nem is értem, miért nem csinál mindenki otthon fagylaltot.
Pár összetevő és egy fagyasztószekrény kell hozzá, meg aki megeszi :) 
bár az utóbbira könnyen akad jelentkező. 
Fagyasztószekrény (vagy fiók), általában van minden háztartásban, egy zárható doboz is akad.
Persze kell még egy habverő, meg egy vászon vagy géz (később kiderül mire kell) meg egy-két tál. 
Ezen kívül az alapanyagok, amiből a fagylaltot készítjük. 
Most gyümölcs, tejföl, tejszín, kevés cukor és fűszer.
Nos fagylalt készítésre fel :)




Levendulás málnafagylalt

Hozzávalók
 500 g málna
5 ek porcukor
1-2 ág friss levendulavirág
450 g-os tejföl lecsöpögtetve
250 ml habtejszín
késhegynyi tengerisó

A tejfölt lecsöpögtettem*.
A lecsöpögtetett tejfölt elkevertem a málnával, nem csak tessék-lássék, 
hanem alaposan (habverővel vagy villával)össze is turmixolhatjuk". 
Hozzáadtam a sót és cukrot, meg a lecsipkedett levendulavirágot.
A habtejszínt kemény habbá vertem, majd óvatosan a málnás krémhez forgattam.
Hozzákevertem a kevéske leszedegetett levendulavirágot.
Egy zárható hűtődobozba tettem (ami légmentesen zár, ez fontos, hogy aromák se ki, se be ne jussanak).
Betettem a fagyasztószekrénybe. 2 óra múlva egy villával átkevertem, majd visszatettem a fagyasztószekrénybe. Ezt követően kitudja miért, egyszerűen a fagylalt létezéséről elfeledkeztünk 
(mondtam már, hogy nem vagyok nagy fagylalt fogyasztó, így nekem nem hiányzott, 
a Férfiak meg   -szerintem-   nem tudtak róla.)

Most eszembe jutott :) így dél körül áttettem a hűtőszekrénybe (nem nyitottam ki, csak áttettem).
Itt tartózkodott pár órát, mire rákerült a sor. Tökéletes.


...a dobozban...



 A tejföl,  -szerintem-  nagyon jó alapanyag a fagylalthoz.
Lágyabb, mint a joghurt.
Kevésbé zsíros, mint a mascarpone.
 Most volt lecsöpögtetett tejföl  -mert máshoz is kellett és ált. 2 dobozzal szoktam egyszerre-
de "szükség esetén" megpróbálhatjuk lecsöpögtetés nélkül :)




 *A tejfölt lecsöpögtetése.

Kell neki egy éjszaka, hogy jól kicsöpögjön a savó.
 Többrétegű gézbe "gézből varrt zacskóba" szoktam, vagy vékonyabb vászon konyharuhát javaslok.
A tejfölös dobozt lemosom, megtörlöm, majd beleborítom a zacskóba. 
Az alját egy éles késsel átszúrom  -óvatosan-   így egészben kicsúszik a tejföl. 
Nem kell összekeverni, csak felkötöm és hagyom, hogy kicsöpögjön.
Felhasználom sós és édes finomságokhoz.
Készítek belőle: - fűszeres krémeket
- kicsi golyókat amit megforgatok magokban vagy friss zöldfűszerekben
- csak a kenyérre kenjük (házi kenyérre, paprikával, paradicsommal, hm. :)
- töltök vele leveleket, virágokat, kicsi paprikákat, paradicsomot, stb.
 
Találhatók a blogon ötletek:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/07/tartalomjegyzek-20140707_9.html
Édes krémek készítésére is felhasználható, pl.