Follow by Email

2013. október 30., szerda

Kubai kenyér sült





Az elmúlt hetekben sokat leveleztem a Kubairól:
- Vajon miért repedt meg olyannyira szépen nekem?



 


Próbáltam rájönni van-e titka, de nem, egyszerűen nem tud nem megrepedni....
Ebben a szokásostól igencsak eltérő technikában fontosnak tartom betartani a pontos leírást.
Én is pont úgy csináltam, ahogy annak idején leírtam.
Az első Kubai:  
Akkor is, ha nem finomlisztből készül:
Akkor is, ha csak magos: 
Akkor is, ha nem is kenyér:
Akkor is, ha bagett:


Így tegnap nálunk is Kubai készült, az alaprecept szerint.


Hozzávalók
200 g rétesliszt
300 g finomliszt
2 tk só
(a cukor kimaradt)
25 g friss élesztő
300 g forró víz (lehet picivel több, de inkább kemény a tészta)
+
1 kevés olaj (majd a pihentetéshez kell)


A lisztet dagasztótálba tettem, hozzáadtam a sót, cukrot és belemorzsoltam a friss élesztőt. 
Alaposan elkevertem. Beindítottam a keverőgépem (teljesen egyszerű, amin spirál van)
és miközben kevertem, határozott mozdulattal belezuttyintottam a forró vizet.
A keverést addig folytattam, amíg teljesen egybeállt a tészta. (Lehet csak kézzel is.)
Ezt követően a munkafelületre tettem és kézzel átgyúrtam
 (az első esetekben még 7 percig dagasztottam, de időközben eltértem ettől, kevesebb is elég).
A dagasztótálba visszatettem a cipót, csorgattam a tetejére 1 tk,
olajat, majd megforgattam benne a tésztát.
Beraktam a kissé előmelegített sütőbe (langyos legyen 25-30 fok),
egy fém bögrébe forró vizet is tettem mellé, hogy meleg pára legyen. 15 percet pihentettem,
közben kelt a tészta.

Ekkor kivettem, formáztam rajta*, hogy szép kerek legyen,
 meghintettem kevés liszttel és sütőpapíros tepsire raktam.
Tetejét bemetszettem kereszt alakban egy zsilettel, jó alaposan.
A kenyeret beraktam a "hideg" sütőbe ( 30 fokos! ), bent maradt a víz is (most 2 dl körül volt)
és bekapcsoltam a sütőt 200 fokra légkeverésre.
Beállítottam az órát 40 percre.


...beraktam formázva, bemetszve, pár perc telt el, a sütő órája 50 fokot mutat...

A kenyér a sütő hőfokának emelkedésével együtt emelkedett
(nem túl sokat, tehát nem lesz duplája!) és gyönyörűen megrepedt.


...15 perc telt el, (az első 15 percen túl) a sütő 150 fokos és nagyon párás...

 Félidőben letakartam egy sütőpapírral, hogy ne piruljon túl, ekkor kivettem a vizes bögrét, 
amiben volt még víz bőven.
40 perc elteltével vettem ki a kenyeret, lehet előbb is jó volt már.

 

Rácsra tettem.


...egyik oldal (felső), másik oldal (alsó)



* Hogyan formáztam?
Amikor a 15 perc letelt, kivettem a cipót a sütőből, a tálból,
enyhén lisztezett munkalapra borítottam.
Ekkor a tészta kissé elterült. Fentről kb. 1/3-át lehajtottam, csak finoman, nem gyúrtam!,
majd az alsó harmadára gördítettem. Fordítottam a tésztán és újra ugyanúgy jártam el.
Most megfordítottam a tésztát, a hajtott részek voltak alul.
A két tenyerem között "gömbölyítettem" rajta, hogy szép cipó legyen, 
inkább magasabb (a tészta végig a munkalapon volt).
(Ez pár pillanatos művelet, nehéz szavakba önteni, bízom benne, hogy a lényeg érthető.
Nem gyúrtam össze!)




Már délután volt, így nem vágtuk fel aznap.
A rácson hagytam, szabadon, ahogy volt.
Ma reggel a héja kemény, ropogós, nem puhult vissza. 
(A szeletekről ma készültek a fotók.)
Látszik a bélzete is, szerintem magáért beszél.





 Sokféle kenyér van, a Kubai az egyik. 
Badarság lenne összehasonlítani a Svéd rozskenyeret, a lepénykenyerek bármelyikével,
 mint ahogy a Kubait,  az Anyáink által kemencében sütött hatalmas kerek kovászos kenyerekkel. 
Mindent a helyén kell kezelni.
 Én örülök, hogy ismerem a Kubait, hisz bő egy óra alatt kenyeret varázsolok a Családom asztalára.
Nem mindig tudja az ember megtenni, hogy órákat szenteljen a kenyérsütésre.














2013. október 29., kedd

Őszülök...(1.)



Igen, igen nálunk is ősz van, 

"Most már félévig este lesz.
Köd száll, a lámpa imbolyog.
Járnak az utcán karcsú, roppant,
négy-emeletnyi angyalok...."

de meleg, nekem való.


Rózsák
























 A fotókat az elmúlt napokban készítettem...
Az idézet Nemes Nagy Ágnes, Október c. verséből.





Lassan kel a Nap....



....lassan kel a Nap, így ideje, a tegnap készült Naplementés fotókat megosztanom.
 Bízom benne, hogy Másoknak is hozzátesz valamicskét az induló napjukhoz.

" Kinn vár a Fény,
Hív új remény.
Hajt az, hogy győzhetek,
Hát jó reggelt Emberek!..












(A képek direkt nem élesek.)






Kinn vár a fény,
Hív új remény.
Hajt az, hogy győz­he­tek,
Hát jó reg­gelt, emberek!.. - See more at: http://www.mywaycoaching.hu/2012/10/amilyen-egy-napod-olyan-az-eleted/#sthash.j2hju4rI.dpuf
Kinn vár a fény,
Hív új remény.
Hajt az, hogy győz­he­tek,
Hát jó reg­gelt, emberek!.. - See more at: http://www.mywaycoaching.hu/2012/10/amilyen-egy-napod-olyan-az-eleted/#sthash.LYxpDihz.dpuf
Kinn vár a fény,
Hív új remény.
Hajt az, hogy győz­he­tek,
Hát jó reg­gelt, emberek!.. - See more at: http://www.mywaycoaching.hu/2012/10/amilyen-egy-napod-olyan-az-eleted/#sthash.LYxpDihz.dpuf

2013. október 25., péntek

Török töltött pogácsa....



Duendénél találkoztam vele, az útmutatása alapján bejártam az "útvonalat"
 majd "hazataláltam" a saját konyhámba :) hogy elkészítsem, 
ezt a sokféle töltelékkel készíthető sós "pogácsát".





A töltelék nálam:
- Feta sajt és olívaolajban eltett aszalt paradicsom és fokhagyma
- Kék sajt és érett körte, frissen őrölt bors
 Az előbbi konyhákban pohárral, csészével mértek, én megmértem g-ban, 
illetve megadom nekem mennyi lisztet vett fel. Kedve szerint választhat mindenki :) 




Török töltött pogácsa

Hozzávalók
Tészta
2 db tojás
250 g joghurt
 125 g olaj
14 g (nem egész 1 cs. alnatura/dm) sütőpor
550 g finomliszt (nekem ennyit vett fel)
1 tk só
 
töltelék
1 doboz kék sajt (Castello)
körte
frissen őrölt bors

1 doboz (kicsi) feta sajt
1 marék aszalt paradicsom
fokhagyma

tetejére
1 db tojás

A sütőt bekapcsoltam 180 fokra (légkeverés). Két tepsire sütőpapírt tettem.
A tojásokat elkevertem a joghurttal, olajjal, sóval, majd tettem hozzá egy adag lisztet, a sütőport, 
ezt is elkevertem, majd apránként még lisztet.
Kellemesen puha, de nem lágy tésztát készítettem, letakartam és hagytam pihenni.
Elkészítettem a töltelékeket.
A sajtokat villával összetörtem. 
Az aszalt paradicsomot ollóval összevágtam, hozzányomtam a fokhagymát.
A körtéket apró kockára vágtam és jó sok borsot tekertem rá.

A tésztából kis golyókat formáztam, majd egyenként kerek lappá kinyújtottam. 
A közepébe hosszan a töltelékből halmoztam, majd két oldalról felhajtottam a tésztát. 
A tészta két végét összenyomtam. Olyan papucs formája lett.
A tepsire sorakoztattam, majd a kissé felvert tojással lekentem.
Egyszerre tettem a forró sütőbe a tepsiket, majd félidőben megcseréltem (alsó-felső, felső-alsó).

20 db 12-14 cm x 4-5 cm  nagyságú papucsaim lettek.

 Sándornál található videó :)


 
http://www.youtube.com/watch?v=8leQfob33o4#t=16



Nálunk a körte-kék sajt páros volt a nyerő :)







 






Üdvözlet "Mági"-nak



Kedves "Mági" köszönöm, hogy erre jársz :)





2013. október 23., szerda

Erősítő elixír: almaecet+méz+....



...elixírt készítettem.




Az idén, az erjesztett ecetek készítése terén tettem mélyreható megfigyeléseket. 
Sokféle gyümölcsből  -virágból-  erjesztettem ecetet, egyik finomabb, mint a másik.
Bár ebből a blogon nem sok látszik, de a tapasztalat szerzés volt a cél. Amennyiben az Isten is megsegít, akkor majd jövőre lépésről-lépésre haladok a bemutatásban.




Ecetet bármiből lehet készíteni, de a legismertebb  -és amiről egyáltalán szakirodalom létezik, amiről a legtöbb kutatást jegyezték-  az almaecet.




Az almaecet egy jól bevált háziszer, gyógyítószer, megelőzőszer, egyesek szerint a fiatalság forrása.
(De nem csodaszer, mert csodaszerek nincsenek, mint ahogy egyetemes gyógyszer sem létezik.)
Az almaecet segít az emésztési, anyagcserezavarok esetén, felszakítja a lerakódott váladékot, 
rendben tartja a koleszterin szintet. 
Antibakteriális és gyulladásgátló hatású. 
Erősíti és rugalmassá teszi a szöveteket.
Külsőleg természetes bőrápolószer, elősegíti a sebgyógyulást. 
Erősíti a szervezet immunrendszerét, salaktalanít. 
Értékes hatóanyagok tárháza, amelyek élénkítik az anyagcserét, serkentik a vérkeringést, jobb lesz tőle a közérzetünk, felfrissít, vitalizál, vidámabbak leszünk. 
Javítja az általános egészségi állapotot, lassítja az öregedés folyamatát.
Paul C. Bragg és Particia könyvében "életelixírnek" aposztrofálja az almaecetet. Szerintük, 
"a tiszta, természetes, lepárlatlan almaecet, amely még zavaros,...
a természet legtökéletesebb tápanyagai közé tartozik".
A vermonti népi orvos, Forest Clinton Jarvis, állatokat, embereket gyógyított almaecettel, 
mégis leginkább megelőzésre ajánlja: "Aki naponta ezt issza, számtalan panaszt enyhíthet vele, 
de elsősorban megelőzheti a különféle betegségek kialakulását."
Cyrill Scott, az almaecet terápia egyik követője vallotta: "Az almaecet nem bizonyos betegségeket gyógyít, hanem az általános egészségi állapotot javítja." Mindezt káros mellékhatások nélkül. 

Az almaecet bárki rendelkezésére állhat.
Az elkészítése egyszerű, de nem biztos, hogy mindenki kapható erre.
Vásárlásnál hogyan válasszunk almaecetet?
- Csak természetes úton előállított, kissé zavaros almaecetet vásároljunk "gyógyászati" célra.
A tiszta, desztillált ecet kevesebb hatóanyagot tartalmaz.
- Lehetőleg biotermesztésből, vagy kezeletlen almából készült almacetet fogyasszunk.
A jó almaecet sötét színű, zavaros, hab is lehet a tetején vagy lerakódás az alján.
(A dm-ben és mullerben-ben kapható, saját márkás bioalmaecet megfizethető áron.)

Ha készíteni akarunk, itt találunk segítséget. 
Az első bejegyzéseim egyike volt. Amennyiben kérdés merülne fel örömmel válaszolok.
Az ecetes erjedés során a tetején képződő habszerű hártyának semmi köze a penészképződéshez.




A rendszeres almaecet fogyasztáshoz, tudatosság kell. 
Nem mondom, hogy nem finom, de oda kell figyelni, hogy az ember ne felejtse el. 
Na most, magamra nem olyan nehéz odafigyelni, de van Férjem, Gyermekem, Édesapám. 
Rájuk is oda kell figyelni (nekem). 
Előfordul, hogy reggel eltérő időpontban vagyunk jelen a konyhában. Ezért kitaláltam nekik valamit...
Egyszerűen névre szóló almaecet elixírt készítettem, külön-külön üvegben. 
Ezt az étkezőasztalra tettem és reggel mindenki beleihat a sajátjába.
Működik :)




Életelixír

Hozzávalók
méz 
almaecet (házi)

Egy üvegnyi almaecetbe annyi mézet tettem, hogy kellemesen édes legyen.
Ebből egy evőkanálnyit 2 dl vízben hígítva kortyolunk el reggelente (meg amikor az eszünkbe jut).
Most hogy frissen szüretelhető Csipkebogyó és Galagonya, hát tettem bele belőlük.
Így lett C-vitamin dús, szíverősítő elixírem.

Az almaecet-méz elixír nagyanyáink bevált szere, a szegények itala volt régen.
A méz és almaecet ideális módon egészítik ki egymást.
A méz enyhíti az ecet fanyar ízét, vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, enzimekben, baktériumölő anyagokban gazdag. A virágnektár összes hatóanyaga a mézben is megtalálható. 
Többek között C-vitamin, B vitaminok, ásványi anyagok, Kálium, Kalcium, Vas, Réz, Mangán, 
Foszfor, Magnézium. Alma-, ecet-, citrom-, hangyasav. 
A méz alapvető alkotóeleme a virágnektár. 
A nektár nagyrészt cukorból áll, amely a keményítő mellett (összetett cukor) 
szervezetünk legfontosabb energiaszállítója, úgymond tiszta energia.
Dr Jarvis (1881-1945) "tejes értékű tápanyagként" nagyra értékelte a mézet.
"A méz egészségjavító és csíraölő hatása által az ecetes-mézes ital valóságos életelixír."




A régi egészségmegőrző alaprecept

Egy pohár vízben elkeverünk 2 tk almaecetet és 1-2 tk mézet.
Minden reggel rendszeresen fogyasszuk étkezés előtt, apró kortyokban.

Amennyiben valakinek nem bírja a gyomra éhgyomorra, az igya meg étkezés után.
Egyénileg változtathatunk a recepten, sőt tehetjük gyümölcslébe.
Ha valaki úgy találja, hogy neki nem igazán jó az almaecet, akkor ne erőltesse, találjon valami más módot amivel az egészségéért tehet. Nem vagyunk egyformák.
S ne felejtsük, a népi természetgyógyászat tapasztalatokon alapul.

Felhasznált irodalom: Természetes gyógymódok