Follow by Email

2014. január 31., péntek

Olívás vaj. Aszalt paradicsomos olívás vaj.



Kérem szépen az úgy volt, hogy aszalt paradicsomos avokádókrémet
 szerettünk volna csinálni az iskolai tízóraiba.
A Fiam feladata volt az avokádók megtisztítása, az enyém, az aszalt paradicsom összeturmixolása.
Olyan történt, ami még nem :) az egyik avokádó kemény és keserű volt (kívülről puhábbnak tűnt), 
de biztos volt vele valami hiba, mert nem kellett volna olyan keserűnek lenni-e :)
 A másik avokádó löttyedt és buggyant. 
Mindkettő kívülről szemre tetszetős, és 3 nappal ezelőtt vásárolt :)
Na de, nem estünk pánikba :)
Avokádók mentek a komposztba, mi pedig pillanatok alatt kitaláltuk
 mit tegyünk a már botmixer tartályába várakozó aszalt paradicsomokhoz.
Így született ez a nagyon finom és egyszerű recept :)


 


Ha most tovább mennél, mert éppen nincs otthon aszalt paradicsom,
 kérlek ne tedd, mert számodra is van ötlet :)


Aszalt paradicsomos olívás vaj

Hozzávalók
3-4 ek olívaolajban eltett aszalt paradicsom (olaj nélkül)
5 ek extra szűz olívaolaj amiben a paradicsom volt
125 g teavaj
finom himalája só (kevés, mert a paradicsom sós)
frissen őrölt bors


Az aszalt paradicsom és olívaolajhoz hozzáadtam a vajat.
Sóztuk és tekertünk rá borsot, majd a botmixerrel krémesre (de rusztikusra) turmixoltuk.

Hűtőbe tettem reggelig, hogy dermedtebb legyen.
Dermedtebb is lett, de kenhető, az ízek összeértek.




Amennyiben nincs már aszalt paradicsomod, vagy nem is volt,
nos akkor nem lesz aszalt paradicsomos olívás vajad :)
DE lesz natúr olívás vajad, vagy olívás vajad kedvenc meglévő fűszereddel  :)
 persze csak ha akarod.


...pár perce kevertem össze...

Nem kell hozzá más csak 12,5 dkg teavaj és 5 ek extra szűz olívaolaj. 
Összeturmixolod és kész.
- Tehetsz bele pici sót, esetleg frissen őrölt borsot,
- vagy pici őrölt chilit,
- vagy más szárított fűszert (ebben az esetben legyen porrá őrölt),
- vagy friss fűszernövényt,
- vagy :) találd ki Te <3


Az olívaolaj és vaj arányán változtathatunk, arra figyeljünk, hogy bár sokkal
több olajat felvesz a vaj, de tízórainak csomagolva, nehogy kifolyjon.

S miért jó egy natúr olívás vaj?
1. A olívás vaj a hűtőből kivéve is kenhető.
2. Az extra szűz olívaolaj jótékony hatással van a szervezetünkre.
Ezt tudjuk és a salátákat alaposan meglocsoljuk vele.
Viszont lehet hogy nem eszünk naponta salátát, de így mindennap ehetünk olívaolajat :).
3. Finom :)

Itt többet is megtudhatsz az olívaolajról :)








2014. január 30., csütörtök

Univerzális krém. Szépségápolás természetesen.



Szépségápolás természetesen <3





Sokan gondolják sok időm van :)  pedig nekem is 24 órából áll egy nap.
Viszont az évek során  megtanultam elengedni az "irányítást".
 Tanulok a "mostban" lenni,
 így csak azzal foglalkozom, amit a "sors-élet-Isten-véletlen..." elém tár.
Nem mondom, hogy könnyű megregulázni az embernek magát,
elcsípni a múltban keresgélő, vagy a jövőbe száguldó gondolatokat.
Viszont állandó gyakorlással sikerült és ettől könnyebbedett az életem.





Kb. 1 éve "akartam" ezt a (remélem) sokaknak örömet okozó krémet feltenni.
Hát most jött el az ideje :)


 Méhviasszal kevert extra szűz olívaolaj, amit készítettem. 
Olyan alap dolog, nagyon sok módon felhasználható krém,
úgy a szépségápolásban, mint a háztartásban.
Csak két összetevőből készült, kb 10 perc munkával.
Mire használom vagy ajánlom?

Kezdjük a fejnél :)
- A hajvégek ápolására.
- A szempillák, szemöldök gyönyörűek lesznek tőle.
- A kicserepesedett ajkak varázsszere.
- Készíthetsz belőle arcpirosítót, vagy színezett ajakápolót :)
kevés céklapor vagy kakaó hozzákeverésével.
- A kezet és a körmöket ápolja.
- Tökéletes megoldás a száraz könyök, térd védelmére.
- Tökéletes megoldás a száraz sarok ápolására.
(Fürdés után vastagabban bekenem, majd egy pamut zoknit húzok a lábamra.)
 - Ezeken túl, ha a bőr táskád vagy a bőr cipőd fénye megkopott, csak vékonyan kend be vele.
- Ha  a bútor foltos, vagy csak szeretnéd ragyogóvá varázsolni, csak töröld át vele.
- Ha nyikorog valami, vagy nehezen nyílik, csak egy pöttyintést kenj oda.
- Ha nehezen fordul a kulcs a zárban, nosza egy pöttyintés oda is mehet.
- No és a ha a Kutyád talpacskáját kiszárította az utakon szétszórt só, csak masszírozd meg
azt a talpacskát ezzel a finom kenőccsel. Le is nyalogathatja a fölösleget, hisz természetes.
Az én Kutyám igen nagy érdeklődést mutatott iránta, amikor a Férjem kézfejét krémeztem.
Bár az érdeklődésen nem jutott túl, de nem riasztotta az illata.





Univerzális krém

Hozzávalók
100 g extra szűz olívaolaj
20 g termelői méhviasz

Roppant bonyolult eljárással készítettem. 
A méhviaszt lereszeltem, ez tényleg nem is annyira könnyű munka :)
Közben egy edényben vizet forraltam.
A fortyogó víz fölé helyeztem egy másik edényt, de előtte belemértem az olívaolajat
és beleszórtam a méhviaszforgácsot.
A gőz fölött összeolvasztottam. 
(A méhviasz olvadáspontja 62-65 fok, ettől nem is igen kell följebb menni.
Amint az összes elolvad, már készen is vagyunk.)
Az előre elkészített tiszta (kiszoktam főzni) üvegekbe töltöttem.
Hagytam hogy megszilárduljon, ekkor lezártam, és felcímkéztem.



A méhviasz védelmezi a bőrt, nem tömíti el a pórusokat.
A bőrünk puhává, feszessé válik, megnyugszik :) javul a sejtek regeneráló képessége.
Bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, baktériumölő, serkenti a vérkeringést. Antiallergén.
(Felhasznált irodalom: Méhdoktor)


 


- Ez egy keményebb állagú krém.
Amennyiben lágyabbat szeretnénk, akkor lehet kicsit lejjebb venni a méhviasz tartalmát.
Bár én nem ezt javaslom, inkább keverjük fel.
Magam nem keverem fel az egészet, mert így "levegőmentes",
mindig csak a krém tetejét, egy egész keveset lazítok fel.

- Más olajból is elkészíthetjük.
Az olívát   -a jó tulajdonságait figyelembe véve-   azért választottam,
mert nagyon sok háztartásban fellelhető.

- Méhviaszt javaslom megbízható termelőtől vásárolni, egyrészt közvetlenül azt segítjük
aki dolgozott vele, másrészt olcsóbban juthatunk hozzá.

- Tehetünk hozzá 100 %-os tisztaságú  illóolajat.






 Szeretetrehangoltan a Facebookon <3




3 könyv



A Facebookon 3 régi értékes könyvet osztottak meg Barátok. 
Itt is továbbítom, mert tudom Vagytok olyanok, akik a fb. nem követtek.
<3

- Czifray István: Szakácskönyve
A forrás a fb. oldalamon elérhető.

Zilahy Ágnes: Valódi Magyar Szakács Könyv
A forrás a fb. oldalamon elérhető.
 
- A növények magról való tenyésztése
A forrás a fb. oldalamon elérhető. (Köszönöm Andrea <3) 


...a képet ~3-4 hete készítettem, jó példa a Növényvilág élni akarására <3...


 
 
 

2014. január 26., vasárnap

Mézes olívás folyékony szappan



Jó, jó a hagyományos szappan, de a folyékonynak is megvan az előnye.
A gyors kézmosáshoz praktikusabb: amikor az ember leöblíti a kezét, a szappanért nyúl, 
bedörzsöli a kezét, vagy visszateszi a szappant a tartóba (ebben az esetben a szappanon marad
 a kezéről a "kosz") vagy leöblíti a szappant (ebben az esetben a kezéről is leöblíti a szappanhabot). 
Na egy szó, mint száz, mi szeretjük a folyékony szappant, mert akkor egy mozdulattal
 higiénikusan elintézzük a szappanozást.


 


Bolti folyékony szappant nem veszek (csak bio-t vennék, de az az utóbbi időben igen drága lett...).
Szappant meg ugye készítek, és ha van szappan, akkor innen már csak egy lépés hogy belőle folyékony szappan legyen.

Folyékony szappant legegyszerűbben szoktam készíteni.
Lereszelem a szappant, felfőzöm vízzel (vagy valamilyen virágos vízzel, esetleg teával),
majd adok hozzá "adalékanyagokat".
Az adalékanyagok az én esetemben: ápoló olaj vagy valamilyen vaj és illóolaj.
Most viszont miközben reszeltem a szappant, a méz villant be.
 Miért is ne, a méz nagyon jó a bőrnek, rosszat biztos nem teszek vele.
Levendulás akácmézet választottam, ami saját készítésű (a méz nem :) csak a levendulás része),
 így az illóolaj hozzáadását megspóroltam.

Nos, én saját szappanból készítettem, tudom nem áll mindenki rendelkezésére,
de,
lehet jó natúr szappanokat kapni, sokkal nagyobb a választék, mint folyékony változatból.
Érdemes magunk készíteni, mert a hozzáadott olaj és méz garantálja,
hogy a kézkrém használatát megspóroljuk.


...levendulás méz...


Olívaszappan: 100 % olívaolajból magam készítettem (1 éves szappan :)
Extra szűz olívaolaj: Magas az E-vitamin tartalma. Megakadályozza a bőr kiszáradását, hidratálja, rugalmassá teszi, késlelteti a ráncok kialakulását. Védi, táplálja és regenerálja a bőrt, jót tesz a töredező, gyenge körmöknek. Bőrtípustól függetlenül könnyen felszívódik.
Akácméz: A mézben sok minden megtalálható amire a bőrnek szüksége van. 
Tisztít, táplál, regenerál, megköti a nedvességet. Rengetek vitamin és nyomelem megtalálható benne. Antibakteriális hatású, gyulladáscsökkentő.
Levendula: nyugtatja bőrt.
Többet róla, itt:




Mézes olívás folyékony szappan


Hozzávalók
100 g szappan
2 ek extra szűz olívaolaj
1 nagy ek méz
víz

A szappant lereszeltem. Öntöttem rá vizet, majd felforraltam. 
(Az én szappanom 5 x annyi vizet (500 g) vett fel, de ez tapasztalataim szerint eltérhet.
 Azt javaslom kezdjük 3 x-os mennyiséggel, majd adagoljuk számunkra megfelelő sűrűségig.
A folyékony szappan a lehűlés során tovább sűrűsödik.)
Botmixerrel összedolgoztam.
Megvártam még langyosra hűlt. Közben a mixerrel többször átkevertem.
30 fok körüli hőmérsékleten hozzáadtam az olívaolajat, és a mézet.
Újra mixeltem, majd az előtt is, mielőtt szétosztottam a pumpás flakonokba.




Más olajat is használhatunk az olívaolaj helyett.
(Az olajokról, a Tudatos vásárló-n nagyon jó összefoglalót találtam :)







 





 

2014. január 25., szombat

Mazsolás zabpelyhes keksz



Jó kis omlós, ropogós kekszet készítettem. 
Teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, a különleges benne a sok-sok mazsola.
Először nem is tettem bele más édesítőt,  nekem tökéletesen elegendő volt.
Végül az édesebb szájú Férfiak miatt került bele 5 dkg nádcukor.
50 db ~ 4 - 4,5  átmérőjű kekszek születtek.




Mazsolás zabpelyhes keksz

Hozzávalók
150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
150 g apró zabpehely
50 g nádcukor
pici só
1 mokkáskanál (vagy 1/2 tk) szódabikarbóna
150 g hideg teavaj
150 g közepes nagyságú mazsola
2 db közepes nagyságú tojás


A sütő forró volt,   -mert kenyér sült benne-  de ha nem így lett volna, 
akkor először a sütőt kapcsoltam volna be...
A lisztet összemorzsoltam a vajjal, majd itt adjuk hozzá a cukrot (én később tettem csak).
Hozzáadtam a zabpelyhet, sót és belekevertem a szódabikarbónát.
Következett a mazsola, ezt is belekevertem.
 Végül az előre elkészített két tojást is hozzáöntöttem és az egészet összeállítottam.
Két tepsire sütőpapírt terítettem, a tésztából golyókat formáztam, 
majd az ujjaimmal laposra nyomtam.
Tepsire ültettem, majd a tepsiket egyszerre a sütőbe csúsztattam és 
13 perc alatt a 175 fokon (légkeverés) megsütöttem.
A sütőt kikapcsoltam, a kekszeket nyitott ajtó mellett a sütőben hagytam, 
hogy teljesen kiszáradjanak.




Minden sütő más, legyünk résen :)
A zabpehely nem egész, hanem az a fajta ami apróbbra tört. 
Ha nem kapunk ilyet, akkor az egészet aprítógéppel törjük össze.
  A mazsolát nem áztattam be, finom puha volt, így sütés közben finom karamellesre sült.






 
 
 
 

Őszapó



Nálunk nincs hó, de hidegebbre fordult az idő.
A madáretetőt eddig csak a helyi lakosok látogattál :) Széncinkék, Kékcinkék, Zöldikék, Vörösbegyek, Erdei pintyek, Verebek, és a kihullott magokat a Galambok szedegették.
Ma viszont megérkeztek az Őszapók.
Pont fotóztam kint   -a következő kekszeket-   amikor meghallottam összetéveszthetetlen hangjukat.
 <3







Hálás vagyok <3


2014. január 24., péntek

Csipkebogyós diós gyümölcsös szelet




Bizonyára sokan találkoztunk már ilyesmi gyümölcsszelettel a boltokban.
Ott árulják, ahol a müzliszeletet.
Két ostyalap között gyümölcsös pép.


...bolti...


Általában drága, a bio meg csillagászati árú, 3-4 falat egy szelet és 
általában hihetetlen sok összetevőből készül (10-15).
Nos, mutatok olyat ami csak 3 összetevőből készült (meg kevés víz), 
sokkal több falat és így nem is olyan drága.


 


Kell hozzá egy aprítógép vagy botmixer.


 


   Csipkebogyós diós szelet

Hozzávalók
100 g dió
100 g datolya
1 dl erős csipkebogyótea
20 szem még kemény magozott csipkebogyó




A hozzávalókat az aprítógépbe raktam és összedaráltam.
Meg kellett vele dolgozni, nem mondom, de megérte.
A munkalapra folpack fóliát feszítettem (ha nedves könnyen ráfeszül és ott is marad), 
majd a "pépet" kb. 0,5 mm vastagságban szétsimítottam.
Becsomagoltam, a hűtőbe tettem, majd később falatnyi (nekem több falat) darabokra vágtam.


 


Megjegyzés:
A diót előtte minden nélkül serpenyőben kicsit megpirítottam, de ez a lépés kihagyható.
A datolyát magozva vettem, a mullerben 500 g, aránylag jó árban van.
Még kemény frissen szedett csipkebogyót daráltam bele,  de a csipkebogyóból kinyomott 
"krémmel" is megpróbálhatjuk :) Ebben az esetben is vigyázzunk a szőrökkel.
A kemény csipkebogyót kettévágtam, magjait kikapartam, majd megmostam és lecsepegtettem.
(Találunk a blogon erről részletes leírást :)


 



Az erős csipkebogyó tea alatt hidegen áztatott koncentrált kivonatot értek
 (sok gyümölcs, kevés vízben, 2 x amennyi ellepi, legalább 12 órán át áztatva)
 ez a napi teának így készül, majd a teához ezt hígítom. 
Akinek erősebb teljesítményű gépe van, lehet még finomabbra tudja darálni.





Tárolás
A falatnyi darabokhoz, kétszer falatnyi papírt szabtam (jó a sütőpapír), majd ezek közé raktam. 
Így még szállítható is (iskolába, munkába). Hűtőben, zárt dobozban tároljuk.









Masaru Emoto előadása Budapesten



Masaru Emoto. Lefotózta a vizet. Tudom előtte és azóta is már sokan, de Ő másképpen.
A víz felveszi az információt és tárolja. Mindenféle információt. 
Nos erről van szó ezen a Budapesti előadásán.



 Szeretet Hála, Nektek <3
Köszönöm, hogy megoszthatom Veletek.

 

Rozmaringos gyömbéres karfiol, hajdinával. A hajdináról.



Sokszor készítek karfiolos fogásokat, mindig más fűszerrel, amitől a karfiol is mindig más :)
A gyömbér télen naponta terítékre kerül, a rozmaringra meg teljesen rákattantam.
A rozmaringot szeretem egész évben, de azért nem kívánom napi szinten. Most viszont igen :)
Csak úgy nyersen is rágcsálom, de kerül a "főzött-sütött" ételekbe is.




A hajdina is a kedvencek között szerepel, bár ahhoz képest kevésszer jut rá a sor, 
mert annyi finom "kedvenc" gabona, fűféle létezik még. Köles, bulgur, kuszkusz, árpagyöngy, quiona, amarant, tönkölybúza, mindenféle más gabona pelyhesítve. Persze a finomabbnál finomabb rizsek.
Mindennek helyett kell adni, hogy változatosan táplálkozzunk :) szem előtt tartva a bölcs mondást:

"Táplálkozz úgy, hogy ételed legyen a gyógyszered, s a gyógyszered legyen az ételed."

A hajdina (pohánka) méltánytalanul hanyagolt :(  pedig nagyon finom. 
Illatos, fűszeres, kissé dióra hasonlító íze van.
Hajdinalisztből készül a francia Galette Bretone, ami egy "töltött" palacsinta, 
de az oroszok is készítenek belőle palacsintákat, a Blinchiki.
Nem csak köretként használhatjuk, hanem amikor rizst tennénk az ételbe, 
próbálkozhatunk hajdinával, pl. töltelékek, rakott zöldségek és mi is készíthetünk a lisztjéből palacsintát.
A Hajdinát 3x vízben kell készíteni, azaz 1 rész hajdinához, 3 rész vizet adjunk (meg egy picit :).
 Arra figyeljünk vásárláskor, hogy hántolt hajdinát vegyünk *. 

Már a formája is magával ragadó, szerintem szívecske formájú, mégpedig három szívecske. 
(Amint újra veszek, lefotózom főzés előtt, és pótolom a képet.)
A beltartalmi értékével alig van gabona ami versenyre szállhatna. 
A B vitamin család majd minden tagja megtalálható benne. 
Magas az E-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, P-vitamin, 
Calcium, Kálium, Magnézium, Vas, Réz, Cink tartalma. 
Flavonoidokban gazdag.
Bővelkedik élelmirostokban.
Ezekből következik, hogy érrendszeri, emésztőszervi, daganatos megbetegedések 
megelőzésére ajánlott az étrendbe iktatni.
(Persze ha eszünk hajdinát, az még nem jelenti azt, hogy ezeket e típusú betegségeket 
biztosan elkerüljük, de a székrekedést elkerülésére jó esélyünk van.)
(Forrás, ahol még több információt találhatunk.)




Rozmaringos gyömbéres karfiol, hajdinával

Hozzávalók

Karfiol:
1/2 fej fokhagyma
3-4 cm-es friss gyömbér
ágacska friss rozmaring (vagy szárított)
bors
fűszerpaprika
1 ek sűrű paradicsomkrém
3 db közepes krumpli
1 közepes fej karfiol
3 ek zabpehely (sűríteni)
100 g tejföl
 olaj
víz

Hajdina:
hajdina
víz
kevés olaj

Tálaláshoz
friss rozmaringlevél
tejföl


 


Mindent megtisztítottam. A krumplit apró kockákra vágtam. 
A fokhagymát szeletekre, a gyömbért karikára.
A karfiolt falatnyi rózsákra szedtem, a zsenge leveleit és a zsenge szárát feldaraboltam.


 


Olajat forrósítottam, majd beledobtam a fokhagymát, gyömbért, utána a krumplit és karfiolszár darabokat.
Illatosra  pirítottam, majd rászórtam a zabpelyhet, a fűszereket (fele rozmaring, fele petrezselyem),
kevertem és ráöntöttem 3 dl-nyi vizet.
Beleraktam a karfiolrózsákat, belekevertem a tejfölt és készre főztem.
(Kuktában készítettem, tehát rátettem a fedőt és az órát 7 percre állítottam. 
Az idő leteltével, elzártam a hőt és így hagytam tálalásig. 
Ekkor a karfiolrózsák még roppanósak voltak, de a többi puha. Mi így szeretjük.)

A hajdinával igazán nem volt sok dolgom: vizet forraltam, majd a tasakokat a forró vízbe 
dobtam és 1 tk sót. Mikor a tasakokból kiöntöttem, egy evőkanál olajjal összekevertem.

Tálalás előtt, hozzá kevertem a másik fele  petrezselymet és a friss rozmaringot.
Tejfölt kínáltam még hozzá.


...gyömbér...


* (21-22 éve még csak egy bio bolt volt Budapesten, a Múzeum körúton.
 Itt találkoztam először a hajdinával. 
Semmit sem tudtam róla, de az eladó sem sokat. Persze vettem és meg is főztem.
 Ízlett nekünk, így legközelebb is vettem. A második esetben hántolatlant. Én kis tudatlan.
 Csodálkoztam, hogy többórás főzés után sem lett puha. :)

A hajdinát reform boltokban vagy reform polcokon találjuk.
 Pár hónappal ezelőtt találkoztam a s...ban, ízlésesen csomagolt,
 főzőtasakos gabonákkal (Életfa élelem). Köztük hajdinával.
Ez a típus megkönnyíti a dolgunk, hisz forrásban lévő vízbe dobva 18 perc alatt kész.
 Szerintem egy doboz 2 személynek elegendő.









Üdvözlet "Norbertné Megyeri"-nek




Köszönöm a látogatást.



2014. január 22., szerda

Angol citromkrém



Nem ez az első eset, hogy citromkrémet készítettem.
Pár éve már megfordult nálunk. Próbáltam megszeretni, de nem ment. 
Tekintettel, hogy a családom sem lelkesedett érte, így ejtettem.


 


Viszont az ötletet alapul véve, készítettem málna és eper felhasználásával, azt nagyon szeretjük :)
Az eperkrém itt található:

Most viszont Lotti, addig-addig "mutogatta" a Meyer citromból készült krémét,
 hogy rávettem magam egy újabb barátkozásra :) Ráadásul kedves Beatrix Barátom is ódákat zengett róla.
Nem bántam meg.


 


Igaz most én is Meyer citromból készítettem.
 A Meyer citrom, a citrom és narancs barátságából született citromféle. (F. N. Meyerről kapta a nevét, 
bár a címkéje szerint a fajtája "enterdonato" :) A legfőbb jellemzői: virágosabb illatú, narancssárgább, nagyon vékony héjú és nagyon bőséges levű. Sajnos imazalillal kezelt a héja. 
Így alapos mosás és szimbólum rárajzolása után csak a levét használtam fel 
(bár tudjuk, hogy nem csak a héja kezelt, hanem bizony fel is szívódik az, ezért a szívecske rá :). 
A s... ban bukkanhatunk rá a citromok között, citrom árban van.

Szóval Lotti az Ízes-Mázos oldal szerzője, csoda klassz dolgokhoz használja az Ő citromkrémét.
Én most csak a krémet készítettem, nem terveztem semmihez, 
de volt még három darab a fahéjas csigából és komolyan még azzal is nagyon finom volt.
Szerényebb íze van, mint a citrom-citromból, talán ezért nyerte el a tetszésem.




Angol citromkrém

Hozzávalók
3 db citromból szűrt lé (90 g volt a lé)
2 nagy tojás vagy 3 kisebb
150 g házi vaníliáscukor
pici (gondolatnyi) só
1/2 rúd vanília kikapart magjai
100 g teavaj (hideg, felkockázott)




A tojásokat felütöttem* majd a cukorral, sóval és a vanília magjaival habosra kevertem. 
Hozzáadtam a szűrt citromlét.
Vizet forraltam, ráültettem egy rápasszoló fém tálat és a gőz felett a tojásos egyveleget besűrítettem.
A vajat többszörire hozzáadva belekevertem.
Kihűtöttem, majd hidegen még egyszer alaposan átkevertem. 
Zárható üvegbe töltöttem. Hűtve tároljuk.




* Nem tudod ki hogy szokta, de én a tojás jégzsinórját mindig eltávolítom.
Egy ilyen krémnél különösen fontos :)










Üdvözlet "IZLÉS SZINDRÓMA"-nak




Köszönöm a látogatást :)




Üdvözlet "Etelka Kovács"-nak




Kedves Etelka, köszönöm szépen :)



2014. január 21., kedd

Fahéjas mézes tekercs (csiga)




Mézzel és sok-sok fahéjjal készítettem csigát, amiből következik, 
hogy nagyon fahéjas és cseppet sem édes.
Előre mondom, hogy aki édesre vágyik, az lehet hogy jobb ha nem ezt választja, 
vagy pedig tesz bele cukrot.




Az elmúlt hetekben nem kis felháborodást váltott ki országhatáron belül és kívül,
 a fahéj fogyasztásának  -tervezett-  uniós korlátozása.
Történt, hogy kutatók  felfedezték: a túlzott fahéj fogyasztás   -a fahéj kumarin tartalma miatt-  
 májkárosodáshoz vezethet.
Ezért az Eu.   -vigyáz az egészségünkre-  50 mg/kg alatt javasolja tartani a kumarin szintjét
a "hagyományos" és "szezonális" élelmiszerekben és 15 mg/kg alatt a "hétköznapi péksüteményekben". (Forrás)
Hm. ha így lesz, ha nem, remélem mindig lehet kapni....

Ugyanis, lehet hogy bizonyos kutatók erre az eredményre jutottak, de vannak más kutatók, 
akik más hatásokat tulajdonítanak a fahéjnak.
Pl.
- A fahéj gátolja az oxidációs folyamatokat.
- Magas a Kalcium, Mangán, Vas, élelmirost tartalma.
- Élénkítő, összehúzó és átmelegítő.
- Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, féregűző.
- Az insulin termelődését pozitív irányba befolyásolja.
- Javítja az agyműködést.
- Itt bőven írtam róla :)


 


Fahéjas mézes csiga

Hozzávalók

tészta:
450 g finomliszt
2 g fahéj
1 nagy ek méz
1 mk só
9 g szárított élesztő (500 g liszthez javasolt mennyiség, Alnatura/dm)
275 g langyos tej
100 g folyékony vaj (nem meleg)

töltelék:
100 g méz
10 g fahéj
30 g folyékony vaj (nem meleg)

tetejére:
méz
fahéj


- A tészta hozzávalóiból összeállítottam a tésztát, majd cipót formáltam belőle.




- Letakartam és 15 percet pihentettem.
(Az élesztőt nem oldottam fel, simán a liszthez kevertem. Nem kell, hogy megkeljen.)
 
- Közben elkészítettem a fahéjas vajas mézet.
Az említetteket összekevertem.

- Egy tepsit sütőpapírral borítottam.

- A tésztát 50 cm x 35 cm nagyságú téglalappá nyújtottam.


 


- A fahéjas vajas mézet rácsorgattam, szétkentem, majd a tésztát feltekertem.


 


(Hosszabbik oldalától.)
- 20 darabba vágtam és a tepsire fektettem.


 


30 percet hagytam kelni, majd a be nem melegített sütőbe (hideg sütő) toltam.
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra és szép aranybarnára sütöttem.
Még forrón megkentem mindegyik csigát illatos hársmézzel.
Visszatettem a nyitott ajtajú sütőbe és ott hagytam kihűlni.