Follow by Email

2012. november 30., péntek

Kökénylekvár. Kökény gyógyhatásai.




A kökény most érik, illetve, már októberben is kéklettek a gyümölcsök a tüskés bokrokon,
de igazából akkor élvezetes az íze, amikor megcsípte a fagy.
Legalább is így mondták régen, amikor a hideg sokkal előbb kezdődött mint ebben az évben.
Most ez a szilvaféle, nem a dermesztő hidegnek köszönheti,
hogy az ízében a fanyarság mellett kifejezettem édes ízt is felfedezhetünk,
hanem pont a jó időnek. :)




A lekvárt napokkal ezelőtt készítettem.
Ma adtam magamnak a déli napsütésben 2 szabad órát
 és a kutyám kíséretében biciklire pattantam, hogy letekerjek néhány kilométert.
 Természetesen vittem a kosárkámban egy-két papírzacskót, hogy  -ha találok-
gyűjtsek némi téli finomságot a határban. 
Így is lett, szedtem galagonyát és kökényt. 
Miközben a szúrós bokrok között szedegettem az itt-ott csüngő szemeket
(és szurkáltattam magam :) 
a fülembe kúszott egy régi dalocska egyetlen sora, de úgy is ez volt a lényeg: 
"kék a kökény recece(?) ha meg érik fekete" . 
Hát, tényleg a fekete még finomabb, de a kékre sem lehet panaszom,
nagy szemű és lédús(!) és csak cseppet húzta össze a számat.
A mai adagot, ami néhány maréknyi, megmostam, megszárítgattam,
majd egy üvegbe gurigattam a szemeket.
Alkohollal öntöm tele az üveget, kifejezettem terápiás célból.
 Biztos jár erre valaki, akinek erre lesz szüksége :)




Kökény (Prunus spinosa)  és gyógyhatásai 

Terjedt koronájú, feketés kérgű, szúrós cserje. 
Az oldalhajtásai tövisekben végződnek. 
A rózsafélék családjába tartozik a szilva rokona.
A virágok flavonoidokat, a termés cserzőanyagokat, festőanyagokat,
gyümölcssavakat, cukrot, jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz.
A vadgyümölcs minden része felhasználható,
virága, levele, kérge, gyökere és természetesen gyümölcse.
(Tavasszal ne felejtsünk el egy marék virágot gyűjteni.)
Virágok: gyenge hashajtó és vízhajtó hatásúak, húgyúti megbetegedések esetén jót tehetnek.
Levelek: forrázata a légúti betegségek tüneteit enyhítheti, illetve a mandulák gyulladását.

Gyümölcs felhasználása és hatása
Fanyarsága ellenére fogyasszunk belőle nyersen,
hisz ebben az állapotában a legtöbb benne a C-vitamin.
Készíthetünk belőle lekvárt, különféle alkoholos kivonatokat, teát. 
Száríthatunk a termésből, a téli teakeverékünk részét képezheti (az enyémben lesz).

A kökény húsa zsírcsökkentő hatású, a fogyókúrázók nagy hasznát vehetik. 
Anyagcsere szabályozó, emésztési zavarok esetén fogyasztható, a bogyó főzete bélhurut esetén,
a lekvár hasmenés esetén tehet jószolgálatot.
Méregteleníti a szervezetet, tisztítja a vesét, a vért, a vértisztító teák összetevője.
Immunrendszer erősítő, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Idegerősítő.
Jótékony hatással bír a szív és érrendszerre.
A gyümölcs leve vagy teája a szájüreg, garat gyulladásos megbetegedéseinek kezelésére szolgálhat, ilyen esetben érdemes öblögetni vele.
Flavonoid tartalmának köszönhetően csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát.
Készül belőle homeopátiás szer is, amit szívgyengeség és feji idegfájdalmak esetén javallnak.
Most is, a természetkalauzból okosodtam :)


Kökénylekvár 


  

Eddig egy pici és egy kicsi üveggel készítettem, de tervezem még, 
hogy készítek ha a Férfiak is segítenek szedni :)
A 400 g tisztított kökényt 1/2 dl vízben főni tettem,
 hogy a magjától könnyebb legyen megszabadulni.
Amint felforrt, levált a hús a magról.
Egy nagyobb lyukú szűrön átpréseltem a húst, a szűrőn belül csak a mag maradt.
Tettem hozzá 100 g (!)cukrot és összeforraltam.
Az odakészített tiszta üvegekbe töltöttem, a tetőt rácsavartam és 
alaposan bebugyoláltam vastag ruhába/törölközőbe és beletettem a hűtőtáskába 
(ami most fűtőtáskaként szolgált és segített, hogy minél később hűljön ki e kevés mennyiség).
A kisebb üveggel  felbontottam a mosolygós péksüteményhez
Igen finom, fanyar. 
A másik üveget karácsonyra tartogatom :)

Felbontás után mézzel tovább édesíthető.







- Az eltelt időben (2013, 2014) tettem el teljesen natúr lekvárt (nem tettem hozzá főzéskor semmit),
majd felbontáskor az egészet hidegen összekevertem mézzel.
Tökéletes lett.


- Kökény itóka receptje itt található:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/01/fuszeres-kokeny-itoka-alkoholos.html


- Kinga készített kökény likőrt, s persze Andreánál is van likőr, meg más is.


- Ó, és készítettem kökényes szappant.









2012. november 29., csütörtök

"Pocketbook rolls" péksütemény



A BBB kenyérsütő társaság* novemberi témája ez a kedves kis péksütemény.
Az eredeti recept  The Glory of Southern Cooking James Villas könyvében található. 
Kedves Astrid a hónap háziAsszonya, ki ezt ajánlotta közös sütésre, közös tapasztalat szerzésre. 
Hála neki érte, hisz nekem és Családomnak nagyon ízlik e pihe-puha légies teremtmény:)
A vidám BBB-s csajok a péksüteményt elkeresztelték "forró szájnak (Hot lips)"
és bár a világért sem akarok ellent mondani, de nekem egy mosolygó szájra hasonlít:)




Első látásra talán munkásnak tűnik elkészíteni, de nem az. Egy cseppet sem. 
Könnyen összeállítható tészta, a többit pedig az idő megoldja. 
Nekünk végül a formázás marad, meg a sütés....na és a lakmározás.
Először jön az eredeti recept, majd ahogy én készítettem.
Átszámoltam g-ba, kevesebb cukrot tettem bele, friss élesztőt használtam és
 1/3 mennyiségű lisztet teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre cseréltem. 
A  kivitelezésnél, a kelesztési időkben tértem el, mert a tészta így kívánta.
 (Az eredeti írás szerint először 3 óra pihenőt (kelesztést) majd formázás után 2 1/2 óra pihenőt (kelesztést) adjunk neki, de én az egyik időt sem tudtam tartani, mert a tészta túlkelt volna.)




"Mosolygós száj" péksütemény :)

Hozzávalók (eredeti)
1 cs aktív szárított élesztő
1/2 cs langyos teljes tej
1/4 cs növényi zsiradék szobahőmérsékleten
1/4 cs cukor
1/2 cs forrásban lévő víz
1 db nagyobb tojás
3 cs liszt
1 1/2 tk só
-------
8 ek olvasztott vaj

Az eredeti recept teljes leírása Astrid blogján, itt található. 

-----------------------------------------------------

Az én mosolygós szájam, avagy ahogy én készítettem


 


Hozzávalók

25 g friss élesztő
120 g langyos  2,8%-os tej
45 g extra szűz olívaolaj
50 g vaj
50 g (1 púpos ek)  cukor
120 g forrásban lévő víz
1 db nagy tojás
1,5 tk tengerisó
120 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
305 g univerzális liszt 
------------------------------
1,5 ek olvasztott vaj




A langyos tejbe morzsoltam az élesztőt, elkevertem.
Egy másik tálban (amiben később összeállítottam a tésztát) tettem a cukrot,
a vajat és ráöntöttem a forró vizet. Addig kevertem míg elolvadt a vaj.
Ekkor hozzáadtam az élesztős tejet és tovább kevertem.
Beletettem a tojást és továbbkevertem.
Hozzáadtam a liszteket, a sót és összekevertem a tésztát.
Lisztezett munkapultra borítottam és még annyi lisztet dolgoztam a tésztába,
hogy ne ragadjon és rugalmas legyen.
(Tehát a liszt a teljes kiőrlésen túl (120 g), összesen 305 g volt :)
Cipót formáltam belőle és  a pulton hagyva leborítottam egy tállal.
A tészta 1 1/2 óra elteltével megemelte a tálat és kikukucskált.
Tehát nem várta meg, hogy a 3 óra leteljen:)
A kezeimmel kilapítottam, majd 1 cm vastagságúra nyújtottam.
Egy 7 cm átmérőjű pohárral köröket szaggattam belőle,
amit rögtön a sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam.
Megkentem a körök tetejét a visszahűlt olvasztott vajjal, majd félbe hajtottam
(nem emeltem fel, csak az egyik félét a másikra hajtottam) és így is megkentem
a vajjal a tetejét. Letakartam folpack fóliával. 
Annyi idő pihenést (kelést) hagytam neki amíg a sütő 200 fokra melegedett.
9 perc alatt sültek meg (a javasolt idő 7-8 perc)
Kosárba raktam.
Mi forrón nem, csak melegen kóstoltuk, majd kihűlt állapotában.
Finom kökénylekvárral, finom vajjal, de finom önmagában is:)

21 db, egyenként 35 g-os péksütemény lett belőle.




Megjegyzés 

Ezt a tésztát hűtőben, légmentesen lefedve, akár több napig is tárolhatjuk.
Tölthetjük is, sósan és édesen:)
---------------------
Amikor készültem elkészíteni, Vendég érkezett hozzám.
 Azt találtam ki, hogy készítsük együtt, két adagot párhuzamosan.
Majd Ő, az Ő tészta adagját elviszi haza és a nyújtást, sütést otthon fejezi be.
Így is tettünk.
Beszéltünk azóta és ki is beszéltük a tapasztalatokat.
Kedves "R" Barátom, azt mondta, hogy a tészta milyenségével,
 minőségével Ő is nagyon elégedett volt, jó a recept, minden rendben működött. 
Egy ponton tért el a véleményünk, de az már az ízlelőbimbónknak köszönhető.
"R" jobban szereti a ropogós héjú, tartalmasabb péksüteményeket
pl. joghurtos kifli vagy a rozsos kiflik.
Nekem és Családomnak  -bár mi is nagyon kedveljük a ropogós héjú péksüteményeket- 
de ez a pehelykönnyű péksütemény is "bejött":)
sőt  ismétlés következik hamarosan egy-kétféle töltelékkel.



*
BBB

A BBB ( Bread Baking Babes ) egy nemzetközi zárt baráti társaság.
Olyan emberek alapították, akik szeretnek együtt kenyeret sütni. 
Minden hónapban van egy új ötlet, amit, aki szeretné, megsüti és a tapasztalatokat megosztjuk egymással.
2012 januárjától én is a BBB csajokkal sütök.
Januárban - Kubai, Februárban – Biscotti, Márciusban – Svéd, Áprilisban – Islandi,
Májusban – Pásztor, Júniusban – Zabpelyhes Twist, Júliusban - Könnyű kis kenyér,
Augusztusban - Julia Child francia kenyér,
 Szeptemberben - Melaszos rozskenyér, Októberben - sajnos hiányoztam, de pótolom:)
Novemberben - Mosolygós száj:)




Szeretetrehangoltan a Facebookon:) 


Astrid köszönöm (Thanks:)





2012. november 28., szerda

Tárkonyos gombaleves túrógombóccal



Tegnap esti körképemen, amikor megláttam Málna konyhában a tárkonyos libalevest túrógombóccal, azonnal döntöttem: ma az lesz, csak zöldséges kivitelben hús nélkül. 
Önös érdek vezérelt, már ami a hús nélkülit illeti, hisz a világért sem maradtam volna ki ennek a fantasztikus levesnek a fogyasztásából. 
A Fiamnak meg mindegy van-e benne hús vagy sem, neki a citromos-tejszínes-tárkonyos íz a lényeg. 
A Férjem meg délután 4-kor már túl van az ebéden és ilyenkor már nem eszik meleget (az Ő baja:).

Tehát vettem gombát, minden más volt a leveshez, vettem túrót és a gombóchoz is volt minden más.


Tárkonyos gombaleves túrógombóccal




Hozzávalók
sárgarépa 3 nagy darab
fehérrépa 1 nagy darab
5 db kisebb krumpli
50 dkg gomba
5 szál friss zeller
olaj
szárított tárkony (sok)
natúr szárított zöldség
tengerisó
frissen őrölt bors
2,5 dl tejszín
1 ek étkezési keményítő
1 egész citrom héja és leve*  

Túrógombóc hozzávalói ( ugyanúgy készítettem, mint az édesség túrógombócot)
75 dkg túró
3 db tojás
8,5 dkg búzadara
pici só


Összekevertem a túrógombócot, hogy legyen ideje a gríznek megduzzadni, 
lefedtem egy tányérral a tálat és félre tettem.
A zöldségeket megtisztítottam és értelemszerint felszeleteltem.
Az olajon az összes zöldséget megdinszteltem, fűszereztem, majd felöntöttem vízzel és készre főztem.
A tejszínt elkevertem a keményítővel és a levesbe öntöttem, kissé besűrítettem. 
Rászórtam/rámorzsoltam jó sok tárkonyt.
A túrómasszából kb. 3 cm átmérőjű gombócokat formáztam és közvetlenül a levesbe raktam.
 Mikor mind belekerült, elzártam a tüzet, a maradék hő elég volt a gombócnak, hogy megfőjön. Belereszeltem a citrom héját és kevés levet nyomtam bele.
Lefedtem. Kb félóra telt el a késői ebédig, így volt idejük összeérni az ízeknek.
A maradék citromot (héjastól) apró kockákra vágtam és a tányérba mert levesre szórtuk.

* (ez bizony saját citrom, már második éve kényeztet el a kis citromfánk csodás lédús terméseivel. Persze nem terem annyi, amennyi a szükségletünk, de ezekért a szemekért amit kapok tőle, roppant hálás vagyok:)




Ez a leves Mennyei:) 
Málna konyha Asszonya, köszönöm az ötletet:)





2012. november 27., kedd

Csokis cookie (keksz)


Vendég járt ma nálam. 
Kedves "V." Barátom látogatott meg és Tőle kaptuk ezt a nagyon finom kekszet és 
saját kertjében termett csipkebogyót.
Természetesen a receptet elkértem:)




Tehát keksz V.-től, már a karácsonyt idézve:)


Csokis cookie




Hozzávalók

200 gr liszt
100 gr darált dió
1/3 cs sütőpor (Dm/Alnatura)
200 gr cukor (ebből a mennyiségből vehetünk el, ezt közösen megállapítottuk:)
2 db tojás
200 gr vaj
csipet só
fahéj
narancshéj
citromhéj
100 gr apróra darabolt étcsokoládé

A száraz hozzávalókat összekeverjük, belereszeljük a narancs és citrom héját, 
majd az egészet elmorzsoljuk a vajjal. 
Hozzáadjuk a 2 db tojást és összeállítjuk a tésztát.
Hűtőbe tesszük, amíg a sütő bemelegszik 180 fokra (nem légkeverés). 
A  tésztából lecsípünk egy-egy  keksznyi darabot, gombóccá formázzuk, majd a sütőpapírral borított sütőlemezen kilapítjuk. Lehet tenyérrel, de lehet egy lisztbe mártott pohár aljával is.
A 180 fokon 10-12 perc alatt sül meg.




V. köszönjük, mindenkinek nagyon ízlett:) 
A narancshéj és a csokoládé különösen harmonizál egymással, tökéletes ötlet:)






Üdvözlet "Hajna"-nak



Köszönöm, hogy meglátogatsz:)



Üdvözlet "Regi Nuovo"-nak



Örülök Neked. 




Köszönöm.

2012. november 26., hétfő

Gyömbér és tea


Sokféleképpen, sok mindenbe használom. 
Szeretjük a gyömbért. 
Évek óta nem volt olyan időszak amikor nem volt itthon.
Magabiztosan merem kijelenteni...hisz terem a kertben. 
Bizony, bár ez így elég nagyképű, mert a szükségleteinket nem fedezi, de van és amennyi van, az Mennyei:)




Pár éve történt: a kamrában lévő gumó egyszerűen elkezdett hajtani, vagyis megduzzadtak a "szemei".
Gondoltam egy nagyot, a kertbe vittem, ültető lapátkámmal ástam egy gödröt és vágyakozva beletettem a gyömbérgumót. Fogalmam nem volt mi lesz belőle....
Betakartam földdel, lelapogattam és békén hagytam. 
Telt-múlt az idő és egyszer csak picinyke zöldhajtások jelentek meg a jelölő táblácska mellett.
Kihajtott. Egészen a fagyokig a földben hagytam, háborítatlanul. 
Azóta minden évben "ültetek". A napokban kiástam egy tövet, a többit még hagyom.
 Az elültetett gumóból most 4 - 5 x több lett.
Ez a tapasztalat. Ezért semmi mást nem tettem, csak elültettem tápdús földbe. 
Nem kell neki nagy hely. A szára hasonlít a bambuszra, a gumója a csicsókára.




A gyógyhatásairól már írtam közel egy éve.
Bár én az ízéért szeretem, meg hogy átmelegít, de azért jó tudni, hogy mennyi mindenre gyógyír:)

A kedvenc teám belőle  így készítem:
1 alma
4-5 cm-es nyers gyömbér
1/2 lime vagy citrom
méz vagy más édesítő

Egy egész almát (érdemes zamatos félét választani, mert van olyan ami nem annyira ízes a forrázás után) kicsi kockákra vágok. Érdemes magházastól hagyni, hisz a mag is tele van értékes tápanyagokkal, bár én a magokat mindig megeszem:).
A gyömbér ha bolti, akkor lekaparom a héját, ha a kertből van, akkor csak alaposan megmosom. Felszeletelem vagy lereszelem, ahogy kedvem tartja.
Az egészet egy félliteres bögrébe rakom és lobogó forró vízzel felöntöm.
Lefedem a bögrét és állni hagyom még 40-50 fokosra visszahűl.
Akkor belefacsarom a lime-ot és teszek bele mézet.
A finom megpuhult darabokat, bizony meg is eszem:)
Alaposan megrágom, kiélvezem az ízét, majd teával öblítem le:)

Van amikor forrón szeretném,  -ha belül úgy érzem-  akkor nem teszek bele mézet  -hisz a méznek nem jó a 42 foknál melegebb, ha a gyógyhatásait szeretnénk hogy érvényesüljön-  viszont teszek bele egy chili paprikát, néhány darabra törve. Hú, ez aztán a finom izzasztó:)




 Egészségünkre!






2012. november 25., vasárnap

Lúdláb



Ahány lúd, annyiféle lúdláb:)




Ez egy régi recept, Édesanyám dobozából
Kapta valakitől, akivel egy szanatóriumi elvonuláskor ismerkedett meg, legalább is ez derül ki a levélből.
Ez a sütemény egy pénztárcakímélő változat, párizsikrém helyett egyszerű főzött krémmel készül és csokoládé helyett kakaóval is eltudjuk készíteni.
Keveset változtattam a recepten és az összeállításon, de az eredeti összetevőket is megadom,
 hisz szeretném ha a régi összeállítás is fennmaradna, tisztelettel:)
Kevés csokoládét is tettem a krémbe és a tetején a máz nekem csokoládéból van.
A kivitelezése pedig tortaformát öltött és igen vastag lett a krém benne, mert így szerettük volna.
El is nyerte csokoládé szerető Kedveseim tetszését, nem kevesebbel illették, mint: "kacsalábon forgó lúdláb". Vicces.




Eredeti recept hozzávalói




Tészta
4 db tojássárgája
4 db tojásfehérje
200 g cukor
160 g liszt
20 g holland kakaó
1 cs sütőpor

Krém
300 ml tej
3 púpos kanál liszt
20 g holland kakaó
2 db tojás
+
300 g vaj
300 g cukor
50 g holland kakaó
0,5 dl rum

Máz
100 g vaj
2 púpos kanál kakaó
30 g porcukor





Lúdláb torta kivitelben (ahogy én készítettem)

Hozzávalók

Tészta
4 db tojássárgája
4 db tojásfehérje
100 g cukor
160 g liszt
20 g holland kakaó
csipet só
1/2 cs sütőpor (foszfátmentes dm-es ez nagy csomag 500 g liszthez ajánlják)

Krém
(dupla mennyiségű főzött krémet készítettem)
600 ml (2x300 ml) tej
6 púpos kanál (50 g)  liszt
30 g holland kakaó
3 db tojás
+
300 g vaj
200 g porcukor
50 g holland kakaó
0,5 dl rumtopf
50 g 70%-os étcsokoládé*

Máz
100 g 70%-os étcsokoládé 
20 g vaj

A sütemény tésztáját egy nappal korábban készítettem el,
egy kenyér sütés után amikor a sütő úgyis forró volt és az időmbe is belefért.
A tojások sárgáját a cukorral "fehéredésig" kevertem habverővel. 
A fehérjéket felvertem egy csipet sóval.
A kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt szabtam.
A lisztet átszitáltam, hozzá a kakaót és a sütőport, összekevertem. 
A sárga habhoz kevertem a fehérjehab felét és a lisztes keveréket,
majd a többi habbal is óvatosan összeforgattam.
A sütőfomába igazítottam és 175 fokon légkeverésen 20 perc alatt megsütöttem.
Meglazítottam a tortakarikát és így hagytam kihűlni.

A hideg tejet, lisztet, tojásokat, kakaót csomómentesre kevertem és lassú tűzön sűrű krémmé főztem.
 Amikor kész lett hozzákevertem a forró masszához a darabokra tört csokoládét. 
Botmixerrel átdolgoztam, ami bizony nem volt fölösleges,
az alapból csomómentes krém egészen krémszerű lett. 
Többször megkeverve, hogy a teteje ne keményedjem meg, hagytam kihűlni.
A puha vajat habosra kevertem (na ez tényleg fehér lett a sárga házi tojással szemben)
a porcukorral és belelöttyintettem a nyáron eltett rumtopfból is. Hozzáadtam még kakaót.
Végül a kihűlt kakaós/csokis masszát. Laza könnyű krém lett belőle.

A tortalapról lehúztam a sütőpapírt, de a tésztalapot visszatettem a csatos formába. 
Ekkor jött a Fiam, aki azt javasolta, ne legyen ilyen sok a tészta, vágjuk ketté, 
sőt még szedjünk ki, a fele tésztából is. 
Így is tettünk, kettévágtam a tésztát és a közepéből még kiszedtem. 
Így lett, egy vékony, de peremes alapunk:)
Rákapcsoltam a keretet és ráraktam az összes krémet.
A hűtőbbe tettem amíg teljesen megdermedt a krém. 
(Bár volt némi fenntartásom, hogy tényleg megfog-e dermedni ennyi krém, de megtette:)))
Elkészítettem a csokoládé mázat. 
A csokoládé felét gőz fölött megolvasztottam, a hideg vajjal elkevertem, majd levettem a gőz fölül és beleolvasztottam a csokoládé másik felét (temperáltam): szép fényes csokoládé mázat kaptam. 
Rákanalaztam és óvatosan elsimítottam a csokoládékrém tetején.
Egy kanálnyi mázat szét csöpögtettem az egész tetején, hogy ne legyen annyira sima:)
Hűtőben teljesen kihűtöttem.
Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteltem.




* ( a svéd lakber. áruházban finom saját márkás étcsokoládé kapható megfizethető áron)




A lúdláb a nevét onnan kapta, hogy tepsiben sütötték, a szeleteléskor háromszög formára vágták, 
ami hasonlított a lúdnak a lábára. 
Mellesleg sárga volt, a szépséges házi kapirgálós tyúkok tojásától, és hogy mikor lett sötét, azaz csokis? 
Ki tudja, mint azt is, hogy igaz-e a történet:)))




2012. november 23., péntek

Vadas mártás zsemlegombóccal hús nélkül



Nem egy fotogén a drágám, de megbocsájtom neki, mert nagyon finom. 
Valamikor gyermekkoromban ettem utoljára hússal, marhahússal,
mert Édesanyám azzal készítette.
A hús, januárban lesz 22 éve, hogy elmaradt az életemből, de a vadas mártás maradt,
mert hús nélkül is el lehet készíteni és hús nélkül is finom.
A mártást mindannyian szeretjük, a hús meg senkinek sem hiányzik.
 Zsemlegombócot készítek hozzá.




Vadas mártás zsemlegombóccal

Hozzávalók

Mártás 

1 kg sárgarépa
0,5 kg fehérrépa
2 szem krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
1 kevés zeller
2 gerezd fokhagyma
2 cm-es friss gyömbér szeletelve
babérlevél
szegfűszeg (őrölve)
fahéj (őrölve)
zsenge borókabogyó
tengerisó
frissen őrölt bors
kevés cukor
vaj
+
 mustár
citrom




Zsemlegombóc

5 db szikkadt zsemle  (most nem saját:)
500 gr finomliszt
2 db tojás
tengerisó
frissen őrölt bors
nagy csokor petrezselyem
kb. 1/2 liter tej
kevés víz
+
vaj


Tálaláshoz 

tejföl

- Az összes zöldséget megtisztítottam és feldaraboltam. 
A kuktába vajat pöttyintettem és 1 ek cukrot, majd rá zöldségeket. 
Pirítottam keveset, majd hozzáadtam a fűszereket és
felöntöttem annyi vízzel ami pont ellepte.
Fedő alatt puhára főztem.
A babérleveleket kiszedtem és a többit botmixerrel összeturmixoltam. 
Utána ízesítettem és adtam még hozzá mustárt, citromlét és a kezeletlen citrom
héjából is reszeltem bele.
Végül egy diónyi hideg vajat elkevertem benne, a selymesség kedvéért :)

- A zsemlegombóchoz, a szikkadt zsemléket apró kockákra vágtam és meglocsoltam kevés tejjel.
A lisztből, tojásból  tej és víz hozzáadásával sűrű nokedli tésztát kevertem,
majd hozzákevertem az áztatott zsemléket, sóztam, borsoztam és
 rászórtam az apróra metélt petrezselymet. 
Összekevertem és állni hagytam, amíg felforrt egy nagy fazék víz.
 Egy kanállal a lobogó vízbe szaggattam a tésztát, egyszerre 7 gombócot.
Megfőztem: amikor feljön a víz tetejére + 2-3 perc alatt készen van.
Egy serpenyőben vajat olvasztottam és a gombócokat közvetlenül öblítés nélkül átraktam.
Megforgattam a vajban és az alját pirosra sütöttem.

- A tálalásnál tejfölt kínáltam mellé :)






Üdvözlet "Tünde"-nek



Tünde megtisztelő számomra, hogy olvasol, örömmel fogadlak:)



Köszönöm.

2012. november 22., csütörtök

Naspolya gyógyhatásai


Kedves Mancika néni minden évben hoz nekem, mert tudja hogy szeretem.
Sajnos a kertünkben nincs, de ha nagyobb lenne a kert, bizony lenne
(de még az is lehet, hogy helyet keresek neki).
 Nem járom Magyarország piacait, így nem is tudom lehet-e kapni, egyet tudok a közeli piacon ebben az időben már kapható (Veresegyház).





Naspolya (Mespilus)

 
A naspolya Közép-Ázsiából származó növény, Délen vadon is terem.
Kistermetű, lombhullató fa vagy bokor. Gyönyörű:)
Az almának, körtének, birsnek rokona.
Nem válogatós talajban, öntermékeny, magas csersav tartalma megóvja a betegségektől.
Termését akkor érleli be, mikor már más gyümölcs nem terem a kertben.
Novemberben szüretelhető még keményen (utóérő), de kár lenne, hisz nem fagyérzékeny, sőt a gyümölcsnek pár fok mínusz kifejezetten jót tesz: édesebbé, zamatosabbá válik, a fán is bepuhul.
Rendkívül magas a C-vitamin tartalma, emellett B-vitamin, E-vitamin, A-vitamin/Karotin tartalma. 
Kiemelkedő a Vas és Kálcium mennyisége, emellett Kálium, Magnézium, Cink, Mangán, Réz jelenléte.
Jelentős a csersav tartalma.
Említést érdemel magas pektin (élelmi rost)  tartalma.
Gazdag forrása, a szabadgyökfogó vegyületeknek (antioxidáns).





Hatása, alkalmazása
Pektintartalma az emésztőrendszer védelmezője.
Segíti az emésztést, hatásos székrekedés, de hasmenés esetén is (úgy, mint az alma:).
Lassítja a szénhidrátok (gyors) felszívódását.
Magas antioxidáns és C-vitamin tartalma miatt a védekezőrendszerünk természetes erősítője.
Vashiány esetén is ajánlott fogyasztása!
Állítólag a csontjainkat is erősíti:)
A népi gyógyászatban kérgének főzetével vérzést csillapítottak, a magjának főzete pedig vesekő esetén igen hatásos, inkább megelőzésképpen fogyasszuk:)
Erős a gyulladáscsökkentő hatása, főleg szájüreg, torok, gyulladásánál jusson eszünkbe.
Persze ehhez, kellett volna levelet gyűjtenünk:) majd jövőre:)
Vigasz, hogy a gyümölcs eszegetésével is segíthetünk magunkon, bár aki nyelni alig bír az nem biztos, hogy gyümölcsöt akar majszolni, de tea akkor is készíthető belőle:)

Régen miután leszedték, szalmára terítették egy rétegben és így hagyták beérni.
A karácsonyi asztal részévé és a karácsonyfa díszévé válhat.
(Szalaggal, zsinórral felkötözhetjük a fára:)

Fája roppant kemény, csodálatos eszközöket faraghat belőle az arra érdemes,
régen a sétabotok kedvenc alapanyaga volt.

Levelét és kérgét magas csersav tartalma miatt cserzésre használták.

Én legszívesebben nyersen fogyasztom, de készíthetünk belőle, ivólét, zselét, lekvárt, kompótot......
és még valamit, hamarosan megmutatom.
Számos kozmetikum alapanyagául szolgál, úgy hogy szépítőszereimbe is becsempészem,
tekintettel ránctalanító, és vízmegkötő képességére.

Információ: innen és innen, illetve a Gyógynövény határozó c. könyvből.







2012. november 20., kedd

Cipőápoló természetesen....

 
Hallottak már ehető cipőápolóról?
 
Nem őrültem meg:) a Férjem kérésére készítettem ezt a "krémet".
 
 
 
 
A Kéktúráról hazatérve, elpanaszolta, hogy hiába a legjobb impregnáló készítmény,
van olyan pont a bakancson ami átnedvesedik. 
 
 
 
 
Ugye tudok készíteni valamilyen krémet?
Találjak már ki valamit....
Hümmögtem kicsit, na de ilyen kedves feltételezésnek nem tudtam ellenállni:
kérem szépen az én drága FÉRJEM még erre is képesnek tart:) Hát nem kedves:)))
Halogattam a dolgot, közben utána is néztem kedves oldalaimon, de nem találtam ötletet, a terpentinben kimerült, illetve felmerült még a birkafaggyú, na de azt azért nem....
 
Gondoltam egy nagyot:) és a kedvenc tisztított vajamat, a kedvenc méhviaszommal összeolvasztottam
(4:1 arányban) és tégelybe töltöttem.
Ezzel megoldottnak tekintettem a kérést.
 
Nagy örömmel kente a Férjem a bakancsokra és most együtt várjuk a próbát.
Ki tudja, még az is lehet, hogy működik:))) vagyis nem ázik be a bakancs ahová kente....
Egy biztos a normál bőrből készült cipők ragyognak, mint Salamon töke, a bőr puha, selymes tapintású, ápolt külsőt takar, a tiszta belsőről pedig szódabikarbónával gondoskodtam.
( A cipő belsejét beszórom szódabikarbónával, úgy is hagyom, majd legalább egy éjszaka elteltével egyszerűen kiporszívózom.
A szódabikarbóna szagtalanítja és az esetleges nedvességet is magába szívja:)
 
Tehát a bőrcipők ápolására megfelelő, a vizesedés ellen meg: majd kiderül...
Hírt adok majd róla:)



 
 
 
 

Üdvözlet "Csopi"-nak


 
Örömteli pillanatokat kívánok nálam:)
 
 

Köszönöm.

2012. november 19., hétfő

Audrey joghurttortája



Újra elolvastam Susan Loomis: Ház a Tatin utcán című könyvét.
( Egy amerikai nő családostól, a normandiai kisvárosba települ, ahol egy régi házat vesznek. 
Susan egy francia szakácskönyv megírásán fáradozik, szobrász férje pedig a ház felújításán dolgozik.)
A könyvben néhány nagyszerű receptet is találunk, többek között ezt a joghurttortát: Audrey joghurttortáját.
Susan az írónő szerint, élete legfinomabb joghurttortája.


 
 
Nem kételkedem, hogy neki tényleg az, tényleg finom szerintem is, mi magyarok (is) ismerünk hasonlót:)))
csak nem így nevezzük és nem csokoládéval készítjük....



 

Audrey joghurttortája


 
 
Hozzávalók
 
210 gr finomliszt
3/4 kávéskanál sütőpor
3 csepp vaníliaaroma, én egy mokkáskanállal tettem a saját házi esszenciámból
1 csipet finomszemű tengerisó
3 db nagy tojás
210 gr cukor, én 160 gr házi vaníliás kristálycukorot tettem
1 1/4 dl joghurt = 150 ml spar joghurt
120 gr felolvasztott, kihűlt vaj
100 gr gőz fölött megolvasztott és kihűl 70 %-os csokoládé
---------------
puha vaj és kevés liszt a sütőtál előkészítéséhez



 
Bekapcsoltam a sütőt 170 fokra, légkeverésre.
Vajjal kikentem, majd liszttel beszórtam egy 24 cm átmérőjű (5 cm magas) kerek sütőformát
(a sütemény 3cm magas lett benne).
Kimértem és összeszitáltam a lisztet, sütőport és sót, összekevertem.
A tojásokat habosra kevertem, a cukorral (géppel).
Fakanállal beleforgattam apránként a lisztet és a joghurtot, majd végül a puha vajat.
A kész tészta felét (kicsit kevesebbet) a formába öntöttem, majd a másik felébe kevertem az olvadt csokoládét, amit 3 ek tejszínnel lazítottam (ez nem szerepel eredetileg a receptben).
A csokis részt ráöntöttem a sárgára és egy evőpálcikával óvatosan mintát rajzoltam a tésztába, így kissé elkevertem, de nem kevertem össze a két részt.
A tortát 25 perc alatt sütöttem készre, az írónő 35 percet javasolt normál 190 fokon.



 
A sütemény tényleg nagyon könnyű, finom, a csokoládé határozottan jót tett neki.
A Férfiak odavoltak a csokis részért, amiből következik, hogy nem bánták volna,
ha az egész csokoládés, persze legalább ilyen tömény:)
Akinek nincs joghurtos kevert tészta receptje, érdemes ezt megkóstolni.
Gyümölccsel is megsütöttem, úgy is megállja a helyét:)