Follow by Email

2014. április 30., szerda

2014. április 29., kedd

Újhagyma krémes leves zabpelyhes gombóckával




Bővebben :) Tavaszias újhagymaszár krémes leves csalános vajas zabpelyhes gombóckával.
Nos így már közel mindent leírtam ami kell hozzá, ha tetszik, máris készítheted :)




Ó az arányokra is kíváncsi vagy?
Jó, akkor még bővebben :)


Egyik kedves ismerőstől, M.-től a piacon különleges ajándékot kaptam :)
Újhagymát.


...a zöldjétől már megfosztottam...

 Lila újhagymát, aminek a különlegessége a zsengeségében, ízében és nagyságában rejlett.
Jó esetben minden újhagyma ilyen   -a kertben nekem is van újhagyma-    de ez mégis más volt....
Szinte omlós, és édes, egyáltalán nem csípős és a illata is enyhébb.
Az 5 darab hagyma szára több mint 1/4 kg volt.
Elterveztem, hogy krémlevest készítek belőle.
Tettem hozzá a krémesség kedvéért, újkrumplit, a színhatás kedvéért új sárgarépát.
A zabpehelygaluskát (gombóckát) az elmúlt hetekben többször készítettem.
Sejted miért.
Hát persze, mert roppant finom.
A zöldfűszer ami belekerül, mindig más: petreszelyem, zellerzöld, tárkony, most friss csalán.




Újhagyma krémes leves zabpelyhes gombóckával

Hozzávalók

1 nagy csokor újhagyma zöldje
2 db közepes nagyságú új sárgarépa
4 szem (közepes nagyságú) újkrumpli
1-2 gerezd fokhagyma
vaj
petrezselyem
bors
1 dl tejszín

galuska
70 g apró szemű zabpehely
30 g finomliszt
3-4 ek apróra vágott friss csalán (máskor más)
30 g vaj
7 ek forró leves (víz)
1 db tojás

- Mindent megtisztítottam: 
a hagymaszárat apróbbra vágtam, a krumplit kockára, a sárgarépát felkarikáztam.
- Kevés vajon mindezt megdinszteltem, majd fűszereztem.
- Felengedtem vízzel és készre főztem.


...apróra vágtam a csalánt...

- Közben elkészítettem a galuskát: 
a száraz hozzávalókat kimértem, hozzáadtam a tojást,
 a másik felére pöttyintettem a vajat és a vajra mertem a forró leves léből.
(Így a vaj rögtön elolvad a zabpehely pedig kissé megdagad.)
- Összekevertem és hagytam pihenni amíg a leves megfőtt.




- A levesből kihalásztam kevés sárgarépát (félretettem), 
majd a többi levest "nagyjából" összeturmixoltam a botmixerrel.
(Nem törekedtem, hogy teljes munkát végezzek, a célom csak az volt, hogy sűrűbb, krémesebb legyen.)
A krémesség érdekében még beleöntöttem kevés tejszínt.
- Beleszaggattam a gombóckákat és készre főztem.
- A sárgarépákat szétosztottam mindenki tányérjába, 
hogy így színesítsem meg a pasztellzöld színű levest.





2014. április 28., hétfő

Rozmaringos zabpelyhes keksz (sós kréker)



Még húsvétra sütöttem,  itt említettem.


 


A másik két sós finomság mellett eltörpült, semmi extrát nem éreztem benne, 
amiért megörökítésre méltó lett volna.
Na de pár nap múlva, amikor az előzőek elfogytak, nos akkor mutatta meg különlegességét.
Már nem volt "árnyék", a maga egyszerűségében tudott nagyszerű lenni.
Ropogós, ízes, a rozmaring összetéveszthetetlen aromájával.




Rozmaringos zabpelyhes kréker

Hozzávalók
150 g apró (finomra tört) zabpehely
100 g finomliszt
30 g szezámmag
1 ek (púposan) apróra vágott rozmaring
1 mk tengerisó
1 mk frissen őrölt bors
100 g víz
50 g olívaolaj

- Az összes száraz hozzávalót összekevertem.
- Hozzáöntöttem a vizet és az olajat.
(A vizet érdemes a vége felé lassabban adagolni, hátha kevesebb is elég, 
illetve lehet, még kell hozzá kevéske, a cél hogy összeálljon a tészta.)
- Összekevertem, nyomkodtam az ujjaimmal a tésztát.
Cipócskává formáztam és letakartam, hogy pihentessem 1 órát.
(Nem volt célom keleszteni.)


 


- A tésztát vékonyra nyújtottam (2 mm) és az egészet villával megszurkáltam.
 - Egy derelyevágóval tetszőleges szeletekké darabolta a Fiam.
(Pont olyan viccesen, vidáman, bohókásan, amilyen egy jó humorú tinédzser :)


 


- Sütőpapírral fedett tepsikre (2 tepsivel lett) sorakoztattam.
- Forró, előmelegített sütőben (170 fok, légkeverés) 15 perc alatt, ropogósra sütöttem.
Mind a két tepsit betettem egyszerre a sütőbe. Légkeverésnél ez lehetséges.
Amikor láttam, hogy a felső tepsin lévők teteje kezd színesedni, 
akkor megcseréltem a két tepsit (alsó- felülre, felső-alulra).
- A sütőt elzártam, az ajtót kitámasztottam és bent hagytam a kekszeket kihűlni.
(Ekkor már, a ropogósra szárítás a cél.)
Mindenki ismeri a sütőjét, a szerint járjon el.







Szeretetrehangoltan a Facebookon <3


Üdvözlet "Anita Molnárné"-nak




Anita, köszönöm a látogatást :)


...Szellőrózsa (Anemone)...

Fenyőrügy...




Fenyőrügy, a torok barátja <3




Amennyiben szeretnél egy kevés fenyőrügyet gyűjteni, akkor lassan itt az ideje.




Mennyei ízű víz készíthető belőle, de a torokfájós napokra mézbe is tehetünk el.
Itt találod a részletes eszmefuttatásom:




Mindig tiszta helyről gyűjtsünk, csakis annyit amire feltétlenül szükségünk van,
 és úgy, hogy ne fájjon.
Ne fájjon a fának....meg senkinek.
A fától lehet és szabad engedélyt kérni.
Megadja <3









Amennyiben érzékeny típus vagy, légy mindig óvatos!



Üdvözlet "Mariann Haraszti"-nak




Kedves Mariann, köszönöm :)




Finomkenyér a Fiamtól...





Túrázni mentünk a Férjemmel és a Kutyánkkal. A Fiamnak itthon volt dolga.
Kenyér kevés volt, későn jutott eszembe, legalább is ahhoz, hogy elkészüljön indulás előtt. 
A Fiunk bevállalta, hogy elkészíti....




Bedagasztani volt még idő, így ezt  megtettem, de a többi rá maradt.
Megcsinálta: átgyúrta, formázta, megsütötte :)
Bár nagy örömmel tölt el, egy anya mindig (nem először tette) szeretné világgá kürtölni,
 de nem csak ezért mutatom meg.
Az ok egyszerű: higgy magadban, Te is megtudod csinálni!
Te aki még bizonytalan vagy :)
Nem csak kenyeret sütni, hanem bármit amit szeretnél <3




A kenyér receptje és leírása itt található:




 

2014. április 24., csütörtök

Omlós sós finomság...




Húsvétra háromféle sósat sütöttem:
Az Édesanyám-féle sajtos rudat, az elmaradhatatlant.
Kreáltam egy zabpelyhes rozmaringos kekszet (krékert) ezt nem is akartam megmutatni,
de időközben meggondoltam (írom majd).
Végül Ízes-Mázos omlós finomságát, mert tudtam hogy ez is csak jó lehet, részben mert megnéztem
a hozzávalókat és az arányokat, részben mert ugye Ízes-Mázos kezéből került ki.
Tekintettel, hogy  mindenből csak kicsiny adagokat készítettem, így minden ripsz-ropsz elfogyott.
Ünnepek alatt nem fotóztam, így ma újra sütöttem, hogy megtudjam osztani, hisz megérdemli.





Omlós sós finomság

Hozzávalók

200 g finomliszt
200 g reszelt sajt 
150 g hideg vaj
1 tk tengerisó
1 tk gyümölcsecet
3 ek hideg víz

 tetejére
szezámmag
mák
lenmag
frissen őrölt bors
víz

Tekintettel, hogy omlós tésztáról van szó, így a minőség érdekében,
 minden hozzávalónak ajánlott hidegnek lenni és a legkevesebb ideig érinteni a meleg kezeinkkel.
Ezért aprítógépet használtam a tészta összeállításához.
- A sajtot apróbb darabokra vágtam, az aprítógépbe tettem és összedaráltam. 
Maradt a gépben.
- Hozzáadtam a sót, a lisztet. Újra összedaráltam. Maradt a gépben.
- Hozzáadtam a hideg felkockázott vajat és teljesen morzsásra daráltam (de nem krémesre!).
- Tálba borítottam, hozzáadtam az ecetet és annyi hideg vizet, hogy az ujjaimmal 
gyors mozdulatokkal összeállítottam  a tésztát.
Lefedtem a tálat és a hűtőbe tettem 1 órára.

- Tepsire sütőpapírt borítottam.
A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtottam, enyhén lisztezett munkalapon.
- Derelyevágóval feldaraboltam kb. 2x2 cm-es nagyságúra.
- Tepsire rakosgattam (lehet szorosabban, mert felfelé fog csak nőni).
- Lefújtam hideg vízzel (erre a kenyérsütéshez használatos virágpermetezőt használtam, 
e helyett persze lehet ecsettel is lekenni), éppen csak annyira, hogy a magocskák ráragadjanak.
Mindegyikre szórtam magot és tekertem rá borsot.





Az eredeti recept és ahogy Ízes-Mázos készítette, itt található:

2014. április 23., szerda

Orgonaillatú a reggel....



Orgonaillatos szép napot!




A Föld napján (tegnap) megajándékozott a FöldAnya, finom simogató esővel. 
Minden felfrissült, megfiatalodott.
A kora reggel, párás, langyos és buja orgonaillatú volt.



Szeretem és köszönöm <3





Ma alkotónap van Nálam :)
Mi más lehetne a téma, mint az Orgona :)
 Készíthetünk:
- Orgonavirágos fűszeres ecetet
- Erjesztett orgonaecetet
- Orgonás kristálycukrot: 
a tiszta száraz orgonavirágot rétegezzük a cukorral, sötét helyre tesszük,
 majd 1 hét múlva átszitáljuk, a cukrot megszárítjuk. 
(A cukor átnedvesedik, a virág pedig megbarnul.)
- Orgonazselét
- Orgonaszörpöt, úgymint a bodzaszörpöt szoktuk.
- Orgonavirágos salátát
- Orgonazselés rizspudingot
- Orgonavirágos vizet, szépítészeti célra :)
1 marék tiszta virágot áztatunk 1 napig 1 pohár vízben. 
Leszűrjük és ezzel frissíthetjük a bőrünket. Hidegen tartva pár napig felhasználható.
- Orgonavirágos limonádét vagy csak vizet:
A virágszirmokat vízbe tesszük és ízesítjük mézzel esetleg citromlével.
- Orgonavirágot is szárítsunk, kerülhet a virágos teánkba, meg vizet is készíthetünk vele.





 Túlérzékenység bármire előfordulhat, vigyázzunk magunkra!








2014. április 22., kedd

Spenótos pite (tészta nélkül)



Még az ünnep előtt készült (és fogyott el :).




Aki szereti a spenótot, annak tetszeni fog, mert finom melegen és hidegen, 
sokféleképpen ízesíthető és variálható és persze gyorsan elkészül.
Most a spenótot a tisztítás után megfonnyasztottam, de ez a lépés nyugodtan kimaradhat.
Füstölt sajttal ízesítettem, a tetejére került mozzarella.


 


Spenótos pite

Hozzávalók
1/2 kg spenót
20 dkg sajt reszelve
3 db tojás
2 dl tej (vagy tejszín vagy lehet fele-fele))
frissen őrölt bors
1 csomó zöldhagyma zöldje
kis marék zabpehely
vaj
1 csomag mozzarella

 
- A spenótot megtisztítottam és lecsorgattam róla a vizet.
 Fazékba tettem, lefedtem fedővel (nem tettem bele vizet, olajat, semmit) 
és alacsony hőfokon hagytam, hogy pár perc alatt összeessen. 
(E helyett, nyersen össze vághatjuk a spenótot.)
- Egy nagyobb (24cm x 18cm ), mély (9cm) tálat, 
alaposan kikentem vajjal és az aljára szórtam a zabpelyhet.
- A tojásokat felütöttem, villával összekevertem, hozzáadtam a tejet/tejszínt, sóztam, 
tekertem rá borsot, belekevertem a sajtot és belevágtam a zöldhagyma zöldjét. 
(Ha van maradék tojásfehérjénk 2-3, azt is hozzáadhatjuk.)
- Hozzáadtam a langyosra hűlt, meghervadt spenótot.
- Az egészet összeforgattam, majd a sütőtálba rakosgattam.
- A tetejére raktam a vékony szeletekre vágott mozzarellát.




- A forró sütőben (200 fok) addig sütöttem, amíg a teteje megsült, ez kb 25 perc.
 Hármunknak bőséges ebéd volt.




 Így húsvét után, ha van maradék sonka, szálakra szedve, vagy apróra vágva az is mehet bele.

Nagyon sok spenótos finomság található a blogon, ajánlom a Tartalomjegyzékben kutakodni 
(Főétel hús nélkül).









Ünnepi meglepetés...(Illusztráció)




Meglepetést kaptam az ünnepek előtt.
Idézet a levélből :)
"...már régóta követem-figyelem az oldalacskád és rajzoltam ám neked valamit...."






Kedves H. alázattal köszönöm. 



2014. április 19., szombat

Húsvét 2014.



Kedvesek <3




Köszönöm azt a sok csodát amit kapok Tőletek.
Legyen részetek pihenésben, kikapcsolódásban, örömben.
Teljék békében, szer-etet-ben az ünnep.
Baráti ölelés Nektek!





Pácolt retek. Pácolt pitypangbimbó.




Mint a torma és a zsenge zöldhagyma, a friss ropogós hónapos retek is
 hozzátartozik az ünnepi asztalhoz.
Természetesen nyersen a legjobb, 
de fokozhatjuk az iránta való igényt, ha fűszeres illatos ecetben pácoljuk. 


 


Az ecet tavalyi saját erjesztésű mézes bodzavirágecet.
A fűszereket hozzá válogattam.


 


Pácolt retek

Hozzávalók
zsenge retek (15-20 db apró)
újhagyma (1-2 szál)
lila hagyma (3 kicsi fej)
babérlevél (1)
egész bors (10-15)
ánizskapormag (10-15)
koriandermag (10-15)
friss tárkonylevél
gyümölcsecet pl. almaecet
víz
méz
 tálalás előtt 
jó minőségű só




- Mindent megtisztítottam és feldaraboltam.
A retek akár egészben vagy félbevágva is maradhat.
- Felváltva üvegbe pakoltam a fűszerekkel együtt.
A fűszereket ízlésünknek megfelelően cserélgethetjük.
Mehet bele pl. szelet nyers torma.
- Félig felöntöttem az üveget az illatos ecettel (rá a zöldekre), majd  kiegészítettem vízzel.
Minden ízlésünkhöz igazítsunk, a savanyúságát is.
- Sót csak fogyasztás előtt teszek rá.


...Nemes babér (Laurus nobilis) a kertben...

...az említett, erjesztett bodzavirágecet...


Fogyasztás előtt, érdemes elkészíteni pár órával, vagy akár 1-2 nappal.







 *
Képes bemutató :)
Fűszeres pácolt pitypangbimbó :)




 
 A pácolt reteknél leírtak szerint elkészíthető.
Az ehető Gyermekláncfű, még ki nem nyílt bimbóját gyűjtöttem, 
majd fűszeres ecetes lében pácoltam. 
Fűszerek: egész bors, egész koriandermag, babérlevél, citromhéj (kezeletlen), só.
Virág vagy gyümölcsecet (nálam házi :), víz, esetleg méz, citromlé.





A Gyermekláncfű gyógyhatásairól itt írtam:
 http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/gyermeklancfu-alma-banan-turmix.html
Igazán különleges és egészséges csemege!