Follow by Email

2014. május 30., péntek

Befőzés tartósítószer nélkül. Összefoglaló.





Befőzés?
Igen.
Tartósítószer?
Nem.

Na de...
Nem, nem romlik meg :)

Nem romlik meg, mert:
- tiszta, egészséges gyümölcsöt (zöldséget) teszek el
- tiszta üvegekbe töltöm
- légmentesen lezárom az üvegeket
- hőkezelést alkalmazok.

Ó és nem félek :) nem félek, hogy megromlik.
Amennyiben mégis hibázok (előfordulhat), nos akkor sem esek pánikba.
Csupán 1-1 üvegnyi mennyiségről lehet szó.
A forrásnak/erjedésnek indult gyümölcsből, csodás ecetet lehet erjeszteni.





Édesítés

- A hozzáadott cukor mennyiségén ízlésünknek megfelelően változtathatunk. 
A tartósítás szempontjából nincs a mennyiségnek jelentősége.
- Amennyiben az egészségünk úgy kívánja, a cukrot felválthatjuk.
Tehetünk el szőlőcukorral, más gyümölcscukorral, nyírfacukorral, akár steviával.
 Tehetünk el teljesen natúr, lekvárt, dzsemet, öntetet, nem kell bele semmilyen édesítés.
Ebben az esetben felbontáskor keverhetünk hozzá mézet.
Mézzel is tehetünk el, de ezt én nem szoktam, a méz értékes összetevőire való tekintettel.
A méz alkotóelemei károsodnak 42 fok hőkezelés fölött. Kár lenne érte.





Sűrítés
- A sűrítés legegyszerűbb módja, ha a felforrt, levet eresztett gyümölcsről leszedjük a levet.
A levet forrón üvegbe töltjük és dunsztoljuk.
Csoda finom tömény öntet, de akár hígíthatjuk szörpnek, készíthetünk majd belőle limonádét.
A visszamaradt  sűrű gyümölcshúst forralással sűrítjük megfelelőre.
- Sűríthetünk csak főzéssel, de így sok értékes tápanyag átalakul, elveszik,
illetve nagyon sok idő, és mennyiséget is veszítünk.
- Sűríthetünk agar-agarral.
Az agar-agar vörösalga, természetes növényi zselésítő.
Hideg folyadékban kell feloldani, majd a forróhoz keverni, 2-3 percig forralni.
Az agar-agar forrón híg, csak 40 fokon (és alatt) körül sűrűsödik be. 
- Sűríthetünk pektinnel. 
A pektin természetes zselésítő, térfogatnövelő,
stabilizálószer, (E440) egy heteropoliszacharid (szénhidrátokkal rokon vegyület).
Magasabb rendű szárazföldi növények (alma, körte, birs, sárgarépa) sejtfalából állítják elő.
Veszélytelen, ballasztanyag. 
Magad is eltudod készíteni, lásd pl. itt. vagy megvásárolhatod, pl. itt.
(A zseléfix is pektin.)
- Sűríthetünk Stabark-al. Növényi zselésítő por.
Nekem nincs vele tapasztalatom, Erdőkóstoló használja, akit érdekel, Őt kérdezze.





Savanyítás
- Citrom. Amennyiben lehetőségünk van rá, akkor kezeletlen.  
(Máskülönben csak a levét használjuk fel.)
Bio citromot itt szoktam venni, illetve a saját fácskámról amikor van :) 
Itt pedig lehet természetes viasszal kezelt citromot kapni, amely héja is fogyasztható.
- Citromsav. Természetes, lásd itt.
E 330, veszélytelen.
- Erjesztett ecet, pl. almaecettel, amit magad is előállíthatsz.
Lásd, így :)





Lehetőségünk szerint, minél tisztább, természetesebb sót használjunk.
Amennyiben lehetséges kerüljük a "manipulált" sót.
Használjuk a józan eszünket.





Előkészületek


<3 Ráhangolódás
Nem azért teszek el, mert kell, hanem, mert szeretném: örömet okoz és örömet okozok.
 Tudom mit akarok.
Pontosan tudom, hogy amit az üvegbe zárok, azt fogom kivenni, vagy az veszi ki, akinek adom.
A gyümölcsön kívül mit szeretnék?
Bút és bánatot, vagy örömet és szer-etet-et.
Nos, az adott pillanatban érzett lelkiállapotom beleteszem az üvegbe:
ha hiszem, ha nem.

1) Tisztára mosott üvegek, kupakok.
Szó szerint,  tisztára mosott! nem több és nem kevesebb. 
Tisztára mosott, az én értelmezésemben azt jelenti, hogy ragyog, 
nincs az üvegen semmi régi/maradék (papír sem), teljesen átlátszó, nem foltos/homályos. 
Ehhez nem kell más, csak áztatás, mosószeres, alapos (akár mechanikus) elmosás, 
többszörös öblítés, forró folyóvíz alatt, vagy ecetes vízben öblítés és egy fazék forróba mártás, 
vagy kifőzés (10 percig forralás), majd fejjel lefelé borítva kiszárítás. 
Az egészet kitehetjük a Napra felhasználásig, egy vékony gézzel, vászonnal letakarva. 
A kupakok nehezebb téma: 
- lehet, hogy jó a régi, de akkor nagyon oda kell figyelni, hogy lekvárra ne kerüljön 
ecetes uborkás kupak, vagy, ami előbb még hagymás csalamádét zárt le.
- veszünk újat, ha kapunk :)
Mindkét esetben alapos elmosás után egy fazék vízben 10-15 percig rotyogtatom,
majd egy tiszta konyharuhára borogatom és kiszárítom, vagy a Napra teszem.
 Eleve csak sérülésmentes/hibátlan kupakkal próbálkozzunk,
mert a kupak fontos szerepet tölt be a tartósítószer-mentes befőzésben.
Amennyiben nincs kupak, akkor celofán. Kettő réteg, külön lekötve, szorosan
(a gumi is jó, de idővel tönkre mehet). Nem teszek közé semmit.

Nem mikrózok semmit, és nem sterilizálok.
Egy szó, mint száz: tiszta és kész.


2) Gyümölcs
- Amennyiben tehetjük kezeletlen nem permetezett gyümölcsöt főzzünk be, ha a sajátunk, 
akkor könnyebb dolgunk van, ha vesszük, akkor tudom, hogy ez szinte lehetetlen.
(Keressük az idősebbeket a piacon, akiknek nincs sok árujuk. 
Sok idős ember nem a "meggazdagodás" reményében termel, hanem a megélhetésért.
 Ők nem biztos, hogy tudnak áldozni permet szerekre, sőt lehet, hogy már nem is akarnak,
 hisz rájöttek, a vegyszer nem jó dolog és nincs is rá szükség.)
- Csak az egészséges gyümölcsöt tegyük el télire. 
Ez alatt azt értem, hogy a penészes, rothadásnak indult, nem egészséges, azt nem,  
de az ami leesett és megütődött, az nem rossz.
- Alaposan, többször cserélt vízben mossuk meg, vagy ha tehetjük folyóvíz alatt. 
(A folyó csapvizet is felfoghatjuk a mosás után, akinek kertje van az összegyűjtheti
és felhasználhatja öntözéshez.)
- A nem lekvárba kívánkozó részeket, foltokat, pöttyöket vágjuk ki.




Száraz dunszt

Egy nagyobb kosarat (jó egy nagy doboz is, vagy a fotel sarka)
kibélelek puha meleg takaróval és beleterítek egy terítőt vagy konyharuhát.
Így kerülnek bele a lezárt, forró, teli üvegek egyenként és mindig visszatakarva.
Mikor mind benne van, akkor körbe rakom a kosarat kispárnákkal és még kerül rá takaró is.
Így maradnak mindvégig még ki nem hűlnek, de legalább 24 órán át.
Ha csak pár üveg van, amit dunsztolni akarok, akkor a hűtőtáskából csinálok fűtőtáskát,
hisz amilyen jól tartja a hideget, olyan jól tartja a meleget is.
Belerakom a teli üvegeket és a táskát, még bebugyolálom.
( Az én táskám nem műanyag, hanem szövetből van.)




Nedves dunszt, avagy gőzölés, pasztőrözés

Kellő nagyságú fazekat kibélelek papírral (újságpapír vagy papírtörölköző) vagy konyharuhával, 
amit nem sajnálok. Olyan edényt választok, amiben széltében hosszában elférnek az üvegek.
Magasságra úgy, hogy a fedőt rá tudjam tenni.
(Érdemes azonos nagyságú üvegeket választani.)
Beleállítom a megtöltött üvegeket, amire már a tetőt is rácsavartam. 
A fazekat pont addig töltöm vízzel, mint az üvegekben a víz szintje.
Ráteszem a fedőt, felforralom és a még forralom 5-10-15 percig, attól függően mekkora az üveg. 
  Láthatóan az üvegben is gyöngyözik a folyadék.
Elzárom a tüzet és így hagyom kihűlni.
Másnap kiszedtem a vízből, megtörölgettem az üvegeket 
(vigyázva! ilyenkor már nem borítom fel, nem fordítom oldalra...).
Címkézem és egy szép papírral, vászonnal vagy ami éppen eszembe jut, lekötöm a tetejét.
Mehet a kamrapolcra.

Amikor a dunsztból kiszedem, mindig meggyőződöm róla, hogy a kupak HOMORÚ! 
tehát nem púpos. Enyhe nyomással is próbálkozom: nem tudom megmozdítani.





*

Egy kedves olvasó, aki szakember, írta nekem a következőt:
"Élelmiszermérnökként dolgozom, ezért eddig sem tettem semmibe tartósítószert. 
Sajnos az elnevezés miatt, "tartósítóipar" sokan tévesen gondolják, 
hogy ez csakis tartósítószerrel történhet, pedig mindig mindenkinek mondom, 
hogy a hőkezelés (főzés), illetve a higiéniának köszönhetjük a tartósítást."


*

A tartósítószer nélkül eltett finomságokat felbontás után tartsuk hűtőben/hűvösön,
 illetve pár napon belül fogyasszuk el.





 Idővel hozzáírás lehetséges, ahogy valami még eszembe jut, vagy tapasztalatot szerzek.


Az írást bárki megoszthatja, tisztességesen, tehát forrás megjelöléssel, a bejegyzésre utaló linkkel.


A blog tartalomjegyzékének "Kamrapolc" fejezete tartalmazza a befőzéseket.
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/05/tartalomjegyzek_4628.html
Jó böngészést. Örömteli munkát!






2014. május 26., hétfő

Diós koszorú



A Mákos koszorú rokona :)
Akkor említettem, hogy elkészítettem és megígértem, hogy leírom.
Íme :)


 


Az elkészítésében szinte nincs különbség, a mákot, durvábbra darált dióra cseréltem,
a tej mennyiségét pedig megnöveltem.


 


Diós koszorú

Hozzávalók
3 db tojás 
100 g házi vaníliáscukor
100 g olvasztott vaj
50 g darált dió
50 g rétesliszt
250 g finomliszt
pici só
150 g tej
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
 
A sütőedényt kikentem vajjal és beszórtam liszttel.
Megdaráltam a diót.
A tojásokat szétválasztottam.
A tojások sárgáját, habosra, fehéredésig kevertem a házi vaníliáscukorral. 
Hozzácsorgattam a olvadt, de nem meleg vajat.
Folyamatosan kevertem (géppel, de kézzel, habverővel is jó).
Közben a tojások fehérjét kemény habbá vertem.
Külön tálban, a liszteket összekevertem, hozzákevertem a diót, 
a szódabikarbónát, a sütőport és a sót.
Következett az összeállítás:
Az alaphoz adtam a fele lisztes keveréket, majd a tejet, majd a többi lisztet.
Fakanállal szépen összeforgattam.
Ezt követően, a fele, keményre vert tojáshabot, majd végül a másik felét is hozzáforgattam.
A sütőedénybe simítottam.
A forró sütőbe toltam, a sütési idő kb. 30 perc.
(A sütő bekapcsolásával ajánlott kezdeni.)
  
 
Tejjel, növényi tejjel (a képen házi zabtej látható), gyümölcsöntettel kínáltam.
Lehet pl. ilyennel:


 
 
 
 
 

2014. május 25., vasárnap

Kapros túrós, tészta nélkül



Kapros túrós, mert tavasz van.


 


A kapor pedig hozzátartozik a tavaszhoz, legalábbis nálam.
S mert Ízes-Mázos is szezonális alapanyagokból főz/süt, így nála is kapros készült.
Megláttam nála, s mert jónak találtam (minden jó amit készít), elkészítettem.
Az érdekessége ennek a receptnek, hogy nincs tésztája.




Kapros túrós

Hozzávalók

500 g túró
1 csokor kapor apróra vágva
5 db kisebb tojás (vagy 4 db nagy)
5 ek tejföl (70 g)
70 g házi vaníliáscukor
pici só
5 ek búzadara (70 g)
3 ek olvasztott vaj (nem meleg)


 


A tojásokat szétválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem.
A sárgáját összekevertem a túróval, meg az összes többi hozzávalóval.


 


Óvatosan 3-4 adagban hozzáforgattam a felvert fehérjét.


 


Kapcsos tortasütőbe sütőpapírt szabtam.





Az összeállított túrós masszát  belekanalaztam,
majd lefedve 30 percet hagytam, hogy a dara megduzzadjon.

Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem, majd kb. 25 perc alatt megsütöttem.





  Ízes-Mázos receptje, itt található.










Citromfűturmix. Citromfű, mint gyógynövény.



Kaszálni lehet a Citromfüvet a kertemben. 




Szárítok és készül belőle citromfüves méz. 
Rendszeresen kerül a teába, és fűszerezek vele.
Viszek belőle, adok belőle a Barátaimnak. 
Még mindig, mint a tenger.




Lehetne belőle szörpöt is készíteni (pont, mint bodzavirágból), meg szirupot (pont, mint itt, vagy itt),
 de tekintettel, hogy még télen is van, így ezt kihagyom.
Turmixoltam már gyümölccsel, de most gondoltam egy merészet: csak citromfüvet, vízzel.
Egy csokor citromfüvet leöntöttem 3 dl vízzel és alaposan összeturmixoltam. 
Úgy hagytam 1-2 órát állni, majd leszűrtem.
Egész nap kortyolgattam belőle.
Nagyon tömény   -a hatóanyag tartalmára figyelemmel-   ne hajtsuk fel egyszerre.




Egészségünkre!


Citromfű (Melissa officinalis) 

Fő hatóanyagának, az illóolajnak nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, antibakteriális hatást tulajdonítanak.
A citromfűkészítmények vírusellenes sajátossága, az ajakosvirágúak
típusos cserzőanyagainak tulajdonítható.
Gyakran alkalmazzák ideges gyomor és bél, valamint szívpanaszok, ezenkívül az álmatlanság enyhébb eseteinek kezelésére. Külsőleg a Herpes simplex helyi kezelésére javallott.
Csípések és esetleges harapás esetén is próbálkozhatunk vele, mint elsősegélyszer.
(Felhasznált irodalom: Gyógynövényhatározó)

Készíthetünk belőle gyógykenőcsöt, amely, hatékony lehet herpesz esetén.
Bekenhetjük vele a csípések helyét.
Tehetünk az arctisztító szerünkbe, az arckrémünkbe. Nyugtatólag hat, az irritált bőrre (pl. napégés).
(A szikkasztott leveleket, rakjuk hidegen sajtolt olajba, és hagyjuk, hogy hatóanyagai kioldódjanak.)
Tehetünk a fürdővizünkbe: egyszerűen a leforrázott, majd kiáztatott citromfűteát öntsük a vízbe.


 Mikor igyuk mi, egy csésze citromfűteát?
1) Egyszerű :) amikor jól esik.
Bármikor.
Ihatjuk forrón, melegen, hidegen.
Jön a nyár, biztos jó fog esni, ha készítünk reggel egy adag citromfűteát: egy marék friss citromfüvet leforrázunk, hagyjuk egy félórát állni, majd akár 2 literre is hígíthatjuk.
Fogyaszthatjuk így, de ha picit savanykásra, édesebbre vágyunk, akkor keverjünk bele mézet,
néhány citromkarikát, ha hidegre vágyunk tegyünk bele jégkockát,
majd díszítsük frissen vágott citromfű ágacskával.
2) Igyunk 1-1 csésze teát, ha fáj a fejünk, ha fáj a gyomrunk, ha puffadt a hasunk, ha rossz kedvünk van.
Igyunk az emésztés könnyítésére étkezés előtt egy órával, vagy ha már baj van :( étkezés után.
Lefekvés előtt is ihatunk, főleg ha nyugtalanok vagyunk, vagy nehezebben alszunk el,
nyugtalanul szoktunk aludni. Ilyenkor kifejezetten jót tesz, ha langyosra hagyjuk hűlni és
ekkor teszünk bele 1-2 kiskanál mézet.
Megfázás estén forrón igyuk, de ebben az esetbe ne tegyünk bele mézet!

Gyógyászati célra a leveleit gyűjtjük, mert ennek a legmagasabb az illóolaj tartalma, mégpedig virágzás előtt.
A kertünkbe ültetett citromfű, ha jól érzi magát és hagyjuk magot érlelni, igencsak elszaporodik.

Citromfűből készül a híres "Melissengeist", a citromfűlikőr.




Alkalmazásáról részletesebben olvashatunk, a Népgyógyászat oldalán.





Üdvözlet "Mara"-nak



Kedves Mara, köszönöm szépen :)


...Csomós harangvirág...


Rebarbarás akácvirágos morzsás sütemény




A morzsás sütemény az angolok egyszerű gyümölcsös édessége (Crumble). 
Alul szaftos gyümölcs, tetején aranybarnára sült ropogós morzsa.
A morzsa, lisztből, zsiradékból és cukorból áll.
Ebből kiindulva, ízlésemhez alakítottam.
Kezdőknek egy-két fogódzó a saját variációhoz:




Rabarbarás akácvirágos morzsás sütemény

Hozzávalók
500 g rebarbara
3 ek víz
50 g házi vaníliáscukor
1 ek étkezési keményítő
1 marék akácvirág

tészta, azaz a morzsa
100 g zabpehely
100 gr darált mandula
50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
125 g hideg teavaj
50 g házi vaníliáscukor 
pici só

Az aprítógépbe öntöttem a mandulát, majd megdaráltam, nem finomra, inkább durvára.


...csak ennyire őröltem meg a mandulát...


Hozzáadtam a lisztet, a cukrot és a pici sót, végül az apróbbra vágott hideg vajat.
Morzsát csináltam belőle.
Összekevertem a zabpehellyel és kész is a morzsa.
(Ez elég sokáig eláll a hűtőben, tehát ha szeretjük, akkor érdemes akár 2 adagot is készíteni belőle.)
A rebarbarának lehúztam a  héját, majd 2 cm-es darabokra vágtam.
Odatettem egy serpenyőbe, aláöntöttem a 3 ek vizet, rászórtam a cukrot és pár percig pároltam.
(Tényleg pár perc, ahogy elkezd gőzölni, már jó is. 
Utólag azt hiszem ez a lépés akár kihagyható lett volna.)
Picit hűtöttem, majd a  sütőtálba raktam, megszórtam az étkezési keményítővel.
(A tepsit kenjük ki (vaj, liszt) vagy sütőpapírt terítsünk bele, a porcelán sütőtálat nem szükséges.)
Összekevertem.
Megszórtam akácvirággal.
Rászórtam a morzsát.
Megsütöttem. Kb. 20 perc. Amikor fortyog és szép színű a teteje, akkor már jó.

Hm. nagyon finom a savanykás, fanyar, illatos rebarbara és a pirult édes ropogós morzsa.



2014. május 23., péntek

Morzsasüti alaprecept. Rebarbarás morzsás sütemény.



Ez egy finom morzsa recept, amit úgy állítottam össze,
hogy kedved szerint variálhasd, a kedvenc gyümölcsöddel kombinálhasd.
A saját ízlésedre alakíthatod, vagy alakíthatod az szerint,
hogy mi terem éppen, mi van a kamrádban.


...rebarbarával és akácvirággal...

 Ez a morzsa, annyira finom, biztos szeretni fogod.

Alaprecept
A lényeg :)


1. Végy kb. 1/2 kg gyümölcsöt, hozzá ízlés szerint cukrot vagy nyírfacukrot vagy amit akarsz.
 Keverd össze 1 ek étkezési keményítővel esetleg picivel többel (függ, mennyire lédús a gyümölcs).
Fűszerezd :) amivel tetszik :) lehet fahéj, szegfűszeg, kardamom, vanília, stb.
de lehet friss fűszer is, pl. citromfű, akácvirág, vagy bodzavirág, menta, stb.
2. A morzsa, álljon 10 dkg zabpehelyből, 5 dkg lisztből,
 ami lehet teljes kiőrlésű vagy finomliszt, vagy gluténmentes, a lényegen nem változtat.
10 dkg pedig legyen valamilyen darált mag, pl. dió, mogyoró, mandula, stb.
Adj hozzá fele mennyiségű, tehát 12,5 dkg teavajat, pici sót és készíts az egészből  morzsát.
Ezt is édesítsd kissé, amivel akarod, amennyire szereted.
3. Rétegezd, ahogy kedved tartja :) 
- kerülhet alulra a gyümölcs és rá az összes morzsa.
- kerülhet a morzsa alulra és rá a gyümölcs.
- kerülhet alulra a fele morzsa, rá a gyümölcs, majd a másik fele morzsa a tetejére.
4. Süsd meg :) 
(21 cm átmérőjű 6 cm magas tálban, vagy 2 kisebben, de akár 1 adagos formákban is sütheted.)


...rebarbarával...


Az elmúlt hetekben többször sütöttem. 
A rebarbarával az első próba volt, azért adtam ezt a címet.
Aki nem szereti a rebarbarát, az készítse a kedvencével, 
vagy a szezonális gyümölcsök szinte bármelyikével. 
Vegyük sorra ahogy érnek, ahogy jönnek.
Bár van akinél az eper már lassan kifutott, nálunk most kezd érni,
 hétfőn vettem le az első szemet, meg szamócából is.
Viszont a fagyasztóban van még tavaly eltett gyümölcs, itt volt az ideje, hogy gyorsan felhasználjam.
Ezért jó sok morzsát készítettem, betettem a hűtőbe és amikor nem volt másra időm,
akkor pár perc alatt összeállítottam egy gyümölcsös finomságot.
A süléshez, meg nem kellett asszisztálni.


Rabarbarás morzsás sütemény

Hozzávalók
500 g rebarbara
3 ek víz
50 g házi vaníliáscukor
1 ek étkezési keményítő
1 marék akácvirág

tészta, azaz a morzsa
100 g zabpehely
100 gr darált mandula
50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
125 g hideg teavaj
50 g házi vaníliáscukor 
pici só

Az aprítógépbe öntöttem a mandulát, majd megdaráltam, nem finomra, inkább durvára.


...csak ennyire őröltem meg a mandulát...


Hozzáadtam a lisztet, a cukrot és a pici sót, végül az apróbbra vágott hideg vajat.
Morzsát csináltam belőle.
Összekevertem a zabpehellyel és kész is a morzsa.
(Ez elég sokáig eláll a hűtőben, tehát ha szeretjük, akkor érdemes akár 2 adagot is készíteni belőle.)
A rebarbarának lehúztam a  héját, majd 2 cm-es darabokra vágtam.
Odatettem egy serpenyőbe, aláöntöttem a 3 ek vizet, rászórtam a cukrot és pár percig pároltam.
(Tényleg pár perc, ahogy elkezd gőzölni, már jó is. 
Utólag azt hiszem ez a lépés akár kihagyható lett volna.)
Picit hűtöttem, majd a  sütőtálba raktam, megszórtam az étkezési keményítővel.
(A tepsit kenjük ki (vaj, liszt) vagy sütőpapírt terítsünk bele, a porcelán sütőtálat nem szükséges.)
Összekevertem.
Megszórtam akácvirággal.
Rászórtam a morzsát.
Megsütöttem. Kb. 20 perc. Amikor fortyog és szép színű a teteje, akkor már jó.

Hm. nagyon finom a savanykás, fanyar, illatos rebarbara és a pirult édes ropogós morzsa.

Piros  gyümölcsökkel. 


...meggyes vegyes...

...epres vegyes...

...fekete és piros ribizlis...


  Szeretetrehangoltan a Facebookon :) 


2014. május 22., csütörtök

Citromos akácvirágos frissítő




Ma jól fog esni egy finom limonádé :)




Kényeztessük magunkat, tegyünk bele éppen nyíló, ehető virágokat.
Csorgassunk bele friss citromlét, ha kezeletlen a citrom héja, akkor tegyünk bele citromkarikát.
Édesítsük mézzel, természetesen, pl. akácot, akácmézzel.
Öntsük fel megfelelő hőmérsékletű vízzel. 
(Nagyon ritkán iszom hideg vizet, általában csapvizet, inkább langyosan.)
Ha kedvünk van hozzá, akkor tegyünk bele kevéske buborékos vizet.

Meddig "áztatom" a virágot?

Attól függ milyen gyorsan akarom inni :)
  Jó, ha 10 - 15 percet áll fogyasztás előtt (ha buborékos víz kerül bele, akkor gyorsabban ízes lesz).
  Megiszom, majd töltök rá újra, illetve ha kancsóba csinálom nagyobb adagot, akkor estig benne van. 
Nincs szabály, érezz rá, hogy esik jól Neked <3 



 
 Most akácvirággal készítettem, mert felénk már alig találni, elnyílott. 

*

Az éppen virágzókat keressük a kertünkben, vagy sétáink, kirándulásaink során.
Az ehető virágokhoz egy kicsinyke segítség a régi írásaim és egy összefoglaló :)


*


Megjegyzés
Az akácvirágot húzzuk le a szárról (a szárát ne együk meg).
Az akácvirág önmagában is édes, kóstoljuk meg, én nem teszek bele mézet.
Viszont teszek bele, egy csipetnyi, tényleg csak gondolatnyi sót.
(Jó sót, ami tényleg só.)
Kezeletlen citromot (bio-t) itt veszek, ehető héjút, pedig itt lehet kapni.
(Nem fizetett hirdetések és elképzelhető, hogy máshol is lehet kapni 
"természetes viasszal" kezelt héjú citromot, olvassuk a címkét.)


Asztmában, szénanáthában, allergiában szenvedők, ne egyenek virágporos virágokat, 
vagy fokozottan legyenek óvatosak!!!





Egészségünkre!





Üdvözlet "-Anita-"




Kedves Anita, köszönöm szépen.






2014. május 20., kedd

Citromos mákos koszorú



Nincs sok sütőedényem, a 2-3 darab ilyen-olyan kiszolgál. 
Bár sok szépet kínálnak, nem érzem szükségét, hogy felhalmozzak.
(Egyet még szeretnék, egy porcelán cakkosszélűt, olyan mélyebb formát.)




A kapcsos tortasütőhöz tartozik egy koszorúforma.
Ezért gyakran sütök koszorút.
Természetesen ha neked nincs és szeretnéd ezt megsütni,
 hát süsd abban ami van, amiben a kevert süteményt szoktad.
Mert ez egy kevert sütemény.
A különlegességét a sok reszelt citromhéj adja, meg az egészben hagyott mákszemek.
Könnyű. Tea mellé ajánlom.
Amennyiben nem tea mellé szeretnénk, akkor tálaljuk kevés sűrű joghurttal és gyümölccsel.
(Nálunk még most kezd érni a szamóca, így ezt még fagyasztottal kínáltam.)




Citromos mákos koszorú

Hozzávalók

3 db tojás 
100 g házi vaníliáscukor
2 db kezeletlen citrom
100 g olvasztott vaj
2 ek mák (egész, nem darált)
50 g rétesliszt
250 g finomliszt
pici só
100 g tej
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor

tálaláshoz
joghurt vagy tejföl vagy tejszínhab
gyümölcs
bodzavirág


Forró, előmelegített sütőben sütöttem,
 tehát, ha nem valami után sütjük, akkor most ajánlott bekapcsolni a sütőt (175 fok).
A sütőedényt kikentem vajjal és beszórtam liszttel.
A tojásokat szétválasztottam.
A tojások sárgáját, habosra, fehéredésig kevertem a házi vaníliáscukorral. 
Hozzáadtam a citromok reszelt héját és a citromok kifacsart, megszűrt levét. 
Közben folyamatosan kevertem (géppel, de kézzel, habverővel is jó).
Hozzácsorgattam a olvadt, de nem meleg vajat.
Közben a tojások fehérjét kemény habbá vertem.
Külön tálban, a liszteket összekevertem, hozzákevertem a mákot, 
a szódabikarbónát, a sütőport és a sót.
Következett az összeállítás:
Az alap masszához adtam a fele lisztes keveréket, majd a tejet, majd a többi lisztet.
Fakanállal szépen összeforgattam.
Ezt követően a fele, keményre vert tojáshabot, majd végül a másik felét is hozzáforgattam.
A sütőedénybe simítottam.
A forró sütőbe toltam, a sütési idő kb. 30 perc.

 


  Ezóta elkészítettem a diós változatot, hamarosan írom :)





Üdvözlet "farkasica"-nak




Kedves "farkasica" köszönöm a látogatást.





2014. május 18., vasárnap

"Fonottkák" joghurtos péksütemény



Kedves Barátoktól tanulgatok egy péksütemény formázási módot.
Még nem kész, még van mit gyakorolni, még rá kell éreznem az utolsó mozdulatra.
A tészta amit hozzá képzeltem, nos az már kész, elégedett vagyok vele, roppant finom ízű.
Pont megfelelő bármilyen fonással készült péksüteményhez, de akár zsömle is lehet belőle.
Tartalmasabb ízű, mint a vizes zsömle, de nem "kalács".
Tekintettel, hogy többször sütöttem az elmúlt hetekben, így a tésztát jegyzem.


 



Az ilyen-olyan fonásokkal Édesanyámra emlékezem, 
hisz Ő nagyon sokszor készített nekem hasonlókat, igaz édes kalácstésztából.
Édesdrágámat, mikor kérdeztem, mit készít, azt mondta: "majd lesz belőle valami"....
Hát nekem most ez lett belőle :)




Fonottkák

Hozzávalók

1.
200 g víz
10 g friss élesztő
150 g finomliszt (aranykalász)

2.
50 g víz
150 g joghurt
10 g friss élesztő
1 tk méz (vagy cukor)
20 g lágy vaj vagy olvasztott
300 g finomliszt
150 g rétesliszt
2 tk só

+
1 ek olaj

tetejére
mák, szezámmag, zabpehely


- Összekevertem a 150 g lisztet, vizet, élesztőt, leborítottam egy tányérral.
Napos helyre tettem és így hagytam vagy 2 órát.
 (Az egyéb tevékenységeim közepette ekkor jutottam hozzá újra, 
de nem fontos ennyi ideig hagyni, elég lehet ha felfuttatjuk az élesztőt.)
- Hozzáadtam a többi hozzávalót (kivétel liszt és só) elkevertem, majd a lisztet és sót, 
végül homogénné kevertem az egészet.
(Lehet kézzel és egyszerű keverőgéppel.)
A víz kevéssel lehet több vagy kevesebb, vagy akár a liszt.  
Letakartam a tálat, vártam 10 percet.
- A munkafelületre olajat csorgattam, ráborítottam a tésztát és
 alaposan átgyúrtam, átdolgoztam, kidagasztottam.
- Letakartam a tállal, majd 15 perc múlva, immár szerényebben, újra átdolgoztam a tésztát.
- Ráborítottam a tálat és hagytam 40 percet pihenni.
(Kb 20 fokos hőmérséklet van a konyhában, ez idő alatt nem egészen duplájára kelt.)
- Pici olajat csorgattam a tésztára, rásimogattam, kissé ellapítottam, majd 8 felé vágtam.
Egyenként hosszú rudakká sodortam és ahogy eszembe jutott összefontam.
Sütőpapírral fedett tepsire raktam.
Letakartam egy nedves konyharuhával és megvártam, míg duplájára kel.
- Lepermeteztem kevéske vízzel és megszórtam a magokkal.
- Betettem a hideg, nem előmelegített! sütőbe.
Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra és kb. 1 dl vizet tettem a sütő aljába.
25 percet adtam neki, ekkor a hangja kopogtatásra már kongó volt. 
(Süssük a tapasztalataink szerint, minden sütő más, az idő csak iránymutató.)









Törve és vágva :)