Follow by Email

2014. február 28., péntek

Mandulás karobos energiaszelet sütés nélkül



Újabb energiaszelet <3


 


Percek alatt összehozhatók ezek az egészséges falatok, amit bárki, bármikor,
 lelkiismeret-furdalás nélkül elrágcsálhat.
 Ha ránk tör az éhség, garantáltan pillanatokon belül jobb lesz a közérzetünk. 
Csak mandula, méz, kókuszvaj meg karobpor.
Az utóbbiról csak annyit, hogy állítólag 
Keresztelő Szent Jánost ezek a magocskák (meg méz) tartották életben a sivatagban...




Mandulás karobos energiaszelet

Hozzávalók
100 g pirított mandula
40 g termelői méz (folyékony)
20 g karobpor (helyettesíthető :) tökéletes és egészséges a kakaóporral is)
20 g kókuszvaj

A mandulát szárazon egy serpenyőben lassú tűzön megpirítottam.
Kihűtöttem.
Az aprítógépbe öntöttem, hozzáadtam a karobport és összedaráltam. 
Következett a hideg kókuszvaj, hozzáadtam, daráltam. 
Végül a mézet is hozzáadtam és összedaráltam.
Kifeszített folpack fóliára borítottam, kb. 1 cm vastagon szétterítettem, 
becsomagoltam és hűtőben megdermesztettem.


 


Később apró falatokra szeleteltem, apróra, mert igen tömény.
Zárt fémdobozban a hűtőben tartjuk.
(Bár semmi baja nem lenne szobahőmérsékleten, 
csupán a kókuszvaj tartalma miatt indokolt hűtve tárolni,
 hisz tudjuk a kókuszvaj 24 fok körül már olaj :)




A Karobporról ami a Szentjánoskenyérfa-hüvelyéből van, itt írtam:

Kérem szépen figyeljünk oda!
Ma belefutottam egy írásba (igazából kettőbe),
 ahol simán összekeverték a karobot és a tövises lepényfa termését.
A Facebookon írtam róla, ezt:
A karobpor a Szentjánoskenyérfa terméséből/hüvelyéből készül.
A Szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua), a Földközi-tenger vonalában őshonos, 
virágzó örökzöld cserje vagy fa.
A Magyarországon is jelenlévő fa  -aminek a terméstokja hasonló-   a Tövises lepényfa
(Gleditsia triacanthos), ezzel találkozunk a határban....
Bár mindkettő termése ehető, óriási a különbség.
Az előbbi főleg por és szirup formájában kapható (karob, hasonlít állagában a kakaóporra), 
még az utóbbi magja főzve fogyasztható (nyersen is, úgy mint  pl. a lencse).
A Szentjánoskenyérfa magját  -ami egy íztelen fehér por-  élelmiszeradalékként hasznosítják
(E410), vagy sűrítőanyagként. Nem tartalmaz glutént.

Előbbiről itt írtam. 
Utóbbiról itt tudhatsz meg többet:




Bárki, bármire lehet allergiás, figyeljünk magunkra <3





Üdvözlet "B.M."-nek




Köszöntelek nálam :)
Köszönöm.



Üdvözlet "skribka"-nak




Köszönöm, hogy meglátogatsz :)




2014. február 27., csütörtök

Sajtos holdacska aprósütemény



Tea idejében történő Családi összejövetelre rögtönöztem ezt a sajtos omlós aprósüteményt.
Kicsi falatok, arra az alkalomra, amikor nem vagyunk éhesek, nem kérünk semmit...
na jó :) tényleg csak egy kóstolót :)
A neve pedig azért lett holdacska, mert  -igaz ezt nem azzal csináltam-  a holdacska
 tésztakiszúróm pont ilyen formájú, a találkozó pedig az érzelmekről szólt <3


 


Sajtos  holdacska aprósütemény

Hozzávalók
250 g finomliszt
125 g sajt (jobb minőségű trappistát tettem bele)
125 g hideg vaj
só (ahogy szeretjük, de a sajt is sós!)
1 db tojás

A lisztet, a sajtot, a sót az aprítógépbe tettem és összedaráltam, 
majd hozzáadtam a hideg vajat és az egészet morzsásra zúztam*.
Tálba borítottam, beleöntöttem a már elkészítette egy tojást és összeállítottam a tésztát.
Folpack fóliába csomagoltam, úgy, hogy 3,5 cm átmérőjű hengert formáztam belőle.
Betettem a fagyasztóba.
Készítettem egy tepsit, sütőpapírt tettem rá, a sütőt pedig bekapcsoltam 170 fokra légkeverésre.

A tésztát a fagyasztóból 20 perc múlva elővettem, egy éles késsel 7 mm-es (~) 
szeletekre vagdostam, majd félbevágtam.
 A tepsire sorakoztattam. 




A forró sütőben 7 perc alatt "aranyszélűre" sütöttem.




*Amennyiben nem lenne aprítógépem akkor a lisztet, sót összemorzsoltam volna a hideg vajjal,
 majd a apróra reszelt sajttal még átdörzsöltem volna, hogy minél apróbbra törjem a sajtot.

Mást is készítettem és más is készített, így az adagot úgy terveztem meg, 
hogy ráférjen egy tepsire (lehet sűrűn rakni, nem nőnek meg). 
Nagyon eteti magát, így azt javaslom, bátran kezdjünk dupla adaggal.

Gazdagíthatjuk szárított fűszerekkel: -köménymag (lehet egészben)
-kakukkfű, rozmaring, csombor, ezeket morzsoljuk finomra)
-frissen őrölt bors (nem csak a zamata miatt, hanem a darabossága miatt is őröljük frissen).







 

Üdvözlet "Katalin Némethyné Szabó"-nak




Katalin érezd jól magad :)
Köszönöm.




Üdvözlet "Boglárka Gyetvai-Vass"-nak



Boglárka, üdvözöllek nálam :)
Köszönöm.





2014. február 24., hétfő

Savanyú káposzta nyersen




Nem tudom mi lesz ennek az időjárásnak a folytatása (remélem majd a nyár), 
de most tavaszi idő van az biztos. 
Még süllyed a föld a nedvességtől, de muszáj dolgozni, mert hajtásnak indult minden.
Gazdagon törtek elő a földből a tavaszi virágok, növények, gyógynövények.
 A zamatos turbolya már lassan virágzik a védett napos részen, kibújt a medvehagyma, a saláta boglárka, virágoznak a krókuszok, bimbóban a jácint, a kankalin,  hogy csak párat említsek.
A csalánt majd szét veti az energia, a tyúkhúrból meg még a virágcserepekben is van.
Így jó ha magunkra is gondolunk és mindennap kerül a tányérunkra az említett 
 -meg a nem említett- a vadon vagy a nem vadon növő növényekből.
A tápanyagokban gazdag savanyú káposztát mindig gazdagítom a friss zöldekkel, 
most is metéltem bele tyúkhúrt és friss csalánt.


 


Természetesen mehet bele minden ehető, kísérletezzünk bátran.
Héjában főtt, majd vajdarabokkal megtűzdelt krumplival mennyei ebéd volt.


 


Savanyú káposzta friss zöldekkel

Hozzávalók
savanyú káposzta
tyúkhúr 
csalán
olaj (olíva és tökmag, vagy lehet amit szeretünk, de ajánlom hidegen sajtolt legyen)
frissen őrölt bors
lilahagyma
fokhagyma
került bele egy kevéske füstölt gabonakolbász (húsevők felválthatják "rendes" kolbásszal :)

Mindent tetszés szerint aprítottam és összekevertem.
 


 A csalán apróra vágva nem csíp :) bár mi azt sem bánjuk ha megcsípi a szánkat,
 roppant finom zamata van a zsenge tavaszi csalánnak. 
Ezzel szemben a tyúkhúr semlegesebb ízű.
A Férjem mindig tökmagolajjal kéri a káposztasalátát, mi a Fiammal szeretjük változatosabban.




 Egy ilyen saláta remek lehetőség, hogy a Családunkat rászoktassuk, a még szokatlanra. 
Amennyiben szeretnénk magunkat és Őket is a természetesebb, frissebb, 
egészségesebb táplálkozás felé terelni, azt javaslom, lépésről-lépésre tegyük. 
Apránként vezessük fel, ne hirtelen sokat változtassunk, hisz azt nem igazán tolerálják...., 
meg lehet, a szervezetü(n)k is tiltakozni fog. Elég, lassan piciket, apró meglepetéseket készíteni.
Bár az én Családommal sosem volt gondom, természetesen megeszik amit az asztalra teszek, 
de másoktól hallottam már kacifántos történeteket, elutasításokat...
Amennyiben meg mégsem akarják, akkor hagyjuk, mindenkinek joga van azt enni amit szeretne :) 


...főszerepben, a csalán...

Mindannyian tudjuk, hogy a legjobb, legegészségesebb táplálékunk a friss feldolgozatlan növények. 
Legjobb ami a saját kertünkben terem és ami vadon. 
Minél kevesebb ideig várakozik a leszedés után, annál magasabb az éteri energiája,
 magyarán, annál élőbb, amitől bizony mi is élettel telve leszünk.


...főszerepben, a tyúkhúr...



A tyúkhúrnak most virágos hajtását is tettem a salátára, mert még nagyon zsenge. 
Később már lehet öregebb ízű, akkor inkább akkor együk amikor még nem virágzik.

A savanyú káposzta hatásairól itt írtam:
Itt pedig egy másik saláta:
Csalán hatásairól, itt:
Tyúkhúrról, itt:










Könyv (Zelenyák)



Újabb értékes letölthető könyv:
A gyógynövények hatása és használata
Zelenyák János 
Budapest, 1908



2014. február 23., vasárnap

Kókuszos energiafalatok sütés nélkül


Az előző kókuszos édességem, olyan "nőiesre" :) sikerült. 
A Férfiak cseppet sem voltak boldogok.... így most "csak" Nekik készítettem <3 


 

Az alap természetesen nekik is a kókuszreszelék és édesítésnek a méz,
 de a vajat kókuszvajra cseréltem, a citromot és darált mandulát pedig elhagytam. 
Falatnyi darabokra vágtam, majd egyik részét kakaóporral, 
a másik részét olvasztott 70 %-os csokoládéval vontam be.
Megbocsájtottak....


 


Kókuszos falatok

Hozzávalók

100 g kókuszvaj
100 g termelői méz (folyékony)

+

holland kakaópor

Kíváncsiságból kétféleképpen készítettem. Mindent megfeleztem.
1. Az egyik adaghoz a kókuszvajat megolvasztottam (gőz fölött, ha sütött volna a Nap, 
akkor elég lett volna az is, hisz a kókuszvaj 24-25 fok körül már folyékony).
Belecsorgattam a mézet, elkevertem, majd belekevertem a kókuszreszeléket.
2. A kókuszreszeléket az aprítógépbe öntöttem, majd a hozzá a hideg (dermedt) kókuszvajat és a mézet.
Egy-két gombnyomással összedaráltam.
Nem törekedtem, hogy aprítsa (nem is tette) éppen csak alaposan összekeverje.

A konyhapultot nedves ruhával áttöröltem, két darab folpack fóliát ráfeszítettem és 
külön-külön a kókuszos egyveleget ráöntöttem. 
Becsomagoltam és kb. 1 cm magas téglalapot formáztam belőle.
Hűtőbe tettem, hogy megdermedjen. (Este készítettem, reggelig hűlt, de nem kell neki ennyi idő.)

Reggel falatnyi darabokra vágtam (egy éles, széles pengéjű kés volt a legmegfelelőbb).
Gőz fölött a csokoládét megolvasztottam. 
A fele falatnyi darabokat csokoládéval rusztikusan bevontam.
A kifeszített fóliára rakosgattam, ott dermedt vissza a csokoládé.
A másik fele falatnyi darabokat, egy darab zsírpapírra raktam, majd kakaóporral beszitáltam. 
Van amelyiknek minden oldalát, valamelyiknek csak egyet.


 


Nos arra voltam kíváncsi, hogyan könnyebb összeállítani, hogy lesz jobb az  állaga.
Kérem szépen, mindegy :) így is, úgy is jó: ha megolvasztjuk a kókuszvajat, akkor kézzel könnyen összekeverjük, ha dermedt a kókuszvaj, akkor géppel jó. A becsomagolásnál a folyékony, lágyabb.
Szeletelésnél mindegy volt. Az állaga készen, mindkettőnek jó.




A kókuszreszelék viszont nem mindegy milyen.
 Borzalmas minőségű kerül a boltokba, legtöbbje olyan mint a fűrészpor. 
Mindig írom, hogy milyen fontos a minősége  -mindennek és mindig-   ebben az esetben még jobban,
 hisz az egész édességnek ez a lényege. 
Két szempontot tartok szem előtt, az egyik a dátum, a másik a reszelék mérete.
Dátumnál nem csak azt nézem, hogy jó-e még, hanem hogy minél távolabbi legyen. 
Ezért olyan helyen vásárolok, ahol nagy a forgalom, gyorsan cserélődik az árú. 
A reszelék mérete, minél nagyobb annál jobb.  
A hozzávalóknál a kókuszreszelékre kattintva látható milyenből készítettem. 
(Sajnos a nevezet márka nem támogat engem a reklámért :( nem érdekel....
 azt szeretném, hogy ha valaki elkészíti, akkor elégedett is legyen vele :)




Energiafalat azért lett a neve, mert minden felhasznált alapanyag természetes és egészséges.


A kókuszról és a kókuszvajról sokszor írtam, pl. itt:


A mézről  pedig idézek a Természetes gyógymódok c. könyvből:
"A méz alapvető alkotóeleme  a virágnektár. 
A nektár nagyrészt cukorból áll, amely a keményítő mellett (összetett cukor)szervezetünk
legfontosabb energiaszállítója, úgymond tiszta energia.
 Az emésztőenzimeknek azonban először egyszerű cukorrá (fruktóz, glükóz) kell bontaniuk a 
normál cukrot (szacharóz) ahhoz, hogy szervezetünk fel tudja használni.
Az egyszerű cukor lebontása a mézben már megtörtént.
A méhecskék ugyanis az összegyűjtött virágnektárban lévő cukrot speciális enzimek segítségével mézgyomrukban gyümölcscukorrá (fruktóz) és szőlőcukorrá (glükóz) alakítják.
Így gyakorlatilag elvégzik helyettünk az emésztési folyamat egy részét,
 s ez teszi annyira egészségessé a mézet.
Szervezetünk a mézben lévő energiát így azonnal feltudja használni.
Erről bárki megbizonyosodhat ha kimerült és eszik egy kanál mézet.
Már néhány perc múlva frissebbnek, tettre késznek érzi majd magát." 





Az fent említett "nőies" desszert,  Citrusos kókuszgolyó néven itt található:








2014. február 21., péntek

Almás zabpelyhes sütemény, mézes karobbal



Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel egészítettem ki a zabpelyhet, 
így igen laktató, tápláló sütemény született. 


 


Egy zöldséges hajdinás fogás után, a Férfiak csak egyet tudtak megenni, nekem egy fél is sok volt.
Úgy terveztem, hogy csorgatunk rá mézes finomságot, 
így kevéske nádcukrot tettem bele.




 Almás zabpelyhes sütemény

Hozzávalók
100 g apró zabpehely
50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tk (laposan) sütőpor
1/4 mk (egészen picike) szódabikarbóna
50 g nádcukor
kevéske só
60 g olvasztott vaj (tisztított vaj)
2 db tojás (kisebb, ha nagy, 1 db is elég)
150 g finomra reszelt lédús alma (2 db)

A sütő forró volt   -kenyér sült-  ha nem, akkor 170 fokra melegítettem volna.
A zabpelyhet, lisztet, szódabikarbónát, sütőport, cukrot és sót alaposan elkevertem.
Egy másik tálban, összekevertem a tojásokat az olvadt (de nem meleg) vajjal,
 majd a finomra reszelt almával.
A nedves és száraz részeket fakanállal összeforgattam (nem alaposan, éppen csak).
7 db "muffin" nagyságú tálkába osztottam szét, de lehet egyben sütni, vagy muffintepsiben. 
25 perc alatt sütöttem meg.




Amennyiben csak egész zabpelyhünk van, akkor törjük kissé össze.
Ha nem papírban sütjük, akkor alaposan kenjük ki vajjal és szórjuk be liszttel a sütőformát!
Ajánlom kisebb hőmérsékleten sütni. 
Nedves tapintású marad az alma miatt.
Nem édes és nem nagy adag, viszont nagyon finom.


 


Karob-os méz
 
Hozzávalók
3-4 ek karobpor
2 x ennyi méz (hígabb mézet ajánlok)

A roppant népszerű :) mézes kakaó mintájára elkészítettem a mézes karobot.
Az eljárás ugyanolyan bonyolult volt, mint a mézes kakaó esetében: 
a karobport a mézzel habosra kevertem. 
Lehet kézzel vagy botmixerrel, de én habverőt használtam.


 *

A karob-ról itt írtam:











Üdvözlet "Kata"-nak




Kedves Kata, érezd jól Magad :)
Köszönöm.




2014. február 18., kedd

Barkafűz..




Pár nappal ezelőtt nagyon szép Napfényes nap volt, kicsit dolgozgattam a kertben.
Tapasztalatból tudom, hogy a ház mellett a déli oldalon pár nap alatt képes kihajtani minden,
 így az első langyos szellővel nekem is ébredni kell, mert később nem tudom utolérni magam....
 Most is hirtelen bontottak szirmot a korai krókuszok. 




Néztem akkor a barkafát (Szomorú barkafűz), de Ő még aludt. 
Nos elég volt két nap, hogy ezer gyöngyöt akasszon rá a Napsugár. 

 
 


 


Szeretem ezt az időszakot.














2014. február 17., hétfő

Orosz saláta tojással



Ebédre készítettem a salátát, mellé sajtos golyót.




Volt tegnapról egy kevéske maradék rizottó. Eredetileg kelbimbóval és sárgarépával készült. 
A nagy kelbimbókat kivettem belőle, a maradékot villával összetörtem (kb 15 dkg), 
reszeltem hozzá ugyanannyi sajtot (ementáli), tettem még hozzá petrezselymet, tyúkhúrt, borsot,  
3 evőkanál zabpelyhet és egy tojást. Összekevertem.
 Golyókat és rudacskákat formáztam belőle és megforgattam kukorica présliben. 
Forró olajban megsütöttem.


 
 


(A kukorica prézli roppant jó dolog, kukorica darából készül, reformboltban vettem.




Orosz saláta tojással

Hozzávalók
10 szem (közepes) burgonya
5 db közepes nagyságú sárgarépa
15 dkg zöldborsó (most a fagyasztóból)
---
2 ek kapribogyó (savanyú, ha nem lett volna uborkát tettem volna)
3 db keményre főtt tojás
1 ek petrezselyem (aprított)
friss tyúkhúr
---
1 db tojássárgája
olívaolaj
frissen őrölt bors
só (ezt kihagytam, mert a petrezselyem sóban eltett volt)
1 db kezeletlen citrom héja és leve


 A krumplit és sárgarépát megtisztítottam, mostam, majd egyforma nagyságú kockákra vágtam. 
A kukta párolókosarába raktam, rá a zöldborsót. Megpároltam (inkább roppanósra, mint puhára). Kihűtöttem.
A tojásokat megfőztem, majd héjukat leszedtem, szintén kihűtöttem.

Az egy tojássárgájából majonézt készítettem. 
A sárgájához annyi olajat csorgattam, amennyit felvett, persze közben folyamatosan kevertem.
Citromlével ízesítettem, hozzákevertem a reszelt citromhéjat és a sós petrezselymet is.




Belekevertem a majonézbe a zöldségeket.
Tetejét megszórtam egész kapribogyóval, főtt tojással és tyúkhúrral.




Akinek kertje van, annak biztos akad tyúkhúr is.
Érdemes keresgélni, hisz fontos vitaminforrás ebben az időben (is).
Gyógyhatásairól itt írtam:






2014. február 16., vasárnap

Mogyorós csokoládégolyók



Ajándékba készítettem ezt az édességet csokoládé kedvelő Barátomnak.
Gyógyír fájó sebekre....




Pirított mogyorós csokoládégolyók


 


Hozzávalók
200 g 72 % étcsokoládé
1 dl habtejszín
20 g teavaj
+
50 g étcsokoládé
pár szem mogyoró


A mogyorót szárazon lassú tűzön megpirítottam. A héját ledörzsöltem. Kihűtöttem. 





A pirított tiszta mogyoró 3/4-et részét, egy nagy késsel apróra vágtam.
A csokoládét gőz fölött összeolvasztottam a habtejszínnel és a vajjal. 
Belekevertem az apróra vágott mogyorót.
Hagytam teljesen kihűlni, majd villával átkevertem. 
3 cm átmérőjű golyókat formáztam belőle*.


 


Az 50 g csokoládét külön, tiszta edényben felolvasztottam gőz fölött.
A mogyorós golyókat egy mártóvilla segítségével a csokoládéban megforgattam,
 majd a fóliára visszarakosgattam*.
Tetejüket kevés apróra vágott mogyoróval, illetve néhányat egész mogyoróval díszítettem.


 


*A nedves munkapultra folpack fóliát feszítettem, erre rakosgattam, erről könnyen feljön. 
A mártás után lefolyó csokoládé veszteség nélkül felszedhető róla. 
Persze ha valakinek van márványlapja vagy üveglapja, akkor az is jó megoldás.