Follow by Email

2013. április 29., hétfő

Aszalt paradicsomos bazsalikomos fokhagymás piknik kenyér


 1. rész
Tomato bazil & garlic filled pane bianco


 


Ezt a  finomságot választotta Natashya, a BBB közös áprilisi sütésére.

  ( A BBB  -Bread Baking Babes-  szűk baráti társaság, a világ minden tájáról olyanok,
akik szeretnek kenyeret sütni.
 Olyan emberek alapították, akik szeretnek   együtt   kenyeret sütni. 
Minden hónapban az alapítók közül, van egy Háziasszony, aki "adja" a receptet, 
megsütik az alapítók és bárki aki szeretné,
a tapasztalatokat pedig a hónap végén, megosztjuk egymással.
2012 januárjától többnyire a BBB csajokkal sütök.
Az előzőekben "közösen" sütött kenyerek, a BBB címszó alatt szerepelnek.)






Aszalt paradicsomos, bazsalikomos, fokhagymás kenyér...
hű, a nyári kedvenceim között szerepelt már eddig is (van már hasonló a blogon),
naná hogy megsütöttem.
Minden hozzávaló volt itthon, aszalt paradicsom tavalyról, na meg a fokhagyma is tavalyi,
de a bazsalikom már idei, igaz előnevelten ültettem ki.
A "tavalyi-idei" egyensúlyért, na meg, mert akartam minél több zöldet beletenni,
szedtem még friss rukkolát*.




Sajtot egy jól olvadót, a Tilsiti-t** választottam.

A recepten nem változtattam, úgy tökéletes ahogy van, csupán egy picit tértem el:
- picit kevesebb cukor
- friss fokhagyma, granulátum helyett
- 1 ek (púpos) búzasikért adtam hozzá, a liszt javítására
- plusz rukkolát
- megszórtam borssal
- a tészta egyik felét édesen készítettem el, erről egy külön posztban írok
Az eredeti BBB recept itt található.





Paradicsomos bazsalikomos fokhagymás piknik kenyér

Hozzávalók
115 g langyos víz
50 g cukor (helyette 1 tk)
4 tk szárított élesztő (alnatura/dm)
230 g langyos tej
65 g extra szűz olívaolaj
2 db nagy tojás
2 tk tengerisó
725 g finomliszt 
(én még hozzáadtam 1 púpos evőkanál búzasikért)
-------
3/4 tk fokhagyma granulátum v. por ( én friss fokhagymát tettem 5 dundi gerezdet)
170 g reszelt sajt (Tilsiti)
15 g friss bazsalikom (én még tettem rukkolát)
frissen őrölt bors


1) Kimértem a lisztet, bele a sikért, a sót, a cukrot és a szárított élesztőt.
Kezemmel összekevertem. 
Közepére mélyedést nyomtam az öklömmel és beleöntöttem a vizet, tejet, olajat,
beleütöttem a tojásokat, kissé összekevertem egy kanállal,
majd az mixer spiráljával összeállítottam a tésztát.
5-6 percig dolgoztattam a gépet, még a tészta egy selymes lágy gombóccá állt össze,
teljesen elvált az edény falától. (A tészta igen lágy, de nem kell megijedni, tökéletes lesz!)
A munkapultra tettem és szokásomhoz híven szeretetteljesen áthajtogattam, megsimogattam,
végül cipót formáltam belőle. Rácsorgattam egy teáskanálnyi olajat, mindenhol rásimogattam
és a keverőtálba tettem pihenni 45 percre.
A tálat lefedtem folpack fóliával.
2) Közben előkészítettem az aszalt paradicsomot, ollóval egészen apróra daraboltam.
(S bár a tanács úgy szólt, hogy papírtörölközőre rakosgassuk ki az olajból,
hogy a fölösleges olaj lejöjjön róla, nekem erre nem volt szükség,
mert van olyan paradicsomom, amit nem olajban tárolok. )




Leszedtem a bazsalikomot és a rukkolát, a fokhagymát megtisztítottam és hosszában szép, 
vékony szeletekre vágtam.
3) Két sütőpapírt készítettem, tepsire.
Elővettem a tésztát és pontosan kettéosztottam.
Az egyiket visszatettem a tálba és lefedtem, a másikat kinyújtottam 55 x 20 cm-es nagy téglalappá.
Megszórtam mindennek a felével: az aszalt paradicsommal, a félbevágott bazsalikom levelekkel,
a szeletelt fokhagymával, a rukkola levelekkel és a lereszelt sajttal.





4) A tésztát a hosszabbik oldaláról feltekertem (se nem lazán, se nem szorosan).
A két végét határozottan összenyomtam.
5) A tésztatekercset áthelyeztem a sütőpapíros tepsire, a "varrattal" lefelé.
A két végét visszakanyarítottam, mintha 8-ast csinálnék.
Fogtam egy zsilettet (aminek azt a felét amit nem használok leragasztottam, a baleset elkerülése végett) és egy csipeszbe fogva, a tésztatekercs közepét mélyen bevágtam,
nem vágtam teljesen át, kb. 2/3-áig.
A tekercs két végét sem vágtam át, kb. 3-3 cm-nyit egyben maradt.


 


Picit megspricceltem vízzel és tekertem rá kevés borsot.
6) Az eredeti leírás szerint most kell S-t formálni belőle, de nekem a vágás előtt praktikusabb volt.
Letakartam és hagytam, hogy keljen/pihenjen 45 percet.
Elkészítettem a másik kenyeret is.
7) Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra, légkeverésre.
A tepsimre keresztben egymás mellett, külön sütőpapíron elfért a kettő, 
így én egyszerre toltam őket a sütőbe.
8) 35-40 perc szükséges volt nekik a teljes süléshez. 
15 perc elteltével föléjük tettem  -a következő sínre-  egy tepsit (nem ért hozzájuk),
 hogy ne piruljon túl a tetejük.

9) Miután megsültek, rácson hűtöttem őket.


 


Összefoglaló
Nagyon finom! Melegen jó, de amikor kihűlt akkor az igazi (nekünk).
Másnap is  -miután fedetlenül, csak enyhén egy vászonnal letakarva töltötte az éjszakát-  
tökéletes, úgy ízre, mint állagra.

Köszönet Natashya-nak a receptért, meg persze Mindenkinek!
 Folytatás következik....




* Rukkola
A kerti évelő rukkola, csak formájában hasonlít az importból származóra.
A  levelei kisebbek, de vaskosabbak, íze sokkal markánsabb, szinte már csíp.
Nagyon szeretem. Van néhány tő, amit szívesen elajándékozok, ha valaki eljön érte.
(Pest megye, Gödöllő környéke.)

** Tilsiti sajt
A régi keletporosz  városnak, Tilsitnek köszönheti a nevét.
Ma már több országban is gyártják, puhább vagy tömörebb állaggal, kicsi vagy nagyobb lyukazottsággal (jellegzetes a röghézaggal) rúzzsal vagy fóliában érlelve.
Az aroma és az íz, az enyhétől a tipikusan erőteljes-fűszeresig terjedhet.
Finnországban kreiviként ismert, Norvégiában edda, Svédországban ambrosia,
Németországban tollenser vagy stangenkase. Ausztriában tájegységenként változik a neve.
(forrás: Sajtlexikon)






2013. április 28., vasárnap

Spenótos pite



Teljesen bezöldült a "konyhám" :)
már második-harmadik hete, nincs olyan nap, hogy ne kerülne valami "zöldfogás" az asztalra.
Zöldel a kert, -kivétel a fű, az sárgállik, nem csak a virágzó pitypangtól- tobzódunk a tyúkhúr,
zamatos turbolya, csalán, pitypanglevél, medvehagyma, újhagyma, spenót zöldjében,
 belőlük készült egyszerű finomságokban.
Lassan lehet szedni a sóskát, a torma levelét és a rebarbarát.
Minden fűszernövény kihajtott, a teljesség igénye nélkül: citromfű, tárkony, oregánó, kakukkfű, menták, zsályák, a zeller, a petrezselyem, a édeskömény, a rozmaring, a lestyán fűszerezi étkeink.
Előző nap elfogyasztottuk az idei év utolsó medvehagymás* finomságát, egy tejszínes-medvehagymás spagetti "ízében". Ezt a pitét pedig kedves Vendégeimmel kóstoltattam meg.






A spenót kedvünk szerint felcserélhető, vagy kiegészíthető.





Újhagymás spenótos pite
Hozzávalók

tészta

200 g finomliszt
110 g hideg vaj
1 db tojássárgája
2 ek hideg víz
tengerisó

töltelék

500 g friss spenót
3 szál újhagyma
3 db tojás + az 1 db fehérje
  200 ml tejszín
50 ml tej
200 gr reszelt sajt  (többféle: Gauda, Tilsiti, kevés füstölt)
tengerisó
frissen őrölt bors


 


Elkészítettem a tésztát.
Már mindenki tudja, hogy az omlós tészta titka, a hideg összetevőkben és a gyors munkában rejlik.
A lisztet kimértem, a késes gépembe tettem, hozzáraktam a hideg felkockázott vajat és a sót.
 Megnyomtam a gombot és pillanatok alatt morzsásra daráltam.
(Ha nincs ilyen gépünk, akkor öntsük a lisztet a tálba/munkafelületre, tegyük bele a sót keverjük össze, tegyük a közepébe a kockákra vágott hideg vajat és gyors mozdulatokkal
az ujjunk végével/hegyével morzsoljuk össze. Majd jöhet a tojás és víz.)
Megliszteztem a munkapultot, ráborítottam a vajas morzsát,
közepébe tettem a tojássárgáját és 2 ek jeges vizet.
Az ujjaimmal, igen gyors mozdulatokkal összedolgoztam a tésztát, majd korongot formáltam belőle,
kissé ellapítottam, meghintettem liszttel és vékonyra nyújtottam.
Olyan nagyra, hogy kitudjak bélelni vele egy 22 cm átmérőjű, 4 cm magas peremű kerek pitetepsit.
A tésztára borítottam egy sütőpapírt és ennek segítségével (így nem szakad el) kibéleltem vele a tepsit.
( a sütőpapír alulra került, rá a tészta, úgyhogy magas pereme lett). Betettem a hűtőbe.
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra, légkeverésre.
Elkészítettem a tölteléket: a spenótot, újhagymát tisztítottam, a hagymát karikára,
a spenótot egy ollóval apró darabokra vágtam. Egy tálba ütöttem a tojásokat, hozzá a tejszínt, sót,
borsot és összekevertem. Belekevertem a reszelt sajt  2/3-át, olyan sűrű lett, hogy adtam még  hozzá tejet.
Ekkor, beleforgattam az újhagymát és a spenótot.

A spenótos egyveleget a tepsibe halmoztam, a tésztára.
Teljesen kitöltötte, ahol engedte a tészta, ott ráhajtottam a szélét. Csak lazán.

Beraktam a forró sütőbe, amit levettem 180 fokra.
Kb. 25-30 perc múlva rászórtam a maradék sajtot a tetejére, 35 perc alatt sült meg.
(A sütési idő némileg eltérhet.)
Tekintettel, hogy a spenótot nyersen tettem bele, így egy kevés levet eresztet, de ez nem rossz,
akit esetleg zavarna, akkor érdemes még kb 2 ek zabpelyhet tenni a "töltelékbe".

Mi langyosan szeretjük legjobban, de forrón és hidegen is teljes "ízélvezet".





* Szerdán a piacon jártam és láttam, hogy még mindig hegyekben kínálták megvételre a medvehagymát.
Bár ezzel így önmagában nem lenne baj, de már nem szabadna szedni azt, amin megjelentek a bimbók...
Nem tudom pontosan, de kb. 4-5 éve vettem kertészetben egy cseréppel és ültettem el a kertemben.
Eddig évente csak innen-onnan csíptünk néhány levelet.
 Lassan szaporodik magról, mag meg csak ott lesz, ahol hagyjuk a maga módján elvirágozni.
Közben a Facebookon is téma volt a "meddig és hogyan szabadna szedni"
Erdőkóstoló több bejegyzésben értekezik róla:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=500786866636910&set=a.367768426605422.74218.315587761823489&type=1

A magam szerény véleménye, hogy hallgassunk a szívünkre, akkor nagy baj nem lehet <3.
Természetesen nem támogatom a természet kizsákmányolását....
Mindig az adott helyzetben, adott helyzetet érdemes megvizsgálni és dönteni.


Üdvözlet "Marietta"-nak



Marietta, köszöntelek nálam :)
Köszönöm.



Szellőrózsa

Üdvözlet "M@rti"-nak



Kedves M@rti, üdvözöllek.
Köszönöm.



Díjat kaptam...



Díjat kaptam Andreától, a Napfény és Fűszer blog írójától.
Igen megtisztelő ez számomra, Andreával kölcsönösen követjük egymás bejegyzéseit, 
roppant finom dolgok születnek a keze által.

Andrea köszönöm a Best blog díjat :)






A díjazás szabályai
1) Említsük meg kitől kaptuk a díjat, (bár szerintem ez természetes :)
2) Válasszunk 4 bloggert, akinél 200-nál  kevesebb a feliratkozott, rendszeres olvasók száma. 
3) Látogassuk meg az általunk díjazottat és hozzuk tudomására, hogy így döntöttünk.

Akiket én választottam




2013. április 27., szombat

Görög típusú joghurt házi joghurtból



 Nyáron, több, sűrű, krémes joghurtot fogyasztunk.


 


Készül belőle
- joghurtos desszertek, 
- joghurtos gyümölcs torta,
- joghurtos saláták, például  a sokunk kedvence Tzatziki:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/05/tzatziki.html

Itt ahol élek, lehet kapni egy lengyel gyártmányú 450 gr-os ilyen tipusú joghurtot, 
de tudom nincs mindenhol.
Többen mondták az ismerőseim közül, hogy milyen jó nekem...
(ez így igaz, de nem ezért :), Ők viszont mit csináljanak, feléjük nincs (?)
Amikor még felénk sem volt, akkor úgy csináltam, hogy a normál joghurtot,
összekevertem ugyanannyi tejföllel és lecsöpögtettem.
Az "ugyanannyitól" ellehet térni, hisz ez függ attól, hogy mennyire savanyú a joghurt/tejföl.
Érdemes fele-fele aránnyal kezdeni, majd ízlésünknek megfelelően változtatni.


 


Ez így jó,
de most arról  fogok írni, hogyan csináljunk görög típusú joghurtot, ha már van házi készítésű joghurtunk.
Nem régen írtam, hogyan szoktam tejből, pár óra alatt joghurtot készíteni.
Ennek a lényege, hogy a felforralt tejet visszahűtöm "kézmelegre"
majd a 9 dl - 1 liter tejet beoltom 4-5 nagy evőkanál joghurttal.
Először egy egyszerű, de minőségi boltival (vagy házival), később a sajátból hagyok meg mindig ennyit. Amennyiben változna a saját készítésű joghurtunk minősége, savanyúbbra váltana, vagy bármi,
akkor érdemes újra, "nem sajáttal" oltani.
A beoltott kézmeleg joghurtot, termoszba teszem, és melegen tartom,
általában 12-16 órát így hagyom, de én 6-7 órásan szeretem a legjobban.
Akkor már elég sűrű, de inkább édeskés, mint savanykás.
Lehet ezt házi friss tejből és normál (nem tartós) boltiból, mindkettőből működik.

Most ebből kiindulva, sikerült "görög" típusú joghurtot készítenem.
A görög típusú joghurtok a normál joghurttól abban térnek el,
hogy magasabb a zsírtartalmuk (7,5 %) és sűrűbbek.
Sűrűbb lesz, ha lecsöpögtetjük. A zsírtartalmán kellett javítani.
Ezt tejszínnel oldottam meg.





Eddig több esetben készítettem el, minden esetben bolti tejből, bolti joghurtból, bolti tejszínből,
hogy lássam ezzel/így is kivitelezhető, hisz könnyű a jó zsíros házi tejből készíteni dolgokat,
de az nem mindenki számára elérhető.
 A spar saját termékeit használtam, hogy legyen kiindulási/viszonyítási alapunk,
hisz tudjuk, óriási különbségek vannak termékek között.
Ezért tartom fontosnak megmondani mivel értem el olyan ízt, amivel elégedett vagyok.
Persze ettől még másnak lehet, nem ez az ízvilág felel meg.
A sparnak nem feltétlenül akarok reklámot, ez nem szponzorált hirdetés, két oka van, hogy tőlük vásárolok.
Az egyik, hogy hozzánk legközelebb van, a másik, hogy ahol Budapesten laktunk ott is a legközelebb volt, tehát hosszú évek óta ismerem a saját termékeinek minőségét, és tudom mit kapok.
Nem a legjobb, van tőle jobb és bőven van rosszabb.


 


Így csináltam/csinálom

Hozzávalók
A termoszom 1 literes.

9 dl tej
 1 dl habtejszín (állati!)
+
3-4 ek joghurt

A tejet (2,8 %-os),  kb. 10 %-ban 30 %-os habtejszínnel javítom, inkább több, mint kevesebbel.
 Felforralom, és visszahűtöm "kézmelegre".
(Lehet hőmérővel, de minek (?) ha az ujjam belenyomom és tűröm, akkor jó :)
Belekanalazom a joghurtot a termoszba, ráöntöm a tejszínes tejet, lezárom, összerázom és melegen tartom legalább 6 órán át. (Néztem már meg 4 óra elteltével, akkor is már sűrű volt.)
Ha kész a joghurt, akkor egy gézen (konyharuhán, papírtörölközőn, kávéfilteren, stb. )
kellő sűrűségűre csöpögtetem és kész.
A csöpögtetés alatt mehet a hideg kamrába, vagy a hűtőbe.




Szeretetrehangoltan a Facebookon :)


2013. április 25., csütörtök

Virágok



Néhány képet készítettem tegnap este, az éppen nyíló szépségekről.
Sajnos mindről képtelenség, bár jó lenne.
Kellemes nézelődést :)


..hunyor...
...elvirágzott Leánykökörcsin...

...Liliomfa/Magnólia...

...tulipán...

...Bőrlevél...

...Mezei árvácska...      


 
...nem jut eszembe...
...Pirosló hunyor/Hellebor...

...Tatárvirág...

...Kerti kéknefelejcs...

...Nektarin virágja...

...Szamóca virágja...

...Ernyős sárma(ernyős madártej)...

...ha jól tudom...Gombafű...

Zsálya

...Kankalinféle...

...Egynyári begónia...

...Tulipán...

...Százszorszép...

...Cseresznyevirág...

...Meggynek virágja...