Follow by Email

2013. november 30., szombat

42 km



Tegnap este 8-kor indultak. Előbb Budapestre, majd a Mátrába.
Alig több mint 12 óra alatt 42 km-t gyalogoltak. Az út nagyobb részét éjszaka. 
1500 m szintkülönbség.
Túlélő túra. Túlélték.
Szeretetet és Hálát érzek.
4 körül érkeznek.



Mandulás (egész)mákos aprósütemény





Alakítottam rajta, itt a harmadik keksz :)


 


A harmadik keksz, ami így, némi változtatással már többünk kedvence lett.
A harmadik keksz egy sorozat tagja, már mutattam a finomra őrölt dióból készült aprósüteményt, 
mutattam a kakaós darabos diós kekszet és ezt nem is akartam...
mert nekem nem ízlett. 
Az első alkalommal amikor összeállítottam, túl kemény volt.
Értem, hogy keksz, de mégsem volt az igazi. 
Volt még a zacskó alján mandulaliszt, így alapnak akkor azt vettem, szerettem volna felhasználni.
Ráadásul tettem hozzá egy tojást.
Tekintettel, hogy a Fiam nagyon szerette, kérésére újra sütöttem, 
de a mandulaliszt helyett frissen őröltem a mandulát, a tojást pedig elhagytam.
Szerdán vártam a Barátnőmet, így akkorra időzítettem, hogy Ő is letesztelje.
Ízlett Neki is, nekünk is, kész. Már nem kell változtatni rajta,  remek lett <3
Omlós, ropogós, "a háttérben némi grillázs és marcipán", az egész szemű mák is nagyon jó dolog benne.




Mandulás mákos aprósütemény

Hozzávalók
100 g mandula (őrölt, de egy kicsit nagyobb szemcsés lett, mint a dió)
100 g liszt (fele lehet teljes kiőrlésű)
100 g hideg teavaj
70 g cukor
csipet só
30 g mák (egészben hagyva, nem őrölt!)


 


                         A konyhapultot áttöröltem egy nedves ruhával, folpach fóliát feszítettem rá
                        (ha nedves, akkor feszesen rátapad és nem ugrik össze), kb. 40 cm hosszút.
(Ebbe fogom becsomagolni a nyers tésztát.)
 Az aprítógépbe mértem a mandulát és a cukrot, finomra őröltem. 
(Finomra őröltem, de mégsem lett annyira finom, mint a dió. Gondolom az eltérő olaj
tartalmuk miatt. Maradtak benne nagyobb szemcsék. A képeken jól látható.)
Hozzáadtam a sót, a lisztet és a darabokba vágott hideg vajat. 
Morzsásra dolgoztam, majd hozzáadtam a mandulaaromát és a mákot. 
Még egy-két gombnyomás és készen is lettem a tésztával.
A kifeszített fóliára borítottam és összenyomtam/összeállítottam a tésztát.
Hosszú hengerré alakítottam (olyan 6-7 cm volt az átmérője), 
kicsit szögletesre igazítottam, becsomagoltam és a hűtőbe tettem.


 


  Néhány óra elteltével sütöttem a kekszeket,
(javaslom min. 2-3 órát hűteni, hogy kihűljön, dermedt legyen.) 
Bekapcsoltam a sütőt, két tepsire sütőpapírt borítottam.
                                  A tésztát egy éles késsel kb. 5-6 mm vastag szeletekre vágtam.
                     A tepsire sorakoztattam és a forró (180 fok) sütőben készre sütöttem (7-8 perc).




32 darab lett belőle.










Üdvözlet "Franci"-nak





Franci, üdvözöllek :)
Köszönöm.


2013. november 28., csütörtök

Sajtos joghurtos kifli




Kívül sajtos, belül joghurtos.






Iskolából jövet találkoztam a Fiammal és betértünk pár alapdolgot venni egy boltban. 
Nem oly régen saját pékséget nyitott ez a bolt, olyan látvány pékséget.
Nos, amikor beléptünk, frissen sült péksütemény illata fogadott. 
Hát persze, hogy az éhes gyomor azonnal enni kért. Sajtos kiflit kívánt meg a drága Fiam. 
Igaz, valóban régen sütöttem...


 


Van már sajtos kifli a blogon, az részben teljes kiőrlésű liszttel készült és tejföllel. 
Most egy másik variáció jön, finomlisztből készítettem (ugye a bolti is abból van) 
és finom házi joghurttal.


 


Sajtos joghurtos kifli

Hozzávalók


500 g finomliszt
150 g víz
150 g házi joghurt (vagy bolti)
50 g olívaolaj (vagy ami van)
  25 g friss élesztő
1 tk cukor
2 tk tengerisó
-----------------
3 ek tej
100 g reszelt sajt ( Gauda )


 


A lisztet tálba mértem, hozzá a sót és a cukrot, a kezemmel összekevertem/fellazítottam 
(tehát kedvesen átkevergettem) összekevertem, majd mélyedést nyomtam a közepébe. 
 Belemorzsoltam az élesztőt, ráöntöttem a vizet, hozzá kanalaztam a joghurtot: 
megkevertem, az élesztőt-vizet-joghurtot úgy, hogy egy kevés lisztet is kevertem hozzá.
Hagytam, hogy felhabosodjon, majd hozzáadtam az olajat összeállítottam a tésztát.
(Egyszerű keverőgéppel tettem, de nehézség nélkül összekeverhető kézzel/fakanállal.)
A rugalmas, selymes inkább puhább tésztát készítettem.
Munkapultra tettem és alaposan kidagasztottam a tésztát, a végén cipót formáltam belőle.
 Letakartam a keverőtállal, hagytam, hogy duplájára keljen.
A megkelt tésztát finoman ellapítottam, kissé aláliszteztem és nagy kerek lappá nyújtottam.
Kb. 5 percig így kinyújtva hagytam, hogy a sikérszálak újra lazuljanak, majd 12 db-ra vágtam.
A szélesebbik végeit középen 1 cm bemetszettem, így szép formás kiflit tudtam tekerni a tésztából.
Sütőpapírral borított tepsikre sorakoztattam (6-6), mindegyik kiflit megkenetem tejjel és 
bőségesen megszórtam reszelt sajttal.
Kb. 15 percet hagytam így a konyhapulton, ezalatt az idő alatt közel duplájára keltek 
(ilyentájt már besüt az ablakon a Nap, tehát picit melegebb van 22 fok körül, 
de nem kellett hogy duplája legyen, mert hideg sütőben kezdtem el sütni, ott még volt ideje kelni.)
A hideg sütő aljába beöntöttem 1 dl vizet (lehet egy fém edénybe is tenni) betettem mind a két tepsit, 
majd bekapcsoltam a sütőt 200 fokra légkeverésre, az órát pedig beállítottam 25 percre
 (majd + 5 percre).
Amíg a sütő felfűtött a kiflijeim nem csak megkeltek, hanem meg is sültek. 
25 perc elteltével a két tepsit megcseréltem, az alsó felülre került, illetve fordítva.
Még 5 perc kellett, hogy gyönyörű aranyló színük legyen.
A sütőt elzártam, a sütő ajtaját kinyitottam félig, a kifliket meg hagytam, hogy bent langyosra hűljenek.
Így a héjuk nem puhul vissza, ropogósak maradnak.
Belül foszlós, kívül ropogós, ahogy kell :)




A liszt mennyisége mindig eltérhet (+)(-)  pár dekával, hisz nem egyforma lisztből dolgozunk.
A megadott mennyiség azt jelenti, hogy én most így készítettem, pontosan ennyi hozzávalót igényelt. 
Mindig, lehet eltérés (egy következő alkalommal nekem is).
Ez senkit ne bátortalanítson el, mert előbb-utóbb olyan lesz amilyennek lenni kell.
Sikerülni fog.








Mire jó még, a fenyő....




Tavaly tavasszal írtam a fenyő gyógyhatásairól és arról, hogyan készítek fenyőrügyes mézet.





Közben eszembe jutott még pár dolog az ünnep és tél közeledtével:
 kiváló ajándékokat készíthetünk a fenyőtű felhasználásával,
 illetve megelőzésképpen kortyolgathatunk fenyőtűs teát :)
(A napokban Erdőkóstoló is írt erről a fb-n.)





A következőkkel egészítettem ki a régi bejegyzést:

"Amikor nincs fenyőrügy, akkor sem kell lemondanunk a fenyő gyógyító hatásáról. 
Bármikor szedhetünk némi fenyőtűt/ágacskát, amit feldarabolunk, majd leforrázva áztatjuk 10-15 percig.
Kedvünk szerint ízesíthetjük, de ízesítés nélkül is nagyon finom. 
Amennyiben mézet teszünk bele és szeretnénk, hogy a méz értékes hatóanyagai épségben
 belénk kerüljenek, nos figyeljünk, hogy a teánk 40 foknál ne legyen melegebb.

A fenyőlevelet, aprított ágacskákat a fürdőszobában is felhasználhatjuk.
A légúttisztító hatását mindenki élvezni fogja.
(Persze allergiások, minden esetben legyenek elővigyázatosak!)
- 1-2 marékkal leforrázzunk és 20 perc áztatás után a fürdővizünkbe öntjük.
(Ha még pár gyertyát  is gyújtunk és megadatik egy kis nyugalom...már rágondolni is jó :)
oldja a feszültségeket.
- Beleköthetjük egy vászonba és egyszerűen a zubogó víz alá akasztjuk, amikor engedjük a vizet.
- Készíthetünk belőle olajat: egy üveget telerakunk fenyőtűvel, feltöltjük a kedvenc olajunkkal és
 így hagyjuk néhány hétig érlelődni. Majd leszűrjük és ebből adunk a fürdővizünkbe.
- Az előbbi olaj hígítva testápolónak, vagy az ízületek bedörzsölésére is kiváló.
- A helyi vérbőség fokozására készíthetünk balzsamot,
 melyet reuma estén bedörzsölőszerként alkalmazhat akinek ilyen panasza van.
 - Készíthetünk fürdősót: nagyszemű tengerisót összekeverünk fenyőtűvel és így hagyjuk érni. 
Adhatunk hozzá a hatás fokozása érdekében fenyő illóolajat, 
de ebben az esetben csakis 100 %-os tisztaságú illóolajat használjunk.
Figyeljünk majd oda amikor használjuk, ne felejtsünk el szűrőt tenni a lefolyóba.
Ettől egyszerűbb, ha a sót mindenestől bekötjük egy gézbe és így tesszük a vízbe.

- Szappant készítők figyelmébe :)
Készítettem fenyőszappant, ami előtt a felhasználandó olajban 3 hétig hidegen áztattam,
 annyi fenyőlevelet, amennyi belefért :)

Amennyiben állítunk fenyőfát az ünnep tiszteletére és tudjuk honnan származik (nem permetes, stb.)
akkor majd az egész fát hasznosíthatjuk a fentiek szerint. 
Mi így tettünk tavaly.
Csodálatos szappanokat készítettem belőle.
Bőven fogyasztottuk teaként és került a fürdővízbe is :)


 


 Honnan vegyünk fenyőtűt?
Amennyiben van sajátunk, akkor az a legjobb
 (az alsó ágakat néha érdemes lenyisszantani, én mostanra halasztottam).
Erdei séta alkalmával sokszor találni lehet letört ágat és mindig van aki ad egy ágacskát.
Ha saját, ha nem, mindig olyan ágat vágjunk le ami nincs szem előtt, 
de semmiképpen ne okozzunk fájdalmat.
Így csinálom: megállok a fa mellett, megcsodálom a szépségét, 
majd felteszem a kérdést lehet-e, szeretnék. 
Várok egy kicsit, és ha tényleg szívügyünk ez, akkor megérkezik a válasz. 
Biztosak lehetünk benne, hogy olyan helyről fogunk lemetszeni, amit megengedett a fa.
Lehet mosolyogni :) de bizony ez így működik <3





<3<3<3
Írás közben a mentésnél mellényúltam :) és közzétettem ezt mielőtt befejeztem volna.
Elnézést kérek azoktól, akik olvastak volna, de nem sokat láttak belőle :)
Köszönöm :)


 Szeretetrehangoltan a Facebookon :)




2013. november 27., szerda

Ősz (végi) vázlat



Hétfőn, sok órán keresztül a kertben dolgoztam.


 


 A reggel elég csípős volt, így a melegebbre vágyó virágaim, növényeim bevittük a kertből.
 A muskátlik és más kertet díszítő növények, spirálisan összekötözve, a kevés fénnyel
rendelkező tárolóba kerültek, a szobanövények pedig a nappaliba.
Szűkös lett a hely, de azért elférünk tavaszig.
A szőlőt leszedtem, most papír közé raktam egy kartondobozba.
Nem sokat csak 1-2 kg körül, biztosan kitart karácsonyig vagy tovább.
Volt még 2 csomag virághagyma, így azt is elültettem.
Visszavágtam a kavics között kinőtt rukkolákat, ha az idő engedi, 
még a napokba beültetem a magaságyásba.
A házat körülvevő kavics "járdáról" összeszedtem a falevelet.
A tapadókorongos vadszőlőt itt-ott visszametszettem, csakis azért, hogy
az indákból néhány koszorút tekerjek :)
A teraszt "téliesítettem" azaz a még őszi dekorációt úgy helyeztem, hogy a havat
 majd könnyedén letudjuk söpörni.
A Férjem, a mobil madáretetőt rögzítette a teraszra, én pedig a kertben lévőket néztem meg, 
minden rendben van-e, a tavaszi nagytakarítás óta történt-e változás.
Sor került a körömvirágok leszedésre, a beültetett árvácskák is téli helyükre kerültek,
 így sokkal jobban látom a házból.
Valahogy így telt a madárénekkel kísért kerti ténykedés, persze ettől sokkal több munkával. 


 


Az azóta eltelt 2 napban valóban megérkezett a hideg.
Ezekkel a képekkel és Pilinszky János csoda szép versével zárom le ami elmúlt....





"A hallgatózó kert alól
 a fa az űrbe szimatol,
a csend törékeny és üres,
a rét határokat keres.

Riadtan elszorul szived
az út lapulva elsiet,
a rózsatő is ideges
mosollyal önmagába les:

távoli, kétes tájakon
készülődik a fájdalom.
(Pilinszky János: Őszi vázlat)



 


 
<3






Üdvözlet "Edit"-nek




Kedves Edit, köszönöm :)




2013. november 26., kedd

Babits







" Megmondom a titkát, édesem a dalnak: 
Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat.
 Mindenik embernek a lelkében dal van, 
és a saját lelkét hallja minden dalban.
 És akinek szép a lelkében az ének, 
az hallja a mások énekét is szépnek"



Babits Mihály
magyar költő, író, irodalomtörténész és műfordító
1883. november 26. — 1941. augusztus 4.







Kakaós diós keksz



Következik a második keksz, de ez nem minőségi ranglistát jelent, a kettő teljesen más.
Az első, egy finomra őrölt diós volt, amit így jellemeztem: 
"Kicsit édes, nagyon omlós, közte pedig diós :)"
Ebbe a kekszbe bőven tettem kakaóport, a diót nagy darabokban hagytam, 
 és tettem bele egy tojást, hogy összefogja.


 


Ettől ropogósabb lett, a sok kakaótól pedig olyan érzése van az embernek, 
hogy csokoládés keksszel van dolga. A pirult diót meg igazán nem kell bemutatnom :)




Kakaós diós keksz

Hozzávalók
150 g finomliszt (1/3 részét cserélhetjük teljes kiőrlésűre)
40 g kakaópor*
50 g nádcukor (vagy kristálycukor)
100 g hideg teavaj
1 db nagy tojás
pici só
100 g durvára vágott dió


 


A konyhapultot áttöröltem egy nedves ruhával, folpach fóliát feszítettem rá 
(ha nedves, akkor feszesen rátapad és nem ugrik össze), kb. 40 cm hosszút.
(Ebbe fogom becsomagolni a nyers tésztát.)
A diót egy deszkára öntöttem és késsel apróbbra vágtam.
Az aprítógépbe mértem a lisztet, a cukrot, a sót, a kakaóport, majd a darabolt hideg vajat.
Néhány gombnyomással morzsásra dolgoztam.
Egy tálba borítottam hozzáadtam, az egy tojást. 
Összedolgoztam a tésztát, majd hozzáadtam a darabos diót és azt is beledolgoztam.


 


A kifeszített fólián, hosszú hengerré alakítottam (olyan 6-7 cm volt az átmérője), 
kicsit szögletesre igazítottam, becsomagoltam és a hűtőbe tettem.
(Itt következett a következő keksz összeállítása :)
  Pár óra elteltével sütöttem a kekszeket,
vagy ahogy újabb idő állt rendelkezésünkre, javaslom min. 2-3 órát hűteni.  
Bekapcsoltam a sütőt, két tepsire sütőpapírt borítottam.
  A tésztát egy éles késsel kb. 5-6 mm vastag szeletekre vágtam.


 


A tepsire sorakoztattam és a forró (180 fok) sütőben készre sütöttem (8-9 perc).
Az első tepsivel jobban sikerült megsütni, pirultabb lett a dió és egy picikét (1 mm) 
sötétebb lett a keksz karimája.
Csak esztétikai különbség volt felfedezhető, ez csak 1 perc különbséget jelentett a sütési időben.
Tehát, ha sütjük a kekszeket, akkor nagyon ott kell lenni.
Akkor jó, amikor a dión látszik, hogy "aranyosodik" a színe, de a keksz széle még nem sötétedik.
(A sütési idő irányadó, nekem ennyi, de minden sütő más, és mindig minden más :)
32 db lett belőle.




* Az igazán jó minőségű kakaó számomra megfizethetetlen. 
 Ezért megpróbálok abból választani, ami megfizethető. 
Általában a kakaóvaj tartalmát nézem meg   -az árat szem előtt tartva-   következő lépésként. 
Édesanyám mindig azt mondta a "Holland kakaónak nincs párja." így legtöbbször én is azt veszek. (Sötétbarna zacskós csomagolás, 22 % zsírtartalommal.)
 Most viszont kaptam a mu...r-ben (drogéria) árban és súlyban megegyező Fair Trade-es kakaót. 
A zsírtartalma 12 % , bár szívemnek nagyon kedves, a minőségét még nem ismerem.




Nagyon kevés cukor van benne, és nagyon sok kakaó. 
Aki szereti a töményebb étcsokoládét, nos, az ezt is fogja szeretni.
Nekem egy korty illatos eszpresszóval, megédesíti a napom :)











2013. november 25., hétfő

Üdvözlet "Agnes."-nek




Kedves Agnes. <3 köszönöm.


 

Hála mindenért....




Paprika-, és paradicsom virágok a kertemben...









"Az ember itt kevés a szeretetre.
Elég, ha hálás legbelül
ezért-azért; egyszóval mindenért."
(Pilinszky János: Az ember itt / részlet)


2013. november 24., vasárnap

Diós omlós aprósütemény



Mit csináljon az ember, ha megadatik egy kis plusz idő?
Ossza be jól :) akkor mások mellett, jut egy kicsi arra is, hogy kekszekkel kísérletezzen :)
Egyből háromfélét gyúrtam be, ha már előkerült a daráló*.


 


Kettő tökéletes, a harmadikról írni sem akartam...de a Fiamnak az lett a kedvence. 
Így alakítok rajta és majd  jön az is :)
Ám elsőként ezt a darált diósat mutatom.


 


Csak önmérsékletet gyakorolva lehet abbahagyni. 
Kicsit édes, nagyon omlós, közte pedig diós :)




Diós omlós aprósütemény




Hozzávalók
150 g finomliszt
100 g finomra őrölt dió
pici só
100 g hideg teavaj

A konyhapultot áttöröltem egy nedves ruhával, folpach fóliát feszítettem rá 
(ha nedves, akkor feszesen rátapad és nem ugrik össze), kb. 40 cm hosszút.
(Erre fogom borítani, majd becsomagolni a nyers tésztát. 
A gondos előkészületekkel időt takarítok meg és energiát.)
Az aprítógépbe mértem a diót és a cukrot, finomra őröltem
 (ha a cukorral együtt őröljük, akkor nem dióvaj lesz belőle, megtartja szemcsés szerkezetét. 
Ehelyett természetesen a hagyományos szerkezettel darált dió is tökéletes.)
Hozzáadtam a sót, a lisztet és a darabokba vágott hideg vajat. 
Még egy-két gombnyomás és készen is lettem a tésztával.
A kifeszített fóliára borítottam és összenyomtam a tésztát. 
Hosszú hengerré alakítottam (olyan 6-7 cm volt az átmérője), becsomagoltam és a hűtőbe tettem.
(Itt következett a következő keksz összeállítása :)
 Pár óra elteltével  -ahogy újabb idő állt rendelkezésemre, javaslom min. 2-3 órát hűteni)-   
bekapcsoltam a sütőt, két tepsire sütőpapírt borítottam.
Előkerült az első henger (ugye 3 volt), kicsomagoltam és
egy éles késsel kb. 5-6 mm vastag szeleteket vágtam belőle. 
A tepsire sorakoztattam és a forró (180 fok) sütőben készre sütöttem (7-8 perc).
Amikor a színe már tetszett  -éppen óaranyba hajlott a karimája-  kivettem a sütőből, 
nos a sütemények még teljesen lágyak voltak. 




Gondoltam, hogy lesz amilyen lesz, jó lesz: tökéletes lett, csak a tepsin kellett hagyni míg kihűlt. 
Ekkor áthúztam papírostól az asztalra, majd a többit is ide gyűjtöttem. 30 darab lett.
A sütőben persze már sült a következő adag :)




 Régi szokásom ez :) hogy egyszerre többféle kekszet készítek. 
Mind a három ugyanazzal a technikával készült, három, de csak egyszer kell elmosni a gépet
 (kevesebb munka, kevesebb víz). Ráadásul bennem vannak a mozdulatok, 
alig több idő míg elkészül a három, mint az egy. 
A sütés is gyorsabb és csak egyszer kell felfűteni a sütőt. 
Az már csak plusz, még gazdaságosabb, amikor kenyérsütés után készítem.  
Hát így: szervezés, jó időbeosztás, lelkesedés, ...
a válaszom Kedvesek, 
akik kérdezitek, hogy van ezekre a dolgokra időm.....