Follow by Email

2013. december 31., kedd

Adjon az Isten....




"Adjon az Isten
szerencsét,
szerelmet, forró
kemencét,
üres vékámba
gabonát,
árva kezembe
parolát,
lámpámba lángot,
ne kelljen
korán az ágyra hevernem,
kérdésre választ
ő küldjön,
hogy hitem széjjel
ne dűljön,
adjon az Isten
fényeket,
temetők helyett
életet -
nekem a kérés
nagy szégyen
adjon úgyis, ha 
nem kérem."

(Nagy László: Adjon az Isten )


...a kép forrása...


Kedvesek!
Ég Áldjon Titeket, bennünket.



Csipkebogyó alkoholos kivonat...





Csipkebogyólázban égek :)


..a kép kb. 8 napja készült...

Talán a  csodás   -cseppet sem a decemberben megszokott-   időnek köszönhetően,
 a Vadrózsabokrok termésüktől a földig hajladoznak.
Persze így van ez máskor is és mégsem. Valahogy most más.
Olyan krémes a bogyó, szinte már édes, olyan finoman savanykás, nem húzza össze a szánkat..
 -amit hiába keresünk-   nincs az emlékezetünkben.
Emlékezetünkben, mert a Férjemmel ez "huszonéve" közös program.
Minden évben csipkebogyószedő túrákat szerveztünk magunknak.
Még a nagyvárosban laktunk, addig bejártuk az egy nap alatt kényelmesen bejárható környéket,
a Visegrádi-hegységen át a Pilisig, a Börzsönyig. Ismertük a bőségesen termő területeket.
Ma is szedünk csipkebogyót, de ma már vidéken lakunk, így nem ülünk járműre,
csak kimegyünk a határba a Kutyánk társaságában és egy órácskán át "csipegetünk".
Nem kell egyszerre nagyobb mennyiséget szedni, hisz bőven megajándékoztak az Égiek,
lehet sokáig találni.







Már kétszer készítettem lekvárt és az ecet is szépen erjedésnek indult.


...erjed a csipkebogyó :) ecet lesz belőle...


A lekvárról írtam már, csak az újabb tapasztalatommal  egészítettem ki.
Az ecet külön bejegyzésbe kerül, hogy könnyen megtalálható legyen.
Most egy régebbi "készítményt" mutatok, hátha valaki meríteni tud belőle.
Amikor ezt készítettem, még nem írtam blogot :)


 


Mi nem nagyon iszunk alkoholt*, de alkoholos kivonatokat szoktam készíteni, hátha szükségünk lesz rá...
Na meg a kísérletező kedvem miatt :)
 Ezeket többnyire a sütemények hozzávalójaként használom el  -van olyan amikor pici rummal 
vagy más alkohollal "lazítjuk" a süteményt pl. fánkok, kevert sütemények, stb.).
Így az elmúlt években készítettem/áztattam csipkebogyót és kökényt rumban,
 illetve rendszeresen teszek el Rumtopf-ot is. 
Persze, ha már van alkoholban kivont csipkebogyó esszenciám, meg kökény, 
akkor könnyű tovább hasznosítani, akár likőr is készíthető belőle.
Az alaprecept igen egyszerű :)
Félig pakoltam egy üveget tiszta csipkebogyóval, majd az üveget felöntöttem tiszta alkohollal.
1-2 hónap is eltelt így (minimum 4 hétig érleljük), majd egy sűrű szövésű vásznon átszűrtem.


 


Sötét helyen tárolom.
Ez nagyon erős alkohol, közvetlenül nem való fogyasztásra.
Mint említettem én kivonatként használom. Amennyiben élvezeti célra szeretnénk felhasználni, 
akkor ezt hígítsuk cukor vagy mézsziruppal.




* Nem utasítom el az alkohol fogyasztást, csupán kevés alkalommal érzem szükségét 
a fogyasztásának. Ritkán érzem úgy, hogy jólesne. 
Nem szeretem a fejembe szökő forróságot, a "lazulást" másképpen is eltudom érni :) 
Viszont nagyon jó alapanyag az alkohol, a különféle gyógynövények hatóanyagainak kivonásához.
Köztudott, hogy sok hatóanyag csak igen nehezen (vagy nem) oldódik vízben, 
ezenkívül az alkohol a tartósítást is megoldja.
Erre már igen régen rájöttek minden kontinens lakói, Egyiptomban már legalább 4000 éve ismerik.
Az afrikai, ázsiai, amerikai és európai népi gyógyászat  elképzelhetetlen lenne
 az alkoholos gyógyító kivonatok nélkül.
Sőt egyesek szerint az alkoholt Isten alkotta meg, azáltal, hogy gyümölcsöket teremtett :) 
meg persze azokat akik a gyümölcsöket fogyasztják :)
A gyümölcsök előbb-utóbb erjedésnek indultak, az állatok, madarak pedig fogyasztásuktól 
mámoros állapotba kerültek :) meg jelen időben is.
Az ember szerintem már más...
Az alkohol esetében különösen fontos szabály a mérték 
(a szabadon élő állatok betartják a természettörvényeit, mindig tudják a mértéket).
Ugyanis tudományosan bizonyított, klinikai vizsgálatok sora támasztja alá, 
az alkohol egészségre gyakorolt pozitív hatását.
Ugyanakkor tudományosan bizonyított, klinikai vizsgálatok sora támasztja alá, 
az alkohol egészségre káros hatását.
Nos, hogy az érrendszerre pozitívan hat vagy gátolja a szív és érrendszer, a tüdő/légzés, 
az idegrendszer/agy működését, hogy az immunrendszert erősíti vagy gyengíti ez csupán 
az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függ. 
Szabad akaratunk van, mindig, mindenben mi döntünk. 
Te döntesz mennyit és mit  iszol :)



...az elmúlt napokban elmaradhatatlan csipkebogyótea, most is ázik :)...









Gyümölcskenyér (tojásfehérjéből).


A karácsonyi Katalán krém készítése alkalmával megmaradt az 5 db tojásnak a fehérje.
Édesanyám receptjének felhasználásával ezt a gyümölcskenyeret készítettem belőle.


 


Szerényen csak 25 dkg aszalt gyümölcsöt és 5 dkg mandulát tettem bele, 
de akár 5 dekával többet is elbír.
Tudjuk, a tojásfehérjével készült gyümölcskenyeret a rengeteg gyümölcsért szeretjük,
 a "tésztának" itt tényleg csak összekötő szerepe van.


 


Gyümölcskenyér

Hozzávalók

5 db tojásfehérje
70 g porcukor
pici só
35 g olvadt teavaj
70 g finomliszt
1 db citrom reszelt héja (kezeletlen)
50 g mandula (héj nélkül félbe vágva)
200 g aszalt gyümölcs (sárgabarack, áfonya, kandírozott narancshéj, arany mazsola)

Máz*


 


A sütőt bekapcsoltam 175 fokra, egy szilikon sütőformát kikentem a vajas papírral és behintettem liszttel.
A gyümölcsök előkészítésével folytattam. 
Puha, szaftosabb fajtákat választottam, amiket nem kellett beáztatni.
Úgy szeretjük ha nagyobb darabokra hagyom benne a gyümölcsöt,
ezért a sárgabarackot csak 9 darabba vágtam. 
Az arany mazsola viszont olyan nagy volt, hogy azt elfeleztem.
A kandírozott narancshéjat készen vettem (én az idén nem jutottam kezeletlen narancshoz, 
amiből sajátot készíthettem volna).
A citromhéjat lereszeltem, a fehér héj nélküli mandulát ketté vágtam.
A gyümölcsöket összekevertem a liszttel, félretettem.
A vajat megolvasztottam és langyosra visszahűtöttem.
A tojásfehérjéket közepes keménységű habbá vertem, majd hozzáadtam a pici sót és a több porcukrot.
Együtt már teljesen felvertem, majd hozzácsorgattam a vajat (nehogy meleg legyen!).
Fakanállal, óvatosan beleforgattam a lisztes aszalt gyümölcsöket és a sütőformába kanalaztam.
175 fok 20 perc alatt sült meg, sütőpapírral letakarva.




Máz*
Erre a fehér tésztájú süteményre, fehér máz dukál, de aki szeretné étcsokoládéval is leöntheti.
Készíthetjük fehér csokoládéból, de Édesanyám citromos mázzal öntötte le.
Ehhez a friss citromléhez (1 db közepes citrom) porcukrot adagolt (kb. 10-12 dkg) közben egy habverő segítségével, sűrű de folyós állagúra keverte. Akkor jó amikor még folyik, de láthatóan gyorsan köt.
A Családom leszavazta, nem kértek rá.
Minden sütő másképpen süt, ezt tartsuk szem előtt mielőtt a sütési időt figyelembe vesszük.
Illetve még egy: csak villanysütőnél merjünk betenni takarásnak sütőpapírt vagy más éghető papírt, 
gázsütő esetén ezt tilos! 

Vajas papír :)
A vaj, papírja, amibe csomagolták :) még van rajta annyi zsiradék, 
hogy egy szilikonformát kitudunk vele kenni. 








2013. december 29., vasárnap

Vaníliás balzsamecetes lilahagymalekvár



Nem mondom, hogy mindig van a hűtőben, sőt ezzel az ízesítéssel csakis karácsonykor.
Nagyon finom, de szeretem, hogy az ünnepekhez kötődik. 
(A bejglit is az ünnepekre tartogatjuk :)




Vaníliás balzsamecetes lilahagymalekvár





1 kg lilahagyma (nettó)
70 g nádcukor
70 g vaníliás balzsamecet
frissen őrölt bors
olaj


A hagymát megtisztítottam és előbb félbe, majd vékony szeletekre vágtam*. 
A fazékban olajat forrósítottam, majd ráöntöttem a hagymát, dinsztelni kezdtem. Amikor "összeesett" rászórtam a cukrot, megsóztam, tekertem rá borsot és kevergetve karamellizáltam.
A végén nyakon öntöttem a vaníliás balzsamecettel és készre pároltam.
Hagytam kihűlni, majd 2 kicsi (2 dl) üvegbe töltöttem.


 


- *Amennyiben ünnepre készítjük, a  hagyma közepét ajánlom a szeletelés előtt kivenni. 
Esztétikailag a kész hagymalekvárban zavaró (lehet), a fehér rész.
 Nem dobtam el, külön megettük.
- Nem kell alá sok olaj   -a lekvárnak nem kell olajban tocsogni-,  de én nem sajnáltam alóla.
 Tervem volt vele. Ilyen fűszeres olajat csakúgy, nem talál az ember. 
Amikor kész volt a lekvár, a fazekat egyszerűen sarkára döntöttem, az olaj lecsöpögött.
- Más fűszerezéssel is nagyon finom, jól illik hozzá a szegfűszeg, fahéj, citrom, narancs, 
illetve ha nincs karácsony, akkor a zöld fűszerekkel is érdemes kísérletezni: kakukkfű, zsálya, citromfű.....


...nini <3...


A vaníliás balzsamecet házi készítmény, említettem már, de annyian rákérdeznek, 
hogy fogok egy külön bejegyzést írni róla :) :)
Igen egyszerű kivitelezni, csak jó minőségű balzsamecet kell hozzá és egy rúd vanília.
A vaníliát ketté szoktam vágni, úgy teszem az üvegbe.
Ezt a mostani példányt, már több mint egy éve készítettem. 
Amennyiben szeretjük a balzsamecetet érdemes többet is készíteni egyszerre 
(vagy ha fogy, újabb üveggel) hogy legyen elég ideje összeérni.
Nagyon finom <3





A rózsa ékszere, "egymásra találás".





Már lassan egy hete, hogy készítettem ezeket a fotókat, 
de most jött el az ideje, hogy megmutassam :)

<3






"Ha valakivel találkozol, gondolj arra, hogy a találkozás mögött ezer és ezeregy ok rejlik.
 Minden emberi kapcsolat szent egymásra találás. 
A másik emberben önmagad másik felét ismered fel, minden vonásában saját vonásaidat látod meg. 
Amit róla gondolsz, magadról gondolod. 
Amit vele teszel, magaddal teszed. 
Amit róla képzelsz, azt magadról képzeled.
 Mindaz, amit neki kívánsz, egy napon veled fog megtörténni."





2013. december 28., szombat

Vaníliás diós csillagok


Nálunk a karácsonyhoz hozzátartoznak az ilyen omlós, diós vaníliás falatok.
Általában kis kifliknek szoktam készíteni, e recept alapján.
Most változtattam és csillagok születtek :)




Vaníliás diós csillagok

Hozzávalók
280 g finomliszt
100 g finomra őrölt dió
95 g porcukor
200 g teavaj
1 db vaníliarúd kikapart magjai
csipet só

(Csokoládé a tetejére
30 g 72 %-os csokoládé
5-6 g kókuszvaj)

A lisztet, a finomra őrölt diót, cukrot, sót, a vanília kikapart magjait összekevertem,
 majd összemorzsoltam a két kezem között a vajjal, végül összegyúrtam :)
Folpack fóliába csavartam és éjjelre a hűvösebb kamrába tettem.
Pár óra pihenés után kissé átgyúrtam és lisztezett munkalapon vékonyra (3-4 mm) nyújtottam. 
Most csillag alakú kiszúróval kiszaggattam.
Sütőpapírral borított tepsire raktam (szorosan lehet egymás mellé, nem fog terjedni).
A 175 fokos sütőben (légkeverés) 7-8 perc alatt készre sütöttem.
Szeretem ha a sarkai picit aranyba hajlanak, de vigyázni kell, mert gyorsan sül és
 ha nem vagyunk teljesen jelen  bizony túlsülhet....




Hagytam a tepsiken teljesen kihűlni.
A tetejüket csokoládéval vonalaztam be. 




Ehhez csokoládé most volt nekem, de ha nincs, akkor gőz fölött olvasszuk össze a csokoládét a kókuszvajjal (vagy vajjal, esetleg olajjal).
Egy villa, vagy kanál segítségével tetszés szerint mintázzuk a csillagokat.









2013. december 27., péntek

Mézes hópelyhek. A Boldogmondások margójára.



Ezeket a hópelyheket a mézes szív tésztájából készítettem.




Nem tenném külön bejegyzésbe, ha ...
ha nem szeretnék ezúton is köszönetet mondani egy kedves Barátomnak.
Évek óta vágytam egy szépséges hópehely kiszúróra. 
Történt, hogy találtam egy képet a fb-n amin ilyen (vagy ehhez hasonló) kiszúrókkal készült 
sütemények sorakoztak. Megosztottam és feltettem a kérdést, tudja e valaki hol lehet ilyet kapni.
Másnap meglátogatott a Barátnőm és ..igen ezzel a kiszúróval lepett meg.
Bizony nagyon meglepődtem. 
Örültem a kiszúrónak, de leginkább annak az önfeledt  
kedvességnek, figyelmességnek és szeretetnek, ami sugárzik mindig belőle.


Kedves R. (L.) köszönöm <3
 Szeretettel 
<3

A Boldogmondások margójára

Gyökössy Endre (1913-1997) lelkész, pszichológus
(Máté ev. 5. rész 1-12. versekhez)

"Boldogok, akik tudják, miért élnek, mert akkor azt is megtudják majd, hogyan éljenek.
Boldogok, akik összhangban vannak önmagukkal, 
mert nem kell szüntelen azt tenniük, amit mindenki tesz.
Boldogok, akik csodálkoznak ott is, ahol mások közömbösek, mert örömes lesz az életük.
Boldogok, akik tudják, hogy másoknak is lehet igaza, mert békesség lesz körülöttük.
Boldogok, akik nevetni tudnak önmagukon, mert nem lesz vége szórakozásuknak.
Boldogok, akik meg tudják különböztetni a hegyet a vakondtúrástól, 
mert sok zavartól kímélik meg magukat.
Boldogok, akik észreveszik egy diófában a bölcsőt, az asztalt és a koporsót, 
és mindháromban a diófát, mert nemcsak néznek, hanem látnak is.
Boldogok, akik lenni is tudnak, nemcsak tenni, mert megcsendül a csöndjük és titkok tudóivá válnak. Leborulók és nem kiborulók többé.
Boldogok, akik mentség keresése nélkül tudnak pihenni és aludni, 
mert mosolyogva ébrednek fel és örömmel indulnak útjukra.
Boldogok, akik tudnak elhallgatni és meghallgatni, 
mert sok barátot kapnak ajándékba és nem lesznek magányosak.
Boldogok, akik figyelnek mások hívására anélkül, hogy nélkülözhetetlennek hinnék magukat,
 mert ők az öröm magvetői.
Boldogok, akik komolyan tudják venni a kis dolgokat és békésen a nagy eseményeket, 
mert messzire jutnak az életben.
Boldogok, akik megbecsülik a mosolyt és elfelejtik a fintort, mert útjuk napfényes lesz.
Boldogok, akik jóindulattal értelmezik mások botlásait, akkor is, ha naivnak tartják őket, 
mert ez a szeretet ára.
Boldogok, akik el tudnak hallgatni, ha szavukba vágnak, ha megbántják őket, 
és szelíden szólnak, mert Jézus nyomában járnak.
Boldogok, akik mindebből meg is tudnak valósítani valamit, mert életesebb lesz az életük."




Hecsedlis marcipánnal töltött mézes szív



Biztosan sokan ismerik a "lebkuchenherzen" nevezetű mézes édességet, 
amit szinte egész évben lehet kapni, de ilyenkor karácsony környékén biztos.
Nos szeretem ezt a töltött fűszeres csokoládéval bevont szívecskét, illetve szeretném, 
ha nem lenne olyan édes... de ezért nem veszek.




 Kerestem receptet, nézelődtem német oldalakon, de nem jártam egyértelmű sikerrel.
Így hát gondoltam egy merészet és nekiálltam elkészíteni, egy már bevált mézes receptem véve alapul.
Nem bonyolítottam túl, bár fogalmam nem sok volt, hogyan fogom kivitelezni és
 milyen lesz az eredmény, de általában nem szokott visszatartani ilyesmi.
Bizonyára fogták a kezem az Égiek, mert nagyon jól sikerült.
Hecsedlivel lazított marcipánnal töltöttem meg.



Csipkebogyólekváros marcipánnal töltött mézes szív

Hozzávalók
300 g méz
100 g vaj
90 g cukor
7 g holland kakaó
7 g mézeskalács fűszer
1 db tojás
12 g foszfátmentes sütőpor (alnatura/dm)
500 g finomliszt
pici só
+
1 tojás fehérje megkenni

Töltelék
50 g marcipán

Máz
200 g 72 %-os étcsokoládé
50 g kókuszvaj

A mézet és a vajat összeolvasztottam (csakis annyira hogy megolvadtak, nem kell túlhevíteni), 
majd tűzről levéve hozzákevertem a cukrot, a kakaót, a mézesfűszert. 
A hideg cukor visszahűtötte, így mehetett bele a tojás, amit szintén elkevertem a mézes egyveleggel.
A lisztet összekevertem a sütőporral és a sóval.
A sütőporos liszthez kanalaztam a mézes részt és pillanatokon belül összeállítottam a tésztát.
Folpack fóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem, hogy kihűljön a tészta. 
Bár ennek a tésztának nem kell hosszú idő (3-4 óra elég), hogy lehessen vele dolgozni, 
de én csak később értem rá folytatni (azaz este gyúrtam és másnap hajnalban készítettem el). 

A marcipán fellazítottam a hecsedlivel, azaz a marcipánt szétnyomkodtam egy villával, 
majd a hecsedliből annyit kevertem hozzá, hogy lágy, de nem folyós masszám lett. 


 


A tésztát kétfelé vettem, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. 
Kissé átgyúrtam, majd liszttel behintett szilikonlapon (a nyújtótábla is tökéletes) 
kb. 3 milliméter vastagságúra nyújtottam.
Az egész kinyújtott tészta tetejét megkentem a tojásfehérjével. 
(A tojásfehérje tökéletes "ragasztó" most sem hagyott cserben :)
 A töltelékből piciny halmokat raktam egymáshoz annyira közel, hogy a szív formájú borítás elférjen.
A tészta másik feléről egy 4 cm átmérőjű szív alakú szaggatóval kiszúrtam a tésztát, 
és a töltelékes részre borítottam. A tészta széleit lenyomtam és immár 
a kiszúrót pontosan ráillesztve együtt kiszúrtam a töltött szívecskét.
 (Komolyan mondom, egyáltalán nem ilyen bonyolult, mint ahogy sikerült leírnom :)




Sütőpapírral borított tepsire helyeztem.
A sütőt előmelegítettem 175 fokra (légkeverés). 
 5 perc elég volt neki 175 fokon. Tudjuk, hogy minden sütő más :) az idő meg a fok is 
eltérhet és eltérhetünk, a lényeg, hogy ne szárítsuk ki.




A mázhoz a kókuszvajat  gőz fölött felolvasztottam, majd a csokoládé táblákat beraktam 
és hagytam, hogy felolvadjon.
Elkevertem és egy szúróvilla segítségével a töltött szívecskéket a csokoládéval teljesen bevontam.
Sütőpapíros tepsire raktam, hagytam megdermedni, majd tálcára rendeztem.


 


- Két elképzelésem volt, hogyan töltsem meg. 
Az egyik, hogy mindkét adag tésztát kinyújtom, majd az egyikre szétosztom a tölteléket, 
a másik kinyújtott lappal befedem és kiszaggatom.
A másik amit végül megvalósítottam.
- 50 db szívecskét készítettem, egyik sem repedt ki sehol.  Legközelebb is pont így készítem.
A széleket összegyúrtam, abból már nem szíveket készítettem, 
hanem egyszerűen simán kiszaggattam, így a figurák is ebből az adag tésztából meglettek.
- Nem vagyok gyakorlott csoki készítő, lehet ettől jobb bevonó is létezik. 
Ez picit jobban olvadt a kezünkbe :) de nagyon finom íze volt.
-  A próba adagot kissé túlsütöttem, igaz ehhez 8 perc elég volt :)
 Finom roppanósra sikerült szárítanom, de elfogyott az is :)
Így a többit már árgus szemekkel figyeltem és amikor a tészta a hőtől megduzzadt, 
már az állagán látszott, hogy sült, de még nem volt színe, nos akkor gyorsan kivettem, 
hideg lapra tettem a tepsit és így hagytam kihűlni.
- A csokoládé az 50 db töltött szív bevonására bőségesen elég volt, sőt maradt belőle,
 de az pont jól jött nekem, hogy a többi sütemény díszítésére felhasználjam. 
Amennyiben nem kellett volna, akkor kevesebb is elég, viszont ha az összes tésztából
töltöttet készítettem volna (ugye figurákat is készítettem) akkor kellett volna.
Így ezzel a mennyiséggel érdemes számolni.









2013. december 26., csütörtök

Katalán krém (2)



Karácsony napján készítettem a Vendégek tiszteletére.




A bővebb Családom sem "bő étkű" tudtam, hogy az ünnepi ebéd után csakis egy
könnyű édesség jöhet szóba. Így esett a választásom a Katalán krémre.
A Katalán krém már szerepel a blogon, de az alkalomhoz igazítottam: 
picit jobban fűszereztem és kevés habtejszínnel tettem teltebbé az ízét.


 


Az első bejegyzést kiegészítettem a mostanival.
Itt található <3




 Karácsonyi Katalán krém 

Hozzávalók
1 liter tej
2,5 dl habtejszín
5 db tojássárgája
15 dkg cukor (+  1 - 1 teáskanálnyi a tetejére)
1 tk karácsonyi fűszerkeverék
1/2 rúd vanília magjai
2,5 ek (30g) étkezési keményítő


A tejet a tejszínnel összekevertem beletettem a vanília magjait és a rudat. Felforraltam. 
A tojássárgáját "fehéredésig" kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a fűszert,
a keményítő és ezekkel is összekevertem.
Előbb kanalanként, majd nagyon vékony sugárban hozzácsorgattam a forró szűrt tejet,
közben folyamatosan kevertem a gép habverőjével.
Az egészet visszatettem a "forraló" edénybe és tűz felett besűrítettem.
Előkészítettem 12 db hőálló tálkát és a krémet szétosztottam bennük.
Kihűtöttem.
A többit a Fiamra bíztam.
Tálalás előtt megszórta mindegyik tetejét kevés kristálycukorral, 
majd cukrászfáklyával rákaramellizálta a cukrot. 
A könnyű, fűszeres desszert, a vékony roppanós karamellréteggel a tetején, 
igazán telitalálat volt.







2013. december 25., szerda

A természet ékszerei...



E szépséges fotókat 2-3 nappal ezelőtti reggelen készítettem.

Sok kép következik, pedig a felét sem mutatom.
Nehéz választani, mert amerre a szemem nézett, ott a csodát láttam megnyilatkozni!





























<3